Showing posts with label Child Development. Show all posts
Showing posts with label Child Development. Show all posts

Saturday, 5 July 2014

Bila Kanak-Kanak Berimaginasi Tentang Hantu

Assalamualaikum... Ok bila tak dapat tidur malam, pandang muka anak, tgk muka Muhammad Firas boleh buat mommy tersenyum panjang. Dia permata hati mommy, dia penyejuk jiwa papa. Meskipun dia manja kededek kata orang kelate, keletahnya cute sangat.

Budak ni baru 3 tahun 6 umurnya tapi kalau tgk kan fizikal dan dengar dia bersembang tak mcm orang umur 3 pun hehehe. Anak Mak Jemah ni alkisahnya suka bebenor berimaginasi. Mak Jemah memula dulu terkujat juga lah bila dia tunjuk sana, tunjuk sini cakap ada hantuuuu. Tanjatttt mommy hahaah. Sejak usia 2 tahun lebih dia dah pandai berimaginasi gitu. Tetiap malam klau travel mlm pertama dia akan menanggis sbb imaginasi nya tu...Lama-lama Mak Jemah amek decision utk bawak dia jumpa Ustaz di Darul Shifa Bangi. Ustaz tak de cakap banyak, cuma katanya biasalah budak2, Allah bagi kelebihan pada mereka. So otak Mak Jemah memang mudah menangkap maksud Ustaz tu. Hahahaaha mommy dia lak perasan terlebey khennnn.

Cam neh laa rupanya bila dia nanggis, beriya sangat hokey


Imaginasi kanak-kanak ni ada macam2. Anak Mak Jemah ni suka ber imaginasi tentang ghost...Heheheh. Entah darimana dia mendapat ilham begitu pun tataulah...Paling tak tahan bila dia akan ckp mommy sini ada hantu, kat situ ada hantu. Siap boleh tunjuk 'port' baekkkk punyaaaa hantu duduk. Pernah masa kami parking kat bawah pokok besar di highway PLUS mengala ke utara dia ckp 'Mommy kat situ ada orang cantik' sambil tangan dia tunjuk ke atas pokok besar dan rendang. Ewahhhh kamu ni anak kalau bercakap buat mommy seremmmm je kan. Tapi Mak Jemah selalu tak ambil pusing sangat apa yang Firas cakap pasal hantu sebab budak2 ni tak pandai berdalih-dalih, jadi kalau hati tak berapa nak cekal tu pekakkan telinga ajelah. Kalau tak nanti sendiri yang stress sebab takutttt hahahaah. Lagipun ustaz dan ustazah selalu cakap budak-budak kecik selalu nampak benda yang 'unseen' di mata orang dewasa.

"Owhhh noooo...I can see ghost again la mommy"

"Kat mid valey ni ada hantu, mukanya mcm ni..."

Busy menunjukkan muka hantu, hehehe

Ekceli anak Mak Jemah ni selalu sangat cakap dan tunjuk situ ada hantu putih, situ ada hantu muka buruk, situ ada baby putih, tapi mak jemah biorkan aje. Tak kuasa nak layan ehhh. Hahahaha. Sebab tu lah bila travel especially bila pergi kuale kangsar umah mak ngah dia, atau balik kelate sepanjang perjalanan kami bukak ayat suci Al Quran, maklumlah imaginasi nya ni terlalu tinggi hehe.

Dia sedang berimaginasi dan memerhati....

Disebabkan imaginasi nya yang tinggi, tiap kali travel port dia ialah menempek atas riba Mak Jemah, Ya Allah sabor ajelah nakk oiiii...

Hah nampak tuu sampai tidoq lena ataih pangkuang Mommy dia kat depan.

Tuuuu dia aihhh...selpie dengan Mommy

Sebagai ibu Mak Jemah lihat imaginasi tu tidak menganggu perkembangan Firas sikit pun. Sepertimana yang Ustaz cakap takde apa-apa, dia budak yang kuat, Alhamdulillah. Tapi bila orang lain dengor dia ckp tentang imaginasinya tu mungkin ada yang seremsssss. Heheehe... Oppsssss terlabih sudah.... Ustaz cakap  imaginasi nya tu akan pergi sendiri. Jangan pandang serius, sebab kita tak tahu betul ke tak betul apa yang dia cakap kan. Anak Mak Jemah pun taklah kuat menanggis tapi merengek sebab manja kededek, maklumlah belum ada adik lagi khennn hehehehe. Ok itu sahajalah coretan Mak Jemah tentang imaginasi anak Mak Jemah. Cepat lah kamu berimaginasi supaya mommy jadi jutawan Shaklee secepatnya ye anak heheheh....



Oleh itu ibu-ibu jangan risau sangat jika anak anda banyak berimaginasi. Buat lekkk je, buat peace jer heheheh.

We are happy family...Allah tetapkan jodoh Mak Jemah dengan lelaki terbaik dalam hidup, dan menganuregahkan seorang anak yang sihat, sempurna dan bijak. Syukur Ya Allah.


Love
Nur Masliza 









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...