Tuesday, 2 February 2016

Masak Pulut Kuning Dengan Pressure Cooker Noxxa. Hanya 5 Minit Sahaja

Lama tak share resepi kat sini kan hehehe. Al kisahnya semalam bangun pepagi mak yong tetiba teringin makan pulut kuning. Maklumlah cooti hari Wilayah ni  kan. Mood pun terlebih rajin juga. Hehehe.

Ok disebabkan nak memenuhi keinginan selegi apalagi cecepat lah mak yong ni selongkar kitchen cabinet cari beras pulut ada ke tidak hehe. Ditakdirkan jumpalah lebihan beras pulut yang masih ok, belum expired. padahal dalam fikiran memang dah agak ada lagi lebihan beras pulut hehehe. Apalagi semua bahan dah ada dan yang penting ada pressure cooker Noxxa hahahaha. Sejak ada Noxxa ni belum lagi cuba masak pulut kuning. Macam-macam dah cuba masak dengan Noxxa ni tapi pulut kuning belum cuba lagi so kali ni kita cuba. Biasanya buat pulut kuning versi tradisional aje. kali ni versi Noxxa pula.

Terlebih dulu mohon maaf lah sebab masa memasak tu lupa sungguh nak snap pic step by step sebabnya phone tengah charge. So disebabkan pepagi dah bersilat di dapur terlupa terus. Dah masak pulut barulah teringat nak snap pic hehehe. OK lah saya kongsikan dengan kawan-kawan cara nak buat pulut kuning dengan menggunakan periuk Noxxa versi saya hehehe. Memang banyak versi orang masak pulut kuning noxxa ni, ada yang menggunakan High Pressure (HP), ada yang guna mode Low Pressure (LP) dan ada juga yang menggunakan mode Steam. Mana-mana kekdah pun jadi antara masak elok atau lembik atau berkerak atau tidak. Semua nya bergantung pada bahan jugak kot. Hehehe. Kali ni saya masak pulut kuning ni dengan menggunakan mode High Pressure (HP). Tapi kalau masak nasi saya guna Steam je. Next time bila buat pulut kuning guna mode Steam saya share dengan anda semua yer. Heheheh

PULUT KUNING NOXXA

Bahan2
5 pot beras pulut (anggaran setengah kilo)
2 cawan santan pekat
1 cawan air
Daun pandan
Sedikit garam
Sedikit gula
Pewarna kuning **untuk rendam pulut
Asam keeping - 2 keeping ** untuk rendam pulut


Cara
1. Beras pulut dibersihkan dan direndam dengan sedikit pewarna kuning dan asam keeping. Ikut petua orang tua bila letak asam keping ni bila masak pulut kita akan berkilat dan bersinar. Saya ikut ajelah hehehe. Ohh yer rendam tak lama dalam 15 minit aje.

2. Bila dah cukup 15 minit toskan beras pulut tadi dan keringkan air sekejap. Kemudian masukkan ke dalam inner pot. Tuang sekali dalam inner tu 2 cawan santan pekat tadi, air garam dan gula. Saya gaul semua sekali bagi rata. Daun pandan saya simpulkan dan masukkan sekali dalam inner pot.

3. Kemudian masukkan inner dalam periuk Noxxa, on kan suis periuk tekan butang High Pressure (HP) sebanyak 4 kali. Maksudnya 4 minit lah tu hehehe. Jangan lupa pastikan tombol di atas periuk di halakan kepada tulisan "Pressure". Kemudian tutup periuk dan on kan periuk.

4. Bila dah berbunyi dan masa pun dah jadi 00, lepaskan wap dengan pusing tombol kepada "Steam". Tujuan pusing tombil ke steam adalah untuk bebaskan wap. Bila habis bunyi dan wap buka lah tutup periuk tu dulu kacau sikit kasi sebati . Kalau nak manis taruk lah gula lagi hehee. tutup kembali dan tekan button Steam. Saya steam untuk 1 minit.

5. Bila dah siap setam seminit tu, bebaskan wap dan terus keluarkan inner pot dari periuk. Kalau lambat keluarkan nanti berkerak pula sebab penebat dalam periuk tu masih panas kan ia boleh menyebabkan pulut jadi berkerak sekiranya ia dibiarkan dalam tu.

6. Haa dah siap pun pulut kuning kitaaa. Hehehehe. Cepat sedap dan masak cantik je walaupun guna mode HP. Tak berkerak langsung. Hanya 5 minit sahaja you olsss cubalah hehehe.


Pulut Kuning Noxxa


Selamat mencuba!


9 comments:

  1. Sis bole tnya..masa proses steam 1minit tu,button hala kat pressure atau steam?kurg jelas smpai nak release wap lps 1minit tu..bole explain detail..10q..

    ReplyDelete
  2. Saya da cuba ikut resepi ni tp pulutnya masak tak sekata ada yg butir2 mentah lg..

    ReplyDelete
  3. Saya da cuba ikut resepi ni tp pulutnya masak tak sekata ada yg butir2 mentah lg..

    ReplyDelete
  4. Saya punya pun masak tak sekata.

    ReplyDelete
  5. Saya punya pun masak tak sekata.

    ReplyDelete
  6. HANYA JAUHARI MENGENAL MAKNIKAM! Rugi taw sape takde periuk ajaib noxxa nih. Usahakanlah dapatkan satu. Siapa yg teringin nak piuk noxxa tuh..mai beli ngan ibuyati. RM670-lengkap ngan beratus resepi noxxa dlm 4 ebook di hantar tru email. Laku keras piuk nih...Biasa ibuyati jual rm720. Katalog price RM788.65. 1 june 2017 harga baru ye...tak jadi naik june 2016 lepas. Pm 019-2494819. harga ahli rm657.20. Harga ahli baru RM614.80. Jadi ahli lah yg terbaik! Pm 019-2494819

    ReplyDelete
  7. Sy cuba cara atas..pulut berkerak. Tak boleh ikut resepi ni. Pulut kena dimasak bersama air biasa dahulu dgn hp 0.5. Bila dah bebas wap...barulah boleh dimasukkan santan yg telah dicampur garam dan gula tadi barulah tidak berkerak. Santan tidak boleh dimasukkan terlebih dahulu kerana santan akan mengeluarkan minyak

    ReplyDelete
  8. Saya masak jd..pulut msk sekata cuma pulut berkerak sikit sbb saya terbiar dlm periuk tu..pulut cantik n sdap.. guna santan 1 kotak n 2 cwn air

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...