Showing posts with label ESP. Show all posts
Showing posts with label ESP. Show all posts

Thursday, 7 January 2016

10 LANGKAH MENGATASI ALAHAN ATAU MORNING SICKNESS PADA AWAL KEHAMILAN



Perkara paling bahagia bagi seorang perempuan adalah apabila doktor mengesahkan bahawa mereka sedang HAMIL/MENGANDUNG. Keseronokan dan kebahagiaan ini berganda lebih-lebih lagi jika itulah pengalaman pertama hamil atau si ibu telah menunggu sekian lama untuk hamil kembali. Namun, disebalik kegembiraan tersebut, bakal ibu terpaksa berhadapan dengan 'morning sickness' atau lebih mudah disebut alahan. Tanda- tanda alahan ni adalah seperti loya, mabuk, pening, rasa tidak selesa terhadap bau-bauan dan sebagainya. Itulah nikmat yang diberikan oleh Allah SWT kepada seorang hambaNya yang bakal bergelar ibu nanti.  Mungkin pada sesetengah orang alahan ni sangat menyeksakan, tetapi yakin lah itu adalah pengalaman yang indah bila kita kenangkan. Percaya atau tidak bila perempuan bergelar  ibu berkumpul selain dari topik tentang anak-anak, mereka juga berkongsi pengalaman menempuhi alahan sepanjang kehamilan. harus diingat alahan biasa nya bersifat sementara sahaja dan ianya tidaklah membahayakan bakal ibu.


Alahan atau Morning Sickness Adalah Perkara Normal Bagi Perempuan Hamil
Alahan atau Morning Sickness Adalah Perkara Normal Bagi Perempuan Hamil


APA ITU ALAHAN / MORNING SICKNESS

Alahan yang melanda wanita hamil di awal usia kehamilan dikenali sebagai morning sickness. Tetapi ia tidak bermakna alahan ini hanya datang pada waktu pagi sahaja. Ada juga wanita yang mengalami morning sickness pada waktu malam bahkan ada juga yang terpaksa melaluinya sepanjang hari. Biasanya mabuk mengandung ini akan berakhir sebaik bakal ibu masuk ke usia trimester kedua (kandungan berusia 3-6 bulan).

Tetapi jangan terkejut kerana ada juga wanita hamil yang terpaksa menanggungnya sehingga ke saat melahirkan bayi. Pakar perubatan masih belum dapat mengenal pasti penyebab sebenar masalah ini. Namun kebanyakan mengaitkan morning sickness dengan perubahan hormon estrogen yang meningkatkan fungsi deria bau sekali gus menimbulkan rasa mual dan loya. Bagi mengatasi ketidakselesaan yang dialami, ikuti panduan berikut yang mungkin sedikti sebanyak membantu anda.

Langkah 1
Sekiranya mengalami morning sickness sebaik bangun daripada tidur, jangan terburu-buru untuk bangun. Cuba duduk terlebih dahulu kemudian bangun dan berdiri. Sediakan biskut creaker berhampiran tempat tidur kerana memakan biskut kraker membantu mengurangkan rasa loya.




Langkah 2
Setiap wanita hamil perlukan tambahan 300-500 kalori sehari. Bagi memenuhi keperluan ini, digalakkan makan dalam kuantiti sedikit tetapi kerap. Mengambil makanan yang banyak dalam satu hidangan hanya membuatkan anda mual. So langkah terbaik adalah makan sikit-sikit tetapi kerap. 


Langkah 3
Elakkan makanan yang menimbulkan loya seperti berempah, berlemak, berminyak, pedas dan tinggi kandungan asid. Ini memang saya amalkan sepajang tempoh alahan mengandung kali ni. Alhamdulillah alahan kali ni agak kurang berbanding masa mengandungkan si Firas dulu.


Langkah 4
Peppermint atau halia membantu mengurangkan morning sickness. Nikmati teh peppermint atau halia bahkan boleh mencuba biskut berasakan perasa itu. Ia meninggalkan kesan melegakan ke atas perut anda. Haa yang ini memang saya samalkan tablet Papermint Ginger Plus dari Shaklee. Memang terasa sangat perbezaan alahan kali ni dengan masa mengandungkan anak pertama. Maklumlah dlu tak kenal lagi mana-mana supplement, sekarang ni dah jatuh cinta dengan supplement so alahan pun kurang dah. Cuma kali ni alahan gadjet aje hehe.

Papermint Ginger Plus Bantu Kurangkan Alahan Hamil
Papermint Ginger Plus Bantu Kurangkan Alahan Hamil


Langkah 5
Minum air dalam jumlah yang mencukupi bagi menghindarkan dehidrasi akibat terlalu kerap muntah. Elakkan minuman berkafein atau berkarbonat. Kalau tak boleh minum air putih, campurkan dengan sedikit lemon (lemonade) bagi memberikan rasa masam-masam yang akan membantu kita kurangkan loya dan pening. Bau lemon itu sendiri pun dah mampu hilangkan pening kepala. 

Banyakkan Minum Air Untuk Mengatasi Alahan/Morning Sickness
Banyakkan Minum Air Untuk Mengatasi Alahan/Morning Sickness



Langkah 6
Makan makanan tinggi protein sebelum tidur. Ia membantu meningkatkan paras gula dalam darah dan mengatasi rasa mual. Saya prefer protein non GMO daripada Shaklee kerana rasa mild soy nya membolehkan saya blend bersama dengan oren bagi mengatasi loya dan mual. 


Protein Shake dan Oren Untuk Mengurangkan Loya
Protein Shake dan Oren Untuk Mengurangkan Loya




Langkah 7
Elakkan daripada makan dan minum secara serentak. Makanan dan minuman yang bercampur di dalam perut secara tidak langsung meningkatkan rasa loya.



Langkah 8
Rehat seketika! Tenaga yang dicas semula ketika berehat dapat melegakan rasa loya yang dialami. Stres hanya akan menambahkan masalah loya yang dirasai.




Langkah 9
Vitamin B6 sangat efektif untuk mengurangkan rasa mual. Kajian yang dijalankan oleh penyelidik di barat mendapati wanita yang mengambil multivitamin khusus untuk wanita hamil sebelum mengandung boleh mengurangkan simptom morning sickness daripada lebih teruk.


Langkah 10
Kadang kala bau masakan boleh menyebabkan rasa loya. Jadi semasa memasak pastikan pengudaraan di kawasan dapur adalah baik bagi mengelakkan rasa loya dan mual.

Semoga perkongsian ini memberikan manfaat kepada ibu di luar sana untuk mengurangkan alahan semasa hamil. 

Wednesday, 10 July 2013

Supplement Sempena Ramadhan

Alhamdulillah kita semua diberikan peluang dan ruang utk mendepani ramadhan tahun ini..

Ini adalah tahun pertama saya bersama shaklee! Jika tahun tahun sebelum ini saya cuma bersahur dengan milo atau paling tidak pun murtabak atau roti, tapi tahun ni berbeza sekali hehehe! Sejak mengenali shaklee beberapa bulan yg lalu, rutin puasa sunat Isnin dan Khamis dah berubah hehehe. Sahur utk saya kini berubah samaada dengan esp+milo+mealshake ataupun cinch shake+cinch tea saja.

Dan hari ni menu sahur saya esp+mealshake dan cinch tea. Update seterus nya selepas tarawih mlm nanti hahaha. 

Pengalaman bersahur semasa puasa sunat sejak sebulan lalu, minuman tenaga shaklee ini mmg membantu saya kekal cargas sepanjang hari- bukannya tak lapar langsung(tujuan puasa mmg utk kita rasai nikmat kelaparan itu sendir). Puasa bukan alasan utk kita lemau dan lembik di tempat kerja...

Esp membantu melambatkan rasa lapar, mealshake memberikan tenaga walaupun berpuasa dan cinch tea memberikan tenaga disamping meningkatkan metabolisma badan.

So siapa yang nak ajar anak berpuasa tu sangatlah disarankan memberikan anak2 esp+mealshake+ minuman tenaga performance drink (elakkan badan dehidrasi). Jika dewasa seperti saya ni boleh juga minum performance drink cuma saya memilih utk amek cinch tea hehehe.

Sempena puasa ni siapa yg selalu gastrik juga digalakkan ambil set 3 mighty gems shaklee iaitu gabungan esp, mealshake, performance drink. Utk apa? Menstabilkan asid perut dan membantu pengidap gastrik ini menjalani ibadah puasa dgn kata lain perut tak kosong dan perut pun tak sakit. Org yg betul2 gastrik tentunya akan cuba juga puasa, berbeza dgn org yg sengaja ponteng puasa dgn alasan GASTRIK hehehe.

Jom cuba yer kengkawan

Contact me nurmasliza@gmail.com
SID ; 908080

Monday, 1 July 2013

Shaklee Penuhi Keperluan Nutrient Ibu Hamil Semasa Berpuasa

Alhamdulillah kita semua sudah pun melepasi 6 bulan pertama bagi tahun 2013 ni. Tentunya hitam putih, pahit manis dan warna warni telah tercatat dalam kanvas 2013 ini kan. Pada saya Jun 2013 sangat bermakna, bukan saja dalam kerjaya tetapi perkembangan dalam biz shaklee juga.

Julai dah datang, maknanya tak lama lagi kita semua akan berpuasa. Teringat pengalaman saya berpuasa semasa mengandungkan Firas dulu. Puasa tahun 2010 usia kandungan 5...Hehehehe..Siapa kata ibu mengandung tak boleh berpuasa kan, siapa yang berpandangan begitu memang silap. Lain lah kalau ibu preggy tu asyik muntah dan langsung tak boleh bangun, maka di haruskan untuk ibu membuka puasanya. Saya hanya tinggal puasa 2 hari sahaja sepanjang mengangung, itu pun sebab dah muntah sampai badan tak boleh nak bangun. Huhuhu...Masa saya preggy dulu, tak banyak bahan bacaan yang mendedahkan tentang produk shaklee di blog atau internet. Atau mungkin time tu saya tak byk menggunakan khidmat Dr Google  ni hahahaha.

Setelah terlibat dengan shaklee ni, memang banyak diketahui tentang manfaat produk shaklee kepada ibu mengandung, terutamanya yang berada dalam fasa muntah-muntah (1st trimester). Dan untuk ibu preggy berpuasa, shaklee mempunyai set lengkap untuk membantu ibu atau bakal ibu mengatasi masalah tersebut. Gabungan ESP, Performance Drink, Mealshake, dan Vitalea akan membantu ibu hamil mengatasi masalah pening, mual-mual, letih lesu dan sakit kepala.

Berikut adalah menu yang dicadangkan kepada ibu hamil:

Bersahur
2 sudu esp+1 sudu mealshake - gabungan esp dan mealshake ini akan memberikan ibu tenaga sepanjang hari mengelakkan ibu dari rasa keletihan yang melampau. Selain daripada itu, minuman ini adalah gabungan protein (ESP) dan multivitamin (mealshake) yang membantu tumbesaran bayi dalam kandungan.

500ml Performance drink (sebelum habis waktu sahur) - mengelakkan dehidrasi (dehydration)

Berbuka
Jika ibu tidak berselera untuk makan nasi bolehlah ambil esp+performance drink. Ataupun boleh minum performance drink.

Selepas berbuka
Boleh ambil vitalea agar ibu hamil tidak lah rasa letih, selepas seharian berpuasa. Vitalea adalah multivitamin yang sangat mudah diambil oleh ibu hamil. selain itu, ia juga mengelakkan ibu dari terkena tekanan darah rendah.

So bagaimana, diharapkan info yang dikongsi ini akan membantu ibu-ibu hamil untuk lebih bertenaga menghadapi Ramadhan dan lebih fokus melakukan amalan sunat di bulan yang penuh barakah dan mencari malam al qadar...


Masliza : 012-2965214
nurmasliza@gmail.com

Friday, 21 June 2013

Kesihatan Dan Kecantikan Wanita dengan SHAKLEE

Banyak dah orang tahu tentang kebaikan ESP shaklee yang terbukti bagus untuk memberikan kulit yg halus, mulus dan berseri-seri. Apatah lagi jika protein ESP ini digabungkan dengan pengambilan GLA atau Vitamin E. 
ESP mengandungi 22 jenis asid amino yg seswai utk semua peringkat umur dan seswai utk lelaki dan perempuan. GLA (gama linolenik asid) bergungsi utk menstabilkan hormon dlm badan. Bagi perempuan yg berhadapan dgn masalah jerawat dan senggugut. Dan kelebihan GLA juga ia mengandungi vitamin E yang asli. Ia juga boleh mengawal darah tinggi, kencing manis serta menguatkan sistem imune badan kita.

Sebab itulah mereka yg mengamalkan pengambilan ESP+GLA ni akan mendapati perubahan positif pada kulit wajah mereka. Perempuan mana yg tanak cantik kan!

So siapa yg nk merasa cantik dan sihat boleh sms 012 2965214(masliza) atau melawat fb saya Nur Masliza Muda


 

Friday, 1 February 2013

Tambah Susu Badan Dengan Vitamin Shaklee

OK petang  ni kita nak story pasal susu ibu. From my experience menyusukan anak sambil bekerja sangatlah mencabar. Apatah lagi kerja yang memang sentiasa berdepan dengan tekanan. Pengeluaran susu ibu akan merudum jika ibu berada dalam beberapa keadaan dan stress adalah satu puncanya.

Pengalaman saya semasa anak pertama untuk menyusukan anak sangatlah perit. Sudahlah tiada ibu yang aboleh guide, my MIL pulak punyalah tak support :-( . Sedih Ok bila tiap kali menyusukan anak MIL selalu cakap cucu dia menanggis kerana susu saya tak cukup..macam-macam perasaan pun ada. Dengan kata lain stress lah..

Masa tu saya langsung tak terdedah dengan vitamin untuk menyusukan anak..Hanya yang tahu time tu fenugreek..itu pun punyalah susah nak mencarik huhuhu. Tapi Allah itu maha adil, maha bijaksana...Niat suci saya untuk menyusukan anak (even tak 100% bf) tercapai sehinggalah usia Muhammad Firas mencapai 12 bulan. Hajat di hati Allah je tahu saya memang nak bf lagi, tapi disebabkan anakanda terchenta tu sangatlah aktif mengigit jadi terpaksa berhenti....hehehehe

Sebenarnya semasa saya menyusukan dulu banyak juga saya meng 'google' supplement utk tambah susu, tapi infonya sangatlah sedikit. Hah sekarang ni type je kat google tips banyakkan susu ibu...tu dia berderet info hehehehehehe. Nak tahu set untuk menambah susu ibu? Memekatkan susu ibu? dan dalam masa yg sama set ni boleh mencantikkan kulit kita? tadaaaaaaaaaaaaaa

Set Menyusu Shaklee
Set Menyusu Shaklee

Nampak mcm banyak jer kan ...Tapi percayalah kesemua vitamin ini SANGAT-SANGAT membantu pengeluaran susu ibu, terutamanya ibu bekerja yang sentiasa mengepam hehehehe (Mcm saya dulu2)...Setiap dua jam saya pam susu utk stok Muhammad Firas....Hasilnya anak saya gebussss hehehehehe (bam bam lah tu hahahah)

Hubungi saya jika ibu ibu ingin menyusukan anak-anak....Sangat berbaloi pelaburan untuk vitamin sebegini kerana hasilnya anak lebih rapat dengan kita..Jimat punsatu hal hehheh

Wednesday, 30 January 2013

Kulit muka cantik dengan produk shaklee :-) :-)

Assalamualaikum

Kali ni akak nak cite pasal kulit muka cantik, gebus, flawless, glowing. Al kisahnya tadik akak pergi membeli stok shaklee yang diorder customer dan kengkawan..Berkenal dengan kawan baru juga member shaklee namanya CTZ (kerja mercy you)...hehehehe.

Akak queue belakang puan ctz ni, letak borang order sambil sembang-sembang, biasalahkan dah namanya pon perempuan hehehe. Then tiba time nak amek barang yang dibeli...antara barangan yang akak beli

***Energy Soy Protein
***Lechitin
***Alfalfa
***GLA
***Advance Join Health Tablet

Sementara nak nunggu nak ambek barang sambung nyembang ngan ctz nih lagik. Ok dah siap amek barang , akak pon pusing belakang. Tup-tup ctz cakap...

"Mas u elok kalau jual kosmetik"
"Hah"akak mcm terbelur kejap
"Taklah kulit muka u cantik, tak de jerawat batu, kalau jual kosmetik mesti laku"
"Hahaha, cantik lah sangat kulit i nih" (padahal dalam hati akak berbunga-bunga)


Exceli, kulit akak ni bukanlah putih melepak,gebus mcm retiss...cuma alhamdulillah takder jerawat batu,parut hitam pun takder. Rahsianya....

Akak amalkan makan alfalfa, tambah dengan minum ESP, ambil GLA complex (utk glowing kulit muka) sablum tido....

So kengkawan yang ada extra duit tu leh lah cuba shaklee collagen powder utk mencantikkan lagi kulit muka...

***Berminat???? Sila hubungi saya Masliza 012-2965214...Harga pastinya saya berikan yang istimewa untuk anda semua.....

Monday, 28 January 2013

Khasiat ESP Shaklee




  • untuk yang makan vitamin C, B complex utk masalah kulit, ESP memberi khasiat protein terbaik untuk memperbaiki sel kulit yg rosak
  • untuk yang sedang berdiet, minum ESP adalah pilihan terbaik utk masa2 snacking atau bila2 terasa lapar. 
  • untuk yang ada masalah kolestrol, protein soya boleh membantu merendahkan tahap kolestrol 
  • untuk yang vegetarian, ESP adalah pilihan terbaik kerana protein soya mempunyai khasiat yang paling hampir dengan protein daripada daging2
  • untuk yang pregnant, dan suka kebaikan soya untuk bayi, ESP adalah pilihan yang lebih selamat dan berkesan berbanding soya yang dibeli dalam kotak, kerana pemprosesan ESP yang berkualiti tinggi
  • kalau nak badan jadi lebih pejal terutama selepas bersalin dan breastfeeding, ESP adalah yang terbaik! minum ESP secara konsisten, memang akan rasa perubahan ketara. 

Moh kita kekal sihat dan bertenaga walau dah masuk 3series

Assalamualaikum'

Kali ni saya nak bercerita kepada kawan-kawan tentang khasiat Energy Soy Protein (ESP). Kalo anda semua nak tahu, ESP ni product besst seller and hot item gitu... ESP ni sesuai untuk semua peringkat umo dan memberikan mcm2 benefit kepada para pengamalnya. OK meh sini saya share tips mudah untuk memilih produk soya terbaik:


1) kacang soya mesti tumbuh membesar secara organik- bermaksud ditanam tanpa bahan kimia, yang menyebabkan zat soya berkurangan. selain zat kurang, ia boleh menyebabkan kanser juga. jadi, katakan tidak kepada penggunaan pesticides, fungicides dan herbicides semasa pembesaran kacang soya itu.

2) kacang soya mestilah Non GMO. apa maksud non GMO? maksudnya kacang soya itu tidak dihasilkan secara tiruan, dialter bentuk asal genetiknya. kacang soya tiruan adalah lebih murah dihasilkan tapi genetik nya dah dimodified dan tidak asli lagi. khasiatnya jugak tidak lagi asli lah.

3) protein soya mesti ada 9 asid amino lengkap- ini kerana badan kita memerlukan 9 jenis asid amino ini (yang diperolehi daripada sumber protein yang dimasukkan ke dalam badan melalui makanan). apa gunanya asid amino? banyak gunanya- hasilkan hormon, menghadamkan makanan, hasilkan enzyme, sebagai antibodi etc. kalau satu jenis asid amino tak ada, immune system badan boleh berkurangan sebagai 30%. ada fungsi badan yang boleh tergendala tanpa asid amino yang lengkap ini.

4) soya mesti dibersihkan/ diasingkan dengan air, bukan alkohol. kenapa? selain alkohol tu haram untuk orang islam, alkohol juga menghapuskan kandungan isoflavanes dalam kacang soya. kalay soya takde isoflavanes, memang khasiat soya itu langsung tak wujud. isoflavanes terbukti mengurangkan risiko kanser, menyeimbangkan hormon dan meningkatkan jisim tulang. ingat tu, soya bukan penyebab kanser ya, tapi cara pemprosesan tu yang menyumbang kepada kualiti soya itu sendiri.

5) proses pembuatan protein soya bukan melalui pemanasan- asid amino yang terdapat dalam protein soya adalah sangat sensitf kepada suhu yang tinggi. memasak soya dengan suhu yang tinggi memusnahkan asid amino yang penting sehingga 50%. rugi lah makan tanpa khasiat kan!

6) bahan anti- thyroid/ anti- growth substance mesti disingkirkan. cara penyingkirannya pula mesti memastikan asid amino dan kandungan isoflavanes dalam protein soya tidak terjejas.

7) product soy isolate mesti ditambah dengan unsur kalsium. ini kerana tanpa tambahan kalsium, soya yang asal boleh menyebabkan kerapuhan tulang. tambahan kalsium akan meneutralkan semula soya dan mengembalikan faedah- faedah yang lain.

apa yang anda tahu tentang minuman soya yang anda ambil? ada kesemua 7 perkara di atas? cuba tanya penjual soya di petaling street, berani? confirm kena pelangkung! hahaha!


Kekal Bertenaga dan Sihat Dengan ESP Shaklee
Kekal Bertenaga dan Sihat Dengan ESP Shaklee



Hubungi saya Masliza melalui sms/whatapps 012-2965214 or lia_kirana16@yahoo.com...

** *produk ini tidak bertujuan merawat atau menyembuhkan penyakit. sila dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...