Showing posts with label Diet. Show all posts
Showing posts with label Diet. Show all posts

Wednesday, 3 February 2016

6 Cara Berdiet Dengan Betul

Tiap-tiap tahun ada jee orang berazam nak diet dengan bersungguh-sungguh kan. Tapi biasanya azam tu orang cakap hangat-hangat tahi ayam jeee, semangat membara hanya di permulaa sahaja. Ewahhh saya ler tuuu hahaha. Ok untuk menjayakan dan memastikan diet kita konsisten ini saya kongsikan 6 Cara Diet Yang Betul

1- Belajar mengenai nutrisi yang diperlukan oleh badan

2- Timbulkan rasa seronok memulakan sesuatu yang baru

3- Lakukan perubahan secara perlahan- lahan

4- Tetapkan target

5- Cari idea, motivasi dan inspirasi

6- Mesti lakukan aktiviti fizikal

Selamat Mencuba Berasama-sama!

Masliza 019.6242900

Tuesday, 2 February 2016

Diet Mengikut Kumpulan Atau Jenis Darah

Diet mengikut jenis darah? Kenali jenis darah anda dan ini pula tips makan mengikut jenis darah A, B, O atau AB. 

Diet Mengikut Kumpulan Darah
Diet Mengikut Kumpulan Darah


Sejujurnya saya ada seorang kawan yang pernah amalkan diet ikut jenis darah ni, cumanya sejauh mana keberkesanan nya saya tak boleh nak cakap. Sebab saya cuma nampak perubahan dalam bentuk badan dia selepas beberapa bulan amalkan diet ni tapi kalau ikut ilmu penyelidikan seorang responden belum dapat menyokong sepenuhnya sesuatu perkara hehehe. 

Ok jom kita tengok corak pemakanan dan kumpulan darah kita dan bagaimana ianya dapat membantu kita ke arah pemakanan dan diet yang sihat.

Darah Jenis A - Kawal pengambilan ayam dan ikan, tetapi boleh mengambil susu yang sudah melalui proses penapaian seperti yogurt, krim tanpa lemak, keju, telur organik atau telur ayam kampung. Ambil kekacang dan bijiran dalam jumlah yang terkawal, serta lebihan sayuran dan buah- buahan. 

Darah Jenis B - Individu berdarah B lebih fleksibel. Cuma hindari makanan beku dan makanan dalam tin, kurangkan makanan berasas susu dan yang tinggi karbohidrat. 

Darah Jenis O - Lebih sesuai mengambil diet yang tinggi protein, rendah karbohidrat. Elakkan daging terproses. Lebihkan sayuran, telur dan kacang, namun hindari produk tenusu dan gandum. 

Darah jenis AB - Pengambilan makanan yang dianjurkan termasuklah hidangan laut, semua jenis telur (kecuali telur itik), minyak zaitun, minyak kacang soya, minyak kacang tanah, semua jenis sayuran kecuali jagung, taugeh dan cendawan. Lebihkan buah- buahan segar, dan bukan buah yang dijeruk. 

Sumber: Majalah Rapi

Saya berdarah A πŸ™‹πŸ»πŸ™‹πŸ»πŸ™‹πŸ»πŸ™‹πŸ» hehehe.

Masliza | 019.6242900

Thursday, 27 March 2014

Kurus dengan Shaklee

Bila sebut tentang berat badan, tentu ada yang berdebor hatinya. Orang perempuan lebih concern tentang berat badan, memang sangat diakui. Saya sendiri pun begitu...kalau tidak masalah ada wanita yang sanggup menjalankan rawatan sedut lemak, bekukan lemak, malah gunakan homone untuk kurus (HCG diet).

Saya sendiri mengalami masalah pertambahan berat badan yang melampau sepanjang kehamilan. Dan berat yang sangatlah susah nak turun selepas bersalin. Tambahan pula kesukaran mendapatkan makanan yang seimbang. Tahu ajelah kan bila dah tekak melayu ni takleh lari daripada nasi lemak, segala mcm bubur, ayam masak merah semua tu...

Setahun lepas saya berkecimpung dengan Shaklee, dah namanya bisness Shaklee harusss lah gunakan produk shaklee kan hahaha. Satu yang saya suka tentang produk untuk inch loss Shaklee ialah penurunan berat badan yang tidak berlaku secara mendadak dan tiada kesan yoyo. Makan supplement tu hanya untuk membantu proses penurunan berat dan nyah lelemak dlm badan, tetapi yang paling penting ialah menjaga pemakanan sendiri. Melalui pengalaman saya, walaupun saya makan supplement utk bakar lemak tetapi saya tak control makan, maksudnya makan main belasah je..masak lemak, nasi daganh dan segala mak nenek tuuu semua saya sebatttπŸ™ˆπŸ™ˆπŸ™ˆ. 

Hanya sejak Januari 2014 saya mula ubah corak pemakanan dan saya hadkan pengambilan kalori kepada bawah 1000kalori sehari. Makan apa je yang 1000kalori??? Ehh boleh sangat tau nak 1000kalori tuuu. Tinggalkan nasi lemak, teh tarik, roti canai, segala makanan bergoreng dan masakaj berlemak. Larat ke saya bertahan??? Laaa kan ada multivitamin Shaklee-VITALEA tuuu, itu utk kaver keperluan vitamin harian saya. Selain itu saya lebihkan makan sayuran hijau. Haaa meh tgk menu sihat saya
Menu Sihat Untuk Kurus dan Diet
Menu Sihat Untuk Kurus dan Diet
Haaa nampak takkk semua nya makanan rendah kalori...dah tuu berwarna warni lagi...ini hanya contoh menu saya saja. Jadual makan??? Haaa meh saya kongsikan

Breakfast
-alfalfa sebaik sahaja bangkit tidoq uolss 
-2scoop cinch shake (less than 200 caleries)
-omega, lechitin, vitalea
-air putih/air mineral 500ml

Tea time
-cinch tea/green tea tanpa gula
-sebijik oren 

Lunch
-sayur rebus dengan ayam tanpa kulit (ambil bahagian dada)  (less than 200 calories)
-cinch tea/green tea tanpa gula
-omega, lechitin, dtx complex

Tea time
-cinch tea/green tea tanpa gula 500ml

Dinner
-cinch shake (less than 200calories)
-cinch tea/green tea tanpa gula 500ml
-omega,lechitin

Selain itu mmg saya sangat2 kurangkan ambil nasi/carb setiap hari dan lebihkan makan sayur dan buah buahan yang high anti oxcidant. Senaman tu sekali sekala bila free (alas an je kan) hahahaha.

Kurus Dengan Shaklee
Kurus Dengan Shaklee
Nampak tak vitamin saya tu? Heheheh dah nak cantik dan sihat kannnn harusss lah makan supplement. Kenapa saya ambil omega dan lechitin sekaligus?? Haaa sebab lemak saya ni jenis DEGIL kehkehkeh...
Kurus Dengan Shaklee
Kurus Dengan Shaklee


Reason kenapa saya amalkan mkn sayur lebih ialah kerana rendah lemak dan rendah kalori serta TIADA KOLESTROL. 

Makanan Tinggi Serat Untuk Kurus
Makanan Tinggi Serat Untuk Kurus

Selain itu saya juga amalkan meminum air putih yang dicampurkan dengan lemon. Kalau minum sejuk2 lagi laaaa best. Uols tak caya boleh cuba...
Air Yang Mencukupi Bantu Detox Badan Untuk Proses Kurus
Air Yang Mencukupi Bantu Detox Badan Untuk Proses Kurus

Alhamdulillah walaupun berat saya hanya turun hanya beberapa kg setakat ini, namun ramai kawan2 ckp saya dah shrink sikit miahahahaha. Itu pun saya kengkadang makan nasi jugak, cuma dlm kuantiti yang sangat sedikit. Orang malaysia kot kan, lidah melayu sikit pun nakkk jugak makan nasi hehehe. Tapi tips saya elakkan makan nasi or any carb utk diner. 

Ok setakat ini sahajalah tips nak kurus dengan shaklee yang dapat saya kongsikan dengan anda. Ini experiment pada diri sendiri dan tiada kaitan dengan orang lain heheh. Feel free untuk wa/sms 012-2965214 untuk dapatkan produk  Shaklee dan tips mengenainya. Dah saya ni SID Shaklee haruslah guna produk Shaklee kan. 

Nur Masliza 012-2965214

Wednesday, 26 March 2014

Kurus, Langsing dan Sihat dengan Shaklee Menjelang Ramadhan

Sedar tak sedar kita dah menghampiri bulan Ramadhan. Hanya tinggal 94 HARI sahaja lagi kita akan berada dibulan paling mulia ini. Macam biasalah bila tiba je bulan puasa semua nak mengambil kesempatan untuk menguruskan badan. Itu memang saya akui sangat, tapi selalunya orang 'terlajak' makan bulan puasa sebab bila tiba waktu berbuka je tibai macam-macam... hehehehe

OK saya nak kongsikan dengan anda bagaimana kita nak menguruskan badan sempena bulan puasa. Ekceli tips ni saya dah amalkan sepanjang bulan puasa tahun lepas, dan alhamdulilah sepanjang berpuasa berat saya turun 3kg. Banyak ok turun 3kg tu...Hahahaah, at least baju yang ditempah awal2 tu taklah ketat untuk di sarungkan di pagi Syawal kannnnn.

Kenapa berat badan selalu naik bila puasa sedangkan siang hari kita tak makan? Haaa jawapannya senang saja, sebabnya kita bila berbuka puasa tu tibai makanan sesuka hati. Apatah lagi berbuka buffet style kannnnn....memang lepas berbuka tu ramaiii yang tersadai bak ulor sawa kekenyangan hahahahah. Siapa tak rambang mata kan nampak kambeng golek lah, nasi beriyani lah, nasi tomato lah, murtabak lah roti john lah fuhhhhh Malaysia ni memang syurga makanan lah bila bulan Ramadhan. OK berbalik kita pada tips untuk mengurangkan berat badan sepanjang bulan Ramadhan ni.

Bersahur
1. Cinch/ESP
2. Performance Drink
3. Air putih yang banyak sehingga tamatnya waktu sahur


Berbuka
1. 2 biji kurma
2. Cinch/ESP  ATAU sedikit nasi
3. Cinch tea
4. Omega + lechitin
5. Air putih yang banyak

***Kadang-kadang kalau terasa sangat nak makan nasi, lepas makan memang saya akan terus ambil supplement utk burn kalori. Sebenarnya diet protein ni memang memberikan kita tenaga sepanjang hari berbanding kalau kita ambil karbohidrat yang banyak kerana badan kita terpaksa bekerja keras siang hari untuk memproses makanan tu tanpa air. Susah woo nak hadam makanan.

OK sekarang ni saya dah start ber diet dengan alfalfa, dtx complex (bagus untuk mereka yang gemuk air mcm saya), omegaguard, lechitin, cinch tea dan semestinya CINCH SHAKE. Saya sendiri merasakan selesa dengan diet protein dan berat pun tak lah mcm yoyo. Selera makan terkawal dan pembuangan setiap pagi pun smooth aje heheheh.

 Saya hanya ambil herblax untuk tujuan detox seminggi 2 kali. Selebihnya saya amalkan alfalfa kerana ianya baik untuk dalaman wanita ehemmmm ehemmmm gituuu heheheheh.

Meh sini kita pakat ramai2 kurus dan sihat sebelum Ramadhan, so bila tiba bulan puasa nanti perut kita takdelah terkujat sangat nak berdiet kann... Bermula dari sekarang kita kurangkan pengambilan nasi, so bila puasa nanti takde lah rasa nak nanggis bila tak makan nasi kann. Alaa kita orang Malaysia, perut susah sangat nak pisahkan daripada nasi kan....So bersedia dari awal, sempat sangat aihhh nak  kurus lagi sebulan dua ni. Sempat laa nak pakai baju kurung moden yang saiz M atau S tu....

Produk Shaklee walaupun penurunan berat badan berlaku perlahan-lahan, tetapi kenaikan berat mendadak juga tak berlaku. Itulah sebabnya saya memilih Shaklee..Nak cuba shaklee WA/SMS saya 012-2965214. Free consultation gituuuuuu


Tuesday, 17 December 2013

Kurus dan hilangkan perut buncit dengan omegaguard shaklee

Saya suka omegaguarg sebab omega mempunyai banyak fungsi dan sangat sesuai untuk pelbagai lapisan masyarakat. Wajib ada sebotol omega dirumah. Suami yang perut buncit memang lah sesuai sangat amalkan 3 biji omega setiap hari. Walaupun suami saya ni alahaiiii malas nya lah nak makan omega sekarang. Tetapi masa mula2 dia ambil omega (promosi Februari ke March) dulu memang seluarnya terasa longgar. Bila seluar longgar tu maksud nya memanglah ukuran lilitan pinggang dah kurang. Tak leh lah nak ambil suami saya sebagai testimoni sebab dia memang mengelat bab makan supplement ni. 

Ok berbalik pada kebolehan omega ni mengurang kan perut buncit adalah kerana omega 3 meningkatkan hormone Leptine yg mengawal selera makan dan membakar lemak lebih cepat. Apabila lelamak dalam badan dibakar dengan cepat maknyanya lapisan lemak terkompol dlm badan tu akan berkurangan sikit demi sedikit.


Haaa mcm gambar di atas di mana omega akan membantu mengurangkan lemak yang dah terkumpul dalam badan terutamanya perut hockey. Kredit pic dari Aishah Amin. 

Tambahkan suplemen Omega-3 ke dalam diet harian anda. Omega-3 adalah sejenis asid lemak yang baik untuk tubuh badan anda yang membantu ‘melawan’ lemak tepu dan kolesterol yang ‘jahat’. Selain itu, Omega-3 ini juga membantu mengawal keradangan di dalam badan, menguatkan jantung, membantu penglihatan yang baik, serta boleh meningkatkan mood anda. Omega-3 ini boleh didapatkan dari sumber beberapa jenis ikan seperti salmon, ikan kembung, tuna, dan sardin. Anda juga boleh membeli kapsul supplemen Omega-3 di pelbagai farmasi dan klinik -kevin zahri-

Hah, kalau sudah pakar yang berbicara kan, cakap banyak takde lah kan. Confirm betul benar dan dipercayai hehehe. Says sendiri memang penggemar omega kerana selain untuk kurangkan ke boncetan perut akibat bersalin cesarean, tetapi juga untuk menjaga kesihatan sendi dan jantung selain untuk mengelakan tekanan darah tinggi. Untuk Firas memang sebiji sehari tu wajib untuk dia- sebab nya nak pastikan brain development dia berkembang dengan baik. Sapa tanak anak bijak dan genius kan? Hehehe

Hehehe model terseksi sedikit di sini.  Selain tu beberapa golongan lain yang perlukan omega ialah;
  • Ibu hamil (perkembangan otak bayi dlm kandungan, kurangkan risiko lahir pramatang, dan mengurangkan alahan bayi slepas bayi dilahirkan)
  • Ibu menyusu (perkembangan otak bayi)
  • Kanak2 (Usia 0-6tahun adalah peringkat umur yg sangat kritikal dimana pertumbuhan otak yg yg pintar perlukan makanan yg kaya dgn asid lemak Omega 3, DHA dan EPA. dan bagus utk sistem imunisasi kanak2,asma,eczema)
  • Individu yang ingin mengawal berat badan (omega 3 meningkatkan hormone Leptine yg mengawal selera makan dan membakar lemak lebih cepat)
  • Individu yg ingin meningkatkan kepekaan , daya ingatan,kecekapan kerja 
  • Lelaki yg mementingkan kesihatan - memelihara dari penyakit jantung, strok, obesiti, kencing manis dan byk lagi
  • Wanita yg mementingkan kecantikan (flawless skin) dan kesihatan(tulang dan sendi)
So apa nak tunggu lagi kan, beli sebotol seisi rumah boleh makan. Takyah nak fikir lagi, omegaguard shaklee adalah yang terbaik berbanding brand lain (kita cerita kemudian) hehehe.

Nak cuba? Nak merasai perut flat, sihat dan anak bijak? Omega lah jawapannya....

WA/SMS : Nur Masliza

Monday, 29 July 2013

Pengalaman berpuasa dengan produk Shaklee

Alhamdulillah kita sudah memasuki fasa terakhir Ramadhan tahun ini. Syukur Allah masih memeberikan kita ruang dan peluang untuk terus menikmati kemanisan dan keindahan ramadhan sekali lagi. Perjalanan puasa saya semakin indah dan bermakna.

Saya mulakan puasa tahun ini dengan mengambil esp+mealshake. Tetapi bermula hari ke4 puasa hinggalah hari ni saya sudah bertukar kepada Cinch Latte , dan Performance drink semasa sahur. Berbuka pula adalah masa untuk saya berbuka dengan Cinch Tea...Dah tu saya tak makan nasi ker? Ehh makan lah, mana boleh tak mana nasi langsung. Makan memang makan tapi dengan kuantiti yang sedikit sahaja. Kadang-kadang saya tak makan nasi sebab kenyang makan kuih.

Pada saya dan badan saya yang tak lah se slim zaman anak dara tu  hahaha,....cinch latte sangat berkesan kerana mengurangkan rasa lapar dan memberikan rasa kenyang yang lebih lama. Cinch latte mengandungi Leucine yang membantu kita mengekalkan muscle dan membakar lemak serta membantu mengurangkan inci pada badan. Ianya juga kaya dengan kandungan serat( haaa kalau agak-agak selalu sembelit tu memanglah badan kita kekurangan serat heheheh.). Memang berpuasa di siang hari rasa sangat bertenaga dan tak rasa penat atau letih yang melampau. Meh sini saya nak kongsi sikit menu saya sepanjang ramadhan ni hehehe.

Bersahur
-Cinch Latte
-Performance Drink (tumbler 500ml)

Berbuka
-Kurma
-Cinch Tea
-Cinch Latte  ATAU -Sedikit nasi

Bestkan berpuasa dengan shaklee ni menyihatkan badan dan at the same time dapat beribadah dengan tenang. Hehehehehe

Berpuasa Dengan Shaklee
Berpuasa Dengan Shaklee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...