Showing posts with label Collagen. Show all posts
Showing posts with label Collagen. Show all posts

Friday, 12 June 2015

Resipi Sup Kepala Ikan Merah Yang Mudah Dan Sedap

Assalamualaikum. Rasanya dah lama tak update tentang makanan dan resipi kat sini kan hehehe. Ok lah disebabkan dah lama takde update tentang resipi maka hari ini saya dengan bermurah hati nak belanja dan share resipi SUP KEPALA IKAN MERAH. Kalau rasa-rasa anda seorang yang busy dan sentiasa nak memasak makanan yang menjimatkan tenaga dan masa apakata cuba buat sup ikan merah ni. Saya cuma mengambil masa lebih kurang 30-45 minit sahaja untuk menyediakan sup ini. Haaa meh kita tengok apakah bahan-bahannya.

Bahan-bahan 
1. 7-8 ulas bawang merah. -hiris halus atau kisar
2. 5 ulas bawang putih. - hiris atau kisar
3. 5 inchi halia - hiris atau kisar (saya suka letak halia bebanyak sebab nak  keluarkan angin selain menghilangkan bau ikan).
4. 1 labu bawang besar- saya guna bawang Holland - potong baji.
5. Rempah sup ikan adabi - saya tambah beberapa kuntum bunga lawang.
6. Daun sup dan daun ketumbar.
7. Carrot, kentang.
8. Lada hitam yang ditumbuk kasar- boleh je guna yang dijual siap tumbuk.
9. 2 keping kepala ikan merah dan beberapa keping isinya.
10 Sedikit minyak zaiton untun menumis. (Saya guna extra virgin olive oil)
11. 1-1.5 liter air.
12. 3 keping asam gelugur
13. Garam dan serbuk perasa

Bahan Untuk Dikiras/Dihiris
Bahan Untuk Dikiras/Dihiris 


Sisik Ikan Merah Kaya Dengan Kolagen
Ikan Merah Kaya Dengan Kolagen Semulajadi


Rempah Sup Kepala Ikan
Rempah Sup Kepala Ikan 

Cara-Cara
Saya belajar daripada bekas housemate yang yang berbangsa Tionghua dulu mereka masak sup kepala ikan tak perlu tumis. Tetapi kalau versi Melayu kita buasanya tumis dulu bahan-bahan kisar tu kan. Saya dah cuba kedua-dua cara iaitu tumis dan tak tumis, kedua-dua nya sedap aihhh. hehehe. Hari ni saya kongsi kan sup kepala ikan merah versi tumis dulu yer.

1. Panaskan peruik dan amsukkan beberapa sudu minyak zaiton . Bila panas tumiskan rempah sup bunjut, kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang, buah keras hingga naik bau. Kemudian masukkan bawang putih bawang merah, halia yang telah di kiras atau dihiris tadi tumis hingga naik bau dan berwarna kekuningan.

2. Bila dah naik bau, masukkan 1 liter air (kalau nak kuah banyak masukkan air lebih sikit). 

3. Masukkan asam keping dan biarkan air mendidih. Masukkan kentang, carrot dan bawang besar  yang dihiris. 

4. Bila air dah mendidih masukkan kepala ikan, garam, lada hitam dan serbuk perasa. Dan biarkan isi ikan lembut dan masak. Saya biarkan dalam 15 minit dan terus tutup apinya. Dan siap untuk dihidangkan. Hias kan dengan daun bawang dan daun ketumbar . Juga boleh taburkan bawang goreng dan hirisan cili jika suka.

***Lebih kurang 30-45 minit sahaja masa penyediaannya***

Sup Kepala Ikan Merah Sedang Menggelegak
Sup Kepala Ikan Merah Sedang Menggelegak

Homemade Sup Kepala Ikan Merah Yang Mudah dan Sedap
Homemade Sup Kepala Ikan Merah Yang Mudah dan Sedap

Menurut petua arwah mak saya, isi ikan ni cepat lembut dan tidak perlu di masak terlalu lama kerana akan menyebabkan isi ikan tersebut hancur. Saya suka masukkan perahan isi lemon dalam sup kepala ikan merah ni kerana ianya menaikkan bau harum. Saya gunakan minyak zaiton untuk menumis kerana ianya tak mengandungi kolesterol. Haaa inilah yang di namakan menu sihat kan dan menu cantik kan. Maklumlah sisik ikan merah ni digunakan untuk menghasilkan Shaklee Collagen Powder (SCP) tau. hehehehe. So bila makan sup kepala ikan merah ni feeling nya sama dengan makan collegen kan hahahaha. Sememangnya kami sekeluarga memang suka segala menu yang dikategorikan sebagai sup, rebus atau singgang ni. Tak kisahlah sup ikan ke, singgang ikan ke, singgang daging ke, tulang rebus ke janji tak de santan hehehe. Dan yang paling penting masak makanan begini memang jimat masa. Masa saya sebagai WAHM sangat berharga you olls heheheheh. 

Selamat mencuba dan semoga ianya memberikan manfaat kepada anda semua.

Tuesday, 9 September 2014

Sebab Saya Memilih Shaklee Collagen Powder

Bila namanya perempuan pastinya tak boleh lari daripada nak kelihatan sentiasa nampak awet muda, tegang, lawa je kan. Hehehe, tapi nak nampak muda dan tegang ni kena jugaklah tahu yang menjadikan kulit kita ni tegang dan anjal ialah kerana adanya kolagen. Haaa, kolagen ialah tisu penyambung yang membantu dalam mengekalkan kekuatan dan keanjalan kulit, rambut, kuku, ligamen, otot, tulang, sendi, tendon, mata, gusi, dan saluran darah. Lebih kurang 72% daripada kulit adalah kolagen dan 80% tulang adalah kolagen. Kornia mata kita pun sebenarnya adalah kolagen. Sebab tu kalau kita perhatikan banyak produk sekarang ni di claim ada kolagen, sampaikan dalam kopi pun depa ckp ada kolagen.

Kolagen dalam badan kita mengalami penurunan sejak usia 20 tahun. Jom saya kongsikan gambar fasa kehilangan kolagen di bawah lapisan kulit manusia . 

Fasa Kehilangan Kolagen Mengikut Peringkat Umur
Fasa Kehilangan Kolagen Mengikut Peringkat Umur

Haaa, nampak tak bila kolagen makin susut, keanjalan kulit akan makin hilang? So daripada pic tu kita dapat bezakan antara kulit orang yang 20-an, 30-an, 40-an dan 50-an. Dengan kata mudah makin tua, tuuu kulit dah makin kedut-kedut laa. Opsss bukan mengata tapi berkongsi dengan anda yg inilah hakikatnya...

Saya akui saya sendiri mengamalkan meminum kolagen, dan semestinya kolagen pilihan saya ialah Shaklee Collagen Powder. Katanya SID kannn, tapi reason saya pilih SCP ialah kerana saya sangat yakin dengan 
1. Kualiti bahan yg digunakan
2. Keberkesananproduk
3. Reputasi pengeluar


Kualiti baha yang digunakan
SCP menggunakan bahan utama nya ialah sisik RSS atau sisik Ikan Merah yang terkenal tahan lasak. Lasak yang macam mana tu?? Ikan merah ni sebenarnya hidup secara bebas dalam lautan sedalam 5000m. Di bawah lautan yang bertekanan tinggi, ia adalah sukar untuk ikan yang biasa untuk hidup. Patut lah kalau kita pergi pasar ikan pun, ikan merah ni memang mahal regenya betul tak? Hehehe ok saya penggemar ikan merah. 

Sumber Utama Collagen Shaklee
Sumber Utama Collagen Shaklee
Dan kolagen Shaklee ni juga menggunakan 7 bahan aktif semulajadi yang lain seperti ekstrak biji camiola japioca, ekstrak plaffia, ekstrak kerang-kerangan, vitamib C dan B, elastin daripada kolagen ikan serta bakteria baik (lactobasilus acidophilus). 


7 Bahan Campuran Collagen Shaklee
7 Bahan Campuran Collagen Shaklee

Keberkesanan produk
Dan kita sebagai pengguna perlu tahu bahawa kolagen yang halus teksturnya akan lebih mudah diserap oleh badan manusia. Saya sudah menjalankan beberapa penelitian di Google mencari molekul kolagen yang kurang daripada 1000 Dalton (da) . Namun kolagen Shaklee adalah yang paling rendah nilai Dalton iaitu 1000, sedangkan jenama lain ada yang 3000 da, 2500 da, 2000 da dan 1800 da. Maaf nama kolagen tidak saya nyatakan di sini namun pesain terdekat kolagen shaklee, El Marino juga melebihi 1000 da. So tekstur Kolagen Shaklee adalah lebih halusssss. Sorry Sharnaaz Ahmad , saya cilok sat perkataan 'halusssss" anda hehehehe.

SCP juga telah melalui pelbagai ujian klinikal dan memang dah terbukti memberikan kesan seawal 8 minggu penggunaannya. Itu kata kajian yang company lakukan. Tetapi selepas saya meneliti segala testimoni ramai yang yang mengatakan ianya menampakkan kesan seawal 7 hari penggunaannya. Pada saya sendiri sangat tak perasan yang muka makin glowing, dan muka semakin hilang garis-garis kecil di bawah mata. Dannnnn secara tak sengaja saya dapati parut luka cesarean semasa bersalinkan Muhammad Firas semakin mengecil. 

Keberkesanan Shaklee
Keberkesanan Shaklee

Ni keberkesanan kolagen pada diri saya. Anda boleh nampak perbezaan pada kami berdua. Walaupun kami sebaya, tetapi ramai yang mengatakan saya nampak muda berbanding sahabat saya ni.  Ni muka kami rasanya memang dua-dua pun xde make up. Bukan nak puji diri tapi inilah colagen effect pada diri saya. Paling best testimoni pengguna Shaklee dan E***N. Best tak????

Kami Sebaya - Beza Kulit Pengguna Collagen Shaklee dan Collagen Jenama Lain
Kami Sebaya dan Lihatlah Perbezaan Kami



Hasil Penggunaan Collagen Shaklee
Hasil Penggunaan Collagen Shaklee

Satu lagi sebab kenapa saya pilih SCP ni ialah selain dari berikan kulit yang halus dan anjal, kolagen ni jugak membantu memelihara sendi. Memang sakit sendi lutut dan buku lali akibat aktif silat olahraga zaman sekolah dah makin tak terasa. Serius saya agak terkejut masa memula amalkan kolagen dulu. Sikit demi sikit kesakitan lutut kiri dan buku lali kanan makin hilang. Bukan lah saya ckp hilang sekali gus, tetapi hari demi hari makin kurang terasa. Sebab apa pulak kolagen ni memelihara sendi? Haaa yg ni sebab campuran kerang-kerangan yang ada dalam kolagen shaklee itu lah... Uish banyak nau nau kelebihan shaklee collagen powder ni berbanding dengan yang lain. Memelihara jantung, kuku, gigi dan rambut uishhhh kiranya ALL IN ONE. Rasanya rugi sangat kalau saya tak pilih scp ni. 

Kelebihan Menggunakan Collagen Shaklee
Kelebihan Menggunakan Collagen Shaklee



Dan rahsia yang perlu kita semua tahu ialah kolagen ini paling berkesan jika kita diambil secara ORAL sewaktu perut kosong!

Reputasi Pengeluar 
Sebelum anda memilih kolagen yang memangnya berderet kat pasaran tu, perlu kita kaji dulu pengeluarnya tu. Bukan saya menafikan kebaikan produk keluaran tempatan, tetapi kita sebagai pengguna perlu bijak memilih produk yang selamat, berkesan dan paling penting mendapat kelulusan daripada pihak kementerian. Bukan apa, sekarang ni banyak benor produk yang konon nya ada kolagen, tetapi pihak pengeluar tidak mendaftarkan produk dengan kementerian lebih parah lagi kalau campuran produk tu beracun. Awas....janganlah kita nak beli yang murah jeeeee sedangkan kualiti nya belum tentu. Pilih lah dengan mata hati, kalau pengeluar yang tidak melakukan kajian klinikal serta RnD maknanya produk tu belum lah tentu lagi diuji bahannya, campurannya, keberkesanan nya. Oleh itu saya mohon pilih syarikat atau pengeluar yang memang dah ada reputasi mengeluarkan bahan2 yang selamat dan menggunakan sumber semulajadi. 

Shaklee sudah lebih 50 tahun berada di pasaran dunia, jadi kenapa saya perlu ragu-ragu. Beribu research dan test yang dibuat sebelum sesuatu produk di keluarkan. Dan tagline company tu pun always safe, always work, always green. Itu lah yang memang menambat hati saya. Kalau produk company ni tak berkualiti dah lama dah dia kena "halau" keluar daripada market kita kan... Kalau company yang belum terbukti produknya berkesan dlm jangka masa lama memang saya tak berani nak cuba. Eiii nanti kang di taruknya racun ke, atau diguna nya kolagen daripada khinzir ke macam mana??? Ohh ya kolagen daripada khinzir ni paling mudah utk diperolehi...

Siapa cakap kolagen shaklee ni mahal? Tak mahal pun, sebab khasit dan kebaikan nya sangat laaaaa banyakkkkk. Sekotak cuma RM298 sahaja. Rasa muda dan jadi muda...Perempuan pastinya sukaaaa sangat kan bila orang cakap "ehh awak nampak muda dari umur sebenar" memang kembang kembang hati tu (hidung tak yah cakap lah kan) hahahahaah. Tapi itulah hakikatnya. Kalau kita perempuan ni sanggup habiskan ratusan ringgit utk handbag berjenama, pakai pakaian daripada italy silk, atau menyarung kasut kulit buatan luar negara, apalah sangat kalau put aside duit utk kolagen ni kan. Haish isteri cantik suami sukaaa nyahhhh.... 

Nak order kolagen sempena bulan promosi beli 6 percuma 1 ni?? Boleh cecepat dail 012-2965214.

Shaklee Collagen Powder
Shaklee Collagen Powder


Try it, love it, share it ---SHAKLEE COLLAGEN POWDER is the best among the best...

Nur Masliza Muda


Sunday, 10 March 2013

Testimoni pengguna kolagen shaklee

Wah,wah,wah...lamanya tak di update blog ini kan. Huhuhuu...buzy at field..wah gituwwwwww...Actually mmg buzy menguruskan hal-hal di field ni. bermacam ragam dan karenah manusia terpaksa dihadapi.
Harini saya menerima fedback yang sangat bagus daripada kastemer saya yang baru seminggu mencuba kollagen shaklee. Pepagi lagi dapat sms
"Salam Kak Mas, terima kasih perkenalkan saya dengan kolegen shaklee tu. Kawan-kawan saya ckp kulit muka bertambah berseri-seri" ,...

terharu akak pepagi dapat sms cenggini dik. Tapi tak dapat lah nak di kongsi testimoni ini kerana tuan empunya badan tersangatlah pemalu dan penyegan orangnya. Hehehehe

Ok nanti akan saya updatekan lagi tentang kebaikan menggunakan kolagen shaklee ini.


Hubungi saya Masliza melalui sms/whatapps 012-2965214 or lia_kirana16@yahoo.com...

** *produk ini tidak bertujuan merawat atau menyembuhkan penyakit. sila dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...