Sunday, 31 May 2015

Kebaikan Apple Cider Vinegar Yang Membantu Menurunkan Berat Badan

Tentu ramai yang pernah mendengar tentang khasiat Apple Cider Vinegar (ACV) kan. Di zaman mula-mula saya nak kurus dulu, sekitar tahun 2002 saya suka sangat minum ACV ni 2x sehari iaitu pagi dan malam. Memang masa tu berat badan saya turun, tetapi hampir dua tahun jugalah saya amalkan ACV tu. Dan daripada pinggan 32 inci jadi 27 inci. Banyakkk berat berkurang tau. Sekali lagi saya tegaskan hampir 2 tahun saya amalkan petua ni. Tapi adat manusia, bila dah dapat apa yang diingini, saya mulalah lupakan jasa ACV ni heheheh. Alhamdulillah walaupun berhenti minum ACV berat tak naik ditambah pula saya memang control makan. Tapi bila dah kawin dan bersalin ni aiyaaaaa penimbang dah rosak (berat naik berganda hahahahaha). Itulah bahananya... Lama tinggalkan ACV. langsung tak pernah minum dah ACV sampai lah baru-baru ni bila saya terlihat ACV kat Giant. Masa tu barulah terlintas, ehhh kenapa aku tak amalkan balik ACV ni kalau dah rasa nak kurus sangat kan. Allah sesungguhnya aku rindu untuk kembali ramping seperti dulu hhehe. Habis tu sekarang ni gemok gedempol keeee? Tidak lah gemok gedempol tetapi sendiri rasa tak best leeee bila badan tak ramping macam dulu kiki. Hai sudah nama nya  perempuan kannnnn.

OK jadi, fikir punya fikir punya fikir, so saya nekad nak kembali amalkan ACV ni. So pergi Carrefour Bangsar South, sambar sebotoi kecil ACV brand Heinz. Nak cari brand Bragg tak jumpa so sambar je mana yang ada depan mata. 

Apple Cider Vinegar Jenama Heinz
Apple Cider Vinegar Jenama Heinz



Apa itu Cuka Epal?

Apple Cider Vinegar (ACV) atau cuka epal adalah salah satu tonik yang baik untuk kesihatan kita. ACV melalui proses di mana epal diperah untuk mendapatkan jusnya. Seterusnya melalui proses penapaian. Semasa proses nak jadi cuka itu dimasukan yis dan bacteria untuk melengkapkan proses penapaian. Beberapa tindakbalas kimia akan berlaku dalam proses ini di mana yis itu akan menukarkan kandungan gula semulajadi epal epal kepada alcohol. Proses seterusnya adalah bacteria menukarkan alcohol menjadi acid. Kehadiran acetic acid dan malic acid dalam proses ini menyebabkan ia menjadi masam.



Kandungan dalam cuka epal


Selain acetic dan malic acid, ACV juga mengandungi beberapa jenis acid, vitamin dan mineral galian dan amino acid. Kandungan nutrisi ini membuatkan cuka epal sangat baik untuk kesihatan. Selain itu terdapat juga kandungan soluble fiber of pectin, vitamin A, vitamin B6, vitamin C, vitamin E, thiamin, riboflavin, niacin, pantothenic acid, beta-carotene and lycopene. Mineral di dalam nya juga mengandungi as sodium, phosphorus, potassium, calcium, iron and magnesium.


ACV ni ada banyak khasiat untuk kesihatan, kecantikan kita. Kalau tidak masakan ianya diamalkan oleh ramai orang kan. Yang saya tahu ACV membantu mengawal kolesterol dan gout. Sangat femes ok. Masa bekerja di CPDS UM dulu saya tengok beberapa pensyarah amalkan ACV ni untuk mengawal gout mereka. Meh kita lihat apa lagiasiat ACV ni.


Antara Khasiat Apple Cider Vinegar :
  • Membantu mencairkan darah dan meleraikan paras kalori serta gula secara efisien.
  • Membantu melindungi hati dari keracunan serta mengelakkan masalah hati.
  • Membantu memecahkan molekul lemak dan secara tidak lansung membantu proses penurunan berat badan. (Ini Paling Best kan kan kan)
  • Memperbaiki masalah sistem kencing.
  • Mengaktifkan metabolisma dan sel-sel dalam badan serta dapat menghapuskan elemen toksid dalam badan.
  • Membantu bagi mereka yang ada masalah sembelit.
  • Memecahkan kandungan batu karang dalam buah pinggang dan pundi kencing


Kebaikan Apple Cider Vinegar
Kebaikan Apple Cider Vinegar


Apple Cider Vinegar Sebagai Agen Detox
Apple Cider Vinegar Sebagai Agen Detox



Bagaimana ACV Membantu Mengurangkan Berat Badan?

Apple cider vinegar membantu mempercepatkan kadar metabolisme dalam badan & menyingkirkan lemak-lemak yang ada dalam badan anda serta mengurangkan berat badan dalam proses penyerapan nutrien dan penghadaman. Nampak tak ianya agen detox untuk kita, bila dah detox, badan ringan nutrient mudah diserap dan proses nak turunkan berat menjadi lebih mudah. Fuhhhh semangat berkobar-kobar ni nak melihat perubahan dengan ACV dan supplement kegemaran saya ni. Di sini saya share resipi ACV yang saya amalkan dedulu tu. Hope badan dapat menerima dan bekerja keras untuk turunkan berat kali ni. Heheheheh.

Resipi ACV untuk mengurangkan berat badan ialah:

  • 2 sudu teh ACV (brand apa pun tak kisah)
  • 1 gelas air suam

Campurkan semua bahan dan kacau, minum 2x sehari. Pagi sebaik sahaja bangun daripada tidur dan malam selepas makan malam. Atau sebelum tidur. Sebagai permulaan ni kita cuba dulu dalam masa 2 bulan (TANPA CULAS) yer dan kita lihat ada tak perubahan nya. 

Harap saya akan terus Istiqamah dalam rutin harian baru ni. Ini hari pertama memulakan rutin ACV selepas bertahun-tahun berhenti. Hehehehe. Doakan saya berjaya dengan misi kurus secara semulajadi tanpa produk beracun. Hehehehe


Sabda Rasulullah saw: “Sebaik-baik hidangan makanan ialah KHAL (CUKA). Ya Allah berkatilah pada KHAL. Sesungguhnya KHAL adalah makanan nabi-nabi terdahulu sebelum daku dan janganlah terputus bekalan KHAL dalam sesuatu rumah.” Hadis Riwayat Muslim dan Ibn Majah.




Saturday, 30 May 2015

Mari Tempah Sofa Idaman Di Alcano Design Dengan Harga Murah

Bismillahhirrahmanirrahim. Tentu ramai di sini yang minat dengan sofa cecantik kan. Haaa meh sini saya nak cerita tentang satu tempat yang mana kita boleh tempah sofa custom made yakni tempah ikut design yang kita suka bukan main pergi kedai pilih je kat kedai atau showroom  hehehe. Kalau tanya orang perempuan memang ramai jugak yang suka sofa custom made ni maklumlah boleh tempah ikut suka kan nak warna macam mna, nak design macam mana, nak diamond macam mana, nak besar mana nak kecil mana lan. Kilang perabot Alcano Design ni, kita semuanya buleh tempah sofa serta perabot lain mengikut citarasa kita, cakap je nak gaya urban, kontemporari, english semua mereka boleh buatkan. Kepada yang mencari-cari mana tempat nak tempah sofa ikut kehendak hati, saya cadangkan pergilah ke kilang Alcano Design. Jangan risau anda boleh gunakan Waze untuk sampai ke kilang tu kalau tak biasa dengan kawasan Sungai Buloh ni. Dan kami pun gunakan Aplikasi Waze juga untuk sampai ke kilang tu. Ok saya share sikit alamat, dan nama pemilik kilang Alcano Design tu dengan anda heheheh.

Tempah Perabot Idaman Anda Di Alcano Design
Tempah Perabot Idaman Anda Di Alcano Design 


Al kisahnya saya dah mengenali nama Alcano Design ni dah lama maklumlah saya suka sangat membaca blog abang Mazidul Akmal Sidek. Masa tu sofa kami ni masih baru so hasrat nak tempah sofa idaman tu saya pendamkan saja lah. Hampir 5 tahun guna sofa tu akhirnya keadaan sofa kami pun makin parah hahaha. Okies, masa untuk tukar sofa. Kalau sofa lama kami guna material fabrik, kali ni memang kami suami isteri sebulat suara nak beli sofa leather. Of course lah dalam kepala dah ada idea nak yang macam mana kan. Dan kali ni memilih Alcano Design di Sungai Buloh, Selangor untuk menempah sofa yang diidamkan. Memang Alcano Design ni dah terkenal dengan tempat beli perabot dengan harga kilang atau murah. Serius memang murah perabot nya. And the best part is leather jugaaaa. Macam-macam fabric ada kalau tak minat leather. 

Cari punya cari akhirnya sampailah kami ke kilang Alcano Design ni. Kalau sebelum ni say acuma membaca di blog je tentang keramahan pemiliknya Mr Chai ni, kali ni saya memang berhadapan sendiri dengan Mr Chai ni. Haaa handsome kan Mr Chai ni. Heehe, ini gambar yang saya ambil dari blog Abang Mazidul Akmal kita. OK sampai je kilang ni Mr Chai dah tersenyum menyambut kami. Walaupun bangunan kilang tetapi ianya taklah berselerak dan panas sangat sebab pintu masuknya sebesar-besar alam kan hehehe.

Pemilik Alcano Design
Pemilik Alcano Design

Melangkah masuk je mata terus nampak sofa-sofa pelanggan Alcano Design (AD) yang menunggu masa untuk dihantar kepada pelanggan mereka. Wahh dalam hati dah meloncat-loncat sebab rambang mata melihat deretan sofa-sofa tu. Ok jom kita menjamu mata dengan apa yang ada di AD ni.

Sofa Tempahan Pelanggan Alcano Design
Sofa Tempahan Pelanggan Alcano Design

Nak Tempah Katil, Kabinet Dan Almari Pun BolehDdi Alcano Design Ni
Nak Tempah Katil, Kabinet Dan Almari Pun BolehDdi Alcano Design Ni

Sofa Leather
Sofa Leather

Ok dah siap meninjau sofa yang ada MR Chai jemput kami masuk ke dalam officenya. Haa kat dalam tu lah dia tunjukkan sofa kulit yang sebijik sejibun dengan yang ditempah oleh Abang Mazidul. Memang besar, nampak kukuh. Mr Chai tunjukkan kepada kami apa perbezaan perabot beliau dengan perabot di kedai biasa, iaitu bawah kusyen tu dia alas dengan playwood (papan lapis) kalau perabot yang biasa kita beli bawah kusyen tu biasanya hanya kain atau tali je. Yesssssss itulah yang berlaku pada sofa lama kami, koyak bawah kusyen sebab hanya ada kain dan tali jer. Maklumlah dah ada anak lelaki yang lasak ni, main panjat-panjat dan melompat atas sofa.

OK Inche Suami dengan bangga nya cakap saya nak sofaleather L Shape. So Mr Chai pun tunjukkan beberapa design sofa leather yang L Shape ni. Memang harganya murah jika dibandingkan harga di kedai lain. Worth for money lah senang cakap. Sebelum ni kami dah survey harga sofa leather ni di kedai biasa pun  7-8k. Harga 7-8k tapi tak boleh tempah ikut suka hati kita, tak boleh pilih warna, tak boleh pilih design dan sebagainya. Tapi di Alcano Design ni, saya dapat beli dengan harga yang lebih murah dan dapat buat ikut suka hati lagi. Seronoknyeeeeeeeee. Ok lepas pilih punya pilih punya pilih, akhirnya kami sebulat suara memilih padanan warna merah+hitam untuk sofa kami. Haa macam picture di bawah tulah boday kaler merah, kusyen kaler hitam. Tapi sofa dalam picture di bawah tu bukan sofa yang kami tempat tau hehehehe. Yang best boleh pilih design tu, lepas tu boleh request nak berapa lebar ikut keluasan ruang tamu kita. Saya pilih sofa yang ada 3 bijik diamond kat kusyen dan di kaki sofa. masa pilih diamond tu Mr Chai tanya you mau macam mana punya susunan diamond? Wowwww, susunan diamond pun tanya yer. Actually saya memang tak fikir macam mana nak susunan diamond tu kikiki, yang saya tahu saya nak sofa leather, bentuk L Shape. So lepas Mr Chai advise kami apa yang cantik, pro and cons kami pun setuju. Harga yang ditawarkan untuk kami pun dalam range bajet kami. Syukur alhamdulillah urusan dipermudahkanNya.

Salah Satu Sofa Alcano Design
Lawa Tak Sofa Alcano Design Ni?
Ok nak tengok cemmana design sofa kami? haa tu dalam resit yang diberikan oleh Mr Chai tu ada di lukis bentuk sofa L Shape yang kami tempah tu. Kalau dah namanya sofa tempah atau custom made mustilah kena beberapa minggu baru siapkan. Heheheh. Disebabkan kami bukanlah nak guna sofa tu urgent sangat, jadi kami bersetuju dengan Mr Chai sofa dihantar dalam masa 2 minggu. Yelah apa lah nak dikejar sangat kan. Ok deposit untuk tempahan ni at least 30%, boleh bayar secara cash, keledit kad (Credit card), atau debit cad pun diterima. Yang paling bestnya, kami cakap alamak tauke kami takde banyak cash nak bayar deposit ni. Tau tak apa tauke tu cakap????? Ok takpa, sekarang dalam wallet you ada berapa? You bayar dulu berapa yang ada dalam wallet you, balance tu you bank in pada saya". Wahhh, mana nak carik tauke kedai yang bertolak ansur begini. Atas dasar percaya sebab saya follower blog Abang Mazidul. Hahhaha nama Abang Mazidul kita jugak yang di petik yer. 

Cenggini lah bentuk sofa kami, nanti dah sampai ke rumah barulah mereka akan cantumkan untuk membentuk L Shape. Dan sofa ni boleh memuatkan 6 orang. Dengan kusyen tu sepanhang 88 inchi, dan lebar tempat letak tangan tu 8 inchi. Ada stool juga. Hehehe. Ok lah kalau bijak boleh tengok lakaran Mr Chai  tu maka tergambarlah bagaimana bentuk sofa kami. Kikiki.

Tempah Sofa Di Alcano Design
Tengok Dulu Designnya
Saya bukan jenis yang suka ganti-ganti sofa, pendek kata pakai sampai lunyai lah. Hahahaha. So saya tak kisah spend duit lebih sikit asalkan barang saya tahan lama. Yelah sofa kot kan, mestilah nak yang tahan lama. Arwah abag selalu cakap kalau ada duit lebih beli yang tahan lama, lebih-lebih lagi kita nak guna setiap hari. Jangan nak yang murah tapi kejap-kejap rosak, kejap-kejap kena ganti. Dan arwah selalu ingatkan kami kalau nak beli perabot, beli kelengkapan rumah elakkan berhutang. Sebab itulah saya sanggup menunggu lama, menabung duit semata-mata nak memiliki sofa kulit idaman hati ni. Mungkin kami tak mampu nak beli sofa import yang berpuluh ribu tu, tapi dapat yang kulit gini pun dah berbaloi sangat. Berbelanja ikut kemampuan kan. Opsss ini bukan sofa untuk raya yer hahahaha, sebab sofa lama kami memang dah nazak yang amat dah hahaha.

Wednesday, 27 May 2015

Hebatnya Multivitamin Yang Berusia 100 Tahun

2015 Shaklee Meraikan 100 Tahun Tercipanya Vitalea
2015 Shaklee Meraikan 100 Tahun Tercipanya Vitalea

Mungkin ramai yang masih tak tahu bahawa multivitamin pertama di dunia tercipta pada tahun 1915. Multivitamin daripada Shaklee ini merupakan multivitamin tertua di dunia, masakan tidak ianya sudah berusia 100 tahun. Multivitamin Shaklee dikenali dengan nama Vitalea ini sudah memberikan manfaat kepada seluruh manusia di dunia sebab itulah dia mampu bertahan sehingga 100 tahun. Hebat sungguh ciptaan Dr Forest C. Shaklee ini kan. Bukan calang-calang produk boleh bertahan sehingga 100 tahun uolls. Filem KODAK pun tak boleh bertahan sehingga sekarang bila perubahan zaman manual kepada era digital sekarang ni kan. Ingat senang ke nak cipta formula yang boleh digunakan sehingga beratus tahun lamanya. Fuhhhhh sungguh istimewa ramuan yang digunakan dalam formula Vitalea ini, sehinggakan zaman berzaman ianya digunakan manusia sejagat.

Multivitamin Tertua Didunia Berusia 100 Tahun
Multivitamin Tertua Didunia Berusia 100 Tahun

Sebelum mengenali dan jatuh cinta dengan produk Shaklee, saya sendiri tak pernah mengambil multivitamin ni. Nak dengar nama Vitalea apatah lagi kan.Tengok berderet brand multivitamin kat farmasi tetapi tak pernah pun teringin nak beli. Typical sangattttt. Sebelum tahun 2013, saya hanya makan Vitalea ni skip-skip aje. Masa tu tak tahu pun yang Vitalea ni sangat penting dalam proses untuk MENURUNKAN BERAT BADAN dan untuk MENCANTIKKAN KULIT. Tapi bila kerja saya memerlukan saya banyak turun field atau pergi site tetengah hari buta, memang saya sangat konsisten amalkan multivitamin ni. Maklumlah, drive jauh, tetengah hari memerlukan tenaga kan. hehehehe. Sekarang kalau sehari dua tak makan Vitalea ni, mesti ada rasa sesuatuuuuu sangat. seperti pasangan bercinta sehari tak jumpa gundah dulana hidup. Buat apa pun rasa tak lengkap kan.  Saya gerenti, sesiapa yang dah rasa kesan Vitalea ni, mesti tak sanggup nak skip punyalah.

Vitalea Pada Tahun 1915
Vitalea Pada Tahun 1915






Keistimewaan Vitalea Shaklee yang patut anda semua tahu ialah:

1. Penambahan tenaga - pemberi tenaga, kecergasan tubuh dan kekuatan mental supaya lebih fokus dalam pembelajaran dan kerja harian.

2. Pelengkap nutrisi - untuk memenuhi kekurangan vitamin dan mineral penting akibat amalan diet yang tidak seimbang. Juga mereka yang vegetarian dan anaemia

3. Keupayaan Sistem Produktif - Penting untuk kanak-kanak dan remaja yang membesar.

4. Metabolisme - Membantu dalam stimulasi metabolisma (penting untuk proses menurunkan berat badan) dan melambatkan proses penuaan.

5. Penting pada sel tubuh - menyediakan nutrien yang memastikan sel hidup, pertumbuhan sel baru, membantu proses pembesaran, pertumbuhan rambut, otot, kulit, kuku, dan hormon serta kesihatan tiroid.

6. Melindungi Organ - Melindungi fungsi buah pinggang, jantung dan hati.

Vitalea Sekarang
Vitalea Sekarang 

Kalau anda semua nak merasai kehebatan dan kebaikan multivitamin tertua di dunia ini boleh hubungi saya 012-2965214. Investment yang berbaloi untuk kesihatan dan kecantikan anda.

Love 
Masliza 
nurmasliza@gmail.com

Monday, 25 May 2015

Seharian Di Jakel Mall Kuala Lumpur. Selesa, Besar dan Memudahkan Fabric Hunting Anda

Sempena mood berpuasa hari ni kan, nak jugak share tentang promosi Pra Ramadhan yang di buat Jakel. Opssss maaf saya bukan duta Jakel kehkehkeh. Yelah semalam (24/5/15) adik bongsu nak belanja baju raya- mood sedondon gitu. So apalagi kami 3 beradik pun pergilah ke Jakel Kuala Lumpur. Ohh rupanya sudah berpindah ke bangunan baruuu. Jarang sekali saya membeli kain di Jakel ni. Selalu shopping tudung di Ariani yang opposite dengan Jakel KL je heheh. Tapi dah orang nak belanja kan, rezeki jangan di tolak hehehe. Syukur ada jugak orang nak belanja kan. 

Bangunan Baru Jakel Mall Kuala Lumpur
Bangunan Baru Jakel Mall Kuala Lumpur


Ini kali pertama saya masuk Jakel selepas ianya berpindah ke bangunan baru. Memang besar, entah berapa tingkat pun tak sempat nak kira. Hahahha. Selesa lah berbanding dengan bangunan Jakel yang lama tu kata adik ipar saya. Cuma mungkin bangunan ini masih baru, ruangan parkingnya agak gelap. Atau maybe sebab belum datangnya bulan Ramadhan di mana orang berpusu-pusu nak membeli belah.

Ok berbalik pada kisah sehari di Jakel KL kami hehehe, rasanya ia lawatan bertuah kami sebab dalam duk menunggu adik sampai Yang Di Pertuan Agong (YDPA) pun datang shopping di Jakel KL juga. Fuyyoooo Jakel jadi pilihan YDPA, nampak takkk. 

Yang Dipertuan Agong (YDPA) Memasuki Jakel Mall
Yang Dipertuan Agong (YDPA) Memasuki Jakel Mall


Sejak berbelas tahun saya pembeli tegar Gulatis, Maya dan Euro Moda tanpa mengetahui Jakel KL juga ada fabrik yang sama kualitinya dengan kedai yang sering saya kunjungi tu. Kalau tidak masakan YDPA pun berkunjung ke situ kan. Yang saya tahu Jakel sangat terkenal di Johor. Itu pun sebab dulu masa buat research di Johor (batu pahat kot kalau tak silap) bangunan Jakel gagah berdiri. Malah jadi bualan masyarakat setempat. Tak sangka Jakel sekarang masyhur di seluruh Malaysia. Tumpang bangga dengan kejayaan mereka cewahhhh.

Jakel Hak Milik Peniaga Bumiputera
Jakel Hak Milik Peniaga Bumiputera

Rasanya rezeki kami sangat murah sudahlah berpeluang bertemu YDPA, dapat pulak diskaun daripada pemilik Jakel sendiri Datuk Mohamed Ferok Mohamed Jakel. Ya Allah baiknya dia. Serius saya suka sikap beliau yang sangat sempoi tu, baik sangat tututr katanya. Pakai kemeja, duduk atas kerusi at one corner kat room 6 Jakel aras 1 tu. Nasib kami dikira baik bila dapat staff yang perghhhh first class- mesra, sentiasa tersenyum dan cantik mata memandang hahaha. Strategi pemasaran yang menepati citarasa pelanggan. Sory nama staff tu lupa, tapi kalau suruh saya cari rasanya saya masih cam lagi staff tu. hehehe. Bermula dari pemilihan kain baju melayu sampailah siap pilih kain utk kami wanita melayu terakhir ni hahaah. Tahu sajalah bila 4-5 kepala berkumpul ni kejap nak kaler tu kejap nak kaler ni. Sorang berkenan warna tu, sorang lagi tak berkenan hehehe. Tapi staff tu memang layan bagus sangat. Terharu. Ok dah siap pilih kaler, sesi mintak kurang pulak hahaha. Staff tak berani nak bagi kurang kain RM37 semeter, beli 22 meter adik lelaki memang terbaik bab bargain harga.  Staff biasa panggil ketua dia pung pang pung pang, ok deal RM33 semeter. Alhamdulillah. Lepas tu carik pulak kain untuk perempuan, memang banyak pilihan, tapi banyak juga yang tak berkenan di mata. Hahaha

Pilih punya pilih punya pilih, ok lah berkenan lah pada corak yg buleh matching dengan baju jejaka cewahh. Allah reganya pulak almost 380 hengget. Ok carik yang kurang skit kikiki. Kesian tukang sponsor. Hahaha. Kebetulan staff lelaki announce happy hour, kain yang kami pilih diturunkan rega 200 hengget. So apalagi seronok mehhhh. Ok deal beli 5 pasang, saya, kak ma, adik perempuan, adik ipar, dan pembantu kedai si tukang sponsor. Eiii dah murah nak murah lagi, adik yang assist tu tak berani nak bagi kurang dia cakap dah murah sangat ni, kalau akak berani mintak lah dengan Datuk. Fuhhh haruslah mencuba luck kan. Masa tu saya ingatkan Datuk yang dimaksudkan ialah manager, tapi bila sekalipandang ehh muka dia macam familiar. Heheeh. Adik tu pun bawaklah kami jumpa Daruk Feroz yang dengan bersahaja dan humble nya duduk atas kerusi at one corner melihat staff dan pelanggan dia. Memula Datuk Feroz tanya berapa pasang beli, kami cakap 5 pasang. Then bagitau lah dah beli kain baju melayu 22 meter. Datuk cakap ohh Alhamdulillah, terus salam dgn adik dan inche suami kiki. 

"Harga happy hour ni dah murah sangat-sangat tapi ok lah potong kain nanti I kasi special price to you."

Hati berbunga-bunga. Adik tu cakap mujur deal sendiri dengan Datuk kak , ini manager pun tak berani bagi harga murah lagi. Ok kami anggap rezeki kami. Siap potong kain semua adik tadi panggil lagi Datuk Feroz tu, hanya Datuk je yang boleh tulis, and Datuk sendiri datang dan tulis harga kain tu. Yayyy dapat murah!!!! Walaupun still rega 150 hengget.

"Only for you all, congrats. Terima kasih" sambil salam sekali lagi. Alooo Datuk memang suweet. Datuk memang sempoi, siapa sangka owner nya sendiri begitu humble. Kalau orang tak kenal memang ingat dia staff biasa sahaja. Tabik spring untuk Datuk Mohamed Feroz Mohamed Jakel ni. 

Datuk Mohamed Feroz Mohamed Jakel dan Isteri Bersama Duta Baru Ariani Bella Daly
Datuk Mohamed Feroz Mohamed Jakel dan Isteri Bersama Duta Baru Ariani Bella Daly


Ok cerita panjang lebar pasal Jakel KL ni kan, meh belanja sikit kain. Sedondon kan kan kan. Hahaha. Ok lah apapun sangat bersyukur dan berterima kasih kepada adik bongsuku sebab menyeponsor kami adik beradik termasuk abang dan kakak iparnya. Hehehe. Mujurlah kami 4 beradik je tambah dan sorang mak saudara yang kami anggap macam kakak kami je.

Taraaaa, kain yang sedondon katanya
Taraaaa, kain yang sedondon katanya


Firas pun seronok berlari larian dalam Jakel maklumlah luas dan beraircond pula tempatnya.

Firas dan Ayah Teh Seronok Di Jakel Mall KL
Firas dan Ayah Teh Seronok Di Jakel Mall KL


Sedakar berkongsi cerita, tiada apa-apa royalti pun di bayar oleh syarikat Jakel ni pada saya hehehehe.

Love
MAS


Sunday, 24 May 2015

Menang dipuji, kalah dihina, itulah lumrah dunia bola sepak.

Bismillahhirrahmanirrahim. Tiba-tiba terasa nak bikin entry berkenaan bola pulak. Honestly saya bukan peminat bola sepak, malah memang tak mengikuti pun perkembangan bola sepak tempatan apatah lagi antarabangsa. Tetapi rasa terpanggil nak meluahkan perasaan sendiri tentang senario bola sepak Kelantan especially. Bahang Perlawanan Akhir Piala FA 2015 masih lagi terasa. Walaupun pasukan negeri kelahiran saya tewas kepada Lions XII ianya masih menjadi bualan. Di FB dan di group rakan-rakan sekolah, malah di instagram sekalipun masih berlumba-lumba memperkatan tentang punca kekalahan pasukan The Red Warriors itu. Secara peribadinya pada saya kalah menang memang adat bertanding, apatah lagi semalam saya berpeluang menyaksikan sendiri perlawanan akhir tersebut. Meriah dengan lautan merah di Stadium Nasional Bukit Jalil. Bangga juga melihat rakyat Kelantan datang dari segenap pelusuk untuk memberikan sokongan kepada team kesayangan mereka.

Kelantan The Red Warriors
Kelantan The Red Warriors

Pada pengamatan saya yang tidak tahu menahu tentang bola ni saya rasa amat tidak patut bila seorang pemain di salah kan untuk kekalahan permainan berpasukan atau team begini. Saya nampak pemain bersungguh-sungguh mencari gol penyamaan, namun apakan daya, takdir menentukan The Red warriors (TRW) tewas di tangan Lions XII. Terdetik hati saya bila kawan-kawan berkongsi kekecewaan terhadap pemain yang membuat sedikit sahaja kesilapan pada perlawanan tersebut. Kalau kita sebagai penyokong rasa kecewa, apakah kita tak fikir yang mereka pemain yang bermati-matian tu tak rasa kecewa? Mereka pemain tentunya mahukan kemenangan, mana ada pemain yang main atau berjuan untuk kalah kan. Bermacam kata kejian dan makian dilemparkan, saya yang membaca komen pun terasa -padahal saya bukanlah siapa-siapa pun. Malah tak ada kena mengenapun dengan pemain-pemain tersebut. Cuma saya adalah anak kelahiran Kelantan, tanah rendah sekebun bunga. Saya cuma manusia biasa, rasa sayang pada negeri tetap ada. 

Saya sering mendengar tentang TRW pun daripada adik saya yang minat bola. Dan juga kawan-kawan yang memang penyokong tegar TRW. Hehehe. Mereka kalah bermaruah, mereka berjuang bersungguh-sungguh tetapi bukan rezeki TRW jadi saya rasa tak perlu menyalahkan individu tertentu. Permainan berpasukan, setiap ahli dalam pasukan harus memikul tanggungjawab. Peminat harus juga memikirkan perasaan pemain, janganlah mencerca di saat mereka ditimpa kekalahan. Realistik lah dengan melihat kesungguhan merek. Jangan mereka dihukum begitu. Jika sudah ditulis oleh Allah bahawa kekalahan menjadi milik mereka maka kekalahan lah yang kita terima. Saya tal berani komen tentang formasi atau taktikal jurulatih kerana saya bukan orang yang arif. Saya cuma letakkan diri saya sebagai keluarga pemain, bila mereka di cerca dan dihina, saya juga akan sedih. Kalau saya jadi pemain saya pun akan sedih. Yelah kan, pemain pun manusia biasa seperti kita, ada hati dan perasaan. Jurulatih pun mahukan kemenangan, tetapi adat pertandingan ada menang ada kalah. Seringkali juga permainan ini bergantung pada tuah dan nasib seperti yang diperkatakan. Percaturan coach Azrai Khor Abdullah dikritik hebat oleh peminat-peminat TRW. 

Team The Red Warriors
Team The Red Warriors

Entri ni ditulis sebab rasa terkesan dengan komen berbaur kejian dan makian terhadap pemain team TRW. Sedikit kesilapan hingga dia dihukum  dengan kata-kata yang tidak sepatutnya. No hard feelings. Semoga team TRW terus success dan berjaya. Jika kita sebagai peminat merasakan luka dan sedih, mereka pemain apatah lagi. Berjuanglah wahai pahlawan merah....Tahniah kepada tema Lions XII di bawah bimbingan Fandi Ahmad. Berhentilah menyalahkan pemain yang dah berhempas pulas mencari kemenangan untuk peminat dan TRW.

Friday, 22 May 2015

Kes Penculikan Kanak-kanak Sekolah. Mereka Yang Salah Memilih Acuan Dan Pilihan.

Kanak-Kanak Diumpan dan Diculik
Kanak-Kanak Diumpan dan Diculik


Hidup kita sememangnya banyak pilihan. Kita pilih acuan mana yang kita nak, pilij acuan baik maka baiklah hasilnya. Pilih acuan yang tak baik maka hasilnya juga tak baik. Bukan apa, saya terkesan sangat bila kawan-kawan ibu berkongsi kerisauan mereka terhadap masyarakat sekarang. Isu mula timbul bila kanak-kanak sekolah mula dijadikan sasaran mereka yang tidak bertanggungjawab. Mereka ini mungkin sudah dibentuk dengan 'acuan' yang begitu, lantaran itulah sanggu menjadikan kanak-kanak sekolah yang belum mengenal erti hidup sebagai sasaran.


Kes Penculikan Kanak-Kanak
Kes Penculikan Kanak-Kanak

Kalau sebelum ni saya hanya terbaca berita begini di dada akhbar, tapi bila ada di kalangan sahabat saya sendiri yang mengalami tempias trauma ini, ianya lebih melekat dan berbekas di hati. Betul, anak saya belum bersekolah, tetapi naluri kerisauan seorang ibu memang semulajadi. Saya terfikir kenapalah manusia ini memilih jalan itu? Apakah motif mereka sebenarnya? Jika kanak-kanak sekolah yang ibu bapanya adalah orang biasa-biasa sahaja, mereka tidak akan mampu membayar wang yang mereka minta. Lalu....adakah mereka mahu memperdagangkan kanak-kanak itu? Bermacam persoalan timbul di benak saya. Mereka yang tersalah pilih acuan dan jalan hidup ni mula menjadikan sekolah sebagai 'port' baru mereka. Ohhhh Malaysia kuuuuuu.


Awasi Anak Anak Kita
Awasi Anak Anak Kita

Pihak sekolah juga sudah mengeluarkan memo kepada ibu bapa supaya lebih berhati-hati dan menasihatkan ibu bapa supaya mengigatkan anak mereka supaya tidak mengikut orang yang tidak dikenali. Ternyata, bukan setakat ibu bapa, malah pihak sekolah juga mula gusar dengan aktiviti golongan salah acuan dan salah pilihan ini. 

Notis- Berhati Hati Dengan Kes Peculikan Kanak-Kanak Sekolah
Notis- Berhati Hati Dengan Kes Peculikan Kanak-Kanak Sekolah

Jelas, kita sebagai ibu bapa penjaga sekolah mula merasa keselamatan anak makin menjadi isu besar bila dapat memo dan peringatan daripada pihal sekolah kan. Sekolah sepatutnya menjadi tempat yang selamat untuk anak kita, kini dah mula berubah. Memang saya akui, banyak kes melibatkan kanak-kanak sekolah di laporkan sebelum ini, tapi mereka yang tersalah acuan dan pilihan ini masih terus menjalankan aktiviti mereka. Apa mungkin mereka ini tak punya anak sendiri sehinggakan sanggup melakukan begitu pada anak orang lain??? Saya tak berani membayangkan akibatnya, pedih dan sakitnya terasa....

Sampai bilakah mereka ini akan sedar? Ternyata walaupun hidup ini ada pilihan, tetapi pilihan acuan yang tidak sepatutnya menjadikan manusia tidak bertindak seperti manusia. Semoga kita semua akan lebih mengawasi anak-anak dan keluarga kita. Biarlah kita di lihat sebagai ibu bapa yang terlalu bertegas dengan anak, bak kata orang tua-tua biar kita menangis hari ni, jangan kita menangis kemudian hari. Awasi anak-anak kita, walaupun ketika pergi dan balik sekolah. Semoga Allah memelihara keselamatan anak-anak kita semua. Aamin.




Wednesday, 20 May 2015

Mandi Bunga Sendiri Di Rumah.


Mandi Bunga
Mandi Bunga

Assalamualaikum. Tetiba hari ni terasa nak berkongsi tentang MANDI BUNGA. Sebenarnya mandi bungan ni banyak dilakukan oleh penganut agama Hindu di mana campuran bunga-bungaan dan mandi di sungai. Dalam kepercayaan Hindu, tumbuh-tumbuhan mempunyai banyak kegunaan di dalam serba-serbi ritual yang dijalankan. Kalau kita perasan kebanyakan SPA Bali, mandi bunag ni sangat sinonim kan. 

Mandi Bunga
Mandi Bunga

Dari sudut Islam setakat yang saya pelajari ianya tidak ada termaktub di dalam nas yang sahih, cuma ianya menjadi suatu kebiasaan atau adat. Tidak salah jika kita mandi bunga, tetapi niat haruslah betul. Niat dilakukan kerana Allah SWT supaya tidak bercanggah dengan ajaran Islam. Amalan mandi bunga ini sebenarnya jika dilihat dari sudut sains adalah baik, kerana menurut Dr. Fadzilah Kamsah melalui satu siri ceramahnya beliau, menyebut:

‘Mandi bunga ini dapat menaikkan seri wajah kerana badan manusia itu kembali segar selepas mandi bunga ini di lakukan kerana khasiat yang terdapat pada bunga ini menyerap kedalam tubuh badan’

Jadi amalan ini sebenarnya mempunyai khasiat tertentu yang baik untuk individu yang melakukannya. Dan hujah ini dengan kajian dari pihak lain, dimana hasil kajian itu mendapati:

“Mandi bunga membawa banyak faedah, bunga dikatakan pencerap 
tenaga matahari yang paling baik, mandi dengan air bercampur 
bunga memungkinkan kita mendapat kebaikan-kebaikan tenaga 
matahari yang telah dicerap serta diproses oleh bunga.”


Disebabkan mandi bunga ini memberikan kebaikan kepada manusia, maka jika kita lihat pusat kecantikan dan SPA menjadikan mandi bunga ini sebagai salah satu pakej mereka. Kalau dulu-dulu saya ingat orang tua selalu cakap mandi bunga supaya cepat dapat jodoh, nak menolak bala dan sebagainya. Tetapi itu hanya lah warisan cakap-cakap daripada orang tua, dengar sahaj, dan jangan melawan. Sebab mandi bunga bukan boleh memeprcepatkan jodoh manusia pun heheh, JODOH PERTEMUAN AJAL MAUT semuanya daripada Allah SWT, Amalan mandi bunga ini telah dibuktikan secara saintifik yang terbukti dapat menyihatkan tubuh badan dan menyegarkan badan.

Mandi Bunga Sendiri Di Rumah
Mandi Bunga Sendiri Di Rumah

Pada saya sendiri memang sebelum ini pernah mandi bunga tapi buat sendiri saja dirumah hehehe. Tuuan mandi bunga yang saya lakukan adalah semata-mata sebab nak jimat duit daripada pergi SPA. Hehehehe. Selain daripada tu, saya sangat suka mandi  bunga ni sebab wangian daripada campuran bunga tu sangat menyegarkan. Tiada niat apa-apa. Tapi itu dulu lah...sekarang ni nak mandi bunga pun susah sebab dah ada anak. Hehehe. Tapi serius saya akui, kesegaran dan aura selepas mandi bunga sangat mempengaruhi mood saya. Orang tua cakap nak mandi bunga kena ada 7 jenis bunga, tapi saya main hamtam sahaja hehehehe. Saya pun tak de lah nak guna limau purut ke, limau nipis ke, hanya bunga rose atau bunga mawar merah, putih dan kekadang ada bunga cempaka saya campur sekali. heheheh. Maklumlah buat rawatan SPA di rumah kan. Hehehehe. Nak labih wangi lagi campurkan beberapa titik rose water atau air mawar. Dulu-dulu mustika ratu ada keluarkan air mawar ni, sekarang saya tak pasti pulak ada atau tidak. Yang sering saya guna adalah seperti pic di bawah ni.

Rose Water Atau Air Mawar
Rose Water Atau Air Mawar


Sebab utama kita mandi bunga zaman sekarang ni bukanlah sebab nak bertemu jodoh lagi kan. Oh hyer kalau dulu-dulu amalan mandi bunga di dikaitan dengan aktiviti perbomohan. Tapi wanita urban sekarang ni mandi bunga sebab nak rilex kan badan, nak segarkan badan. So tak wujud lagi isu ilmu songsang. Yang penting nawaitu kita, haruslah percayakan kekuasaan Allah SWT.

Saya pernah terbaca tentang kebaikan setiap bunga yang di guna adalah berlainan.


Bunga dan Khasiat

1. Mawar merah - membuatkan seseorang menjadi lebih berani dan berkeyakinan tinggi.

2. Mawar putih - menyegarkan dan menyucikan badan supaya nampak lebih berseri.

3. Cempaka putih - melembut dan mewangikan badan.

4. Cempaka kuning - menyerikan wajah dan mewangikan badan.

5. Melur putih dan kuning - menyucikan dalaman.

6. Bunga kenanga - menaikkan seri dan senang didekati.

Kepada mereka yang nak merasa mandi lulur atau mandi bunga di SPA tetapi tak mampu, bolehlah buat mandi bunga di rumah. Just nak relaxkan badan, dan beri aroma wangi kepada diri kita. Kali terakhir saya mandi bunga adalah lepas pantang 4 tahun yang lepas hahahaha. Haddoi lamaaaa dah tu.....Masa tu mandi bunag di rumah nak segarkan badan sebab dah orang baru lepas bersalin memcam rasakan heheheh. Opss hanya yang dah ada anak je rasa cenggitu yer hehehehe. 








Monday, 18 May 2015

Bayi dipotong 15, dijumpai tanpa kepala. Pelakunya pengamal ilmu hitam atau gila?

Assalamualaikum tersentuh hati di saat menulis entri ni. Saya tak pasti apa perasaan orang yang melakukan sedemikan terhadap bayi malang yang di potong 15 dan dijumpai tanpa kepala. Sudahlah dibunuh dengan kejam dia dibuang pula...Ya Allah Ya Allah Ya Allah... manusia berhati binatang manalah yang sanggup melakukan sedemikian kepada bayi kecil itu. Kejammmm, kejammmm, sekejamm kejamnya. Sesungguhnya dikalangan binatang tiada manusia, tetapi dikalangan    manusia ada binatang! 


Kekejaman Oleh Manusia Berhati Binatang
Kekejaman Oleh Manusia Berhati Binatang



Saya mulanya tertanya-tanya apakah motif bayi dibunuh kejam, tetapi entah kenapa hati saya terdetik yang melakukannya ni ada kaitan dengan pengamal ilmu hitam. Kalau takpun mesti orang gila...

JOHOR BAHRU: Mayat bayi dipotong 15 tanpa kepala dijumpai dalam loji kumbahan di Projek Perumahan Rakyat (PPR) Kempas Permai, dekat sini. Mayat itu dijumpai sekumpulan pekerja syarikat kontraktor ketika menjalankan kerja pembersihan kira-kira 10.30 pagi semalam. Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Khamsani Abdul Rahman, berkata pihaknya menerima maklumat kira-kira jam 1.30 petang daripada penyelia syarikat kontraktor berkenaan mengenai penemuan bahagian anggota badan bayi.

Ada beberapa gambar yang dikongsikan oleh kawan-kawan polis, tetapi saya tak sanggup nak letakkan di entri ni. Tiada apa yang boleh saya ungkapkan selain KEJAM, TAK BERHATI PERUT!

Saturday, 16 May 2015

4 Cara Turunkan Kolesterol Semulajadi Yang Boleh Diamalkan

Assalamualaikum. Kali ni saya nak share tentang pengalaman Inche suami saya yang dah berjaya turunkan kolesterolnya dengan amalan meminum Jus Apple + Celery selama dua bulan. Walaupun saya memang ada supplement semulajadi yang selamat dan berkesan tetapi disebabka kedegilan Inche suami, maka dia tidak mahu memakan segala supplement tersebut. Ubat doktor apatah lagi kan.... So sayang suami punya pasal, saya pun menjadi wanita perkasa cewahhhhh yang setiap hari mem blend apple hijau dan celery. Demi kasih sayang yang aku pertahankan opsss ternyanyi pula lagu Dato Ct kita kikiki.

Terngiang-ngiang kata-kata doktor terhadap suami saya "bacaan kolesterol you ni tinggi, what happened? You still young tau" . Arrghhhhh stressssss, stressss tau bila dengar perkabaran itu. Tapi kalau setakat stres sahaja tapi tak ambil langkah pencegahan apa pun tak jadi kan kan. So sejak awal March hari tu rutin harian saya setiap harian mula bertukar setiap hari mencari-cari apakah cara lain untuk turunkan kolesterol selain daripada kawal diet dan paksa suami bersenam.


1. Jus Apple Hijau + Celery
Ok selama dua bulan saya paksa suami minum jus apple+celery selepas hasil bacaan daripada research di internet menunjukkan pengambilan jus ini mampu menurunkan kolesterol. Tetapi kesannya bukan boleh di lihat dalam sehari dua tau. Kenalah ISTIQAMAH barulah dapat hasilnya. Inche suami apalaaagi kan, dah siap di blend isteri sua depan muka je lagi, s terpaksalah minum juga. Selalu sambil hulur jus akan cakap dengan dia, "saya ni sayangkan awak, sebabtu lah jaga awak" heheheheh. Demi cinta khennnnnn. Ok dipendekkan cerita inilah resipi menurunkan kolesterol yang diamalkan oleh Inche suami saya selama dua bulan yang sudah.


Turunkan Kolesterol Secara Semulajadi
Turunkan Kolesterol Secara Semulajadi

2. Jus Lemon+Celery+ Halia.
Petua ini saya dapat daripada Chef Ammar masa menyaksikan rancangan memasaknya di TV Masak dari Hati Masak With Iman. Masa tu chef Ammar cakap, Halia dan Lemon adalah amalan orang Arab selepas memakan makanan yang tinggi kolesterol. Halia juga beberapa kali di sebutkan dalam Al Quran sebagai penawar. Lalu dengan tekunnya saya mulakan mencari dan hasilnya ternyata halia, lemon memang boleh menurunkan kolesterol dan banyak sudah kajian yang dijalankan menunjukkan ianya berjaya. Jadi saya selang selikan dengan jus lemon+halia+celery supaya Inche suami tidak lah muak. Yang bestnya bukan Inche suami je suka, saya pun suka juga hahahaha. Resipinya rujuk lah pic di bawah tuuu hehehehe. Pic dibuat khas untuk pembaca blog ini yang tersayam hahahaha. Boleh pelbagaikan resipi untuk menurunkan kolesterol secara semulajadi jika anda semua RAJIN seperti saya. Ingat ISTIQAMAH adalah kuncinya, bukan buat seminggu dua, lepas tu tengok bacaan kolesterol tak turun dah givap. Nommmmm nommmmm nommmmmm.


Jus Lemon, Halia dan Celery Untuk Turunkan Kolesterol
Jus Lemon, Halia dan Celery Untuk Turunkan Kolesterol

Alhamdulillah selepas dua bulan amalan meminum jus ini pada waktu pagi (kadang-kadang pagi dan malam) bacaan kolsrol Inche suami dah turun, bukan setakat turun sikit tapi banyakkkk turunnya. Syukurlah. Inche suami pun bukan main seronok lagi lepas doktor cakap 'ohh your cholesterol level is normal now. Are you taking any medicine'?. Haaa jawapan rare from Inche suami 'takde doc, cuma my wife rajin buatkan saya jus apple and celery setiap hari'.  Fuhhhhh berbunga-bunga hati dengar kikiki. Siapa sangka kasih sayng dan cinta mengatasi segala kekangan masa yang ada. Siapa tak sayang sauami ooiiiiiii. Hahahahaha. Tanggungjawab yang digalas seorangisteri, yelah sapa suruh masak sedap-sedap kan sampai kolesterol suami naik kihkihkih. 


3. Jus Grapefruit + Celery+ Halia
Ok saya ada jumpa satu lagi resipi untuk menurunkan paras kolesterol tetapi jujur saya akui, saya tidak pernah amalkan jus ini disebabkan limau gedang atau Grapefruit tu susah nak dapat and expensive summore hahahah. Ok untuk dikongsi dengan anda, dan memudahkan tarikan mata anda saya buatkan juag poster untuk anda kikiki.

Kolesterol Yang Tinggi Membahayakan Nyawa Anda
Kolesterol Yang Tinggi Membahayakan Nyawa Anda 


4. Omegaguard dan Phytocol
Jika anda takde masa dan tak mampu nak RAJIN seperti saya, anda bolehlah mengambil supplement seperti Omegaguard dan Phyotocol daripada Shaklee. Kedua-dua supplement ini sangat membantu anda untuk menurunkan paras kolesterol. Harus di ingat supplement hanyalah bantuan, yang penting kita harus menjaga pemakanan dan juga aktiviti harian kita. Sepanjang tempoh dua bulan ni, saya memang banyakkan memasak ikan steam, sup dan bakar. Kalaupun nak buat lauk bergoreng saya gunakan minyak zaitun. Dan saya juga tak bagi suami saya makan mee gorenmg, roti canai atau nasi lemak (sesekali dia curi curi makan juga nasi lemak di luar huhuhu).

Omegaguard dan Phyotocol Untuk Turunkan Kolesterol
Omegaguard dan Phyotocol Untuk Turunkan Kolesterol
Kesimpulannya, kita nak kawal kolesterol secara semulajadi atau nak makan ubat doktor pun kita kenalah rajin dan istiqamah. Bukan makan sehari dua lepas tu stop. Moga perkongsian ini akan dapat membantu anda semua.

Love
Mas

Friday, 15 May 2015

4 Konsep Rezeki Dalam Kehidupan Seharian Kita

Doa Murah Rrezeki
Doa Murah Rezeki

Assalamualaikum.. Bismillahir rahmaanir rahiim Perkongsian dari seorang rakan Kuliah Agama yang dihadirinya mengenai 4 konsep rezeki dalam kehidupan seharian kita. Bagaimana konsep rezeki tu?

1. Konsep Rezeki Pertama

Kita usaha dan kita dapat.Contohnya, kita bekerja dan kita dibayar gaji. Itulah bentuk rezeki pertama. Kita selalu nampak rezeki yang ni.

Rezeki Dalam Bentuk Duit
Rezeki Dalam Bentuk Duit

2. Konsep Rezeki Kedua

Rezeki yang kita usaha, tapi bukan untuk kita. 
Contohnya, kita dah dapat gaji tadi, tiba-tiba kereta rosak atau mungkin handphone hilang. Atau, kita beri pinjamkan duit kepada orang lain.
Contoh yang lain, adalah bersedekah, memberikan bahagian rezeki kita untuk orang lain.

Banyak orang yang tak nampak rezeki bahagian ni. Sedangkan ini adalah rezeki juga. Banyak daripada kita bila tiba rezeki ni, kita complain, kita banyak merungut dan menyalahkan takdir, menyalahkan segala-galanya. Kan? Sebenarnya, Tujuan Allah aturkan rezeki begini untuk kita adalah kerana nak menyucikan harta kita. Tujuannya nak mengampunkan dosa kita. Tujuannya nak beri kita nikmat yang lebih banyak Tapi kita mesti diuji terlebih dahulu.

Dalam Rezeki Kita Ada Rezeki Untuk Orang Lain
Dalam Rezeki Kita Ada Rezeki Untuk Orang Lain



3. Konsep Rezeki Ketiga

Rezeki yang kita tak usaha pun, tapi kita dapat. Masya Allah, cuba bayangkan, kita tak usaha pun, tapi kita dapat, punyalah sayang betul Allah kat kita ni. Banyak rezeki bahagian ni yang kita selalu lupa dan selalu tak nampak. Apa contoh bentuk rezeki ketiga ni? Antaranya, tiba-tiba ada orang belanja makan steamboat, kita usaha tak? Tapi Allah datangkan steamboat melalui orang tadi tu untuk kita. Contoh lain, kemudahan dalam menuntut ilmu, seronok beribadah. Kemudahan dalam berurusan, tiba-tiba sales meningkat, dilapangkan masa, tak tahu tiba-tiba duit datang daripada mana. Tup-tup ada orang sponsor kita pergi Umrah, Haji dan sebagainya. Kita tak usaha pun, tapi Allah bagi hadiah ni untuk kita. Seronok kan? Punyalah banyak nikmat Allah beri ni, tapi kita tak bersyukur. Kalau check balik Surah Ar Rahman, Allah ada ingatkan,

“Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan kamu, yang kamu hendak dustakan?”


Allah terangkan dalam surah tu, banyaknya rezeki yang diturunkan, tapi kita yang tak bersyukur. Selang satu ayat Allah ingatkan kita dengan ayat di atas. Malu rasanya dengan Allah. Sebab kita hanya banyak complain dari beryukur. kan? Untuk datangnya rezeki yang ketiga ni, kita mesti melalui rezeki yang kedua DULU. Sebab tulah, tiba-tiba peti ais rosak, amaun tu cukup-cukup sahaja nak bayar. Kereta pulak rosak, macam tau-tau sahaja cukup-cukup baki bulan tu. Sebab apa? Sebab salah kita yang tak keluarkan terlebih dahulu. Mungkin kita kurang memberi sedekah! Sebab tu lah Allah tarik sikit nilai dari rezeki tu, nak bagi kita share jugak dengan orang lain. Supaya rezeki kita tu dapat disucikan, supaya dosa kita dapat diringankan.

Masya Allah punya sayang Allah kat kita, dia ampunkan dosa kita, ringankan tanggungan azab kita ni, tapi bila tiba sahaja benda rosak, barang hilang, orang pinjam duit tak bayar, kita nak marah-marah. Kita geram kat Allah dan complain. Betul tak?


Rezeki Itu Rahsia Allah
Rezeki Itu Rahsia Allah

4. Konsep Rezeki Keempat

Mudah sahaja nak faham, kita tak usaha, maka tak dapatlah. Orang yang berusaha, maka dia dapat. Man jadda, wa jada, kata pepatah arab ni. Nampak dan faham tak konsep rezeki ni? Rezeki bukan duit semata. Kita selalu nampak rezeki ini adalah harta. Sedangkan rezeki, nikmat Allah ni luas sangat. Ilmu adalah rezeki, kawan-kawan yang baik adalah rezeki, kesihatan, kemudahan, kelapangan masa, kasih sayang, kefahaman, jodoh, zuriat, keluarga dan macam-macam lagi! Subhanallah, kalau senaraikan, cuba bayangkan, berapa banyak lagi nikmat yang kita tak bersyukur ni?

Insya Allah, bila kita faham konsep rezeki ni, kita akan lebih bersyukur, kita akan lebih mengenali indahnya, baiknya Allah ni. Alhamdulillah.

Mendapat Sahabat Baik Juga Rezeki Daripada Allah
Mendapat Sahabat Baik Juga Rezeki Daripada Allah


MARI MERENUNG TENTANG DIRI YANG LALAI

Kadang-kadang, hati kita merasakan kehadiran Allah terasa begitu nyata, dekat dan sangat dekat. Namun, kemudian kita merasa jauh dari-Nya dan sangat jauh. Ketika datang waktu kesedihan dan penderitaan, hanya Allah yang menjadi tujuan dan tempat untuk berkeluh kesah. Setiap malam jiwa kita bergolak, menyebut, memanggil dan bermunajat kepada-Nya agar terlepas dari beban penderitaan. Tapi, ketika siang hari tiba, kita melupakan-Nya, terlalu sibuk dengan urusan duniawi. Apalagi ketika karunia dan rezeki dari-Nya kian berlimpah. Kejadian seperti ini terus berulang-ulang. Meskipun kita diperintahkan untuk shalat, berdzikir dan berdoa, namun kesibukan kita melalaikan kehadiran Allah dalam diri kita. Hingga akhirnya, kita selalu diombang-ambil oleh kegelisahan, ketamakan dan semakin jauh dari-Nya. Kita tak menyadari qadha dan qadar Allah yang pasti.

Syekh Abdul Qadir Al-Jailani dalam kitab Fath Ar-Rabbani mengatakan, 

“Anakku, tidurlah di atas kasur qadar (ketentuan Allah), dengan berbantal kesabaran, menerimanya dengan lapang tanpa menggerutu, tetap mengabdi kepada Allah dengan berharap meraih pembebasan (penyelesaian masalah) dari-Nya. Jika engkau lakukan itu, Allah Al-Muqaddir (yang menetapkan qadar) akan mencurahkan kepadamu sebagian karunia-Nya lebih daripada apa yang engkau minta dan engkau harapkan."


Syekh Abdul Qadir Al-Jailani memberi nasihat:

"Wahai kaumku, mari kita tunduk dan menerima segala ketetapan dan perbuatan Allah. Kita tundukkan kepala lahir dan batin menerima qadar-Nya. Kita terima qadar-Nya dengan lapang dada, dan membiarkan diri hanya oleh qadar-Nya. Sebab, ketetapan Allah bagaikan utusan kerajaan. Kita harus memperlakukannya dengan baik dan hormat, karena kita memandang pada yanag mengutusnya." 

"Jika kita memperlakukan ia seperti itu, maka ia dengan suka cita akan membawa kita kepada yang mengutusnya. Di sanalah letak pertolongan Allah. Di sana telah tersedia minuman dari lautan ilmu Allah, makanan karunia Allah yang amat tinggi, keterdekatan dan keakraban bersama Allah dan limpahan rahmat-Nya.”


Rezeki Allah Untuk Dikongsi Bersama
Rezeki Allah Untuk Dikongsi Bersama

Wednesday, 13 May 2015

Rombongan Che Kiah Bangsar Ke Sri Rampai Demi YES.

Rombongan Che Kiah Bangsar ke Sri Rampai, tu dia aihhhh. Petang ini dengan berjemaah akan ke Shaklee Branch Sri Rampai untuk mendengar taklimat mengenai projek YES (Young Entrepreneur Systems). Memang tak sabar sangat nak dengar taklimat ni, sebab bila dah baca flayers yang diperolehi dan dah berdiskusi dengan mentor program ni lah satu-satunya cara nak membantu orang lain mencari pendapatan.

Masakan tidak, kalau sebelum ganjaran yang ditawarkan dalam program YES ni semuanya DOUBLE. Yesss DOUBLE you olsss.


YES With Shaklee

Buat pertama kalinya, saya bawak anak teruna naik LRT bersama-sama demi YES ni. 

Ohh Begini Rupanya Rasa Naik LRT 


Muka senyum-senyum suka sangat dapat naik LRT


Sebelum mula talk isi 'tangki' minyak dulu


Inilah dia rombongan Che Kiah dari Bangsar ke Seri Rampai hehe


Kita Cari Seat Paling Depan 



Tamat Sudah Tempoh Edah

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Tamat Sudah Tempoh Edah!!!! Alhamdulillah , selepas sebulan lebih tak dapat access ke blog ini, akhirnya hari ni tempoh edah tu berakhir. Syukur lah.

Masalah Dengan Blog
Masalah Dengan Blog

Sangat tak tentu arah bila tak boleh bukak blog ni tau. Hehehehe. Ok banyak benda nak share kat sini. Im backkkkkkkkkkkkk. Tungguuuuuuuuuuuuu

Mas
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...