Wednesday, 14 September 2016

Penjagaan 'Extra' Semasa Membeli Belah Bersama Anak Elak Kejadian Anak Hilang

Kisah berlaku Sabtu lepas - 10/9/16 si Giant Sek 13, Shah Alam. Kisah berlaku depan mata, agak seriau jugalah. Al kisahnya saya appointment dengan bakal pengguna set barsalin Shaklee di Subway dalam Giant tu. Macam biasa saya sampai jam 10.30 walaupun kami janji dalam kul 11.30 pagi. Jadi disebabkan kami sampai awal, Firas pun main-main lah dulu kat playground dalam Giant tu. Playground tu terletak tengah-tengah antara KFC dan Subway. Nak dijadikan cerita dalam dok tunggu Firas main, dan tunggu bakal customer saya datang saya di datangi seorang ibu yang tengah mengandung dengan dua anak lelakinya.

"Dik tumpang tanya, ada nampak budak perempuan pakai tudung Frozen tak? Tinggi dia lebih kurang macam ni sambil (tunjukkan aras paha dia)".

"Takde lah kak. Anak akak hilang ke?"

Tanpa jawab pertanyaan saya ibu tadi pergi ke pintu keluar berdekatan Subway. Sambil matanya melilau lilau mencari anak perempuannya. Dalam hati saya terdetik Ya Allah, jangan lah anak dia kena culik. Mungkin sebab masih awal pagi orang dalam Giant pun tak ramai sangat. Saya nampak muka ibu tu mula cemas dan berpusing pusing cari anak perempuannya.

Saya cakap dengan my inchce suami, ada orang hilang anak. Awak tolong laa cari kot-kot nampak orang yang mencuriga kan. Awakkan ex SIO. Serius masa tu dalam kepala saya dah terlintas macam-macam walaupun hati mengharapkan budak tu tidak diculik. Lantas suami saya bangun, cewahhh gaya tipical polis pencen hahaha pandang kanan kiri. Lepas tu dia pun ikut lah ibu yang cari anak tadi dari jauh. Kemudian dia datang balik tanya saya umur budak tu berapa pakaian macam mana. So saya pun explain la ikut ciri-ciri yang si ibu cakap tadi. Suami saya pergi ke pintu masuk utama tinjau-tinjau kot laa ada budak menangis ke apa ke. Lepas tu saya pasang telinga dengar dua anak lelaki si ibu tadi tu tanya 
"Mama adik pergi mana"
"Diam lah. Ish mana laa si xxx (nama tak jelas) ni pergi." 

Saya perhatikan mata si ibu dah mula berkaca. Terus saya cium Fawwaz yang tidur dalam stroller. Memang rasa takut, tasa sayu semua ada. Saya panggil Firas keluar dari playground, dan ikut si ibu tadi dari jauh. Keeepochi nak tau kan, hahaha. Tapi sebenarnya saya nak tolonh jugak. Si ibu ke sana ke mari mencari. Saya pandang suami yang berdiri kat pintu masuk utama, dia menggelengkan kepala. 

Tak lama lepas tu saya nampak si ibu menuju ke arah saya dengan membawa anak perempuannya. Berbaju pink dan bertudung pink Frozen. Ya Allah syukur lah. Nasib baik si anak bertemu juga dengan ibunya. Kecik comel je si anak perempuan tu. Tak boleh bayangkan kalau saya mau saya dah menanggis nangis kat situ jugak. Si anak perempuan pun nampak cuak je muka. Yang abang dia sibuk tanya adik pergi mana tadi. Seram sejuk saya yang menyaksikan apatah lagi si ibu tu kan. Dengan macam-macam kes sekarang ni, Nauzzubillah. Bila nampak je si ibu dah jumpa anak perempuannya, saya bagi isyarat kepada suami so dia tak perlulah jadi polis pencen kat pintu tu kan hahaha.

Kita sebagai ibu bapa kenalah lebih berhati hati bila bawa anak ke mana-mana. Demi Allah masa si ibu bertanya pasal anak perempuannya hilang tu berderau darah, panas sejuk (seram sejuk ) badan terkejut. Saya tak sanggup nak tengok tragedi seorang ibu kehilangan anak depan mata. Semoga kejadian ni dapat saya jadikan iktibar pada, dan harap anda juga dapatlah jadikan kisah ini sebagai pengajaran. Senakal atau seaktif manapun anak kita, pastikan kita sentiasa pegang mereka. Takde ibu bapa yang mahu kehilangan anak mereka kecuali orang yang tak berhati perut buang anak sendiri tu. Saya tak salahkan si ibu tadi, mungkin dia ingat abang-abangnya jaga adik sebab di tangan dia ada beberapa plastik giant, ye lah dia pun tengah mengandung kot. Benda nak jadi sekelip mata sahaja kan. Syukuri dan jagalah amanah Allah dengan sebaik mungkin. Ginilah naluri seorang ibu, seakan dapat merasai penderitaan wanita bergelar ibu.

Ketika membeli belah tumpuan ibu bapa terbagi kepada anak-anak dan fokus apa yang nak dibeli. Jadi disitulah perlunya 'extra' hati-hati. Kalau ibu perlu jadi singa pun jadilah asalkan anak-anak tak berada jauh dari pandangan mata kita. Kalau perlu cubit puj cubit lah asalkan anak jangan jauh dari kita.





1 comment:

  1. nice blog.. jom follow blog saya.. tq =)
    http://terataiatma.blogspot.my/

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...