Saturday, 30 May 2015

Mari Tempah Sofa Idaman Di Alcano Design Dengan Harga Murah

Bismillahhirrahmanirrahim. Tentu ramai di sini yang minat dengan sofa cecantik kan. Haaa meh sini saya nak cerita tentang satu tempat yang mana kita boleh tempah sofa custom made yakni tempah ikut design yang kita suka bukan main pergi kedai pilih je kat kedai atau showroom  hehehe. Kalau tanya orang perempuan memang ramai jugak yang suka sofa custom made ni maklumlah boleh tempah ikut suka kan nak warna macam mna, nak design macam mana, nak diamond macam mana, nak besar mana nak kecil mana lan. Kilang perabot Alcano Design ni, kita semuanya buleh tempah sofa serta perabot lain mengikut citarasa kita, cakap je nak gaya urban, kontemporari, english semua mereka boleh buatkan. Kepada yang mencari-cari mana tempat nak tempah sofa ikut kehendak hati, saya cadangkan pergilah ke kilang Alcano Design. Jangan risau anda boleh gunakan Waze untuk sampai ke kilang tu kalau tak biasa dengan kawasan Sungai Buloh ni. Dan kami pun gunakan Aplikasi Waze juga untuk sampai ke kilang tu. Ok saya share sikit alamat, dan nama pemilik kilang Alcano Design tu dengan anda heheheh.

Tempah Perabot Idaman Anda Di Alcano Design
Tempah Perabot Idaman Anda Di Alcano Design 


Al kisahnya saya dah mengenali nama Alcano Design ni dah lama maklumlah saya suka sangat membaca blog abang Mazidul Akmal Sidek. Masa tu sofa kami ni masih baru so hasrat nak tempah sofa idaman tu saya pendamkan saja lah. Hampir 5 tahun guna sofa tu akhirnya keadaan sofa kami pun makin parah hahaha. Okies, masa untuk tukar sofa. Kalau sofa lama kami guna material fabrik, kali ni memang kami suami isteri sebulat suara nak beli sofa leather. Of course lah dalam kepala dah ada idea nak yang macam mana kan. Dan kali ni memilih Alcano Design di Sungai Buloh, Selangor untuk menempah sofa yang diidamkan. Memang Alcano Design ni dah terkenal dengan tempat beli perabot dengan harga kilang atau murah. Serius memang murah perabot nya. And the best part is leather jugaaaa. Macam-macam fabric ada kalau tak minat leather. 

Cari punya cari akhirnya sampailah kami ke kilang Alcano Design ni. Kalau sebelum ni say acuma membaca di blog je tentang keramahan pemiliknya Mr Chai ni, kali ni saya memang berhadapan sendiri dengan Mr Chai ni. Haaa handsome kan Mr Chai ni. Heehe, ini gambar yang saya ambil dari blog Abang Mazidul Akmal kita. OK sampai je kilang ni Mr Chai dah tersenyum menyambut kami. Walaupun bangunan kilang tetapi ianya taklah berselerak dan panas sangat sebab pintu masuknya sebesar-besar alam kan hehehe.

Pemilik Alcano Design
Pemilik Alcano Design

Melangkah masuk je mata terus nampak sofa-sofa pelanggan Alcano Design (AD) yang menunggu masa untuk dihantar kepada pelanggan mereka. Wahh dalam hati dah meloncat-loncat sebab rambang mata melihat deretan sofa-sofa tu. Ok jom kita menjamu mata dengan apa yang ada di AD ni.

Sofa Tempahan Pelanggan Alcano Design
Sofa Tempahan Pelanggan Alcano Design

Nak Tempah Katil, Kabinet Dan Almari Pun BolehDdi Alcano Design Ni
Nak Tempah Katil, Kabinet Dan Almari Pun BolehDdi Alcano Design Ni

Sofa Leather
Sofa Leather

Ok dah siap meninjau sofa yang ada MR Chai jemput kami masuk ke dalam officenya. Haa kat dalam tu lah dia tunjukkan sofa kulit yang sebijik sejibun dengan yang ditempah oleh Abang Mazidul. Memang besar, nampak kukuh. Mr Chai tunjukkan kepada kami apa perbezaan perabot beliau dengan perabot di kedai biasa, iaitu bawah kusyen tu dia alas dengan playwood (papan lapis) kalau perabot yang biasa kita beli bawah kusyen tu biasanya hanya kain atau tali je. Yesssssss itulah yang berlaku pada sofa lama kami, koyak bawah kusyen sebab hanya ada kain dan tali jer. Maklumlah dah ada anak lelaki yang lasak ni, main panjat-panjat dan melompat atas sofa.

OK Inche Suami dengan bangga nya cakap saya nak sofaleather L Shape. So Mr Chai pun tunjukkan beberapa design sofa leather yang L Shape ni. Memang harganya murah jika dibandingkan harga di kedai lain. Worth for money lah senang cakap. Sebelum ni kami dah survey harga sofa leather ni di kedai biasa pun  7-8k. Harga 7-8k tapi tak boleh tempah ikut suka hati kita, tak boleh pilih warna, tak boleh pilih design dan sebagainya. Tapi di Alcano Design ni, saya dapat beli dengan harga yang lebih murah dan dapat buat ikut suka hati lagi. Seronoknyeeeeeeeee. Ok lepas pilih punya pilih punya pilih, akhirnya kami sebulat suara memilih padanan warna merah+hitam untuk sofa kami. Haa macam picture di bawah tulah boday kaler merah, kusyen kaler hitam. Tapi sofa dalam picture di bawah tu bukan sofa yang kami tempat tau hehehehe. Yang best boleh pilih design tu, lepas tu boleh request nak berapa lebar ikut keluasan ruang tamu kita. Saya pilih sofa yang ada 3 bijik diamond kat kusyen dan di kaki sofa. masa pilih diamond tu Mr Chai tanya you mau macam mana punya susunan diamond? Wowwww, susunan diamond pun tanya yer. Actually saya memang tak fikir macam mana nak susunan diamond tu kikiki, yang saya tahu saya nak sofa leather, bentuk L Shape. So lepas Mr Chai advise kami apa yang cantik, pro and cons kami pun setuju. Harga yang ditawarkan untuk kami pun dalam range bajet kami. Syukur alhamdulillah urusan dipermudahkanNya.

Salah Satu Sofa Alcano Design
Lawa Tak Sofa Alcano Design Ni?
Ok nak tengok cemmana design sofa kami? haa tu dalam resit yang diberikan oleh Mr Chai tu ada di lukis bentuk sofa L Shape yang kami tempah tu. Kalau dah namanya sofa tempah atau custom made mustilah kena beberapa minggu baru siapkan. Heheheh. Disebabkan kami bukanlah nak guna sofa tu urgent sangat, jadi kami bersetuju dengan Mr Chai sofa dihantar dalam masa 2 minggu. Yelah apa lah nak dikejar sangat kan. Ok deposit untuk tempahan ni at least 30%, boleh bayar secara cash, keledit kad (Credit card), atau debit cad pun diterima. Yang paling bestnya, kami cakap alamak tauke kami takde banyak cash nak bayar deposit ni. Tau tak apa tauke tu cakap????? Ok takpa, sekarang dalam wallet you ada berapa? You bayar dulu berapa yang ada dalam wallet you, balance tu you bank in pada saya". Wahhh, mana nak carik tauke kedai yang bertolak ansur begini. Atas dasar percaya sebab saya follower blog Abang Mazidul. Hahhaha nama Abang Mazidul kita jugak yang di petik yer. 

Cenggini lah bentuk sofa kami, nanti dah sampai ke rumah barulah mereka akan cantumkan untuk membentuk L Shape. Dan sofa ni boleh memuatkan 6 orang. Dengan kusyen tu sepanhang 88 inchi, dan lebar tempat letak tangan tu 8 inchi. Ada stool juga. Hehehe. Ok lah kalau bijak boleh tengok lakaran Mr Chai  tu maka tergambarlah bagaimana bentuk sofa kami. Kikiki.

Tempah Sofa Di Alcano Design
Tengok Dulu Designnya
Saya bukan jenis yang suka ganti-ganti sofa, pendek kata pakai sampai lunyai lah. Hahahaha. So saya tak kisah spend duit lebih sikit asalkan barang saya tahan lama. Yelah sofa kot kan, mestilah nak yang tahan lama. Arwah abag selalu cakap kalau ada duit lebih beli yang tahan lama, lebih-lebih lagi kita nak guna setiap hari. Jangan nak yang murah tapi kejap-kejap rosak, kejap-kejap kena ganti. Dan arwah selalu ingatkan kami kalau nak beli perabot, beli kelengkapan rumah elakkan berhutang. Sebab itulah saya sanggup menunggu lama, menabung duit semata-mata nak memiliki sofa kulit idaman hati ni. Mungkin kami tak mampu nak beli sofa import yang berpuluh ribu tu, tapi dapat yang kulit gini pun dah berbaloi sangat. Berbelanja ikut kemampuan kan. Opsss ini bukan sofa untuk raya yer hahahaha, sebab sofa lama kami memang dah nazak yang amat dah hahaha.

6 comments:

  1. pernah baca tempat ni dari blog seorang ahkak tu yang tempah sofa gaks.. berbaloi2 katanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah berbaloi sangat, reg akat luar 8k dapat 4.5k leather lagi kan dah lah buleh buat degin ikut suka hehehe

      Delete
  2. Kedai dia ada jual sofa ready made ke? ke semua kena tempah dulu?

    ReplyDelete
  3. Biasa je dah pernah pergi..suami nye peramah..isteri kureng sikit..ssenyum payah cakap pun sikit je..kilang susah nak cari bila pergi taklaa sehebat mana mcm blog kak gee n mazidul cite2 tu..

    ReplyDelete
  4. Salam nk tnya...sofa nikah buat x?

    ReplyDelete
  5. kedai ni penipu. beli tilam kat sini. lepas setahun spring dah terkeluar. kata tilam warranty 10 tahun. tapi bile nk claim kate kena bayar RM250 plak.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...