Sunday, 22 December 2013

Blogging, Fun, Money : Business Shaklee di alam maya

Blogging Fun Money ---mcm best je kan bunyik nya..heheh mmg best pon uolss. Ekceli itu tajuk training yang saya attend khas utk group PAF, dan LiSA. Seronok uolls bisness shaklee kami ni. Dapat gi training FOC lagi. Ilmu free uolls. Dunia blogging ni mmg dah lama pun pada diri saya. Dulu2 zaman memula kerja
blog ni saya buat mcm diary hehehehe. Mencurah perasaan pun dalam blog ni lah, hehehehe. Disebabkan beberapa sebab yang tak dapat dielakkan, blog NUR HATI terpaksa saya delete. Biarlah kisah-kisah lama tu jadi sejarahkan...

Training Blogging, Fun, Money (BFM) ni sebenarnya dibuat supaya keluarga Shakler kami dapat menggunakan medium lain selain fb untuk mempromosikan produk dan bisness kami. Maklumlahkan fb memasing tu dah tepu rasanya hahahaha. Kami harus mencari sesuatu yang baru, fresh bagi memastikan kami dapat terus bersaing. Alang-alang dah berbisness ni kan, biarlah sampai menjadi dan berjaya.

Macam biasalah kan, lepas training kita bergambor dulu kan. Memang banyak ilmu yang dapat kami gali hari tu uolls. Mcm mana nak menjadikan blog kami 'tumpuan' orang ramai dan apa key word yang membolehkan blog tu mudah dicari. Maklumlah mmg ramai orang yang ber blog ni kan. 

Paling best bila dpt sharing daripada otai blogger Fara dan Master Azlin.  Ok lah next time kita ceciter lagi khasit dan pekdah dari BFM ni hehehehe....
Mana buleh sekali harung je kannnn


Wednesday, 18 December 2013

Cinch Untuk Kurus dan Online Business dengan Shaklee

Hari ni memulakan hari dengan breakfast Cinch Shaklee (saya pilih perisa latte) sambil melihat bangunan 'rebung' hehehe. Cinch Shaklee ( 3 perisa chocolate, vanilla  dan latte) produk yang memang dibuat khas untuk inch loss programme Shaklee


Ramai yang dah berjaya Mengurangkan inci dan kurus dengan Cinch Shake Shaklee ni. Setiap kali minum Shakler Cinch ni, badan akan dapat 24 gram protein, 24 jenis vitamin dan mineral penting dan 6 gram serat larut. Istimewanya Cinch kerana ia mengandungi LEUCINE. 

LEUCINE tu apa???
Leucine ini adalah salah satu sumber protein, yang bagus untuk memelihara otot. Kenapa korang ingat aweks cun ker? Noooo nooo nooo. Leucine ni akan mengekalkan kekuatan otot kita, selepas kita berlapar, diet, ataupun selepas bersenam. Mengikut kajian yang dibuat, para atlet biasanya akan mengalami lemah otot, dan ini menyebabkan jisim otot berkurang. Dengan adanya leucine ini, jisim otot cuba dikekalkan, dan ini membantu otot meningkatkan metabolisme, dan seterusnya membakar lemak  yang ada. 

Opsss saya sebenarnya nak bercerita tentang fefeling bagus bila minum cinch latte yang mengadap KLCC. 

Fuhh bestnya kan bila orang lain terpaksa berkejar-kejar ke tempat kerja, tapi saya sedang menikmati cinch latte sambil melayan order masuk. Hohohoho sejak menjadi Work At Home Mom (WAHM) ni, tak de dah nak risaukan date line ke boss bising ke. Saya berbisness Shaklee ikut masa yang flexsible. Income??? Jangan tanya berapa sebab saya dapat lebih dari kerja makan gaji. 

Anda nak cuba cinch latte atau nak mengetahui rahsia menjana wang, duit, pendapatan dengan bisness online Shaklee boleh hubungi saya. Free product consultation and business plan untuk anda. 

Nur Masliza - 012-2965214

Tuesday, 17 December 2013

Kurus dan hilangkan perut buncit dengan omegaguard shaklee

Saya suka omegaguarg sebab omega mempunyai banyak fungsi dan sangat sesuai untuk pelbagai lapisan masyarakat. Wajib ada sebotol omega dirumah. Suami yang perut buncit memang lah sesuai sangat amalkan 3 biji omega setiap hari. Walaupun suami saya ni alahaiiii malas nya lah nak makan omega sekarang. Tetapi masa mula2 dia ambil omega (promosi Februari ke March) dulu memang seluarnya terasa longgar. Bila seluar longgar tu maksud nya memanglah ukuran lilitan pinggang dah kurang. Tak leh lah nak ambil suami saya sebagai testimoni sebab dia memang mengelat bab makan supplement ni. 

Ok berbalik pada kebolehan omega ni mengurang kan perut buncit adalah kerana omega 3 meningkatkan hormone Leptine yg mengawal selera makan dan membakar lemak lebih cepat. Apabila lelamak dalam badan dibakar dengan cepat maknyanya lapisan lemak terkompol dlm badan tu akan berkurangan sikit demi sedikit.


Haaa mcm gambar di atas di mana omega akan membantu mengurangkan lemak yang dah terkumpul dalam badan terutamanya perut hockey. Kredit pic dari Aishah Amin. 

Tambahkan suplemen Omega-3 ke dalam diet harian anda. Omega-3 adalah sejenis asid lemak yang baik untuk tubuh badan anda yang membantu ‘melawan’ lemak tepu dan kolesterol yang ‘jahat’. Selain itu, Omega-3 ini juga membantu mengawal keradangan di dalam badan, menguatkan jantung, membantu penglihatan yang baik, serta boleh meningkatkan mood anda. Omega-3 ini boleh didapatkan dari sumber beberapa jenis ikan seperti salmon, ikan kembung, tuna, dan sardin. Anda juga boleh membeli kapsul supplemen Omega-3 di pelbagai farmasi dan klinik -kevin zahri-

Hah, kalau sudah pakar yang berbicara kan, cakap banyak takde lah kan. Confirm betul benar dan dipercayai hehehe. Says sendiri memang penggemar omega kerana selain untuk kurangkan ke boncetan perut akibat bersalin cesarean, tetapi juga untuk menjaga kesihatan sendi dan jantung selain untuk mengelakan tekanan darah tinggi. Untuk Firas memang sebiji sehari tu wajib untuk dia- sebab nya nak pastikan brain development dia berkembang dengan baik. Sapa tanak anak bijak dan genius kan? Hehehe

Hehehe model terseksi sedikit di sini.  Selain tu beberapa golongan lain yang perlukan omega ialah;
  • Ibu hamil (perkembangan otak bayi dlm kandungan, kurangkan risiko lahir pramatang, dan mengurangkan alahan bayi slepas bayi dilahirkan)
  • Ibu menyusu (perkembangan otak bayi)
  • Kanak2 (Usia 0-6tahun adalah peringkat umur yg sangat kritikal dimana pertumbuhan otak yg yg pintar perlukan makanan yg kaya dgn asid lemak Omega 3, DHA dan EPA. dan bagus utk sistem imunisasi kanak2,asma,eczema)
  • Individu yang ingin mengawal berat badan (omega 3 meningkatkan hormone Leptine yg mengawal selera makan dan membakar lemak lebih cepat)
  • Individu yg ingin meningkatkan kepekaan , daya ingatan,kecekapan kerja 
  • Lelaki yg mementingkan kesihatan - memelihara dari penyakit jantung, strok, obesiti, kencing manis dan byk lagi
  • Wanita yg mementingkan kecantikan (flawless skin) dan kesihatan(tulang dan sendi)
So apa nak tunggu lagi kan, beli sebotol seisi rumah boleh makan. Takyah nak fikir lagi, omegaguard shaklee adalah yang terbaik berbanding brand lain (kita cerita kemudian) hehehe.

Nak cuba? Nak merasai perut flat, sihat dan anak bijak? Omega lah jawapannya....

WA/SMS : Nur Masliza

Sunday, 15 December 2013

Omegaguard untuk kurus, sihat, cantik, ibu sihat dan anak bijak

Sempena bulan ni promosi omegaguard Buy 6 free 1, saya nak sharing dengan anda semua mengenai 7 golongan yang memerlukan omega dalam kehidupan seharian mereka. Anda perlu mengambil Omega sekiranya anda: 
  • Ibu hamil (perkembangan otak bayi dlm kandungan, kurangkan risiko lahir pramatang, dan mengurangkan alahan bayi slepas bayi dilahirkan)
  • Ibu menyusu (perkembangan otak bayi)
  • Kanak2 (Usia 0-6tahun adalah peringkat umur yg sangat kritikal dimana pertumbuhan otak yg yg pintar perlukan makanan yg kaya dgn asid lemak Omega 3, DHA dan EPA. dan bagus utk sistem imunisasi kanak2,asma,eczema)
  • Individu yang ingin mengawal berat badan (omega 3 meningkatkan hormone Leptine yg mengawal selera makan dan membakar lemak lebih cepat)
  • Individu yg ingin meningkatkan kepekaan , daya ingatan dan kecekapan kerja 
  • Lelaki yg mementingkan kesihatan - memelihara dari penyakit strok, obesiti, kencing manis dan byk lagi
  • Wanita yg mementingkan kecantikan (flawless skin) dan kesihatan(tulang dan sendi)
Haa apa lagi kan nak sihat, nak cantik, nak kurus, nak anak bijak dll tu cecepat lah sambar omega ni....

Nur Masliza 012-2965214




KEPENTINGAN MINUM AIR

Banyak orang tak tahu dan sering mengabaikan pengambilan air putih dalam rutin seharian...disini saya senaraikan 9 sebab utama kita kene minum air...


1. Weight loss < -- jadi siapa2 yang dalam proses berdiet... harus makes sure tak berenggang dgn plainwater..Tahukah anda yang AIR adalah alat terbaik untuk menurunkan berat badan..kenapa..sebab ianya dapat menggantikan minuman yang berkalori tinggi seperti soda dan juice..Dan yang anda perlu tahu yang AIR ni bertindak menekankan selera makan anda...maksud saya mcm ni.. Dikala anda berasa lapar,yang sebenarnya anda hanya haus..so instead of minum air.anda pergi makan...cemanalah nak diet..jadi cukup sekadar minum air okay.Water has no fat, no calories, no carbs, no sugar. Drink plenty to help yourweight-loss regimen.
Kepentingan Air Dalam Hidup

2. Heart healthy <-- Ini lagi satu fakta yang anda perlu tahu untuk minum lots of plain waer...Minum air dalam kadar yang cukup dapat menurunkan risiko serangan penyait jantung....A six-year study published in the May 1, 2002 American Journal of Epidemiology found that those who drink more than 5 glasses of water a day were 41% less likely to die from a heart attack during the study period than those who drank less than two glasses.
3. Energy..Hakikatnya ..kekeringan dlm bdn dapat menarik tenaga kita dan membuat kita mudah letih.... If you're thirsty, you're already dehydrated -- and this can lead to fatigue, muscle weakness, dizziness and other symptoms.
4Headache cure..Lain2 gejala kekurangan air adalah sakit kepala... Ada sebab lain punca2 kita sakit kepala tapi kekeringan/dehydration adalah salah satu punca atau penyebabnya.
5. Healthy skin..Orang kata minum air akan dpt membersihkan kulit dan membuat ianya berseri... Well...semua ni bukan dalam satu malam yer.... tapi cuba dalam seminggu ni consisten minum air..dan lihat kesan ke atas kulit anda...jeng jeng jeng...
6. Digestive problems..Sistem penghadaman kita memerlukan air yang cukup untuk digest the food..Water can help cure stomach acid problems, and water along with fiber can cure constipation
7. Cleansing..Yang ni semua orang tahu lah kan..yang air ni digunakan olehbadan untuk flush out all the toxin sampah sarap dari body kita ni..kan
8. Cancer risk..drinking a healthy amount of water has also been found to reduce the risk of colon cancer by 45%. Drinking lots of water can also reduce the risk of bladder cancer by 50% and potentially reduce the risk of breast cancer.
9. Better exercise..Kalau bdn kita kekurangan air..ia akan melambatkan dan merencatkan aktiviti bersenam kita...semua jadi slow dan susah.Bersenam ni perlukan air tambahan..jadi make sure sebelum dan selepas bersenam tu.minum air yang mencukupi yer..

..nah..sekarang dah tahu kepentingan air.maka kenelah pilih yang terbaik..
* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Tuesday, 3 December 2013

Buat DUIT Secara Online dengan Shaklee

Alhamdulillah dah sampai ke December rupa-rupanya kita ni kan. Tak lama lagi kita akan menginjak ke tahun 2014. Hadiah dari kerajaan terchenta ialah kenaikan kadar elektrik sebanyak 15%. Kononnya kenaikan yang tidak membebankan dan masih mampu dibayar. Ok whatever!!!

Minyak naik, gula naik, bil naik, GST lagi aduhh kesian kita yang hanya makan gaji tetiap bulan. Harapkan kenaikan tahunan yang tak seberapa dan bonus setahun sekali (itu pun kalau ada kan). Rakyat marhein yang tertindas. Kos hidup makin tinggi, so kena cari alternatif kan. Saya sendiri sudah berhenti kerja OMGGGHHH mana nak cari duit? Hehehe apa susahnya, shaklee membantu saya mendapat apa yang saya nak. Sejak terlibat dengan Shaklee memang saya tak risau langsung pasal bil ke brg naik ke apa. Sebabnya setiap 15 haribulan bonus shaklee masuk ke akaun rimau saya. BEST!!! 

Perjalanan dengan shaklee bermula akhir Januari 2013, sejak itu bonus saya sentiasa naik dan naik. Memang niat nak berhenti kerja bila bonus dah matched dengan gaji dan Alhamdulillah saya mampu menjadikan ianya realiti. Buat apa penat2 kerja pergi outstation selalu tinggal suami dan anak sedangkan saya boleh dan MAMPU dpt pendapatan yg sama dengan gaji malah lebih lagi dengan hanya melakukan business online shaklee. Bermodal kan RM 75 sahaja saya mula berbusiness. Pulangannya mmg saya tak jangka. Sudahlah tak perlu buat loan dan modal puluhan ribu. Terkesima tau dengan benefit yang saya dapat melalui business online ni. Memang MLM Shaklee ni lain dari yang lain.


Saya suka bila dapat bantu kawan2 yang memerlukan pendapatan sampingan disebabkan kenaikan kos sara hidup. Mereka sudah berjaya menjada pendapatan bermula dari 2 angka, meningkat ke 3 angka dan 4 angka. 5 angka belum lagi kerana kami masih sama-sama mengejar nak ke 5 angka, Insya Allah. Senang sambil kerja sambil business dan surirumah juga boleh buat business online shaklee ni. Anda pon boleh tau nak cari side income dengan shaklee atau nak jadikan shaklee sebagai satu-satunya sumber pendapatan anda...

Shaklee untuk sihat dan buat duit juga. Nak tau lebih lanjut tentang shaklee boleh sms/wassap saya. Istimewanya lepas jadi ahli anda tak keseorangan tau buat business. Kami ada support group yang available 24/7. Istimewa kannnnn

Saturday, 24 August 2013

Ubat klinik vs supplement shaklee untuk mereka yang sakit sendi danlutut

Tadi bawa Firas pergi klinik sebab demam dan batuk. Walaupun mmg mommy dah kasi nutriferon batuk Firas still tak berhenti lagi. Risau sebab kat p.puteh ni kami dua beranak jer (mommy outstation), so terpaksa bwk g klinik takut klau dah melarat nanti papa dia kat KL. haish

Sampai klinik Dr Nasir dan isterinya jam 10.30, jumpa staff kat kaunter mereka ckp doktor masuk kul 11am. Adoi lamanya lagi nak kena tunggu. Patient mmg dah ramai yg menunggu mostly orang dah berumur, pangkat makcik2 dan nenek2. Ok sebab doc lambat lagi mommy dan Firas pun duduk dulu. Disebabkan lama benor nak menunggu, macik2 ajak lah saya bersembang. Apalagi layannnn ajelah.

Memula macik2 tanya siapa sakit. Ohh bila tau Firas yg tak sihat depa pun tukar topik pulak. Cerita ceriti ttg dr nasir dan wife dia ni mmg masuk kul 11everyday and jam 3klinik tutup. Buka balik malam lepas maghrib. Ohh tak sama langsung waktu klinik di KL beroperasi huhuhuhu. 

Tetiba saya pun tanyalah macik sebelah kanan ni sakit apa. Dia ckp sakit tapak kaki, lutut. Dia ckp mungkin sebab badnnya yg agak besar lutut dan tapak kaki selalu sakit. Saya tanya lagi, kalau sakit tu makcik mkn apa selalunya. Waaaaa aura shaklee sudah datang hehehe. Makcik ckp selalunya datang sinilah (klinik ni) dpt kan injection dan ubat maka legalah untuk sebulan. Nanti lepas sebulan sakit lagi, datang lagi klinik ni. Arghhh sampai bila lah nak ulang alik ke klinik mcm gini kan.

Tak semena-mena nenek dan makcik sebelah menyebelah tu terus menyampuk. Katanya mereka berdua bi yg bertubuh kecil ni pun selalu sakit lutut dan tumit. Bila bangun pagi dan bila nak bangkit dari sujud dan rukuk adalah saat yg mengerikan pada mereka. Lepas tu saya tanya balik pd mereka takkan tak de cara lain nk ubati sakit tu. nenek tu ckp dah merata dia berubat dri doktor yg jauh2, yg dekat, sampailah bomoh. Semua tak dpt hilangkan masalah mereka. Alahai kesiannya golongan warga emas dan ibu2, macik2 ni kan.
Mereka terpaksa bergantung pd ubat atau dadah yg diluluskan oleh KKM  (Kementerian Kesihatan Malaysia) ni utk terus bergerak tanpa rasa sakit. Tapi itulah namanya pun ubat bila habis kena datang lagi dan lagi. Bila badan dah immune dgn dos yg diberikan, doc akan bagi ubat dgn dos yg lebih tinggi.

Masa tu rasa nak je ckp pd mereka baiklah mrk cuba supplement shaklee yg memang natural, semulajadi dan berkesan. Tiada dadah dalam supplement shaklee. Terfikir juga biasanya org berkira jika nak beli supplement sebab pd mrk supplement lambat baik/sihat. Kalaulah saya anak mereka atau kalaulah org tua saya masih ada, saya tentunya tak akan biarkan mereka terus terikat dgn pengambilan ubat mcm ni. Saya sanggup berhabis utl beli supplement pd mereka.

Sebagai anak saya seakan mahu membuka mulut supaya mereka mencuba advance joint tablet dan ostematrix tapi masa saya diklinik dgn mrk tu agak tidak sesuai kerana Firas asyik bising heheheh. Tapi klau lah topik mcm tu macik bukak time sembang minum kopi sudah ku sulam pendengaran mereka dgn khasiat produk shaklee yg telah terbukti berkesan ni. Hehe




Sunday, 18 August 2013

Dugaan Syawal

Assalamualaikum... Lama juga saya tak menjengah blog kesayangan ni. Kesibukan melanda di akhir ramadhan dan menyambut syawal.

Boleh dikatakan syawal tahun inilah yang paling mencabar pada saya. Insiden porchena dilanggar dari belakang yg menyebabkan bibir saya pecah diikuti pula kemalangan sepupu2 kecil pada malam menjelang raya meyebabkan syawal saya tidak bermakna.
Huhuhu selain bibir pecah kepala firas juga benjol sebab terhantuk pd bibir mommy dia.
Ini pula tragedi malam raya sepupu2 kecil saya..

Syawal terus membawa awan mendung pada kerjaya saya. Lahar yg tersimpan di hati akhirnya meletus jua. Tak disangka usaha murni dan keikhlasan saya menabur bakti dipandang serong orang atasan. Tidak cukup kah apa yang aaya beri terhadap kerja yg diamanahkan? Tidak kah mrk nampak perkembangan dan perubahan positif hasil usaha saya kepada kominiti? Akhirnya saya ditikam dari belakang. Aahhh pedih nya sampai mengalirkan air mata. Mungkin setakat ini  saja jodoh saya sebagai project officer. Bila mrk mahu saya memperjudikan keselamatan demi projek ini saya rasa sungguh kesal dan sedih. Masakan saya perlu korbankan keselamatan utk mereka. Saya ada keluarga dan anak yg perlukan kasih sayang. Akhirnya terbongkar jua sikap talam dua muka org itu. Namun saya sudah tak mampu bersabar....

Saya syukur dugaan dan cabaran inibuatkan saya lebih positif dan memperbanyakkan amalan rohani. Saya nekad utk menukar haluan kerjaya. Yakin rezeki Allah ada di mana-mana, dugaan yg datang adalah TURNING POINT utk saya terus berlari mengejar bintang...


Allahhumma Yassir Wala tuassir

Love~~~Mummy Firas

Monday, 29 July 2013

Pengalaman berpuasa dengan produk Shaklee

Alhamdulillah kita sudah memasuki fasa terakhir Ramadhan tahun ini. Syukur Allah masih memeberikan kita ruang dan peluang untuk terus menikmati kemanisan dan keindahan ramadhan sekali lagi. Perjalanan puasa saya semakin indah dan bermakna.

Saya mulakan puasa tahun ini dengan mengambil esp+mealshake. Tetapi bermula hari ke4 puasa hinggalah hari ni saya sudah bertukar kepada Cinch Latte , dan Performance drink semasa sahur. Berbuka pula adalah masa untuk saya berbuka dengan Cinch Tea...Dah tu saya tak makan nasi ker? Ehh makan lah, mana boleh tak mana nasi langsung. Makan memang makan tapi dengan kuantiti yang sedikit sahaja. Kadang-kadang saya tak makan nasi sebab kenyang makan kuih.

Pada saya dan badan saya yang tak lah se slim zaman anak dara tu  hahaha,....cinch latte sangat berkesan kerana mengurangkan rasa lapar dan memberikan rasa kenyang yang lebih lama. Cinch latte mengandungi Leucine yang membantu kita mengekalkan muscle dan membakar lemak serta membantu mengurangkan inci pada badan. Ianya juga kaya dengan kandungan serat( haaa kalau agak-agak selalu sembelit tu memanglah badan kita kekurangan serat heheheh.). Memang berpuasa di siang hari rasa sangat bertenaga dan tak rasa penat atau letih yang melampau. Meh sini saya nak kongsi sikit menu saya sepanjang ramadhan ni hehehe.

Bersahur
-Cinch Latte
-Performance Drink (tumbler 500ml)

Berbuka
-Kurma
-Cinch Tea
-Cinch Latte  ATAU -Sedikit nasi

Bestkan berpuasa dengan shaklee ni menyihatkan badan dan at the same time dapat beribadah dengan tenang. Hehehehehe

Berpuasa Dengan Shaklee
Berpuasa Dengan Shaklee

Wednesday, 10 July 2013

Supplement Sempena Ramadhan

Alhamdulillah kita semua diberikan peluang dan ruang utk mendepani ramadhan tahun ini..

Ini adalah tahun pertama saya bersama shaklee! Jika tahun tahun sebelum ini saya cuma bersahur dengan milo atau paling tidak pun murtabak atau roti, tapi tahun ni berbeza sekali hehehe! Sejak mengenali shaklee beberapa bulan yg lalu, rutin puasa sunat Isnin dan Khamis dah berubah hehehe. Sahur utk saya kini berubah samaada dengan esp+milo+mealshake ataupun cinch shake+cinch tea saja.

Dan hari ni menu sahur saya esp+mealshake dan cinch tea. Update seterus nya selepas tarawih mlm nanti hahaha. 

Pengalaman bersahur semasa puasa sunat sejak sebulan lalu, minuman tenaga shaklee ini mmg membantu saya kekal cargas sepanjang hari- bukannya tak lapar langsung(tujuan puasa mmg utk kita rasai nikmat kelaparan itu sendir). Puasa bukan alasan utk kita lemau dan lembik di tempat kerja...

Esp membantu melambatkan rasa lapar, mealshake memberikan tenaga walaupun berpuasa dan cinch tea memberikan tenaga disamping meningkatkan metabolisma badan.

So siapa yang nak ajar anak berpuasa tu sangatlah disarankan memberikan anak2 esp+mealshake+ minuman tenaga performance drink (elakkan badan dehidrasi). Jika dewasa seperti saya ni boleh juga minum performance drink cuma saya memilih utk amek cinch tea hehehe.

Sempena puasa ni siapa yg selalu gastrik juga digalakkan ambil set 3 mighty gems shaklee iaitu gabungan esp, mealshake, performance drink. Utk apa? Menstabilkan asid perut dan membantu pengidap gastrik ini menjalani ibadah puasa dgn kata lain perut tak kosong dan perut pun tak sakit. Org yg betul2 gastrik tentunya akan cuba juga puasa, berbeza dgn org yg sengaja ponteng puasa dgn alasan GASTRIK hehehe.

Jom cuba yer kengkawan

Contact me nurmasliza@gmail.com
SID ; 908080

Monday, 1 July 2013

Shaklee Penuhi Keperluan Nutrient Ibu Hamil Semasa Berpuasa

Alhamdulillah kita semua sudah pun melepasi 6 bulan pertama bagi tahun 2013 ni. Tentunya hitam putih, pahit manis dan warna warni telah tercatat dalam kanvas 2013 ini kan. Pada saya Jun 2013 sangat bermakna, bukan saja dalam kerjaya tetapi perkembangan dalam biz shaklee juga.

Julai dah datang, maknanya tak lama lagi kita semua akan berpuasa. Teringat pengalaman saya berpuasa semasa mengandungkan Firas dulu. Puasa tahun 2010 usia kandungan 5...Hehehehe..Siapa kata ibu mengandung tak boleh berpuasa kan, siapa yang berpandangan begitu memang silap. Lain lah kalau ibu preggy tu asyik muntah dan langsung tak boleh bangun, maka di haruskan untuk ibu membuka puasanya. Saya hanya tinggal puasa 2 hari sahaja sepanjang mengangung, itu pun sebab dah muntah sampai badan tak boleh nak bangun. Huhuhu...Masa saya preggy dulu, tak banyak bahan bacaan yang mendedahkan tentang produk shaklee di blog atau internet. Atau mungkin time tu saya tak byk menggunakan khidmat Dr Google  ni hahahaha.

Setelah terlibat dengan shaklee ni, memang banyak diketahui tentang manfaat produk shaklee kepada ibu mengandung, terutamanya yang berada dalam fasa muntah-muntah (1st trimester). Dan untuk ibu preggy berpuasa, shaklee mempunyai set lengkap untuk membantu ibu atau bakal ibu mengatasi masalah tersebut. Gabungan ESP, Performance Drink, Mealshake, dan Vitalea akan membantu ibu hamil mengatasi masalah pening, mual-mual, letih lesu dan sakit kepala.

Berikut adalah menu yang dicadangkan kepada ibu hamil:

Bersahur
2 sudu esp+1 sudu mealshake - gabungan esp dan mealshake ini akan memberikan ibu tenaga sepanjang hari mengelakkan ibu dari rasa keletihan yang melampau. Selain daripada itu, minuman ini adalah gabungan protein (ESP) dan multivitamin (mealshake) yang membantu tumbesaran bayi dalam kandungan.

500ml Performance drink (sebelum habis waktu sahur) - mengelakkan dehidrasi (dehydration)

Berbuka
Jika ibu tidak berselera untuk makan nasi bolehlah ambil esp+performance drink. Ataupun boleh minum performance drink.

Selepas berbuka
Boleh ambil vitalea agar ibu hamil tidak lah rasa letih, selepas seharian berpuasa. Vitalea adalah multivitamin yang sangat mudah diambil oleh ibu hamil. selain itu, ia juga mengelakkan ibu dari terkena tekanan darah rendah.

So bagaimana, diharapkan info yang dikongsi ini akan membantu ibu-ibu hamil untuk lebih bertenaga menghadapi Ramadhan dan lebih fokus melakukan amalan sunat di bulan yang penuh barakah dan mencari malam al qadar...


Masliza : 012-2965214
nurmasliza@gmail.com

Wednesday, 26 June 2013

Vivix : Menyembuhkan Luka Yang Sangat Berkesan

OK hari ni rasa-rasanya nak story mory tentang Vivix shaklee. Yup, jika diikutkan harga Vivix ni tergolong dalam harga yang mahal. Tetapi jika kita tahu akan khasiatnya, tentulah kita akan jatuh hati dengan produk ini.

Saya mula membeli vivix untuk menyembuhkan luka kaki adik ipar saya yang terlibat dengan kemalangan pada Februari lalu. Mmg kalau ikutkan adik saya dan suami nya tak mampu nak beli vivix maklumlah sejah Feb-May adik saya terpaksa cuti tanpa gaji untuk menjaga suaminya itu. Kami 4 beradik dan Kak Ma (ibu saudara) ni dah yatim piatu, so kalau saya tidak berbuat baik dengan adik beradik saya siapa lagi kan. Sejak kedua ibu bapa meninggal, kami banyak terhutangbudi dengan Kak Ma dan suaminya. So bila saya dah kerja dan ada wang tambahan, saya seboleh-bolehnya tak nak menyusahkan Kak Ma lagi. Berbalik pada vivix tadi, dengan bonus shaklee saya belikan vivix dan bermacam supplement lain untuk adik ipar saya tu. Memang pada mulanya adik saya agak memandang rendah pada vivix, sekali sekala sahaja dia bagi suaminya minum.

Bulan May lalu adalah promo utk vivix, dan pada masa tu adik saya mmg risau sebab kaki suaminya masih belum dpt dioperate. Uishh lama kan. Siapa yang tak risau, tambahan luka tersembunyi di kaki suaminya menyebabkan dia bertambah risau. Nak dijadikan cerita, dia baca byk testimoni yg saya share di fb tentang vivix, so dia pun sambung balik bagi suaminya minum vivix. Memang luka di kaki suaminya dalam dan besar, so operation tangguh lagi, ada diabetic lagi tu. Allah itu maha kuasa, adik saya takl ada pilihan lain dan terus lah bagi vivix sebab kakaknya ni asyik membebel aje. Selepas seminggu dia kasi vivix luka di kaki suaminya makin mengecut. Barulah adik saya yakin dengan vivix bia tgk luka kaki suaminya mengecut. Time tu dia terus berhenti minum gamat lah, mcm2 lagi lah supplement. Hehehehe. dia terus order sebotol lagi vivix, dan saya yakin rezeki saya akan bertambah bila saya banyak bersedekah. Dan ini lah gambar luka di kaki adik ipar saya tu...tak tipooo tau hahahaha.



Pada 18 or 19 June (loopa lah pulak hahaha) adik ipar saya sudah dioperate di hospital Taiping, dan doc ckp kakinya kan jadik pendek sebelah disebabkan tulang yg patah dan hancur dah terlalu lama. Sedeh lah pulok dengor...

Untuk penyembuhan berterusan luka operate tu saya cadangkan adik saya teruskan bagi vivix 2sudu setiap hari supaya luka tu cepat sembuh. Nasib baik kali ni dia dah yakin dengan keajaiban vivix hahahaha. Dan ini lah gambor kaki selepas operate... tu ngilu dan menyakitkan mata yang memandang huhu. Pergh semalamam selepas keluar OT tu darah tak henti-henti mengalir, Allahuakbar sakitnya..Adik saya terus kan kasi suaminya vivix without fail setiap pagi. Dah selepas hampir seminggu menjalani pembedahan, dan memang terdapat perubahan pada luka di kaki adik ipar saya tu. Luka tu dah  nampak makin bercantum, badan adik ipar pun cargas jer (ikut apa yg adik saya ceritakan tu lah heheheh). Dan tadaaa gambor nya. Gambor ketiga tu selepas seminggu di operate. Hampakkan kulitnya dah makin bercantum..




Ok saya akan terus berkongsi perkembangan dan keajaiban vivix merawat luka dan penyembuhand dalaman ini pada episod akan datang. Ewahhh mcm kat TV lak hahahah.

Apa yang hebatnya vivix tu yer?

Vivix™ adalah minuman campuran botani merupakan revolusi terbaru di dalam pemakanan polifenol. 
Mengandungi campuran unik botani Polygonum Cuspidatum, Anggur Muscadine, Elderberi Eropah dan Lobak Ungu yang kaya dengan polifenol menjadikan Vivix begitu unik. Polifenol adalah kumpulan fitokimia yang terdiri daripada sebatian tanaman yang mengandungi khasiat antioksidan dan sel anti-penuaan semulajadi.


Memperbaiki DNA. Setiap hari, tubuh kita mengalami kerosakan DNA (salah satunya akibat radikal bebas) yang menyebabkan proses penuaan terjadi begitu cepat. Vivix membantu melambatkan dan melindungi DNA sel tubuh kita dan melambatkan proses tersebut.Vivix sesuai diambil oleh mereka yang selesai menjalani rawatan pemulihan kanser, misalnya kimoterapi, bagi mengembalikan sel tubuhnya kepada keadaan asal.



Memperbaiki tenaga sel. Semakin tubuh kita terdedah kepada penuaan, semakin cepat sel tubuh kita kehilangan tenaga. Ini akan menurunkan fungsi sel. Vivix membantu menguatkan sel tubuh.



Membantu meningkatkan fungsi otak, kardiovaskular, imuniti dan sendi. Semakin tua, semakin kita rasa sakit sana sini, ingatan pun makin pudar. Vivix membantu mengembalikan keremajaan.

WAHHHH membantu meremajakan kulit...nampaknya sesapa nak nampak muda belia boleh amalkan vivix juga heheheh






















Friday, 21 June 2013

Kesihatan Dan Kecantikan Wanita dengan SHAKLEE

Banyak dah orang tahu tentang kebaikan ESP shaklee yang terbukti bagus untuk memberikan kulit yg halus, mulus dan berseri-seri. Apatah lagi jika protein ESP ini digabungkan dengan pengambilan GLA atau Vitamin E. 
ESP mengandungi 22 jenis asid amino yg seswai utk semua peringkat umur dan seswai utk lelaki dan perempuan. GLA (gama linolenik asid) bergungsi utk menstabilkan hormon dlm badan. Bagi perempuan yg berhadapan dgn masalah jerawat dan senggugut. Dan kelebihan GLA juga ia mengandungi vitamin E yang asli. Ia juga boleh mengawal darah tinggi, kencing manis serta menguatkan sistem imune badan kita.

Sebab itulah mereka yg mengamalkan pengambilan ESP+GLA ni akan mendapati perubahan positif pada kulit wajah mereka. Perempuan mana yg tanak cantik kan!

So siapa yg nk merasa cantik dan sihat boleh sms 012 2965214(masliza) atau melawat fb saya Nur Masliza Muda


 

Thursday, 20 June 2013

My birthday


Alhamdulillah sedar tak sedar 16June menjelma juga. Bertambah lagi usia akak huhu. Allah telah memanjangkan usia ku, bersyukur seadanya. Kerjaya, kebahagiaan hidup berkeluarga begitu bermakna. 

Tadaaa inilah keluarga bahagia akak. Allah menemukan ku dgn lelaki yang sangat baik, mengurniakan ku seorang permata hati yang comel aktif dan cergas otaknya...syukur padamu Ya Allah.
Dan sambutan birthday ku tidaklah semeriah mana., maklumlah usia pun dah masuk 18tahun kan hahaha. 
Seronok bila dihadiahkan kek oleh my inche hubby. Hah sampai 2 kek kau dia kasi, perli ke apa entah hahaha.

Semoga kebahagiaan ku akan kekal ke Jannah. Selamat ulang tahun sayang ucapan inche hubby pun dah cukup membahagiakan tak perlu hadiah yg mahal (padahal berharap inche hubby belikan handbag idaman) hahaha... 

Gucci parfume ni bukan hadiah tetapi saguhati kata my inche hubby hahaha thanks Mohd Fauzi Labuyu.
Ehh ada lagi present tadaaaa....from my colleague Aishah Mohd Amin...thanks beb.. 

Saturday, 15 June 2013

Sesi coaching about shaklee with LiSA and PAF

Alhamdulillah hari ni diberikan kesempatan hadir ke sesi coaching LiSA group with PAF leader Si Puteri Rohayu hehehe. 

Mmg berbeza bila dpt berkumpul bersama kwn2 yg nak berbizness ni. And the best part is semua yg hadir tu adalah ibu-ibu muda yg berkerjaya. Bukan calang2 orang ok, ada pensyarah, consultatant, akauntant dll... Persoalannya kenapa mereka semua masih nak berbizness walaupun dah ada karier masing2? Jawapannya kerana mereka ni nampak peluang menjana income dan masa depan yg cerah dgn Shaklee.

Nyah aka Puteri aku sgt setuju dgn kamu bila kamu ckp make sure kita tepis all the hurdles yang menghalang laluan kita utk move on...
  Walaupun anak anak buah saya seorang pun tak dpt attend sessi coaching tadi tapi saya nekad nak share ilmu yg diturunkan dgn mereka. Mmg lah tak ada jalan singkat utk berjaya...

Prinsipnya mudah, anda buat anda yg dpt manfaat tu semua.

Thursday, 13 June 2013

I back to blogger world with mobile blog

Aduh susahnya kan bila sendiri tak pernah beli lappy ni. Selama ini cuma menggunakan lappy yang inchek hubby belikan lah, guna kan lappy adik lah... Dah namanya pun bukan guna duit sindirik yg beli kan hahahaha. Ok after this gunalan bonus shaklee utk beli  sendirik, jgn harapkan lappy org lain kiliki.

Nasib baik ada ipong ni yg buleh ber blog. Punyalah hampeh baru tau berblog melalui mobile ni hahaha. So after this dah takde alasan lagi kan tak boleh menulis blog.

Ok jumpa lagi next time daaaa

Sunday, 10 March 2013

Hilangkan Sakit Sendi Dengan Advance Joint Health Tablet dan Omegaguard

Sejak bertugas di luar kawasan ni ehh luar kawasan ker? mcm balik kampung pulak bukannya luar kawasan. Ye lah kena bertugas di negeri tanah tumpah darahku (hahahah) di kelate jer hikhikhik. Ok berbalik pasal kerja di kelantan nih. Terpegun jugak saya dengan warga emas di sini yang sudah berumur tetapi masih lagi bertungkus lumus mengerjakan ladang tanaman masing-masing.
Setiap kali pergi visit akan kedengaran "mokcik/pokcik sakit lutut ni,tok leh lah nok menanam banyak" di translate "makcik/pakcik sakit lutut, tak boleh nak menanam banyak". Apa yang membuat kan saya kagum adalah mereka ni walaupun sakit lutut tetapi tetap turun mengusahakan tanaman masing-masing.

Sebut pasal sakit lutut, saya pun pernah mengalaminya. huhuhu sebabnya lutut terlanggar bucu meja kaca huhuhu. berbulan-bulan juga saya mengalami sakit lutut terutamanya bila bangun pagi. Kesakitan mungkin juga sebab lepas jer pantang 60 hari, 1 day masuk kerja saya dah pakai highheel..Wahhhh, sebab ada event melibatkan timbalan menteri pengajian tinggi punya pasal kena pakai formal..dan saya tak der stok kasut flat , hanya highheel dlam almari so tibai ajelah.....Testimoni diri sendiri sejak mengamalkan Advance Joint Health Tablet (AJHT) Shaklee dengan Omega Guard Shaklee heheheh. Dalam masa 5 hari kesakitan berkurangan. Dan sekarang ni saya dah 1 bulan mengamalkan AJHT.

Untuk adik ipar yang sikunya dislocation tu pun saya minta dia amalkan AJHT,Omega dan ostemetrik...Nak tahu berkesan ke idok..tungguuuu next update heheheh

Seronok bila dapat berkongsi cerita benar setelah diri sendiri mengamalkan vitamin2 ni semua...



Hubungi saya Nur Masliza Muda melalui sms/whatapps 012-2965214 
Email  lia_kirana16@yahoo.com...

** *produk ini tidak bertujuan merawat atau menyembuhkan penyakit. sila dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu.

Testimoni pengguna kolagen shaklee

Wah,wah,wah...lamanya tak di update blog ini kan. Huhuhuu...buzy at field..wah gituwwwwww...Actually mmg buzy menguruskan hal-hal di field ni. bermacam ragam dan karenah manusia terpaksa dihadapi.
Harini saya menerima fedback yang sangat bagus daripada kastemer saya yang baru seminggu mencuba kollagen shaklee. Pepagi lagi dapat sms
"Salam Kak Mas, terima kasih perkenalkan saya dengan kolegen shaklee tu. Kawan-kawan saya ckp kulit muka bertambah berseri-seri" ,...

terharu akak pepagi dapat sms cenggini dik. Tapi tak dapat lah nak di kongsi testimoni ini kerana tuan empunya badan tersangatlah pemalu dan penyegan orangnya. Hehehehe

Ok nanti akan saya updatekan lagi tentang kebaikan menggunakan kolagen shaklee ini.


Hubungi saya Masliza melalui sms/whatapps 012-2965214 or lia_kirana16@yahoo.com...

** *produk ini tidak bertujuan merawat atau menyembuhkan penyakit. sila dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu.

Friday, 1 February 2013

Khasiat OmegaGuard Shaklee




Alhamdulillah..pagi-pagi lagi dah dapat berita tentang promosi Omegaguard Shaklee...Saya dan keluarga saya mengamalkan pengambilan omegaguard setiap hari. Maklumlah family background saya sebelah arwah mak ramai yg kena stroke. Mak saya kena mild stroke pada tahun 1992 (disebabkan darah tinggi) dan meninggal tahun 1998 pada usia 47 tahun. (Al fatihah utk mak saya), nenek saya meninggal kerana stroke + darah tinggi, atok dan pakcik saya juga meninggal kerana stroke dan darah tinggi.

Saya mengambil langkah berjaga-jaga dengan mengamalkan pengambilan omegaguard. Shaklee Omega guard diekstrak dari IKAN LAUT SEJUK ( sardin, mackerel, herring, anchovies ) di perairan negara jepun. Ingat lagi tak belajar geografi time skool dulu??? hheheheh ..Omega Guard adalah 3 kali lebih tumpat dari ketumpatan hati minyak ikan.

Omega Guard Shaklee merupakan minyak ikan paling tulen di dunia yang mengandungi rangkaian spectrum penuh 7 jenis asid lemak Omega 3 semulajadi termasuk EPA, DHA, ALA dan banyak lagi. Satu sajian Omega Guard dapat membekalkan 905mg asid lemak Omega 3 , EPA dan DHA.

Omega adalah Asid lemak perlu yang TIDAK BOLEH DIHASILKAN oleh tubuh badan sebaliknya perlu diambil melalui pemakanan seharian… sbb tulah supplemen omega sgt penting.

KEBAIKAN OMEGA


1.  Omega 3 mengimbangi perubahan dan kepekatan hormon PMS wanita
2.  Melicinkan kulit dan kelihatan kemerah-merahan
3.  Mencegah salur darah dari tersumbat
4.  Omega 3 dapat mengelakkan strok
5.  Mengekalkan tekanan normal darah
6.  Membantu mengurangkan ketegangan urat leher
7.  Mengurangkan sakit kepala
8.  Merendahkan kolestrol
9.  Omega 3 dapat mencegah pembekuan darah dalam badan
10. Kekalkan tahap kesihatan trigliserida dan kolestrol LDL
11. Mengawal masalah obesiti
12. Mengurangkan risiko penyakit jantung
13. Sangat bagus untuk ibu hamil - membantu tumbesaran dan perkembangan 
      otak janin
14. Meningkatkan perkembangangan memori janin dan kanak-kanak
15. Meningkatkan sistem imun tubuh dan sangat bagus untuk kesihatan kanak-kanak
16. Membantu menyihatkan paru-paru
17. Omega 3 juga boleh memperbaiki masalah alahan kulit seperti eczema, psoriasis, dll
18. Mengurangkan demam hay, bronkitis, penyakit lelah, hepatitis, SLE 
      (lupus erythematosus)
19. Omega 3 juga membantu memperbaiki penyakit buah pinggang
20. Membantu menentang kanser paru-paru, payudara, kanser prostat dan kanser kolon.
21. Membantu meningkatkan kesihatan hati selepas pembedahan
22. Membantu pankreas pesakit kanser berfungsi dengan lebih baik 
23. Memelihara fungsi-fungsi sendi
24. Mencegah penyakit gout


Saya dan en hubby mengamalkan omegaguard ni sebab nak kawal kolestrol dan untuk maintain berat badan...Hehhehe selain tu untuk hilangkan penyakit mudah lupa en hubby hahahaa.

Saya juga berikan Muhammad Firas omega guard ni yang saya campurkan dengan susu dia, untuk membantu perkebangan otaknya. Nama Firas itu sendiri membawa makna celik akal, cerdik mudah-mudahan supplement ini membantu. Insya Allah.

Tambah Susu Badan Dengan Vitamin Shaklee

OK petang  ni kita nak story pasal susu ibu. From my experience menyusukan anak sambil bekerja sangatlah mencabar. Apatah lagi kerja yang memang sentiasa berdepan dengan tekanan. Pengeluaran susu ibu akan merudum jika ibu berada dalam beberapa keadaan dan stress adalah satu puncanya.

Pengalaman saya semasa anak pertama untuk menyusukan anak sangatlah perit. Sudahlah tiada ibu yang aboleh guide, my MIL pulak punyalah tak support :-( . Sedih Ok bila tiap kali menyusukan anak MIL selalu cakap cucu dia menanggis kerana susu saya tak cukup..macam-macam perasaan pun ada. Dengan kata lain stress lah..

Masa tu saya langsung tak terdedah dengan vitamin untuk menyusukan anak..Hanya yang tahu time tu fenugreek..itu pun punyalah susah nak mencarik huhuhu. Tapi Allah itu maha adil, maha bijaksana...Niat suci saya untuk menyusukan anak (even tak 100% bf) tercapai sehinggalah usia Muhammad Firas mencapai 12 bulan. Hajat di hati Allah je tahu saya memang nak bf lagi, tapi disebabkan anakanda terchenta tu sangatlah aktif mengigit jadi terpaksa berhenti....hehehehe

Sebenarnya semasa saya menyusukan dulu banyak juga saya meng 'google' supplement utk tambah susu, tapi infonya sangatlah sedikit. Hah sekarang ni type je kat google tips banyakkan susu ibu...tu dia berderet info hehehehehehe. Nak tahu set untuk menambah susu ibu? Memekatkan susu ibu? dan dalam masa yg sama set ni boleh mencantikkan kulit kita? tadaaaaaaaaaaaaaa

Set Menyusu Shaklee
Set Menyusu Shaklee

Nampak mcm banyak jer kan ...Tapi percayalah kesemua vitamin ini SANGAT-SANGAT membantu pengeluaran susu ibu, terutamanya ibu bekerja yang sentiasa mengepam hehehehe (Mcm saya dulu2)...Setiap dua jam saya pam susu utk stok Muhammad Firas....Hasilnya anak saya gebussss hehehehehe (bam bam lah tu hahahah)

Hubungi saya jika ibu ibu ingin menyusukan anak-anak....Sangat berbaloi pelaburan untuk vitamin sebegini kerana hasilnya anak lebih rapat dengan kita..Jimat punsatu hal hehheh

Wednesday, 30 January 2013

Kulit muka cantik dengan produk shaklee :-) :-)

Assalamualaikum

Kali ni akak nak cite pasal kulit muka cantik, gebus, flawless, glowing. Al kisahnya tadik akak pergi membeli stok shaklee yang diorder customer dan kengkawan..Berkenal dengan kawan baru juga member shaklee namanya CTZ (kerja mercy you)...hehehehe.

Akak queue belakang puan ctz ni, letak borang order sambil sembang-sembang, biasalahkan dah namanya pon perempuan hehehe. Then tiba time nak amek barang yang dibeli...antara barangan yang akak beli

***Energy Soy Protein
***Lechitin
***Alfalfa
***GLA
***Advance Join Health Tablet

Sementara nak nunggu nak ambek barang sambung nyembang ngan ctz nih lagik. Ok dah siap amek barang , akak pon pusing belakang. Tup-tup ctz cakap...

"Mas u elok kalau jual kosmetik"
"Hah"akak mcm terbelur kejap
"Taklah kulit muka u cantik, tak de jerawat batu, kalau jual kosmetik mesti laku"
"Hahaha, cantik lah sangat kulit i nih" (padahal dalam hati akak berbunga-bunga)


Exceli, kulit akak ni bukanlah putih melepak,gebus mcm retiss...cuma alhamdulillah takder jerawat batu,parut hitam pun takder. Rahsianya....

Akak amalkan makan alfalfa, tambah dengan minum ESP, ambil GLA complex (utk glowing kulit muka) sablum tido....

So kengkawan yang ada extra duit tu leh lah cuba shaklee collagen powder utk mencantikkan lagi kulit muka...

***Berminat???? Sila hubungi saya Masliza 012-2965214...Harga pastinya saya berikan yang istimewa untuk anda semua.....

Monday, 28 January 2013

Khasiat ESP Shaklee




  • untuk yang makan vitamin C, B complex utk masalah kulit, ESP memberi khasiat protein terbaik untuk memperbaiki sel kulit yg rosak
  • untuk yang sedang berdiet, minum ESP adalah pilihan terbaik utk masa2 snacking atau bila2 terasa lapar. 
  • untuk yang ada masalah kolestrol, protein soya boleh membantu merendahkan tahap kolestrol 
  • untuk yang vegetarian, ESP adalah pilihan terbaik kerana protein soya mempunyai khasiat yang paling hampir dengan protein daripada daging2
  • untuk yang pregnant, dan suka kebaikan soya untuk bayi, ESP adalah pilihan yang lebih selamat dan berkesan berbanding soya yang dibeli dalam kotak, kerana pemprosesan ESP yang berkualiti tinggi
  • kalau nak badan jadi lebih pejal terutama selepas bersalin dan breastfeeding, ESP adalah yang terbaik! minum ESP secara konsisten, memang akan rasa perubahan ketara. 

Moh kita kekal sihat dan bertenaga walau dah masuk 3series

Assalamualaikum'

Kali ni saya nak bercerita kepada kawan-kawan tentang khasiat Energy Soy Protein (ESP). Kalo anda semua nak tahu, ESP ni product besst seller and hot item gitu... ESP ni sesuai untuk semua peringkat umo dan memberikan mcm2 benefit kepada para pengamalnya. OK meh sini saya share tips mudah untuk memilih produk soya terbaik:


1) kacang soya mesti tumbuh membesar secara organik- bermaksud ditanam tanpa bahan kimia, yang menyebabkan zat soya berkurangan. selain zat kurang, ia boleh menyebabkan kanser juga. jadi, katakan tidak kepada penggunaan pesticides, fungicides dan herbicides semasa pembesaran kacang soya itu.

2) kacang soya mestilah Non GMO. apa maksud non GMO? maksudnya kacang soya itu tidak dihasilkan secara tiruan, dialter bentuk asal genetiknya. kacang soya tiruan adalah lebih murah dihasilkan tapi genetik nya dah dimodified dan tidak asli lagi. khasiatnya jugak tidak lagi asli lah.

3) protein soya mesti ada 9 asid amino lengkap- ini kerana badan kita memerlukan 9 jenis asid amino ini (yang diperolehi daripada sumber protein yang dimasukkan ke dalam badan melalui makanan). apa gunanya asid amino? banyak gunanya- hasilkan hormon, menghadamkan makanan, hasilkan enzyme, sebagai antibodi etc. kalau satu jenis asid amino tak ada, immune system badan boleh berkurangan sebagai 30%. ada fungsi badan yang boleh tergendala tanpa asid amino yang lengkap ini.

4) soya mesti dibersihkan/ diasingkan dengan air, bukan alkohol. kenapa? selain alkohol tu haram untuk orang islam, alkohol juga menghapuskan kandungan isoflavanes dalam kacang soya. kalay soya takde isoflavanes, memang khasiat soya itu langsung tak wujud. isoflavanes terbukti mengurangkan risiko kanser, menyeimbangkan hormon dan meningkatkan jisim tulang. ingat tu, soya bukan penyebab kanser ya, tapi cara pemprosesan tu yang menyumbang kepada kualiti soya itu sendiri.

5) proses pembuatan protein soya bukan melalui pemanasan- asid amino yang terdapat dalam protein soya adalah sangat sensitf kepada suhu yang tinggi. memasak soya dengan suhu yang tinggi memusnahkan asid amino yang penting sehingga 50%. rugi lah makan tanpa khasiat kan!

6) bahan anti- thyroid/ anti- growth substance mesti disingkirkan. cara penyingkirannya pula mesti memastikan asid amino dan kandungan isoflavanes dalam protein soya tidak terjejas.

7) product soy isolate mesti ditambah dengan unsur kalsium. ini kerana tanpa tambahan kalsium, soya yang asal boleh menyebabkan kerapuhan tulang. tambahan kalsium akan meneutralkan semula soya dan mengembalikan faedah- faedah yang lain.

apa yang anda tahu tentang minuman soya yang anda ambil? ada kesemua 7 perkara di atas? cuba tanya penjual soya di petaling street, berani? confirm kena pelangkung! hahaha!


Kekal Bertenaga dan Sihat Dengan ESP Shaklee
Kekal Bertenaga dan Sihat Dengan ESP Shaklee



Hubungi saya Masliza melalui sms/whatapps 012-2965214 or lia_kirana16@yahoo.com...

** *produk ini tidak bertujuan merawat atau menyembuhkan penyakit. sila dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...