Thursday, 31 December 2015

Selamat Tinggal 2015


Goodbye 2015, Welcome 2016
Goodbye 2015, Welcome 2016

Alahai diam tak diam, 2015 dah sampai ke penghujungnya. Alhamdulillah tahun ni Allah murahkan rezeki kami untuk  menambah zuriat. Finally Firas akan dapat adik hehehe. Owhhh preggy ker tuan empunya blog ni sekarang? Patut lah lama tak hupdate blog sendiri kan hahahahaha, ya ampunnnnn ALASAN sangat kan.

Hahaha actually 1st dan awal 2nd trimester memang saya mengalami alahan terhadap PC dan gadjet. langsung tak boleh sentuh apalagi mengadap gajet dan pc lama-lama. ya Allah, macam-macam rupanya alahan orang mengandung ni kan hehehehehe. Alhamdulillah sekarang saya dah berada di fasa terakhir 2nd trimester, atau dengan kata lain tak lama lagi akan masuk ke 3rd trimester. Syukur saya diberikan kesihatan dan kekuatan untuk mengharungi kehamilan kali ni.

Semoga 2016 menjadi tahun yang cemerlang dan sentiasa membahagiakan kita semua.

Monday, 24 August 2015

5 Bahaya Ibu Hamil Berkasut Tumit Tinggi

Bismillahhirrahmanirrahim. Al kisahnya semalam saya singgah di toilet Petronas Putrajaya, biasalah perempuan pregnant dalam 1st trimester ni selalu loya dan muntah. Apatah lagi bila lama berada dalam kereta mulalah rasa loya tak menahan. Masa dok sedap nak muntah tu saya ternampak seorang tengok ibu hamil ( maybe dalam 5@6 bulan berdasarkan baby bump nya tu) berjalan masuk toilet dengan high heels merah. Mak aihh, pregnant pakai kasut tumit tinggi??? Urban sangat kan... Sebelum dia keluar sempat lagi dia tanya saya pregnant ke? Saya menjawab jujur iya, baru nak masuk 7 minggu. Dia jawab ohh patutlah tengah mabuk, saya ni tunggu masa je, dua tiga bula lagi. Wahhh betul lah tekaan saya dalam 6 bulan gitu dia pregnant. Tapi satu je yang bermain di fikiran saya iaitu kesanggupan dia memakai kasut tumit tinggi dengan perut yang memboyot kata orang. 

Bahaya Ibu Mengandung Berkasut Tumit Tinggi





Saya merasa terpanggil untuk share dengan anda semua mengenai ibu hamil yang ditegah memakai kasut tumit tinggi. Kenapa? Sebab pemakaian kasut tumit tinggi ini boleh mengganggu tumbesaran bayi dalam kandungan. Walaupun berkasut tinggi nampak cantik dan menyerlahkan penampilan (terutama bagi wanita yang rendah) tetapi lebih baik anda fikirkan keselamatan diri sendiri dan ‘orang di dalam’. Betul tak? Lagipun bukan je orang-orang tua yang melarang ibu mengandung ni berkasut tumit tinggi, doktor dan nurse pun tak galakkan ibu mengandung memakai kasut tumit tinggi ni. Tok sah lah kita terikkut sangat gaya retis ompoteh tu kan hehehe. 

Ibu Hamil Tidak Digalakkan Memakai Kasut Tumit Tinggi
Ibu Hamil Tidak Digalakkan Memakai Kasut Tumit Tinggi


Sebenarnya, berkasut tumit tinggi semasa mengandung atau hamil ni ada banyak keburukannya. Saya kongsikan daripada pembacaan saya 5 keburukan kenapa ibu hamil ditegah memakai kasut tumit tinggi.


1. Masalah kaki bengkak

Kaki menjadi bengkak memang sinonim dengan wanita hamil tetapi apabila masih degil bertumit tinggi walaupun perut semakin membesar, anda sememangnya menempah masalah. Bebanan badan yang semakin bertambah tertumpu di satu titik iaitu di bahagian kaki hadapan. Ini menyebabkan kaki ibu hamil bengkak kerana kaki perlu menanggung badan yang semakin membesar. Bayangkan berat badan kita bertambah ditambah pula dengan perut kita yang maju kedepan dan kita pula memakai kasut bertumit tinggi yang halus itu. Eii tak boleh nak bayangkan perasaan kaki kita terpaksa bekerja keras menanggung berat dengan tumit yang halus itu.

Kaki Ibu Hamil Yang Bengkak Tidak Sesuai Pakai Kasut Tumit Tinggi
Kaki Ibu Hamil Yang Bengkak Tidak Sesuai Pakai Kasut Tumit Tinggi 


2. Menyebabkan varicose vein

Semakin tinggi kasut yang anda pakai, semakin jelas kelihatan otot pada betis dan paha anda. Ini akan menyebabkan masalah varicose vein semakin kronik bahkan kaki juga mudah penat apabila berjalan. Dulu-dulu saya sendiri selalu tengok mak saudara saya yang hobinya pakai heels 4-5 inchi sepanjang lecture dia. Balik rumah pasti dia akan tunjukkan urat dan salur darah yang menimbul hehehe. Buruk pun ada, tak sedap mata kita menenggoknya. Apatah lagi ibu hamil ni habis semua otot tersembul keluar kan. Kesian kaki kita.


3. Mengganggu keseimbangan badan

Semakin lama perut semakin membesar seiring dengan usia kehamilan anda. Dengan adanya beban baharu di perut ia membuatkan fokus berat badan berubah. Jadi, keseimbangan badan turut berubah dan kemampuan untuk menyeimbangkan badan semakin berkurangan. Apabila ibu asyik memakai kasut tinggi walaupun kehamilan sudah masuk trimester ketiga, maka ia hanya mengundah bahaya ibu mudah terjatuh. Ini memang membuat kans aya asyik terfikir je pada perempuan yang saya jumpa kat Petronas tu. Saya dok fikir cemmanalah kalau dia jatuh terjelepuk dengan kasut tumit tingginya tu? Apa akan jadi pada bayi dalam kandungan nya? Nauzzubillahhiminzalik.

Say No To High Heels During Pregnancy
Say No To High Heels During Pregnancy



4. Sakit saraf sciatica

Ibu hamil berisiko merasa kesakitan dari bawah punggung hingga ke tapak kaki. Semakin membesar kandungan, rasa sakit ini menekan saraf sciatica. Ibu akan mengalami kejang kaki atau tapak kaki seperti dicucuk sebab itulah kita di larang memakai kasut tumit tinggi ni semasa hamil. Pemakaian kasut tumit tinggi akan menambahkan kesakitan normal yang ibu hamil tanggung sebenarnya. 


5. Sakit punggung

Posisi kaki ketika berdiri membuatkan beban badan tertumpu kepada bahagian kaki hadapan. Lebihan beban pada kaki menyebabkan sumsum tulang belakang dan punggung berasa pedih kerana ketika hamil ibu perlu menanggung berat badan sendiri dan berat bayi dalam kandungan. Justeru, kaki yang menampung bebanan tersebut membuatkan punggung terasa sakit. Walaupun sakit punggung dan sakit belakang itu normal bagi ibu hamil, tetapi kekerapan dan kebarangkalian untuk ibu yang bertumit tinggi mendapat sakit punggung dan belakang ini adalah 80% lebih tinggi berbanding ibu hamil yang tak memakai kasuttumit tinggi.

Sakit Punggung dan Sakit Belakang Lebih Kerap Pada Ibu Hamil Berkasut Tumit Tinggi
Sakit Punggung dan Sakit Belakang Lebih Kerap Pada Ibu Hamil Berkasut Tumit Tinggi


Tak salah sebenarnya untuk ibu hamil berfesyen, cuma berpada-pada dan biarlah kita utamakan keselamatan bayi yang dikandung. Mungkin ada orang rasa alah pakai sesekali je, lagipun bukan nya jalan jauh pun, kita naik kereta je, tetapi ibarat kata pepatang 'malang tak berbau'. Biarlah kita berkorban sedikit daripada kita menyesal kemudian hari ye kan.

Love
Masliza 019-624 2900
SID 908080
nurmasliza@gmail.com



Friday, 31 July 2015

Vivix Terbukti Berkesan Membantu Masalah Kesihatan Kronik

Dalam banyak-banyak produk Shaklee, Vivix adalah antara supplement yang berada dalam kelasnya yang tersendiri. Ianya dikenali dengan nama produk PREMIUM Shaklee. Yelah sebotol Vivix ni mempunyai banyak khasiat dan sangat membantu menyelesaikan masalah kesihatan kronik. Usia Shaklee pun dah lebih dari 50 tahun berada di pasaran, dan Vivix antara keluaran terbaru dari Shaklee, latest research and technology. Latest tak latest pun , dah lebih kurang 5-6 tahun rasanya masuk dalam pasaran negara kita. Yelah produk di bawah usia 10 tahun biasanya kita panggil prosuk terbaru ter latest kan heheheh. 4 bahan utama yang digunakan dalam menghasilkan Vivix ialah:




1. Anggur Muscadine mempunyai 40 KALI GANDA LEBIH polifenol. Ia juga tinggi antioksida dan ada ciri2 anti radang. Terbukti memberi manfaat kepada kesihatan kardiovaskular, mencantikkan tahap gula darah, mencegah penuaan pramatang, dan banyak lagi!

2. Elderberries Eropah. Beri ada banyak jenis, kalau ikut kasta, kasta paling tinggi beri terbaik adalah elderberries. Sejak berabad dulu, elderberries telah digunakan untuk artritis, asma, sembelit , ubat selsema. Elderberries juga menguatkan imuniti badan kerana kandungan kalium dan vitamin C nya yang tinggi. Antioksidan yang kuat ini membantu melindungi sel-sel daripada kerosakan yang disebabkan oleh toksin alam sekitar, diet rendah dan tekanan. Ia juga mengurangkan kesan kerosakan yang berlaku akibat kolestrol jahat di samping mengelakkan platlet dari melekat pada salur darah. Elderberry juga membantu meningkatkan penglihatan malam 

3.Polyganum Cuspidatum. Sumber semula jadi resveratrol.Resveratrol membantu melambatkan proses penuaan, merendahkan kolesterol, merendahkan tekanan darah, meningkatkan prestasi olahraga, mengurangkan berat badan dan membantu dalam mencegah pertumbuhan tumor.

4. Lobak Ungu. Lobak ungu merupakan sumber vitamin A yang baik dan mengandungi fitokimia termasuk karotenoid, phenolic, polyacetylenes, isocoumarins dan sesquiterpens. Ini adalah fitokimia yang mempunyaiantioksidan, anti-bakteria, anti-radang. Lobak ungu juga mengandungi antosianin, yang diketahui mempunyai ciri-ciri anti-oksida sangat tinggi.

Haa kalau lihat pada 4 jenis ramuan je yang digunakan untuk menghasilkan Vivix ni seolah-olah kita tak percaya yang KHASIAT nya yang NGETOP kan heheh. Vivix telah terbukti banyak membantu dalam masalah2 berikut:


• Diabetes
• Kolestrol tinggi
• Penyakit Kardiovaskular (Jantung)
• Tekanan Darah Tinggi
• Alzheimer atau nyanyuk
• Arthritis, Osteoporosis, Masalah sendi dan tulang
• Gout
• Letih
• Metabolisme badan RENDAH (antara sebab sukar turun berat badan)
• Masalah kulit dan bintik penuaan (kedut)
• Kanser dan tumor
• Katarak dan masalah mata
• Masalah saraf
• Lemah imun tahan daya badan - lambat sembuh

Boleh baca tentang kebaikan Vivix dalam membantu pesakit kronik mendapatkankualiti kehidupan yang lebih baik DI ENTRI INI dan DI SINI. Bak kata orang tua-tua "tak tumbuh tak melata, tak sungguh orang tak kata" kan. Begitulah juga dengan saya, jika Vivix ini tidak berkesan kepada keluarga saya tentulah tidak saya beriya-iya saya sharing tentang kebaikannya di sini. Untuk mereka yang ada di kalangan ahli keluarga atau sahabat handai yang menghadapi masalah kesihatan serius dan kronik boleh mencuba Vivix sebagai ikhtiar untuk pulih. 

Masliza
019-624 2900
nurmasliza@gmail.com


Thursday, 30 July 2015

Bersedia Menghadapi Krisis dan Kegawatan Ekonomi Dengan 4 Tips Mudah.

Bismillahhirrahmanirrahim. Ermm, sehari dua ni hangat membara cerita ceriti tentang pergolakan politik dalam negara kita. Saya tidak berminat menjadi 'penganalisis politik tak bertauliah' di sini cuma saya mahu berkongsi rasa tentang kegawatan dan krisis ekonomi yang sedang kita depani sekarang. Ramai yang tahu nilai ringgit kita menyusut sejak berberapa bulan yang lepas, pasaran kerja juga semakin mencegil di mana banyak syarikat mengambil keputusan untuk mengecilkan bilangan staff mereka dan bermacam lagi kegawatan ekonomi. Pelbagai kesan krisis ini, sama ada di peringkat global ataupun tempatan yang telah kita ketahui. 

Kegawatan dan Krisis Ekonomi
Kegawatan dan Krisis Ekonomi


Kalau melalui bajet kerajaan 2015 pun banyak pemotongan dilakukan apatah lagi pada kita kan. Untuk menghadap kemerosotan ekonomi ni kita tidak boleh hanya jadi keyboard warrior menyalahkan kerajaan, menyalahkan orang itu menyalahkan dasar ini semata-mata ini kerana akhirnya yang menanggung kesusahan adalah diri kita sendiri. Sebagaimana telah Kerajaan lakukan memotong bajet 2015 maka kita pun kena lakukan sesuatu sebelum menjadi lebih teruk. Kita boleh memilih untuk Memotong Perbelanjaan atau Menambah Sumber Pendapatan. Memang sukar untuk seorang yang makan gaji menjamin sumber pendapatan mereka tidak akan tergugat walaupun ekonomi gawat - kecuali anda pekerja kerajaan kan. Sehubungan dengan itu kita perlu bersedia dari sekarang untuk berhadapan dengan kegawatan itu. 

Nilai Ringgit Jatuh Teruk Petanda Ekonomi Tenat
Nilai Ringgit Jatuh Teruk Petanda Ekonomi Tenat


Ok saya  kongsikan dengan anda 4 tips untuk kita bersedia menghadapi kegawatan ekonomi.


1)  Kurangkan Perbelanjaan Anda

Saya rasa, perkara ini tidak perlu saya ulas lanjut, sudah pastinya anda semua sudah sedia maklum. Setiap kali menghadapi masalah kewangan, perkara pertama yang perlu kita lakukan, ialah mengurangkan perbelanjaan kita. Semak semula perkara-perkara yang perlu kita bayar secara bulanan, adakah ia boleh dihapuskan atau dikurangkan. Antara yang praktikal untuk di amalkan ketika krisis ekonomi adalah mengurangkan makan di luar, kurangkan perbelanjaan shopping barangan bukan keperluan seperti kerap menukar handbag, kerap membeli kasut baru, kerap menukar telefon bimbit dan sebagainya. 

Bawa Bekal Ke Tempat Kerja Menjimatkan Perbelanjaan Kita
Bawa Bekal Ke Tempat Kerja Menjimatkan Perbelanjaan Kita


Kalau di rumah pula, pengalaman sahabat saya ialah bertukar pakej astro daripada yang mahal kepada yang basic iaitu RM38 je (sebelum GST), pakej wifi yer bukan wife hehehe pula di tukar daripada yang paling mahal kepada yang sederhana sahaja. Saya sendiri memang ambil pakej astro yang paling basic sejak dulu. Bukan kedekut tetapi itu langkah penjimatan. Ada juga kawan bekerja yang mengurangkan waktu rewang mereka pada hari Jumaat semata-mata untuk mengelakkan mereka berbelanja benda yang tidak penting. Yelah kalau orang bekerja, rehat hari Jumaat adalah yang paling ditunggu kan sebab nak pergi shopping heheheh.


2) Bersedia untuk diberhentikan atau hilang punca pendapatan

Pekerja swasta memang tiada jaminan untuk tidak diberhentikan. Itu hakikatnya. Walaupun anda sudah bekerja keras untuk memastikan anda adalah aset bagi tempat anda bekerja, namun kadangkala, sesetengah perkara sudah ditakdirkan dan akan berlaku. Jadi, sebelum perkara yang tidak anda ingini itu berlaku, anda perlulah bersiap sedia, orang kata, “Jangkakan perkara yang tidak dijangka” . Mungkin, pada waktu ini anda boleh mencari semula dan mengemaskini fail-fail resume anda di samping mengenalpasti “lubuk-lubuk” pekerjaan yang baru.

Bagi mereka yang berniaga sendiri, inilah masa yang sesuai untuk anda menambahkan lagi kenalan & network perniagaan anda. Kerapkan diri untuk hadir ke majlis-majlis yang berkaitan perniagaan. Manalah tahu, mungkin anda akan menjumpai “peluang-peluang” serta “idea-idea” perniagaan yang baru disini.


3) Mulakan Pelaburan

Ini pula adalah amat sesuai bagi mereka yang “berkemampuan” dan mempunyai duit lebih. Pada waktu kegawatan seperti ini, saham-saham mewah serta saham-saham amanah sangat murah, kadar faedah pinjaman untuk membeli rumah juga menjadi rendah. Jadi, inilah masanya untuk anda menambah kekayaan anda.

Itulah antara beberapa perkara yang boleh anda lakukan bagi bertahan di dalam situasi kegawatan ekonomi ini. Semoga entri kali ini memberikan anda sedikit manfaat dan kekuatan untuk menghadapi hari-hari yang mendatang ini.


 4) Cari Punca Pendapatan Lain

Seperti yang dicerita di atas tadi, jika kita tak masih mahu meneruskan stail hidup seperti di zaman ekonomi sedang rancak berkembang kita perlu tambah sumber pendapatan yang ada. Jangan bergantung kepada satu sahaja sumber pendapatan. Mula mencari sumber pendapatan lain seperti membuat perniagan untuk mencari side income. Banyak perkara yang boleh anda lakukan untuk menambahkan punca pendapatan anda. Ada yang memilih untuk membuat kerja part time selepas waktu kerja, ada yang memilih membuat perniagaan online dan bermacam lagi yang boleh dijadikan sebagai sumber pendapatan sampingan. Apa yang kita perlu lakukan hanyalah, mengorbankan sedikit masa anda berada di hadapan televisyen. Ramai orang yang memberikan alasan dan berkata.” Saya bukannya tak mahu buat.. cuma takde masa?”. atau " Saya tak pandai lah nak berniaga ni".

Zaman sudah berubah, dunia dah maju, kini, sudah ada banyak peluang-peluang menjana pendapatan sampingan yang tidak memerlukan anda menghabiskan banyak masa. Dan buat bisness Shaklee adalah salah satu daripada yang boleh kita cuba. Pilih perniagaan yang tidak memerlukan modal puluhan ribu dan tak memerlukan anda buat loan untuk menambah beban hutang. Dengan Shaklee hanya bermodalkan kurang RM100 anda sudah boleh mula menambah pendapatan. Apa yang penting di sini ialah kesanggupan kita semua untuk menggunakan sepenuhnya masa bagi mencari pendapatan tambahan.


Kesimpulannya kegawatan atau krisis ekonomi ini sangat-sangat memberi kesan kepada kita semua. Baik kerajaan atau kita sebagai rakyat. Kita suka atau tak suka kita harus hadapi jua. Dan kita harus berusaha supaya kita dan keluarga boleh terus survive walaupun ekonomi kita tenat. Kepada mereka yangberminat untuk mengetahui bagaimana Shaklee boleh membantu Menambahkan Pendapatan anda boleh email dan whatapps saya.

Masliza
nurmasliza@gmail.com
019-624 2900

Monday, 27 July 2015

Lebuh Raya Timur Barat dan Lebuh Raya Pantai Timur (LPT) Alternatif Elakkan Jem Balik Beraya Ke Kelantan


Alhamdulillah, sudah melalui bulan Ramadhan tahun ni dengan sebaiknya. Jujur saya akui, saya suka bulan Ramadhan, bulan yang sentiasa membantu saya menjadi hamba Allah yang lebih baik dari sebelumnya. Banyak kenikmatan bulan mulia pada saya. Ok lah kali ni nak share sikit pasal perjalanan balik kampung. Kalau sebelum ni perjalanan balik kampung saya juga sama seperti anak Kelantan di KL, iaitu melalui Gua Musang. Sejak zaman berzaman balik ke Kelantan melalui Gua Musang. Dan....seperti biasa, semua orang Malaysia ni tahu dan sedar perjalanan balik kg orang Pantai Timur akan memakan masa berbelas-belas jam menjelang hari raya. Baca pengalaman jem balik kampung ke Kelantan DI SINI.

Tak kiralah raya kita orang Islam atau perayaan kaum lain di Malaysia ni. Saya sendiri pernah merasai perjalanan balik kampung ke Kelantan 10-13 jam haaaa tu diaa. Dedulu drive sendiri sorang-sorang bawak Kancil 850 MANUAL tau. Memang menanggisss lutut hahaah. Memang sampai kampung lutut menggigil. Serius memang tak tipu wooo. Dulu zaman anak dara apa ada hal drive sorang berbelas jam pun kan, seronok pun ada walaupun stress jem tak bergerak-gerak hahaah. Itu zaman 20-an. Hehehe. Bila dah kerja up grade sikit PERSONA AUTOMATIK. Haa lega sikit kan. Tapi bila perjalanan 20-30km/j memang sakit hati sakit lutut jugal dibuatnya hehe. Memang sesiapa anak Pantai Timur sudah lali dengan tempoh perjalanan berbelas-belas jam setiap kali ada cuti perayaan ni. Itu pengalaman tahun-tahun sudah saya. Entah kenapa tak pernah tergerak hati nak balik kelantan melalui Terengganu (dulu takde lagi LPT) so perjalanan jauh kononnya. Hehehe.

Nak dijadikan cerita tahun ni saya nak tolong adik perempuan yang baru ambil anak angkat baru berusia beberapa hari balik beraya. Yelah, dia sorang2 mana lah boleh bawak baby dalam pantang balik kampung kan. Mana nak drive, mana nak tengokkan baby. So kami pun ambil keputusan balik ikut Perak melalui Gerik. 1st kami tinggalkan Kuala Lumpur 2 hari sebelum raya (hari rabu 15/7/15), menuju ke rumah adik di Kuala Kangsar. Dan pada hari yang sama saya dapat update melalui fb jalan menuju ke Pantai Timur memang dah 'meriah' dengan jem. Kawan bertolak 3 pagi dari Kl sampai ke kelantan 3 petang esok nya haaaa bayangkan itu baru hari rabu tu heheh. Ok berbalik pada kisah kami dari KL ke Perak. Kami keluar rumah jam 730am dan sampai ke Kuala Kangsar jam 11.45am. Boleh dikatakan takde lah jem macam lalu ikut Gua Musang tu. Driver pun tak stress! So rest dulu kat Kuala Kangsar. Esoknya baru kami bertolak ke Kelantan. Kami bertolak lepas adik saya habis kerja lebih kurang jam 145 kami bergerak. Hanya berhenti sekali je solat jamak Zuhur dan Asar di Jeli. Kami sampai Pasir Puteh jam 615 petang. Memang takde jem langsung. 




Muhammad Saifuddin Pun Selesa Balik Ikut Gerik Takde Jem Katanya
Muhammad Saifuddin Pun Selesa Balik Ikut Gerik Takde Jem Katanya



 Kuala Kangsar-Gerik-Jeli- Tanah Merah
 Kuala Kangsar-Gerik-Jeli- Tanah Merah


Lebuh Raya Timur Barat
Lebuh Raya Timur Barat


Tasik Banding di Perak Merentasi Perjalanan Ke Kelantan Melalui Lebuh Raya Timur Barat
Tasik Banding di Perak Merentasi Perjalanan Ke Kelantan Melalui Lebuh Raya Timur Barat

Diulang sekali lagi takde jem langsung. Driver pun takdelah drive lelaju sebab ada baby kan. Perjalanan makan masa lebih kurang 5 jam. Kalau campur kan dari KL-kuala kangsar (4 jam), kuala kangsar-pasir puteh (5 jam) baru 9 jam. Jalan takde jem. Memang berbaloi lah bayar tol Kl-KK RM30 tu. hehehe. 9 jam memandu tanpa jem dengan 12-14 jam dalam jem memanh jauh berbeza. Hehe.

Nampak Terowong Ni Maksudnya Dah Nak Masuk Sempadan Kelantan Da
Nampak Terowong Ni Maksudnya Dah Nak Masuk Sempadan Kelantan Da



Bila sampai kampung makcik cakap dia dari KL-PP semalam (rabu) 15 jam perjalanan. Terus lepas berbuka aka malam raya tu makcik mintak saya 4 biji ostematrix sebab nak hilangkan lenguh badan dia lama dalam keta. Senyum jeee kami, sebab tahun ni tak perlu melalui jem tu. Dan yang penting supplement Shaklee memang membantu urat dan badan tanpa rasa lenguh dan sakit. Jujur saya cakap, hanya orang yang pernah merasai 'pesta jem balik kampung' je tahu macam mana rasanya.


Bila balik KL pula kami ambil keputusan balik ikut Terengganu. Kami pilih perjalanan santai melalui jalan pantai dari PP. Sekali lagi pilihan kami tepat sebab ikut Terengganu pun langsung tak jem padahal dalam masa yang sama kawan-kawan nak ke KL terpaksa sekali lagi menempuh jem. Saya lebih rela memilih jalan bertol melalui LPT (lebuh raya pantai timur). Biarlah perjalanan jauh sikit pun, sebab jika dah terperangkap dalam jem berbelas jam jugak. Kalau pilih laluan LPT dalam 8-9 jam baik lah pilih laluan LPT kan.


Lebuh Raya Pantai Timur Fasa 2 (LPT2)
Lebuh Raya Pantai Timur Fasa 2 (LPT2)



LPT 2 bermula dari Terengganu ke Pahang. Ianya dari Gemuroh-Kemaman-Jabor, dan laluan ni memang clear, jalan pun lurus je. Dan saya fikir itulah sebab banyak kemalangan berlaku, sebab boleh drive lalaju. So far tiada lagi tol dikenakan untuk LPT fasa 2 ni. Hanya di LPT fasa 1 (Kuantan-Karak je ada tol lebih kurang 19.80 kot). Exit di Jabor, masuk Kuantan pehtu masuk tol LPT1 pulak heheh. Jangan risau kat LPT 2 tu pun ada gak R&R dan hentian untuk kita berehat.



R&R Dan Hentian Sebelah Juga Ada di LPT2
R&R Dan Hentian Sebelah Juga Ada di LPT2



Saujana Mata Memandang Laluan LPT2
Saujana Mata Memandang Laluan LPT2

Perjalanan smooth je tanpa jem. Sampailah ke tol gombak. Nak elak jem di tol Gombak dinasihatkan bergerak awal hehe.

Sebenarnya kita ada banyak pilihan jika nak elakkan jem ni. Biasanya jem kalau nak ke KL jem teruk akan bermula dari Machang, Kuala Kria. Dan kalau dari KL ke Kelantan jem bermula dari tol Gombak, Bentong, Raub sampailah Kuala Lipis. Sebab jalan kecil. Personally pada saya jika kita taknak stress apa salahnya kita allocate sedikit wang untuk bayar tol dan pilih laluan lain selain dari Gua Musang. Pada saya dan keluarga untuk musim perayaan akan datang kami sepakat untuk tidak lagi melalui Gua Musang di waktu puncak hehehe. Tak cuba kita tak tahu kan. Hehehe. Sudah lah stress jem teruk, badan sakit-sakit. Itu belum masuk bab anak muntah anak berak lagi kan huhu. Orang cakap biar lah berhabis bayar tol asalkan tak sakit badan dan tak stress hehehe. Alhamdulillah perjalan pergi dan balik kampung kami sekeluarga selamat. Syukur pasa Allah melindungi perjalanan kami.


Thursday, 2 July 2015

Bagaimana Saya Berjaya Pisahkan Gajet Daripada Anak

Assalamualaikum. Hari Sabtu lepas saya bersembang seorang hamba Allah, seorang wanita dan ibu kepada 2 anak lelaki, dan 2 anak perempuan yang sama-sama berbuka di laman Masjid Putrajaya. Seorang ibu yang kagum melihat anak saya langsung tidak endahkan ipad atau iphone saya. Firas memang enjoy berlari ke sana ke mari atas rumput yang menghijau kat situ. Sedangkan keempat-empat anak wanita tu asyik mengadap ipad dan iphone ibu bapa mereka. Yang pasti saya sayur sayup dengar mereka tengok kartun boboiboy dan si kakak tengok cerita indonesia. Siap meniarap atas tikar tengok ipad. Mungkin dia hairan melihat Firas langsung tak endahkan ipad papa dia dan tak 'hadap' pun dgn phone saya.  Memang budak-budak guna gajet ni untuk tengok kartun atau tengok cerita kegemaran mereka je. 


Firas


Tak sangka pula wanita tersebut duduk di sebelah saya masa kami sama-sama solat Maghrib. Lalu wanita tu tanya saya

'Puan, maaf ye nak tanya anak puan tadi yang berlari-lari yang baca doa bukak puasa tadi tu umur berapa?'

Dia mungkin terdengar Firas baca doa bukak puasa dan doa makan dengan kuat masa kami berbuka tadi hehehe.

'Ohh anak saya dah 4 tahun puan. Kenapa yer'.

'Ohh baru 4 tahun, samalah dengan usia anak saya yang no 3 tu. Bagus anak puan tak hirau pun dengan gajet. Anak-anak saya tengok lah bukak puasa pun ipad dok sebelah. Sampai bawak ke tempat tidur lah'.
Saya tersenyum dan menjawab 'biasalah budak-budak'. Saya rasa masalah kegilaan gajet dikalangan kanak-kanak ni dah jadi masalah ibu bapa lain. Dulu saya pun hadapi benda yang sama. Tapi bila nampak Firas dah mula tak berenggang dengan ipad, saya perlu bertindak. Rasa terpanggil pula untuk berkongsi bagaimana saya berjaya menghapuskan 'ketagihan' menggunakan ipad daripada anak saya. 


Memang semua ibu bapa sayangkan anak. Kata pepatah 'sayangkan isteri tinggal-tinggalkan, sayangkan anak tangan-tangankan'. Gitulah cara saya. Bukan bermakna saya memukul anak, tetapi saya gunakan kuasa VETO sebagai ibu untuk membuatkan dia ikut pada arahan saya. Mula-mula saya nasihat dan bercakap dengan dia, biasalah dah namanya pun budak tentulah dia jeee yang nak menang. Tambah pulak anak sorang baru kan. Lepas dah nasihat pun tak jalan, maka saya mula gunakan kuasa VETO. Saya cakap ini ipad mommy, bukan ipad Firas. Memang dia menanggis, tapi saya cakap No, No, No. Memang pada orang lain nampak cam kejam jee kan tak kasi anak temgok ipad. Tapi pada saya, kita ibu bapa dia, dia kena dengar cakap kita. Kita melarang sebab nakkan yang terbaik untuk dia. Saya lebih rela dia tunggu kartun kat tv dari berkepit dengan ipad. 

Oo berbalik kepada kisah tadi, sehari dua dia memang akan merengek dan meminta ipad. Tapi saya memang keras hati. Jawapan saya tetap NO, NO, NO. Bila dia menanggis kuat-kuat saya ugut dia tak nak love dia lagi. Lama ke lamaan, dia mengalah. Tak mintak nak tengok ipad lagi dah. Kalau dia pegang ipad papa dia pun saya akan jegil mata dan bersuara remind dia balik. Cengeyyy ke? Bukan cengey tapi saya sayangkan anak saya. Saya tak mahu dia rosak kerana gajet. Biar lah kita menanggis dan berkeras sekarang, mencegah lebih baik dari mengubati. 


Dalam hal ini suami sangat support saya. Bila saya cakap jangan kasi ipad, dia memang bekerjasama. Hasilnya sekarang anak saya Firas memang tak hiraukan gajet dah. Cuma sekarang dia akan ambil phone saya untuk ambil gambar bebanyak hehehe. Bila berjalan jauh saya memang tak ajar anak saya tengok ipad. Biarlah dia tengok dvd kisah 25 rasul atau kartun upin ipin dalam kereta. 

Sebenarnya takde masalah untuk pisahkan anak dengan gajet. Cuma ibu bapa harus berhati kering, hadap kerenah anak. Mengamuk, menanggis, meraung sehari dua tu kena tahan lah. Kita kan ibu bapa kenapa lah nak mengalah dengan mereka. Sesekali bertegas, anak memang kecut perut. Pada saya kita yang dewasa jangan terlalu ikutkan sangat keinginan anak-anak. Apa salahnya kita tak ikut keinginan mereka jika itu untuk kebaikan mereka? Kan? 

Kalau saya mampu buat, rasanya orang lain pun mampu juga. Tak cuba kita tak tahu. Selain tu, setiap kali nak tidur doakan semoga anak kita lembut hatinya. 

Monday, 22 June 2015

Resipi Portugis Grill Pasti Sedap dan Menawan Selera

Bismillahhirrahmanirrahim. Hari ni rasa nak share resipi lagi lah hehehe. Haaa tu diaa, resipi lagi kan, maklumlah bulan puasaaaaa. 

Ok kali ni nak kasi resipi Portugis Grill pulak. Sebut Portugis Grill ni sesapa yang biasa ke Mid Valey pasti kenal tempat makan Oasis dalam tu kan. Ya Allah sedap nyaaaaa Portugis Grill ni uolls. Seingat saya sejak dari zaman saya belajar Master kat UM lagi saya dok ulang makan Portugis Grill ni, dari tempat tu dok tingkat 3 sampai lah pindah ke tingkat 2 kot sekarang ni hehehe. Kiranya tempat wajib pergi lepas tgk movie dengan Azura dedulu. Dari zaman anak dara, dan sekarang dah kawen pun hampir 6 tahun masih exist tau tempat ittuuuu. Pendek kata walaupun sudah bertahun-tahun rasa Portugis Grill kat kedai tu tetap sama...pekerjanya pun masih yang lama. Pergh nampak sangat kan kaki pergi situ. Ok meh sini nak kasi resipi sikit.


Bahan-bahan

2 labu bawang  besar **
10 ulas bawang merah **
1 labu bawang putih **
3 batang serai **
Halia **
Lengkuas **
2 gengam udang kering  **
1 inci belacan **
5 sudu minyak zaiton untuk menumis
1/4 cawan air asam jawa
Garam
Gula
Serbuk perasa
daun limau purut - hiris halus
1 paket 250g gili giling(nak pedas tambahkan cili kecil bebenyak)
Setengah cawan air
Bendi/petai untuk hiasan
Aluminum Foil (Wajib wah hahaha)


Caranya

Blend semua bahan bertanda **. Panaskan minyak zaiton dan tuang semua bahan blend tadi bersama. Tumis hingga naik bau dan kekuningan kemudian masukkan cili giling tadi. 
Kacau dan tumis hingga mendidih. Kemudian masukkan air asam jawa , garam. gula, serbuk perasa dan sedikit air jika ianya terlalu pekat. 
Kacau lagi hingga adunan betul-betul pekat dan naik bau. 
Kemudian taburlah daun limau purut. Rasa lah sesedap mulut nak pedas ke nak masam ke nak manis ke hehehe. (Serius bau nya wangi semerbak bila masak)

Bila dah masak tunggu sejuk dan bolehlah di sapukan pada ikan. Boleh gunakan sebarang ikan yang kita suka. Ada orang alaskan daun pisang dahulu dalam aluminium foil sebelum bakar.
Tetapi saya takde daun pisang, so main hamtam sajalaaaa, terus letak ikan tu dalam aluminum foil. Taburkan dengan bendi atau petai atau apa je sayur yang anda suka.
Lepas tu balut lah ikan kita sesedap dan semuatnya hehehe. Dan boleh lah dibakar. 
Masa untuk ikan masak dalam 10-15 minit bergantung pada saiz dan jenis ikan.
Nak lagi sedap sebelum makan tu perahkan asam limau dulu perghhh makan dengan nasi panas, confirm bertambah-tambah hehehehe

P/S : Boleh juga gunakan rempah ini untuk bakar sotong, udang dan ayam juga.

Tumis semua bahan blend
Tumis semua bahan blend 

Rempah Portugis Grill - Pekat dan Aromanya Wangi Bila Masak
Rempah Portugis Grill - Pekat dan Aromanya Wangi Bila Masak

Portugis Grill Menggunakan Aluminium Foil
Portugis Grill Menggunakan Aluminium Foil

Taddaaaaa Portugis Grill Versi Mommy Firas
Taddaaaaa Portugis Grill Versi Mommy Firas


Haa uplls boleh lah cuba sendiri bulan-bulan posa ni tau. Buat lah rempahnya tu bebanyak pehtu simpan dalam fridge. Senang balik kerja boleh terus bakar je. Mahal kot portugis grill ni kalau kat PARAM (Pasar Ramadhan) berbelas ringgit tau. Itu pun tengok jenis ikan gak. So apalagi buleh lah cuba khennnn.

Love
Masliza

Saturday, 20 June 2015

7 Tips Elakkan Mudah Rasa Lapar dan Dahaga Ketika Berpuasa

Tips Elakan Rasa Lapar dan Haus Ketika Berpuasa
Tips Elakan Rasa Lapar dan Haus Ketika Berpuasa


Salah satu cabaran di bulan puasa ialah menahan rasa lapar dan dahaga. Ramai orang yang tidak dapat menahan rasa lapar dan dahaga di siang hari kerana tidak bersahur atau bersahur terlalu awal atau mengambil makanan lambat hadam ketika bersahur. Sebab itulah bila berpuasa kita digalakkan bersahur.  Rasululullah Sallallahu `alaihi Wa Sallam Bersabda :

 " Bersahurlah Kamu Semua Kerana Sesungguhnya Pada Waktu Makan Sahur Itu Terdapat Keberkatan "


Nabi SAW juga bersabda Maksudnya:

“(Makanan) Sahur itu seluruhnya adalah berkat, maka itu janganlah kalian meninggalkannya walaupun hanya dengan seteguk air, sesungguhnya Allah dan para Malaikatnya mendoakan orang-orang yang bersahur.”

Islam sangat menggalakkan umatnya melewat-lewatkan waktu sahur. Dari Anas beliau meriwayatkan daripada Zaid bin Tsabit,


تَسَحَّرْنَا مَعَ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ ثُمَّ قَامَ إِلَى الصَّلَاةِ قُلْتُ كَمْ كَانَ بَيْنَ الْأَذَانِ وَالسَّحُورِ قَالَ قَدْرُ خَمْسِينَ آيَةً

“Kami dulu pernah makan sahur bersama Rasulullah SAW lalu baginda bangun untuk melakukan solat.” Aku -Anas- berkata, “Berapakah jarak antara azan (maksudnya iqamah) dengan makan sahur?” Zaid menjawab, “Dengan kadar waktu yang diperlukan untuk membaca lima puluh ayat.” (riwayat Al Bukhari dalam Kitab as-Shiyam)



Bersahur Bantu Kita Mudah Rasa Lapar dan Dahaga Ketika Berpuasa
Bersahur Bantu Kita Mudah Rasa Lapar dan Dahaga Ketika Berpuasa


Sahur adalah sangat penting bagi umat islam untuk meneruskan rutin harian dengan menahan lapar dan dahaga disepanjang bulan Ramadhan pada siang hari. Tanpa sahur yang betul, badan akan mudah lemah dan tidak bertenaga. Biasanya anak-anak kita yang baru belajar hendak berpuasa ini lah yang sering tak dapat menahan lapar dan haus ketika berpuasa kan. Walaupun begitu ramai juga orang dewasa yang tiba-tiba diserang gastrik dan pelbagai penyakit sehingga tidak dapat berpuasa di bulan Ramadhan ni kan. Hehehehe.


Buruk Rupanya Bila Orang Dewasa Tak Boleh Tahan Lapar Dan Dahaga Ketika Berpuasa Ni
Buruk Rupanya Bila Orang Dewasa Tak Boleh Tahan Lapar Dan Dahaga Ketika Berpuasa Ni

Lapar dan Dahaga Ketika Berpuasa
Lapar dan Dahaga Ketika Berpuasa



Kali ni saya akan kongsikan dengan anda semua 5 tips mudah untuk mengelakkan kita (anak-anak terutamanya) mudah rasa lapar dan dahaga ketika berpuasa. Tips ini juga membantu mereka yang berpuasa daripada lemau dan lemau sepanjang berpuasa.  

1. Elakkan makan makanan yang berminyak dan berlemak ketika bersahur. Contoh makan nasi goreng dan ikan masin. 

2. Banyakkan minum air kosong atau jus buah tanpa gula. Ini kerana ketika siang hari tubuh badan kita akan kehilangan banyak air. Jadi memulakan puasa dengan pemulihan air adalah langkah yang bijak.

3 .Ketika smpai waktu berbuka, pelbanyakkan mengambil makanan yang cepat hadam seperti jus buahan, sup dan bubur. Gula dan karbohidrat yg terdapat dlm makanan ini lebih mudah dihadam. Lantaran itulah kita dsunnahkan berbuka dengan buah Kurma atau Tamar. Kurma atau Tamar ini adalah makanan terbaik ketika berbuka kerana boleh membekalkan sumber tenaga segera mengantikan bekalan makanan yang di gunakan siang hari.

4. Elakkan makanan manis dan makanan yang tinggi Glisemik Indeks (GI) ketika sahur. Makanan yang banyak mengandungi gula dan tinggi GI sebenarnya boleh menjadikan anda letih kerana proses penghadamannya lebih cepat. Selain itu, makanan berempah dan pedas juga perlu di elakkan oleh pesakit gastrik.

5. Elakkan minuman berkarbonat mempunyai kandungan gula yg tinggi yg boleh meletihkan badan. Seeloknya lebihkan minuman buah-buahan,susu dan air kosong kerana ia lebih berkhasiat.

6. Elakkan daripada tidur selepas sahur. Cara ini sebenarnya meletihkan badan kita kerana makanan masih belum dihadam ketika waktu tidur. 

7.  Amalkan segelas minuman isotonik Shaklee iaitu Performance Drink ketika bersahur. Minuman tanpa pemanis tiruan ni memberikan tenaga segera kepada otot di mana ia boleh menggantikan air yang hilang ketika latihan fizikal. Sangat sesuai diberikan kepada anak kita semasa bersahur kerana ianya membantu mengurangkan dihiderasi (kurangkan kehausan di siang hari). Selain itu Performance Drink ni membantu kita kekal bertenaga sepanjang berpuasa. Percaya atau tidak, ketika berbuka pun kita tidaklah terlalu gelojoh untuk minum air. Haaa ini memang kena cuba sendiri baru tahu keberkesanannya.


Semoga perkongsian ini dapat membantu kita semua menjalani ibadah puasa dengan lebih baik.

Thursday, 18 June 2015

Selamat Datang Ya Ramadhan.

Assalamualaikum. Alhamdulillah bertuahnya rasa bila sekali lagi kita semua dipertemukan dengan bulan yang sangat mulia, bulan penuh barakah dan rahmatNya, bulan Ramadhan. Salam Ramadhan kepada semua pembaca dan pengikut setia blog mummyfiras.blogspot.com ini.

Selamat Datang Ramadhan
Selamat Datang Ramadhan


Marilah kita bersama-sama melipat gandakan amalan kita di bulan mulia ini. Sesungguhnya Ramadhan ini lebih mulia daripada 1000 bulan. Besederhanalah kita semua ketika berbuka puasa dan bersahur. Elakkan pembaziran makanan terutamanya ketika berbuka puasa. Persediaan saya tentunya set berpuasa Shaklee yang rendah dengan Glisemik Indek (GI) semasa waktu bersahur supaya siang hari tidak mudah rasa lapar dan haus yang melampau.

Sunday, 14 June 2015

Seni Silat Dalam Hidup Saya!


Silat Tempur

Semalam  santai-santai di rumah, al kisahnya tengok acara sukan SEA ke-28 pulak hehehe. Acara silat tempur (dulu panggil silat olahraga) lelaki dan perempuan. Wah lamaaa sungguh dah tak tengok orang bersilat. Such ring a bell kata orang putih hehehe. Berdiri bulu roma tau masa tengok tu. Sangatlah mengimbau kenangan lama. Suatu waktu dulu saya juga seorang pesilat tempur kategori E (65kg-70kg). Pernah menyumbangkan pingat untuk negeri Kelantan di kejohanan silat zon timur (kelantan, terengganu, pahang) dan sempat menyumbang pingat ketika mewakili Universiti Malaya di kejohanan silat olahraga IPTA ( tahun 2000 atau 2001). Terasa bangga bila dapat berbakti hehehe. Cewahhh.  Meh kita tengok gambar kenangan yang masih ada dalam simpanan khazanah saya heheh. Banyak gambar kenangan zaman dolu-dolu dah rosak sebab takde sapa yang jaga kat kampung huhuhu. 


Pasukan Silat Sek Men Tok Janggut 1997-1998
Pasukan Silat Sek Men Tok Janggut 1996-1997- Kenangan Di SK Kutan Pasir Mas



Ohh Aku Dulu Pesilat Puteri Hahahah
Ohh Aku Dulu Pesilat Puteri Hahahah


Suatu pengalaman manis, kenangan terindah orang kata. Mewakili negeri di usia 18@19 tahun, dan mewakili universiti di awal usia 20-an. Memang lah sukan silat ini bulan lah sukan favourite rakyat Malaysia tetapi takdir Allah menemukan saya dengan sukan itu. Silat itu ada seninya yang tersendiri. Bunga silat, langkah silat, semuanya seni. Terima kasih kepada guru silat saya Dr Kamal Shah yang masih lagi aktif mencurahkan ilmu Silat Lintau warisan dari Minangkabau di Pasir Puteh Kelantan. Sesungguhnya tanpa dia saya tak mungkin meraih pingat-pingat sepanjang penglibatan saya. Pengalaman berharga saya...sampai bila-bila.

Entah dari mana datangnya semangat saya sampaikan saya memilih silat sebagai sukan. Semua ahli keluarga termasuk arwah abah, arwah mi, arwah tok nenek dan pakcik dan makcik menentang saya. Sukan tu untuk jantan kata mereka. Hehehe. Tapi kalau sudah cinta dan keinginan tu ada Alhamdulillah saya berjaya. Dalam kesibukan saya nak mengambil STPM pun sempat lagi mewakili sekolah dan negeri Kelantan. Membuak-buak masa tu nak buktikan tanggapan salah keluarga termasuk cikgu cikgi mengatakan bila bersukan pelajaran terabai. Dan saya berjaya membuktikan saya salah seorang daripada pelajar terbaik STPM dan berjaya menjejak kan kaki ke menera gading. Masuk Uni impian saya sejak kecil Universiti Malaya. Hehehe. Syukur saya berjaya. Silat menjadikan saya seorang yang bersemangat kental, silat menjadikan saya seorang yang tak mudah mengalah. Penglibatan dengan seni silat timbul cinta tanpa diundang sebenarnya....Dulu-dulu ramai yang tak percaya bila tanya sukan apa awak main, jawapan 'silat olahraga' yang keluar daripada mulut seorang perempuan pada mereka woahhh funny ok, macam tak caya giut reaksi mereka. Hahahaha. Itu duluuuu sekarang ni mungkin dah ok kot kehkehkeh.

Moralnya saya dapat bila kita berusaha, bila kita mencintai apa yang kita buat, kita lakukan dengan sepenuh jiwa raga, maka kejayaaan akan menjadi milik kita.


Saturday, 13 June 2015

4 Sebab Kenapa Kepercayaan Itu Penting Bila Kita Berbisness

Kepercayaan Adalah salah Satu Asas Dalam Kehidupan dan Perniagaan
Kepercayaan Adalah salah Satu Asas Dalam Kehidupan dan Perniagaan
Kepercayaan terhadap apa yang kita usahakan merupakan kunci untuk berjaya. Betul kan? Dalam kehidupan seharian juga kita perlu ada kepercayaan. Kepercayaan kepada Allah, percaya kepada Malaikat, percaya kepada Al Quran, percaya kepada Rasul, percaya kepada hari Kiamat dan percaya kepada Qada' dan Qadar Allah. Ini adalah asas 6 Rukun Iman yang dipegang oleh seorang Muslim di bumi Allah yang sangat luas ini. Kita memilih seseorang itu menjadi pasangan hidup kita kerana kita yakin dan percaya pada dia. Begitulah juga bila kita buat sesuatu termasuklah memilih sesuatu bisness sebagai cabang rezeki kita. Percaya dan yakinlah bahawa 9/10 rezeki itu datangnya daripada berniaga (bisness). Jadi salah satu kunci kejayaan orang berniaga ni adalah KEPERCAYAAN.


Kepercayaan
Kepercayaan Itu Penting

Saya percaya pada keberkesanan produk, saya percaya pada plan pemasaran syarikat, saya yakin dengan kredibiliti syarikat lantas saya memilih untuk berbisness dan membantu orang lain mendapat pendapatan dengan produk ini, Saya percaya bahawa bisness ini mampu memberikan pendapatan kepada saya lantas saya berani mengambil keputusan untuk menumpukan 100% perhatian dengan bisness ini. dan kini selepas bergelas seorang WAHM yang berbisness, saya rasa saya perlu membina dan melebarkan Kepercayaan ini. Pada saya, kepercayaan saya dalam bisnss ini membantu saya untuk mendapat :



1. Keyakinan

Pelanggan akan membeli dari kita apabila mereka yakin dan percaya kepada kita. Apatah lagi bisness online kini dicemari dengan peniaga yang songlap duit pelanggan maka tidak mudah untuk seseorang itu membeli produk yang kita jual jika mereka tidak yakin dengan kita. Walaupun sesuatu produk itu bagus, tetapi orang yang menjualnya tidak boleh dipercayai, maka tiada sebarang jualan yang akan terhasil. Sebagai contoh mudahnya, kita akan lebih mudah membeli sesuatu daripada rakan niaga yang kita kenal berbanding dengan orang luar (orang yang kita tidak kenal). Tak kisah lah rakan di FB atau rakan pejabat kan?


2. Mudahkan urusan

Kepercayaan seseorang akan memudahkan sesuatu urusan atau tugas dilakukan. Lebih besar kepercayaan pelanggan kepada kita maka lebih mudah untuk kita berurusan dengan mereka. Contoh mudah ialah jika terlewat sehari dua post barang yang dijanjikan pelanggan mungkin tidak akan berkira dengan kita kerana mereka punya kepercayaan dengan kita. Nampak tak betapa pentingnya kita sebagai peniaga ni meraih kepercayaan pelanggan? Bila sudah percaya, maka urusan kita akan menjadi mudah. Di samping itu, adakah kita akan mudah mempercayai seseorang hanya dengan perjumpaan pertama kali?


3. Pembelian berulang

Customer atau pelanggan pasti akan membuat pembelian berulang dari seorang peniaga yang mereka percaya, betul kan? Ini adalah pengalaman yangsaya kutip dan simpan sepanjang 2 tahun lebih saya berbisness ini. Hal ini kerana keyakinan mereka terhadap peniaga tersebut dan juga kepercayaan yang diberikan kepada mereka. Kenapa kita yakin dengan sesuatu produk? Kerana kita mempercayai jurujualnya tidak akan menipu kita apabila mereka membuat jualan ke atas kita. Kerana itulah dalam bisness Shaklee ini kita sangat titik beratkan pentingnya kita sharing tentang kebaikan dan manfaat produk supaya kita dapat membina keyakinan pelanggan dan mereka akan setia dengan produk untuk membuat pembelian berulang dalam jangka panjang.


4. Menjalinkan hubungan jangkamasa panjang

Maksudnya disini adalah, kepercayaan kedua-dua belah pihak iaitu antara peniaga dan juga pelanggan akan berterusan selagi mana kepercayaan itu wujud. Selagi hubungan yang baik itu berterusan, ia akan mengekalkan hubungan tersebut sampai bila-bila. Oleh itu, kepercayaan adalah sangat penting tidak kira dalam perniagaan dan juga hubungan kita seharian. Jangan terkejut tau daripada seorang pelanggan akhirnya mereka menjadi bisness partner kita dan juga kawan baik kita. Saya berbicarta berdasarkan pengalaman saya, bilamana beberapa orang yang dulunya berstatus pelanggan setia kini sudah bertukar status kepada bisness partner saya dan kami masih berkawan baik meskipun sebelum itu kami saling tidak mengenali antara satu sama lain. Orang Cina sangat menitikberatkan tentang kepercayaan dalam hubungan perniagaan, jadi apa salahnya jika kita orang Islam juga mengamalkan perkara yang sama kan? Mereka biasanya akan mempercayai kita selagi mana kita tidak khianati mereka. Tetapi jika kita sudah buat hal, sampai bila-bila pun mereka akan berasa curiga dengan kita.






Setiap perkara sememangnya ada baik dan buruknya tetapi ambillah yang baik dan gunakan dalam kehidupan kita dan di sini saya fokuskan kepada usahawan dan juga peniaga. Peniaga yang jujur akan disayangi oleh pelanggan dan juga tuan punya dunia ini iaitu Allah s.w.t. Kita sebagai umat Islam tidak boleh tidak perlu ada kepercayaan bila berbisness. Bisness yang kita jalankan menghasilkan pendapatan dan pendapatan itu lah yang kita gunakan untuk menyara keluarga kita, jadi kita perlu lakukan supaya punca rezeki kita itu ada keberkatannya. Jadi jangan kita sesekali abaikan kepercayaan pelanggan atau customer kita dalam bisness kita sebab kita kan nak berniaga dalam jangka masa yang lama. Kan, kan, kan...

Friday, 12 June 2015

Resipi Sup Kepala Ikan Merah Yang Mudah Dan Sedap

Assalamualaikum. Rasanya dah lama tak update tentang makanan dan resipi kat sini kan hehehe. Ok lah disebabkan dah lama takde update tentang resipi maka hari ini saya dengan bermurah hati nak belanja dan share resipi SUP KEPALA IKAN MERAH. Kalau rasa-rasa anda seorang yang busy dan sentiasa nak memasak makanan yang menjimatkan tenaga dan masa apakata cuba buat sup ikan merah ni. Saya cuma mengambil masa lebih kurang 30-45 minit sahaja untuk menyediakan sup ini. Haaa meh kita tengok apakah bahan-bahannya.

Bahan-bahan 
1. 7-8 ulas bawang merah. -hiris halus atau kisar
2. 5 ulas bawang putih. - hiris atau kisar
3. 5 inchi halia - hiris atau kisar (saya suka letak halia bebanyak sebab nak  keluarkan angin selain menghilangkan bau ikan).
4. 1 labu bawang besar- saya guna bawang Holland - potong baji.
5. Rempah sup ikan adabi - saya tambah beberapa kuntum bunga lawang.
6. Daun sup dan daun ketumbar.
7. Carrot, kentang.
8. Lada hitam yang ditumbuk kasar- boleh je guna yang dijual siap tumbuk.
9. 2 keping kepala ikan merah dan beberapa keping isinya.
10 Sedikit minyak zaiton untun menumis. (Saya guna extra virgin olive oil)
11. 1-1.5 liter air.
12. 3 keping asam gelugur
13. Garam dan serbuk perasa

Bahan Untuk Dikiras/Dihiris
Bahan Untuk Dikiras/Dihiris 


Sisik Ikan Merah Kaya Dengan Kolagen
Ikan Merah Kaya Dengan Kolagen Semulajadi


Rempah Sup Kepala Ikan
Rempah Sup Kepala Ikan 

Cara-Cara
Saya belajar daripada bekas housemate yang yang berbangsa Tionghua dulu mereka masak sup kepala ikan tak perlu tumis. Tetapi kalau versi Melayu kita buasanya tumis dulu bahan-bahan kisar tu kan. Saya dah cuba kedua-dua cara iaitu tumis dan tak tumis, kedua-dua nya sedap aihhh. hehehe. Hari ni saya kongsi kan sup kepala ikan merah versi tumis dulu yer.

1. Panaskan peruik dan amsukkan beberapa sudu minyak zaiton . Bila panas tumiskan rempah sup bunjut, kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang, buah keras hingga naik bau. Kemudian masukkan bawang putih bawang merah, halia yang telah di kiras atau dihiris tadi tumis hingga naik bau dan berwarna kekuningan.

2. Bila dah naik bau, masukkan 1 liter air (kalau nak kuah banyak masukkan air lebih sikit). 

3. Masukkan asam keping dan biarkan air mendidih. Masukkan kentang, carrot dan bawang besar  yang dihiris. 

4. Bila air dah mendidih masukkan kepala ikan, garam, lada hitam dan serbuk perasa. Dan biarkan isi ikan lembut dan masak. Saya biarkan dalam 15 minit dan terus tutup apinya. Dan siap untuk dihidangkan. Hias kan dengan daun bawang dan daun ketumbar . Juga boleh taburkan bawang goreng dan hirisan cili jika suka.

***Lebih kurang 30-45 minit sahaja masa penyediaannya***

Sup Kepala Ikan Merah Sedang Menggelegak
Sup Kepala Ikan Merah Sedang Menggelegak

Homemade Sup Kepala Ikan Merah Yang Mudah dan Sedap
Homemade Sup Kepala Ikan Merah Yang Mudah dan Sedap

Menurut petua arwah mak saya, isi ikan ni cepat lembut dan tidak perlu di masak terlalu lama kerana akan menyebabkan isi ikan tersebut hancur. Saya suka masukkan perahan isi lemon dalam sup kepala ikan merah ni kerana ianya menaikkan bau harum. Saya gunakan minyak zaiton untuk menumis kerana ianya tak mengandungi kolesterol. Haaa inilah yang di namakan menu sihat kan dan menu cantik kan. Maklumlah sisik ikan merah ni digunakan untuk menghasilkan Shaklee Collagen Powder (SCP) tau. hehehehe. So bila makan sup kepala ikan merah ni feeling nya sama dengan makan collegen kan hahahaha. Sememangnya kami sekeluarga memang suka segala menu yang dikategorikan sebagai sup, rebus atau singgang ni. Tak kisahlah sup ikan ke, singgang ikan ke, singgang daging ke, tulang rebus ke janji tak de santan hehehe. Dan yang paling penting masak makanan begini memang jimat masa. Masa saya sebagai WAHM sangat berharga you olls heheheheh. 

Selamat mencuba dan semoga ianya memberikan manfaat kepada anda semua.

Wednesday, 10 June 2015

Pengalaman Dua Tahun Berturut-turut Layak Ke Shaklee National Conference .

Alhamdulillah tamat sudah percuatin 5 bintang. Sekarang masa untuk kembali meneruskan kerja keras dalam bisness. 5-7 Jun 2015 saya sekali lagi layak dengan point untuk National Conference sekaligus menjadikan diri ini sebagai NC Qualifier dan NC Award Achiever untuk cycle 2014/2015. Ini merupakan tahun kedua berturut-turut saya layak mendapat kedua-dua nya. Dan saya pernah kongsikan dengan anda bagaimana keterujaan saya tahun lepas kerana itulah pertama kali saya naik pentas dan dapat percutian yang ditaja, baca DI SINI dan DI SINI. Dan tahun ini sekali lagi di raikan begini, rasa sangat-sangat dihargai dan sangat menyuntik semangat untuk terus bekerja lebih kuat lagi. 

Semua ini saya dapat hasil daripada point terkumpul sepanjang cycle lepas ( Mac14-Feb15. Terasa sangat kerdil sebab sudah dua tahun masih tidak mampu untuk melayakkan point ke International Conference. Insya-Allah 2016 saya akan layak point untuk ke USA. Siapa tak teringin ke USA kan? Apatah lagi percutian dan conference yang ditaja 100% oleh Shaklee kan?. Ok berbalik kita kepada cerita National Conference (NC) 2014/2015 pula. 

Tahun ini Shaklee memilih The Palace of The Golden Horses untuk menempatkan semua peserta NC kali ni. Rasanya ini kali ke3 meniginap di hotel mewah ini selepas saya menikmatinya semasa menjadi students dan fellow di Universiti Malaya (UM) dulu. Lebih bermakna kali ni penginapan ni ditaja dan saya tak perlu buat apa-apa. Masa student dulu jadik commitee diner kolej, masa jadik fellow dulu penasihat kepada student kan. Hehehehe. Kali ni goyang kaki orang kata. hehehehe.

Ok lepas dah register, dah dapat collect duit allowence RM100 sorang daripada Shaklee. Masa untuk naik bilik, get ready untuk City Tour yang dah di arrangekan oleh pihak Shaklee. Walaupun saya memang dah duduk KL ni lama, tapi bila ada tour gini rugi kot kan kalau tak ikut. Takde makna nak lepak kat tilam hotel yang empuk ni kan. 

Penginapan Peserta National Conference 2014/20154  Di  Palace of The Golden Horses
Penginapan Peserta National Conference 2014/20154  Di  Palace of The Golden Horses

1st destinasi tour kami adalah ke Muzium DiRaja. Ok part ni memang perghak sikit lah sebab memang tak pernah masuk sebelum ni kan. Hehehehe. Seronok pulak tau bila jenjalan reramai gini. Naik bas sesama, rasa macam rombongan Che Kiah pulak kan hehehe. Masa dalam bas tu tour guide bagitau kami tentang sejarah Kuala Lumpur dan juga sejarah kewujudan Muzium DiRaja tu. Ohh barulah saya tahu bahawa dahulunya bangunan Istana lama yang kini dijadikan Muzium Diraja itu adalah milik seorang jutawan dan hartawan Cina yang mempunyai ramai isteri, dan bagunan istana itu dibina untuk melambangkan kekayaan beliau. Banyak bilik dibini didalam Istana itu untuk menempatkan para isteri-isteri beliau. Tetapi bila Jepun datang ke Tanah Melayu hartawan Cina itu melarikan diri dan bangunan itu menjadi markas tentera Jepun (untuk berkumpul). Dan selepas Jepun surrender , bangunan Istana lama itu di duduki oleh tentera British dan dijadikan Mess Pegawai British. Bila dan merdeka, barulah bangunan itu di jadikan Istana dan Yang di-Pertuan Agong (YDPA) pertama yang ditabalkan di istana itu ialah Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah. Ohh itu memang baru tahu hehehe.

OK kami dibawa menlawat bilik-bilik yang ada di dalam bangunan Muzium DiRaja ini. Di dalam Istana tu (kini dipanggil Muzium DiRaja) terdapat 13 buah bilik. dah namanya Istana kan memang lah semua bilik pun cecantik kan. 


1st Destinasi Ialah Lawatan Ke Muzium DiRaja
1st Destinasi Ialah Lawatan Ke Muzium DiRaja

Peserta National Conference 2014/2015 Diperkarangan Istana
Peserta National Conference 2014/2015 Diperkarangan Istana 


Destinasi seterusnya kami dibawa ke Central Market (CM). Ya Allah memang laaaaamaaaa sangat dah tak menjejakkan kaki ke CM ni. Masa Uni (Degree dan Master) dulu memang selalu jugaklah singgah CM ni. Actually banyak kenangan di CM ni sebab masa dedulu takde keta, so gi tunggu bas kat Bangkok Bank memang passed by CM heheheh.


Ke Central Market
Ke Central Market 

CM memang jauh berubah dan jauh lebih moden berbanding dulu. Walaupun saya dan kawan-kawan daripada group LiSA terpisah dengan bas lain-lain namun kami bertemu semual di CM hahahaha. Macam-macam ragam bila mak-mak budak berjalan tanpa anak di sisi kan. Kepada sesiapa yang bukan dari area KL dan Selangor memang boleh lah beli cenderahati di CM ni, tapi sebab kami ni duduk area sini-sini jugak so takde lah nak membeli hehehe.


Terserempak Pulak Rombongan CHE LISA di Central Market (LiSA Gang)
Terserempak Pulak Rombongan CHE LISA di Central Market (LiSA Gang)

3rd destinasi, kami semua di bawa ke Aquaria KLCC. Haaa yang part ni best. Sebab dapat nenggok ikan-ikan hhehehe.


Ke Aquaria KLCC Kita
Ke Aquaria KLCC Kita

Bergambor Sikit Dalam Aquaria KLCC
Bergambor Sikit Dalam Aquaria KLCC

Suasana Dalam Aquaria KLCC
Suasana Dalam Aquaria KLCC


Lepas dah melenguhkan kaki dan menjamu mata dengan ikan-ikan di Aquaria KLCC, tibalah time untuk Welcoming Diner oleh Shaklee untuk NC Qualifier. Mujurlah Diner pun di buat kat Hotel Grand Hyatt KL ni aje, means that sebelah Aquaria tu je, jalan kaki 2 menet dah sampai hehehehe. Teman dinner Fun Fair Nite. Tapi kami semua ni pakai t-shirt Shaklee je hahahaha. Ok kan gitu.  Layan gambar sikitttttt....


Dinner At Grand Hyatt Hotel Sponsored By Shaklee
Dinner At Grand Hyatt Hotel Sponsored By Shaklee

ak-Mak Orang Bergambor Sebelum Dinner
Mak-Mak Orang Bergambor Sebelum Dinner
Muka-muka Kelaparan Selepas Seharian KL Tour
Muka-muka Kelaparan Selepas Seharian KL Tour

Seperti NC 2014/2015, sesiapa yang lahir di bulan Jun akan diberikan penghargaan. Wahhh part ni memang saya sukaaaaaa, maklumlah saya di lahirkan pada bulan Jun. Last year pun kami diraikan dan tahun ini di NC 2015/2016 sekali lagi SID yang lahir bulan Jun di raikan. Syukur lah...walaupun hari ulang tahun kelahiran saya masih belum tiba lagi hehehe. Kiranya early birthday celebration gittuuuuu.


Sama Seperti NC Tahun Lepas, Dapat Kek Birthday Dari Shaklee
Sama Seperti NC Tahun Lepas, Dapat Kek Birthday Dari Shaklee

Kek Sponsored By Shaklee Untuk NC Qualifiers Yang Lahir Bulan JUN
Kek Sponsored By Shaklee Untuk NC Qualifiers Yang Lahir Bulan JUN
Kek Sponsored By Shaklee Untuk NC Qualifiers Yang Lahir Bulan JUN
"JUNE BABIES"


Kegembiraan saya tak berakhir di situ sahaja. Sebelum pulang ke hotel Palace of The Golden Horses (PoGH) , Shaklee bagi semua peserta NC 2015/2016 penghargaan, sebuah plaque pewter. Dannnnnn bila sampai ke PoGH sekalilagi ada surprised atas katil...Sekotak Shaklee Collagen Powder fuhhhh. Suka, suka, suka.

Surprised  Welcoming Dinner
Surprised  Welcoming Dinner 



Shaklee Collegen Powder Hadiah Untuk Peserta National Conference 2014/2015
Shaklee Collegen Powder Hadiah Untuk Peserta National Conference 2014/2015

Siapalah yang tak mahukan penghargaan begini kan. Merasai percutian mewah tanpa mengeluarkan sesen pun duit sendiri. Semuanya di taja oleh Shaklee. Bukan setakat diberi percutian tetapi diberikan pelbagai hadiah bagi membalas segala keringat SID yang berusaha keras sepanjang cycle. Dulu masa kerja annual dinner nak dapat hadiah pun main tukar-tukar hadiah. Huhuhuhu. 


Surprised Day 2 - Burberry Shawl kah??????
Surprised Day 2 - Burberry Shawl kah??????


Sesungguhnya kerja keras semua SID Shaklee amat dihargai oleh pihak pengurusan. Saya sangat enjoy buat bisness Shaklee sepanjang dua tahun lebih penglibatan saya ini dan saya berazam untuk mengumpul point untuk layak ke International Conference tahun 2015/2016 nanti. Nak ke USA pula. Dua tahun berturut-turut berpeluang menjadi NC Qualifiers dan merasai keseronokan naik pentas menerima award daripada Shaklee sangat menyeronokkan. Kejayaan ini menguatkan semangat saya untuk membawa lebih ramai lagi business partner saya sama-sama merasai penghargaan 5 bintang daripada Shaklee ini.

Sepanjang 2 tahun layak ke NC ni, saya nampak Shaklee sangat menghargai dan sangat berbangga dengan prestasi setiap SID mereka. Dan kekurangan NC 2014/2015 di perbaiki dalam NC kali ini. NC kali ini ternyata lebih meriah kerana adanya KL Tour, NC sebelum ni takde tour hehehe. Walaupun sedikit kepenatan kerana jadual yang padat sepanjang percutain mewah 3 hari 2 malam ni, tetapi ianya seronok dan banyak ilmu yang di dapati daripada sharing leader hebat di pentas NC. 

Kalau anda rasa mahu sama-sama mengecapi sendiri bagaimana dihargai oleh Shaklee dengan percutian mewah ini, saya pilih lah saya sebagai mentor anda. Kerja keras saya setahun bermula daripada awal cycle membilehkan saya layak menerima kesemua ini. Sudah dua kali saya melakukannya. Alhamdulillah sangat manis, sangat bermakna. Tahun lepas seorang bisness partner saya naik pentas bersama-sama. Tahun ini seorang lagi bisness partner saya naik pentas menerima award bersama saya. Bangga ke tidakk????? Hehehehehe. Nak tahu bagaimana untuk melayakkan diri anda? Say YES pada Shaklee. Pelbagai ganjaran habaq ang!!!! Perjalanan saya dengan Shaklee masih jauh, saya berpegang pada kata-kata 'do or die'. Takkan nak tengok sahaja peluang cash yang Shaklee sediakan tanpa sambar peluang tu kan. Menambah pendapatan dan mencari side income semuanya boleh dengan SHAKLEE.

Nur Masliza Muda
012-2965214
nurmasliza@gmail.com
SID 908080
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...