Showing posts with label Gawat. Show all posts
Showing posts with label Gawat. Show all posts

Thursday, 25 February 2016

Gawat 2016: 10 Tips Mudah Hapainya

Walaupun 2016 baru nak menginjak ke bulan ketiga dalam kalendarnya, tetapi kesan akibat kelembapan dan gawat ekonomi makin terasa. Dengan nilai ringgit kita yang merudum, kadar pengangguran meningkat, kenaikan harga barang toksah citer lah kan. Kita rakyat biasa-biasa yang berpendapatan biasa-biasa ni memang terasa sangat kesannya.

Sebenarnya bila gawat datang, habit diri kita lah yang menentukan survival kita harung kegawatan tersebut. Saya antara yang terkesan dengan kegawatan ekonomi kita. Dan saya juga sedang mengubah habit berbelanja. Banyak menumpukan kepada barang keperluan berbanding kehendak. Kiranya cut kos sana sini di samping berusaha mencari lebih banyak peluang niaga. 

Banyak pembacaan dan tips menghadapi gawat ekonomi yang saya baca dan di sini saya dapati ada 10 tips yang sangat praktikal dan ada di antara tips ni saya sedang amalkan. Jom kita tengok apa 10 tips tersebut.

1. Jangan tukar kerja di waktu ini kerana ‘yang terakhir masuk, paling awal keluar’.

2. Pakai kereta lama, tangguh beli yang baru buat seketika. Jangan ikut peribahasa 'biar pape asey bergaye'!

3. Jangan bina hutang baru, hutang lama kambus segera.

4. Jangan belanja simpanan kecemasan, bila-bila masa akan berguna.

5. Jangan lupa untuk bersedekah, walaupun kita sedang susah. Bersedekah itu pembuka pintu rezeki.

6. Tangguh beli rumah mewah, duduk rumah pangsa bukannya berdosa. Saya duduk kuaters, rumah teres kami disewakan pada awal tahun ni. At least duit sewa tu dapat settlekan bayaran ansuran rumah dan dapatlah untung dalam beberapa ratus untuk kami. Jana income di situ! Hehe

7. Banyakkan membaca, ada banyak idea bagaimana nak jana pendapatan luar biasa. Fokus pada bisness yang paling rendah modal dan risiko. Dan bisness Shaklee adalah paling sesuai dengan saya. 

8. Jangan hanya merungut, berusahalah sampai cukup. 

9. Jangan lupa bina ‘tabung warna’, jumlahnya boleh mencecah beribu juga. Asingkan tabung warna merah, biru dan hijau at least sekeping sehari. Sekarang saya ada tabung hijau dan biru sahaja. Hehehe.

10. Kurangkan tengok catalog perabot, handbag berjenama, nanti geram nak tukar yang baru. 

Moga perkongsian ini memberikan manfaat kepada kita semua. 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...