Wednesday, 24 December 2014

Mee Goreng Sabah Yang Istimewa

ssalamualaikum. Hari-hari hujan sekarang ni. Banjir pun tak de tanda-tanda nak surut lagi.  Dari dulu lagi satu perkara yang saya perhatikan di musim banjir, ialah perut cepat lapar. Maklumlah untuk orang Kelate macam saya ni, bulan doplas (December) je hujan brek,brek ( hujan tak berhenti).

Ok ekcelli bukan lah nak cerita pasal makanan di musim banjir tapi nak share tentang inche suami yang lapor memanjang musim hujan ni. Tambah pulak tidurnya dah tunggang terbalik sejak nak exam ni. Tulah, sapa suh jadik mahasitua kan hehehe. Ni kisah malam tadik sebanarnya. Selalunya kami malam memang tak heavy tapi sebabkan petang semalam hujan brek brek kat Pantai Dalam ni, perut inche suami pun meminta-minta nak makan. Kul 5 petang dia minta saya gorengkan Mee Sabah 
Amboih main order je kan...saya cakap tunggulah dulu biar saya rest nanti kalau awai sangat awak makan nanti malam awak nak makan lagi hehe. Sedih pulak tengok muka kelat ajeee tu. So apalagi isteri mithali terpaksalah turutkan kehendaknya. Opsss mee sabah ni ialah mee yang diterbangkan khas daripada Sabah sebenarnya. Kalau kat sana mereka panggil mee kuning je, hehehe tapi dah cik mek ni orang kelate, pandai-pandai je letak nama mee sabah. Mee ni memang takde kat KL yer, puas dah saya carik tapi memang takde jual di Kolumpo ni. Haaaa meh sini saya belanja rupa mee sabah tu.

 'Mee Sabah' di Kuala Lumpur
 'Mee Sabah' di Kolumpo

Haa nampak tak? Ianya mee kering sebenarnya. Seakan akan meggie tapi ianya lebih kenyal dan sedap daripada meggie ataupun mee kuning yang biasa kita tengok kat pasor di Semenanjung. Mee sabah ni ada macam-macam brand,  kebangakannua cap udang kalau di kampung suami Semporna nun. Kami kalau balik Semporna je memang beli mee ni bebanyak. Simpan untuk stock. Maklumlah ini makanan kegemaran inche suami. Ohh yer mee goreng sabah ni dah jadi peberet saya juga hehehe. Agak pelik sebab saya kalau mee kuninh biasa tu memang tak makan (ada bau kapur), tapi mee sabah makan ler pulok kan. Hahaha tekak memilih kannnn.

Mee ni ada yang cap udang sekor, cap udang 2 ekor, cap udang terbalik tertonggeng macam-macam lah. Heheh. Tapi kalau saya, memang saya suka yang brand macam picture kat atas tu, sebab kalau kita terlebih rendam pun dia taklah kembang bermangkok-mangkok. Ok ni jugak antara brand mee sabah ni.
Mee Kuning Sabah
Mee Kuning Sabah

Ok, tentu ada yang tak sabor nak tengok camma rupenya mee ni bila dah masak kan? Hehehe ini diaaa
Mee Goreng Sabah dah siap
Mee Goreng Sabah dah siap 

Haaaa nampakkk? Kalau anda pergi ke sabah, ini lah mee goreng utama mereka. Tak kiralah Kota Kinabalu ke, Kudat ka, Pitas ka, Kota Belud ka, Kundasang ka, Tawau ka, Lahad Datu kaa. Mee sabah kalau yang makan di kedai setakat ni paling best saya makan ialah di King Fisher (Kota Kinabalu) perghhh sedap sangattt. Kalau cakap mee goreng yang datang ialah mee sahaja tanpa sayur dan ayam. Pi sabah nak makan mee kena sebut mee goreng ayam, barulah ada ayam kat atas mee macam picture di bawah ni hehehe. Sedap wooo, apatah lagi di makan dengan sambal cili yummeh sangatt.


Tapi di kamung inche suami Tawau dan Semporna mee goreng (mee sabah) ni digoreng biasa sahaja tanpa ada campuran ayam ke, udang ke, sayur ke. Masa memula kawin dulu pernah goreng mee sabah ni letak ayam, letak sayur, terus inche suami komplen. So lepas tu memang buat mee goreng Sabah ini ikut selera mereka lah. Ehh ada yang menunggu resipi nya yer hehehe ok lah saya share di sini, resipi Mee Goreng Sabah ni sangat lah simple. Dan memang tradisi makan mee goreng Sabah ni mesti ada cili yang akan menaikkan lagi kesedapan mee bila dimakan pedas-pedas. Nak kata wajib tu melampau lah kan tapi memang tradisi makan mee goreng Sabah ni kena ada cili sambal. Lagi pedas laaaagi mengamchammmmm. 

Sambal cili kata orang Sabah
Sambal cili kata orang Sabah


Bahan-Bahan
  • Mee Sabah (direndam untuk lembutkan mee tersebut)
  • Minyak untuk menggoreng
  • Bawang putih dan bawang merah dihiris halus
  • Garam
  • Serbuk perasa
  • Sos cili
  • Sos tomato
  • Kicap (wajib ada sebab nak jadikan nya warna hitam tuu)
  • sedikit air
Cara-Cara
  • Panaskan minyak dan tumis bawang sampai garing, masukkan sos cili sos tomato, kicap dan sedikit air, dan garam. 
  • Bila dah naik bau, masukkan mee Sabah yang dan lembut tadi. Kacau hingga sebati, kalau tak cukup rasa tambahlah apa yang perlu.
Mee Goreng Sabah Saya Dah Siap
Mee Goreng Sabah Saya Dah Siap

Saya suka buat penambahbaikan bila makan tu berlaukkan ikan bakar ke, ikan goreng ke, ayam goreng ke. Dan memang tak sah tak perahkan asam limau. Memang terbaik sangat rasanya pedas, masam semua ada. Pehtu kalau saya makan mesti hiris lacctuce dan makan bersama mee. Haaa suka hati kita lah nak buat pembaharuan tu asalkan rasa asalkan tradisi Sabahan tu masih kekal hehehe.

Perbezaan Mee Sabah dan Mee Kuning Biasa

Perbezaan yang nyata mee Sabah ini dengan mee kuning biasa ialah :
1. Teksturnya yang bila digoreng lebih kenyal, walaupun kita rendam mee tu dengan air panas, mee memang tak lembik. Harus diingat ada sesetengah mee Sabah ni kalau rendam tak cukup lama keras kejung pulak nanti, nak makan pun dah tak best hehehehe. 

2. Mee sabah ni takde bau kapur. Kalau mee kuning yang kita beli di Kolumpo ni kebanyakkan nya ada bau kapur. Tapi mee Sabah ni memang takde bau langsung.

3. Bila di rendam dengan air panas warna kuning mee Sabah tidak akan menjadi merah. Beberapa kali saya baca di dada akhbar tentang mee kuning yang ada di pasaran kita ni jika dibasuh dengan air panas akan bertukar kaler kemerah-merahan, disebabkan adanya asid borik, Tapi mee Sabah ni rendam dengan air panas memang tak akan berlaku pertukaran warnanya hehehe.

4. Bila dicuci mee Sabah ni tidak berminyak, berbanding dengan mee kuning biasa yang kita sentuh pun dah dapat rasakan minyak melekit lekit.

OK anda jangan tanya saya tentang kalori nya sebab saya belum lagi buat kajian kalori mee Sabah dengan mee kuning biasa ni hehehehe.

Saya tak jual mee Sabah, cuma simpan stock untuk inche suami je heheh. Kalau anda kebetulan melancong ke Sabah, cubalah beli mee ini dan rasalah sendiri keenakannya.


Ready Untuk Di Ngap
Ready Untuk Di Ngap

11 comments:

  1. Asslmkm.. Nmpk sdap je wlpn mee nya kosong tnpa perencah yng sarat..

    ReplyDelete
  2. done follow.. Kalau tak keberatan jom singgah,kalau rasa menarik silalah follow

    http://resepibagus2.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Banyaknya resipi kat blog sana saya sukaaa tq sharing

      Delete
  3. Macam megi je rupa dia. Huhu. Orang sabah memang febret mee ni. Kakak ipar ana orang sabah, suka gak mee ni.

    Thankss singgah blog ana. Balas kunjungan ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah orang sabah memang tak boleh dipisahkan daripada mee ni heheh. Thanks sudi Singgah

      Delete
  4. Wahhhh.. rindu makan mee udang... xper.. nak order la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe kalau di KL tentunya takde mee udang sabah ni kan kikiki

      Delete
    2. Nak tanya..1 plastik besar tu anggaran brape org makan ya

      Delete
  5. Yup betul tu.. Org sabah dan mee udang x boleh dipisahkan hehe.. Pebret sy bila goreng dgn telur dan sos tiram! Yummy!! Hihi

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  7. Assalam, kak boleh bg resepi utk sambal cili yg dimakan bersama mee ni kat saya..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...