Wednesday, 25 February 2015

Aktiviti Hujung Minggu Bersama Keluarga Di Rumah

Menghabiskan masa bersama keluarga adalah moment yang priceless. Banyak mana pun duit kita, ia takkan dapat membayar waktu yang kita habiskan bersama keluarga, terutamanya dengan anak kita. Cerita yang dah agak basi tetapi tetap nak share di sini bagaimana kami menghabiskan masa cuti hujung minggu lepas. Di saat cuaca yang membahang panas ni nak berjalan naik keta pun rasa malas kan. 

Selalunya kami sekeluarga memang gemar berjalan-jalan pusing-pusing, ronda-ronda Kuala Lumpur, Putrajaya, dan kadang kala ke Melaka balik hari hehe. Tapi cuti last week kami ambil keputusan lepak aje kat rumah. Memang kami tak ke mana-mana pun hanya duduk di Puncak Alam ni je hehehe. Kalau kat kuaters memang kami tak lekat kat rumah sebab bosan asyik pandang dinding aje kehkehkeh.

Inche suami memang hobi dia cuci kereta sendiri. So bila takde benda nak di buat dia akan ajak Firas temankan dia cuci keta. Walaupun yang kotornya sikit jeeee huhu. Actually bagus juga bila hobi mencuci keta dengan anak ni sebab dapat merapatkan lagi hubungan anak-bapak. 



Seperti biasa sebagai upah untuk anak yang tolong papa cuci keta ialah mandi pool. Hahaha. Walaupun pool plastik main kat porch aje.


Selain di sebabkan panas, jem pun menjadi punca kami taknak berjalan musim panas gini. Faham-faham ajelah kalau KL atau Selangor ni kan. Boleh dikatakan takde masa tak jem kecuali masa cuti raya aje kot hahaha.



Satu lagi aktiviti di rumah ialah membersihkan halaman di belakang rumah. Kalau saya memang akan sapu segenap ceruk dalam dan luar rumah dan inche suami akan membakar sampah. Opsss ini bukan selalu di buat yer. Hehehe. Reason membakar tu sebab lalang kat luar pagar dah tinggi sangat kami dah potong dan bersihkan tapi takdelah pulak pihak PBT datang hangkut, last-last nampak jiran bakar daun pisang kering kami pun bakor ler jugak. Adehh mati ler kalau ada orang keja MPKS (Majlis Perbandaran Kuala Selangor) yang baca entri ni hahaha.


Sebagai seorang ibu dan isteri quality time with family itu sangat berharga. Apatah lagi jika mempunyai anak lelaki dan perempuan. Kita akan nampak anak lelaki menolong bapanya, dan anak perempuan menolong ibu. Bermakna kan. Duit yang banyak, tapi jika kita tidak mempunyai masa dengan keluarga alangkah ruginya. Pada saya anak-anak perlukan kehadiran ibu bapa mereka sepanjang proses mereka membesar. Kalau dah bibik yang menjaga mereka siang malam, hujung minggu pun mak bapak busy dengan kerja bila lah masa anak-anak nak bermesra, bermanja dan beraktiviti bersama kan. 



Tuesday, 24 February 2015

Punca Sakit Belakang dan Pinggul Ketika Hamil

Bismillahhirrahmanirrahim. Bagi wanita yang pertama kali hamil (anak sulung) memang akan tertanya-tanya apakah punca berlakunya sakit belakang dan pinggul (pelvis) ni kan. Maklumlah ini pengalaman baru bagi wanita yang bakal bergelar ibu. Sebenarnya, masalah sakit belakang di kalangan ibu hamil ialah perkara yang biasa dilalui semasa kehamilan, ianya disebabkan oleh hormon dan perubahan postur badan yang berubah selari dengan tumbesaran bayi di dalam rahim. Semakin besar kandungan si ibu semakin kerap mereka akan mengalami sakit belakang dan pinggul ni. Penjelasan daripada seorang pakar sakit puan mengenai simptom sakit belakang yang normal boleh baca lanjut di Blog Dr Zubaidi .
  
Punca Sakit Belakang dan Pinggul Ketika Hamil
Sakit Pinggang dan Pinggul Semasa Hamil

Punca Sakit Belakang dan Pinggang Ketika Hamil

1. Perubahan postur badan
Perubahan postur melibatkan pengalihan pusat graviti badan lantas memberi tekanan ke atas bahagian belakang badan ibu yang hamil.

2. Penambahan berat badan
Penambahan berat badan yang berlebihan boleh menyebabkan sakit belakang menjadi teruk dan pembesaran bayi dalam kandungan juga boleh menekan urat saraf yang menyebabkan sakit belakang. Yang ini saya memang perasan, sebab sepanjang mengandungkan anaks aya Firas, saya mengalami pertambahan berat badan lebih daripada 30kg. Sebelum hamil berat say a55kg, sebelum bersalin berat jadik 86kg. Memanng tulang belakang agak sakit menjelang hari-hari terakhir sebelum bersalin.

3. Perubahan hormon
Rembesan hormon yang dipanggil "relaxin" ketika mengandung melonggarkan ligamen sendi pada bahagian pelvis dan tulang belakang bertujuan memudahkan proses bersalin yang meningkatkan risiko sakit belakang.

4. Keletihan otot
Posisi duduk, baring dan berjalan yang tidak betul menyebabkan otot-otot menjadi letih dan seterusnya mengakibatkan sakit belakang.


Beberapa parenting blog yang saya layari menyarankan kepada ibu hamil yang sering menghadapi masalah sakit belakang dan pinggul ini supaya menggunakan posture badan yang betul ketika berdiri, duduk dan baring. Posture badan yang betul ini membantu ibu hamil untuk mengurangkan kesakitan mereka terutamanya apabila perut semakin membesar.

Posture Berdiri Yang Betul Mengelakkan Sakit Belakang dan Pinggul Ketika Hamil
Posture Berdiri Yang Betul Mengelakkan Sakit Belakang dan Pinggul Ketika Hamil

Posture Baring Yang Betul Ketika Hamil
Posture Baring Yang Betul Ketika Hamil

Posture Duduk Yang Betul Mengelakkan Sakit Belakang dan Pinggil Ketika Hamil
Posture Duduk Yang Betul Mengelakkan Sakit Belakang dan Pinggil Ketika Hamil

Tetapi ramai juga ibu hamil agak sukar untuk mengamalkan posture badan yang betul untuk mengelakkan kesakitan ini. Oleh itu ramai ibu hamil lebih rela menanggung sakit kan hehehe. Pilihan lain selain daripada menjaga postur tubuh adalah, ibu hamil boleh mengambil kalsium untuk keperluan tubuh mereka. Kekurangan atau ketidakcukupan kalsium di dalam tubuh telah menyebabkan tulang ibu mudah sakit. dengan kata lain kekurangan kalsium juga boleh menjadi salah satu penyebab kepada sakit belakang atau pinggul semasa hamil. Dengan penjagaan postur tubuh yang baik disertakan pengambilan kalsium yang mencukupi, InsyaAllah sakit belakang atau pinggul dapat dikurangkan.

Ostematrix Membantu Melegakan Sakit Belakang dan Pinggul Ketika Hamil
Ostematrix Membantu Melegakan Sakit Belakang dan Pinggul Ketika Hamil


Manfaat Ostematri (Kalsium) Shaklee 
  1. Menguatkan Tulang -Kalsium menghalang osteoporosis, menguatkan kuku, kerangka, gigi, sistem saraf. Ia juga merawat tulang retak, osteomalacia (rickets dewasa), kuku rapuh, eczema, kekejangan, gusi berdarah dan merangsang darah untuk memekat.
  2. Memperbaiki kekejangan dan kebas-kebas - Pengambilan 600mg kalsium sebelum tidur akan memperbaiki kebas-kebas, kekejangan, sakit sendi dan arthritis
  3. Meringankan stress - Ianya mengimbangi tekanan darah, memelihara denyutan jantung, impuls saraf, penenang saraf, menggalakkan tidur selesa, memperbaiki jantung berdebar, gementar, mimpi buruk dan stress. Juga memperbaiki depresi, mood swing, sakit kepala dan pitam.
  4. Memperbaiki masalah haid - Kajian menunjukkan dengan pengambilan 1000mg kalsium dan magnesium serentak meringankan sakit waktu haid dan membantu membuang air kecil.
  5. Pengalkalian tubuh - Kalsium adalah mineral alkalin, dan ianya berkesan memastikan imbangan pH tubuh. Ianya juga menghalang obesiti diwaktu umur tua. Tambahan pula kalsium membantu sel menyerap nutrien dan merangsang detoksifikasi.
  6. Memperbaiki hiperaktiviti perut dan gastrik.
Khasiat Ostematrix Kepada Ibu Hamil
Khasiat Ostematrix Kepada Ibu Hamil

Kelebihan  Ostematrix Membantu Mengekalkan Tulang Yang Sihat Adalah kerana Ia Bukan Sekadar Kalsium Sahaja. Terdapat beberapa kandungan mineral dan vitamin lain yang mana membantu mereka yang mengamalkan tablet ini untuk kekal cergas, serta terhindar daripada simptom sakit belakang, sakit pinggul dan sakit tapak kaki.
  1. Vitamin D - Membantu merawat penyakit rickets. Ia meningkatkan penyerapan kalsium dan fosforus untuk meninggikan ketumpatan tulang, menguatkan kerangka, memperbaiki penyakit periodontal. Vegetarian, yang kurang terdedah kepada matahari sewaktu musim panas, individu melebihi 55 tahun, wanita hamil dan kanak-kanak perlu menyambil supplement vitamin D.
  2.  Magnesium – Ini merupakan ion positif nombor 2 yang paling penting dalam badan kita. Ianya menggalakkan komposisi tulang dan rawan. Membantu sistem saraf, mengaktifkan enzim tubuh untuk menghasilkan tenaga, pengecutan saraf dan otot, menstabilkan denyutan tidak sekata pesakit jantung, memudahkan rembesan keluar sisa dari perut dan usus, menghalang endapan kalsium, melarut dan mengurangkan formasi batu karang atau batu hempedu. Ianya juga penting untuk mereka yang mempunyai masalah fluktuasi glukos.
  3. Zink, boron, manganese dan kuprum – Memelihara metabolisma kerangka dan pertumbuhan otot, menyusun enzim yang diperlukan untuk membaiki tulang, rawan dan mengahalang arthritis.

Monday, 23 February 2015

13 Petua Menghadapi Cuaca Panas Luar Biasa

Cuaca panas extreme atau panas melampau di sudahpun melanda negara kita. Bermula minggu hadapan Malaysia dijangka akan berdepan cuaca panas sehingga bulan April ini berikutan fenomena Ekuinoks. Mungkin ramai yang tak sedar bahawa cuaca panas sejak awal minggu lepas kan. Membahang je cuaca sejak sebelum sambutan Tahun Baru China baru-baru ni kan. Amaran telah dikeluarkan oleh pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) supaya orang ramai lebih alert tentang penyakit dan kemudaratan yang boleh terjadi akibat panas melampau ni.

13 Petua Menghadapi Cuaca Panas Luar Biasa
 Cuaca Panas Luar Biasa

Penyakit akibat cuaca panas merangkumi pelbagai masalah kesihatan yang boleh timbul apabila kita terlalu banyak terdedah kepada cuaca panas. Antaranya, masalah ringan seperti rasa tidak selesa atau penyakit kulit seperti ruam panas (heat rash), kelesuan dan pitam akibat panas (heat exhaustion) kepada keadaan serius seperti kekejangan, kepanasan yang melampau akibat panas hingga menyebabkan ketidaksedaran atau lebihserius lagi menyebabkan stroke haba (Heat stroke).


Punca Stroke Haba (Heat Stroke)
Punca Stroke Haba (Heat Stroke)


Berikut adalah 13 petua dan amalan yang perlu dilakukan semasa musim cuaca panas ialah :
  1. Banyakkan minum air tanpa mengira tahap aktiviti kita.
  2. Minum minuman isotonik kerana minuman ini boleh mengantikan garam dan mineral yang hilang semasa berpeluh.
  3. Lebihkan masa berada di dalam rumah atau bangunan.
  4. Hadkan aktiviti luar anda. Jika perlu keluar, disarankan tidak keluar pada waktu cahasa matahari terik (pukul 11 pagi hingga 3 pm). Bagi ibubapa bayi baru lahir yang mengalami jaundis, jika mahu mendapatkan pancaran matahari untuk mengurangkan jaundis – disarankan untuk melakukannya sebelum pukul 10 pagi dan menyusukan bayi lebih banyak untuk mengelakkan dehidrasi.
  5. Mandi atau buka kipas angin atau pendingin hawa untuk menyejukkan badan.
  6. Pakai pakaian yang ringan, berwarna terang dan longgar.
  7. Sewajarnya pakai pakaian yang dibuat daripada 100% kain kapas.
  8. Pakai topi atau payung untuk mengelak daripada pancaran haba terus ke badan kita.
  9. Pakai losyen pelindung suria (sun screen) yang melindungi kulit dari pancaran cahaya UVA dan UVB (seeloknya lebih dari SPF 30 ke atas).
  10. Kurangkan minum minuman yang berkafein, alkohol atau yang mengandungi kandungan gula yang tinggi.
  11. Tidak duduk di dalam kenderaan yang bertutup tanpa pendingin udara. Jangan tinggalkan warga tua atau kanak-kanak didalam kenderaan bawah terik matahari walaupun sebentar.
  12. Jika mahu bersenam, disarankan untuk bersenam di kawasan redup atau dalam bangunan. Atlet yang bersukan dalam cuaca panas perlu memastikan mereka minum lebih daripada kebiasaan.
  13. Bagi kaum ibu yang mempunyai bayi dan kanak-kanak kecil, disarankan memantau anak-anak supaya tidak bermain di bawah panas terik, tidak memakaikan pakaian berlapis-lapis atau membendung bayi dengan kain tebal.

Kesan Cuaca Panas Melampau
Kesan Cuaca Panas Melampau

Cara terbaik untuk mencegah diri kita atau ahli keluarga kita daripada komplikasi penyakit berkaitan kepanasan ini adalah dengan berwaspada dengan tanda awal penyakit dan dehidrasi. Jika tanda-tanda dikesan, segeralah ambil langkah untuk melegakannya. Anda boleh minum lebih air atau menurunkan suhu badan secara perlahan-lahan dengan melapkan badan dengan tuala basah ataupun mandi dengan air suam (bukan air sejuk beku). Jika anda atau keluarga anda menunjukkan tanda strok haba (seperti nampak keliru dan tidak sedarkan diri) – segeralah ke hospital untuk mendapatkan rawatan lanjut.

Golongan masyarakat yang berisiko atau mudah terdedah terhadap bahaya penyakit cuaca panas ni termasuklah kanak-kanak yang berusia kurang lima tahun, ibu hamil, ibu menyusu dan golongan tua berumur lebih daripada 65 tahun. Ini kerana golongan ini lebih sensitif terhadap kesan perubahan cuaca. Bagi kanak-kanak, mereka memerlukan bantuan dari orang dewasa untuk menyejukkan badan serta memberi hidrasi yang cukup. Warga emas kita pula turut berisiko tinggi kerana sistem tubuh mereka mungkin tidak lagi efektif untuk menurunkan suhu badan dan mereka juga tidak dapat mengesan kenaikan suhu badan dengan baik. Bagi pesakit yang menghidapi penyakit lemah jantung dan kegagalan buah pinggang, semasa musim panas ini mereka lebih cenderung minum lebih banyak air. Namun, oleh kerana masalah jantung dan buah pinggang mereka, apabila mereka lebih banyak minum air, mereka boleh mendapat masalah ‘fluid overload’ di mana paru-paru mereka dipenuhi air (acute pulmonary oedema). Maka, golongan ini perlu berhati-hati apabila mengambi lebih banyak air semasa musim panas ini.

Bagi saya dan keluarga, kami dah lama tinggalkan minuman isotonik ni dan menggantikan dengan minuman elektrolit tanpa gula daripada Shaklee iaitu Performance Drink (PD). Jika sebelum ini saya banyak mengaitkan PD ini dengan demam, ulser sebenarnya PD ini juga bagus untuk menyejukkan badan kita. Anda boleh baca lanjut mengenai manfaat PD DI SINI. Berminat nak order Performance Drink (PD) ini? Jangan risau anda cuma perlu CLICK DI SINI

Jom kita lebih berwaspada dan mengelakkan diri dan keluarga kita daripada ketidakinginan akibat kepanasan ini.


Love
Nur Masliza Muda
012-2965214

Wednesday, 11 February 2015

Tawau Syurga Seafood Yang Perlu Dikunjungi

Assalamualaikum. Ewah tajuk entri hari ni Tawau syurga seafood! Itu yang memang boleh saya simpulkan. Seafood yang murah, fresh dan terbaik. Bertahun balik ke Tawau dan Semporna, belum pernah sekalipun saya share dengan anda tentang syurga seafood ni. Secara peribadinya saya rasa ikan di Tawau ini sangat fresh dan adehhh besor gedabak kot ikan-ikannya. Kalau di tempat saya  Pasir Puteh terkenal dengan ikan Tok Bali, tetapi jarang saya dapat tengok di pasar ikan Pasir Puteh atau Pasar Ikan Tok Bali ada lobster gedabak, udang besar-besar macam di Tawau ni. Paling best saya pertama kali tengok ikan tuna yang saiznya sebesar budak umur 5-6 tahun! Haddoi bayangkan betapa besarnyaaaaaaaa ikan ittuuuu. Tak pernah dapat lihat ikan sebesar itu di Pasir Puteh. Memula kawin dulu jakun kejap saya bila pergi pasar ikan Tawau haahahah. Semua ikan murah, seafood murah, apalagi yang menggembirakan penggemar ikan seperti saya ni hahahaha.

Tawau Syurga Seafood Yang Perlu Dikunjungi
Ikan Tuna Di Pasar Ikan Tawau

Pendek kata setiap kali balik Sabah, acara wajib ialah mengunjungi Pasar Ikan Tawau. Selain mencari ikan untuk di makan di rumah SIL, sehari sebelum balik ke KL wajib juga mencari bekalan ikan untuk digoreng dan bawak balik KL. Ini tradisi orang Tawau yang bermastautin di luar. Ada yang bawak balik ikan dan seafood fresh, ada yang bawak balik yang sudah siap di masak. Kalau orang luar yang datang pula biasanya mereka bawak balik udang yang fresh! Haaaa murah beb udang kat Tawau ni...seafood heaven waaa cakap luuu hehe. Tak kurang juga mereka yang membawa balik makanan laut seperti udang dan ketam yang masih mentah. Jangan risau penjual ikan di pasar tu memang ada sediakan kotak yang kedap udara (alaa kotak yang kaler putih tuuu) untuk memudahkan pelanggan mengisi ikan atau produk laut dari pasar tersebut. Siap seal sekeliling kotak, takde bau tau. Alaa sama jugak macam kita beli  ikan terubuk masin di Kuching Sarawak tu lah, peniaga siap-siap bungkus dalam kotak pelbagai size lagi hehehe.

Pasar Ikan Tawau Yang Terkenal Dengan Kesegaran Makanan Lautnya
Pasar Ikan Tawau Yang Terkenal Dengan Kesegaran Makanan Lautnya
Setiap kali kami balik Sabah tak kira lah di Tawau atau balik Semporna, antara makanan berasaskan seafood yang tak pernah miss kami makan ialah udang harimau, ketam, lobster dan ikan laut yang jarang saya makan di KL hahahah. Ini semua memang kegemaran my inche suami. Maklumlah kalau di KL ni udang harimau yang besar mencecah Rm60-80/kg tetapi di Tawau boleh dibeli dengan harga RM40-45/kg. Sudahlah segar, kenyal dan manis lagi isinya. Lobster pulak tak payah cerita lah kan, di Tawau hanya RM80-100/kg (ikut saiz juga), di KL maybe rega yang sama tapi kualiti berbeza. Pernah beli lobster di NSK berharga RM85/kg tapi isinya tidaklah sesedap dan se fresh yang di Tawau. 

Saya tidak dapat membuat food review tentang restoran atau kedai makan yang best di Tawau kerana setiap kali kami balik biasanya kami home cooked. Maklumlah kami menumpang di rumah SIL hehehe. Cuma apa yang boleh saya katakan jika anda berkunjung ke Tawau, belilah udang atau seafood lain fresh untuk di bawa balik. Tidak susah kerana penjual akan memudahkan kerja anda. Cuma khabarkan kepada mereka yang kita nak bawak balik naik flight, tahulah penjual nak buat macam mana heheheh. Dari segi proses tawar menawar harga pula gunakanlah kebijaksanaan memasing untuk menawar harga. Antara penjual ikan yang ada di pasar ikan ni ialah Bugis, Bajau, dan Cina. Lebih mudah kalau belaja rsedikir slang orang Sabah hahahaha. Buleh bah kalao kau. 

Ok jom layan gambar-gambar syurga seafood dari dapur SIL saya hahahahah. Kalau balik Pasir Puteh wajib makan Maggie Ketam, tapi balik Tawau/Semporna ni wajib makan Maggie udang kikiki. 



Lobster Tawau
Lobster Tawau

Udang Harimau RM40/kg, sekilo hanya ada 6-7 ekor je ( besor laa udangnyaaa)
Udang Harimau RM40/kg, sekilo hanya ada 6-7 ekor je ( besor laa udangnyaaa)

Maggie Udang Masak Kasih Sayang. Guna Udang Kertas RM30/kg
Maggie Udang Masak Kasih Sayang. Guna Udang Kertas RM30/kg

Ketam
Ketam 

Freshnya Ketam ini.
Freshnya Ketam ini.

Ikan Tuna Bekalan yang Wajib Dibawa Balik Ke KL
Ikan Tuna Bekalan yang Wajib Dibawa Balik Ke KL

Tuna Yang Ada Dipasar Ikan Tawau
Tuna Yang Ada Dipasar Ikan Tawau



Thursday, 5 February 2015

Demam Di Dalam Penerbangan. Terima Kasih AirAsia

Bismillahhirrahmanirrahim. Februari bulan untuk holiday. Sesekali apa salahnya bercuti kan, walaupun sekadar percutian balik ke kampung hehe. 1st rasanya bercuti dengan dalam keadaan demam dan lenguh semua sendi. Tetiba jerk malam tadi cirit birit, sampai lah membawa ke pukul 5 pagi tak tahu berapa belas kali bangun yakk yakk huhu.

Demam Di Dalam Penerbangan
Muka Nak Demam Sebelum Berlepas Ke Tawau


 Dan saya memang patut berterima kasih kepada Air Asia AK 5746 kerana menyediakan panadol dan air panas yang FOC semasa perjalanan KL-TWU hahaha. 

Penerbangan KL-Tawau
Penerbangan KL-Tawau


Allah saya pun tak sangka dari KLIA2 lagi memang dah rasa seram sejuk dan lenguh seluruh badan dan kemuncaknya di awan biru ketahanan badan makin longlai. Uitsss ayat sastera sehhh hahaha. Baru je fly half and hour badan start panas semacam je, masa ni baru teringat pills box Shaklee dlm kargo, hambekk kau Mas, kalau tak boleh gak telan Sustain Release Vitamin C dan Garlic. Rentetan dari ketidaktahanan badan ni lah saya mengalah dan akhirnya  terpaksa minta 2 biji panadol daripada pramugara bertugas, ok saya sempat menjeling name tag beliau Fitri nama yamg tertera. Adoii dalam sakit-sakit pun sempat skodeng yer! Kikiki.
Demam Di Dalam Penerbangan. Terima Kasih AirAsia
Demam Di Dalam Penerbangan. Terima Kasih AirAsia- Panadol FOC


Memang tak sangka pulak laa, panadol diberikan percuma untuk penumpang. Maklumlah AA ni kan semuanya nak berbayor kehkehkeh.

Ok mood bercuti sudah on, lepas Tawau ke Semporna kita, lepas tu ke Manila kita. InsyaAllah. Semoga selamat pergi dan selamat kembali.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...