Showing posts with label MLM. Show all posts
Showing posts with label MLM. Show all posts

Wednesday, 18 March 2015

Surirumah Pun Boleh Menambah Pendapatan Dengan Bisness Dari Rumah

Bismillahhirrahmanirrahim. Kali ni saya terpanggil nak bercerita tentang seorang kawan yang menjadi surirumah dan asyik mengeluh tidak berduit dalam group Whatapps sekolah. Memanjang complain  dia tak berduit. Nak kerja tak de kelulusan, SPM pun fail. Katanyaaaa. Kisah kawan ni membuatkan saya tertanya-tanya, kenapa ada surirumah yang merasakan diri mereka tidak mampu membantu suami mencari pendapatan? Kenapa merasakan diri takde kelulusan akademik maka dia tidak mampu nak beli apa-apa tanpa duit suami? Allah, kesian kan. Tetapi itu semuanya hanya mind set mereka je. Zaman sekarang ni ramai je perempuan berkelulusan tinggi tetapi memilih untuk bekerja dari rumah. Banyak peluang kerja dari rumah ni sebenarnya, dah yang paling mudah ialah melalukan bisness online, berniaga kuih dan sebagainya. Jadi siapa yang cakap surirumah tak boleh mencari pendapatan? Yang mengeluh, yang komplain tu hanya orang yang 'SEGAN' (berlapik nya ayat hahaha) nak berusaha, 'SEGAN' nak berenyeh.

Siapa Cakap  Surirumah Tak Mampu Buat Bisness?
Siapa Cakap  Surirumah Tak Mampu Buat Bisness?- pic google

Babysitter, Berniaga Kuih Tepi Jalan Vs Bisness Online Shaklee

Sebenarnya, saya akui memang banyak peluang untuk surirumah membantu suami walaupun mereka berada di rumah. Menjadi babysitter adalah kerja yang sangat sinonim dilakukan oleh surirumah. Dan membuat kuih juga satu sumber yang menjadi pilihan. Tetapi surirumah perlu spend masa lebih terhadap anak jagaan mereka, perlu bijak untuk menguruskan rumahtangga, anak sendiri dan anak jagaan. Sering saya dengar kawan-kawan merungut di status mukabuku (status facebook) yang mereka kepenatan untuk menguruskan rutin rumahtangga dan anak jagaan mereka. Dan ramai juga dikalangan pelanggan saya yang menjadi pembeli tegar set sendi dan set pemberi tenaga terdiri dari kalangan babysitter dan pengusaha kuih kecil-kecilan ni.

Kerja yang nampak mudah, tetapi memerlukan komitmen yang sanggat tinggi dan perlukan kesaran yang menebal. Bukan saya menidakkan sumber rezeki tersebut, tetapi jika kita ada pilihan untuk tidak perlu bangun awal pagi mengukus kuih dan terpaksa bekerja hingga ke jam 8 malam kerana ibu anak asuhan lewat mengambil anak mereka kenapa tidak kita mencuba sesuatu yang memberikan kita lebih banyak masa dan kelesesaan kan?

Babysitter atau Bisness Shaklee Secara Online?
Babysitter atau Bisness Shaklee Secara Online?- pic google

Berbeza sangat jika surirumah memilih Shaklee sebagai sumber pendapatan mereka tau. Dengan urusniaga yang dilakukan secara online, seorang suri rumah hanya perlu kan telefon bimbit (tidak semestinya iphone atau model yang canggih manggih pun) dan internet untuk berkongsi kebaikan produk Shaklee dengan kawan-kawan mereka. Mereka tidak perlu berpenat lelah melayan kerenah anak jagaan mereka, sebaliknya boleh menumpukan kepada anak sendiri, memasak dan menguruskan rutin harian mereka. Pendek kata tahap kepenatan melakukan bisness Shaklee secara online ni lebih praktikal kepada surirumah. Yelah sekurang-kurangnya dapat juga membantu suami. Percaya atau tidak, saya hanya memperuntukkan masa 2-3 jam sehari  untuk fokus pada bisness. Dan selebihnya masa saya adalah untuk keluarga. Dengan kemudahan internet dan smart phone, saya bebas melayan pertanyaan daripada customer dan bisness partner saya. Yelah surirumah perlu membahagikan masa untuk mengemas, memasak, uruskan anak di rumah, urusan hantar dan jemput anak balik sekolah pendek kata macam tak cukup masalah. Tetapi dengan bisness online Shaklee ni, semua di hujung jari. Sambil masak pun boleh settlekan order customer, sambil bersembang dengan jiran pun boleh sharing tentang Shaklee Effect yang kita rasa. Nampakkkkk (sila sebut dengan gaya Raja Azura yang ala-ala sengau tu hahaha).

Berniaga Makanan vs Bisness Online Shaklee
Berniaga Makanan vs Bisness Online Shaklee - pic google
Kalau peniaga kuih terpaksa menyiapkan adunan di malam hari sebelum tidur, dan terpaksa pula bangun awal pagi untuk mengukus atau menggoreng kuih jualan mereka. Itu belum lagi kisah mencuci peralatan membuat kuih dan kepenatan ke pasar untuk membeli barangan untuk menghasilkan kuih. Semua pilihan ada ditangan kita. Berniaga itu bagus, tetapi alangkah bagus jika perniagaan tu tak memerlukan kita berhempas pulas secara fizikal. dan waktu bangun awal pagi untuk menyediakan barang jualan kita dapat kita manfaatkan untuk melakukan ibadat sunat? Ingat lagi tak saya pernah kongsikan dalam entri sebelum ni tentang ramai orang berjaya ni bangun seawal 5 pagi? Cheritera tentang ajaibnya 5 pagi DI SINI.

Opss jangan salah faham, bisness Shaklee juga perlu berusaha, tetapi bukanlah dengan cara mengerah kudrat. Sama juga seperti kita buat pekerjaan lain, perasaan buat bisness online Shaklee ni


KENAPA SHAKLEE

Mesti ada yang tertanya-tanya kenapa lah saya memilih bisness Shaklee ni kan. Sanggup meninggalkan kerja tetap lagi. Kenapa tak pilih bidang perniagaan lain kan? Banyak kegiatan ekonomi yang boleh dilakukan dari rumah macam ambil upah menjahit, menjadi babysitter, membuat kuih, atau buat kraftangan. Kenapa saya pilih Shaklee juga. Kenapa saya ambil keputusan nak serius dengan bisness Shaklee ni.

Sistem Online - jimat masa, tak perlu paksa orang 
Bisness Shaklee boleh dijalankan secara online- samada nak beli barang atau menjual produk. Konsep SHARING kebaikan produk yang diguna pakai oleh Shaklee membuatkan saya pilih bisness ini. Kalau dulu saya benci MLM sebab bila jumpa je depa sibuk paksa kita membeli barang jualan mereka. Geram, marah , menyampah kan. Tetapi dengan Shaklee saya tidak pernah memaksa orang membeli produk ini, sebaliknya saya Sharing kebaikannya di media sosial (online). Bestkan, bestkan, tak perlu saya duduk berjam-jam lamanya menjahit atau menguli kuih berjam-jam. Hanya memperuntukkan 2 atau 3 jam sehari sahaja untuk fokus pada bisness Shaklee saya ni. Dan tentunyalah disebabkan ianya boleh dilakukan secara ONLINE. Semuanya secara online, kita nak beli barang, nak registerkan orang baru atau untuk yang ada blog seperti saya ni penulisan blog membantu pembeli untuk beli terus dari blog melalui sistem ESell Shaklee tanpa perlu berurusan dengan saya.

Bisness Online Shaklee
Bisness Online Shaklee

Beli Produk Shaklee Secara Online Dengan Esell
Beli Produk Shaklee Secara Online Dengan Esell


Alhamdulillah banyak sangat kemanisan yang saya dapat hasil daripada bisness Shaklee secara online ni. Selain daripada dapat membesarkan anak di depan mata. Kalau masa bekerja makan gaji dulu saya terpaksa meninggalkan suami untuk jangka masa berminggu minggu, malah kekadang tu sampai sebulan lebih lamanya, tetapi kini saya tak perlu lagi mengharungi itu semua. Pendek kata, saya tidak lagi perlu berjauhan dengan suami dan anak dan tidak perlu lagi outstation merata tempat. Bisness Shaklee juga sangat-sangat membantu kewangan saya dan suami. Walaupun saya tidak lagi bekerja makan gaji, tetapi dengan bisness Shaklee ni saya masih mampu menikmati pendapatan bulanan sendiri. Saya masih mampu menyimpan dan membantu suami dalam pengurusan kewangan keluarga kami. Malah, dengan hasil bisness Shaklee ini juga saya mampu menghias rumah kami dengan wang hasil berbisness Shaklee tanpa perlu menambah hutang piutang. Syukurlah.

Jadi surirumah yang mana tengah pening kepala memikirkan bagaimana nak menjalankan bisness dengan modal yang minimum, saya boleh kenalkan dengan anda dengan bisness Shaklee. Hanya RM 65 untuk yuran keahlian dan RM 10 untuk postage marilah kita memulakan bisness online Shaklee ni. Saya dengan senang hati dan bangga akan membantu dan membimbing kawan-kawan surirumah, atau mana-mana orang yang mahu menjalankan bisness ini secara online. Bimbingan eksklusif melalui Whatapps, telegram, dan yang pastinya online juga. Kalau yang nak face to face dengan saya pun saya sudi hehehe. Haa sudi sudikan diri berjumpa dengan duta Shaklee bergerak ni. Kikiki. Opsss tawaran keahlian murah ni hanya sah sehingga 28 Mac ini sahaja. Bulan April macam biasalah, semua dah kena GST. Sebut tentang GST, bisness lah peluang kita untuk menampung kenaikan perbelanjaan harian. Jom wahai kaum wanita kita berubah untuk kehidupan kita.

Masliza
012-2965214

Thursday, 15 January 2015

Buat Fanpage Yang Menyeronokkan

Assalamualaikum. Eii makin menginjak pertengahan bulan Januari barulah saya terkocoh-kocoh nak mengupdate kan Fanpage saya. Semalam 14 Januari 2015, barulah saya bertungkus lumus mencantikkan kembali Fanpage saya yang dah lama terperap. Hukhukhuk banyak habuk nya page tu hehehe. Ekceli, salah satu azam saya 2015 ni nak pindahkan bisness online saya daripada wall FB personal Nur Masliza Muda (siapa nak add friend silalah yer hahahaha) kepada Fanpage atau orang panggil FB Ads. 


Fanpage atau FB Ads ni berbeza dengan FB personal kita. Sebab FB Ads hanya ada butang "Like" (yang gambor ibu jari tu), sedangkan FB personal ada butang "Add Friends" haa itulah perbezaan yang paling jelas, ketara dan nyata! Bak kata Sifu Eiman, fanpage ni lebih formal dan lebih luas skopnya untuk bisness. Yelah bila ada Fanpage ni untuk boost sale atau pengguna kita perlu bayar. Atau dengan kata lain ianya merupakan marketing berbayar untuk reach target yang lebih besar.


Beza Fanpage dan FB Timeline
Beza Fanpage dan FB Timeline - credit untuk Aishah Amin
Kenapa Fanpage?

Seperti entri saya sebelum ini tentang larangan FB Management untuk pengguna berniaga di wall fb mulai tahun ini. So slowly saya mula beralih kepada FB Ads (page) ni untuk berbisness sebelum pihak FB block saya atau block any sharing ber unsurkan bisness pada wall saya. Maklumlah, saya ni peniaga online kan, jadinya saya amat perlukan medium sosial yang ada untuk teruskan legasi bisness yang ada- cewahhh ayat tak menahan kan. Hahaha. Tujuan Fanpage ada adalah untuk meningkatkan jualan produk (iklan fb berbayor).

Tujuan Adanya Fanpage
Tujuan Adanya Fanpage - credit untuk Aishah Amin

Pertama sekali lepas belek semula Fanpage saya SMART BUSINESS saya rasa perlu buat penjenamaan semula. Hambekkk kau, penjenamaan semula kehkehkeh. Ok kita tukor nama dulu, berikan imej untuk Fanpage saya tu. Selepas berdiskusi dengan teman blogger saya Mek Zumbie, akhirnya saya memilih nama HEALTH & BEAUTY PALACE. Haaa barulah ada imej dan mencerminkan bisness yang saya buat ni kan.

Step kedua ialah membuat header untuk dijadikan backgroud page. Sebab sebelum ni background phote Fanpage tu kosong ajee kan. Disebabkan azam mahu lebih serius dengan bisness di Fanpage ni, dengan bantuan Mek Zumbie jugalah akhirnya terhasillah beberapa design untuk header atau background photo tu. Hehehe. Maka kami rakyat Malaysia opssss terlebih sudah hehehe. Setiap perkara musti ada pilihan kan. Hehehe ok jom kita cuci mata dengan pilihan yang ada.

Header Fanpage - pilihan 1
Header Fanpage - pilihan 1



Header Fanpage - pilihan 2
Header Fanpage - pilihan 2



Header Fanpage - pilihan 3
Header Fanpage - pilihan 3


Macam "love at the first sight" bila tengok pilihan ke-2 tu saya terus berkenan. Terpaut sudah hatiku bah, hehehe. Jangan ditanya maksud kaler yang digunakan sebab saya bukan lah pentafsir kaler, kalau tanya pun saya tak mampu huraikan. Itu bukan kepakaran saya, maaf sesangat heheeh. Ok hasilnya ialah selepas penjenamaan semula tu, tadaaaaaa.


Page Health & Beauty Palace - jom like bersama-sama
 Page Health & Beauty Palace - jom like bersama-sama


Yesss inilah dia Fanpage saya yang dah siap. Jemput like beramai-ramai yer. Jangan risau saya bukan penipu online. InsyaAllah barang yang anda beli akan sampai ke tangan anda. Cewahhh market diri sendiri kan heheheh. Tak salah market diri dan bisness bila ada ruang dan peluang. Mak aihh itu ayat lecturer masa belajor punca terjadinya jenayah pulak. 

Ok langkah seterusnya bila dah cecantikan Fanpage tu ialah invite kawan-kawan untuk "Like" page tersebut. Hehehe. Maklumlah selama ni buat Fanpage peram kan, so start semalam barulah saya beriya-iya invite kawan-kawan untuk "Like". Fast action fast result. Sangat membara nak berbisness melalui Fanpage pula selepas ini. Saya tidak kongsikan bab-bab teknikal di sini sebab saya sendiri pun masih dalam proses pembelajaran. Apapun, melalui Fanpage ni kita boleh dapatkan banyak like berbayar. Kita boleh tentukan kos yang kita sanggup keluarkan untuk setiap sharing atau post pada Fanpage kita tu. Kita boleh boost status tu dan FB akan promote bisness kita. Macam mana FB promote tu jujur saya akui saya sendiri tak pasti.


Boost Post Untuk Menaikkan Traffic Fanpage
Boost Post Untuk Menaikkan Traffic Fanpage 

Haa nampak tak "Boost Post" di situ. Itulah yang saya katakan bila kita boost post tu FB akan promote page kita. Dalam gambar di bawah ada details yang kita boleh pilih siapa target audience kita, target lokasi dan tentunya kos yang kita perlu bayar. Saya belum buat any boost post lagi tetapi saya cuma promote page itu pun pilih bajet yang paling murah RM4 untuk sehari. Ok lah untuk percubaan kan. Oh yer promote page ni untuk dapatkan banyak likes sekaligus meramaikan pelanggan yang berkunjung ke kedai online saya heheeh.


Pakej Bayaran Untuk Boost Post
Pakej Bayaran Untuk Boost Post

Apa yang mahu saya kongsikan di sini ialah tentang keseronokan dan pengalaman baru yang diperolehi bila buat Fanpage ni. Memang best bila ada Fanpage ni sebab kita boleh moniter closely berapa ramai sharing kita tu dibaca oleh orang atau sampai kepada audience, kita tahu berapa ramai yg like, berapa like baru dan sebagainya. Semakin banyak "Like" yang kita dapat semakin happy, dan kebarangkalian untuk mendapat pelanggan juga tinggi. Kalau dalam istilah statistik nya jumlah "Like" akan mempengaruhi jumlah pelaggan. (OK sebenarnya saya sudah sangat rindukan kerja-kerja statistik hahahaha)

Add caption

Adat orang bisness kenalah berubah untuk berjaya. Keluar daripada zon selesa. Bak kata orang sediakan payung sebelum hujan sebelum kena block berniaga di FB personal. Dan saya masih lagi dalam proses belajar bagaimana nak meningkatkan bisness melalui Fanpage atau ada orang sebut FB Ads tu. InsyaAllah akan saya kongsikan dengan anda semua bila saya dah mendapat ilmu yang cukup mengenai bisness dengan Fanpage FB Ads ni.



Love
Masliza 012-2965214

Tuesday, 13 January 2015

Ahli Kelab 5 Pagi :Kunci Kejayaan

Bismillahhirrahmanirrahim dan Assalamualaikum, diam tak diam bulan Januari 2015 ni dah pun hampir pertengahan bulan. Permulaan tahun 2015 ni saya kembali semula menjadi kepada 'Kelab 5 Pagi'. Ehh jangan salah sangka yer, Kelab 5 Pagi ni bukanlah kelab gossip mossip atau kelab suka suki yer. Kelab 5 pagi ni kami rakan-rakan bisness Shaklee sama-sama bangkit awal pagi untuk solat sunat Tahajjud, dan menumpukan perhatian kepada bisness kami. Opsss, dalam kelab 5 pagi ni kami saling memberi kekuatan dan inspirasi kepada kawan-kawan lain yang mahu berubah, bangit awal pagi, bukanlah bangun pagi tu sesajaaaa je nak bangun yer tetapi bangun dan melakukan perkara yang berfaedah, dan salah satunya ialah menunaikan Solat Sunat Tahajjud. 

Saya terbaca datu atrikel di dalam online Busienss Insider tentang 12 Successful Tech Who Wake Up Really Early di dalam artikel itu menyebut :

"If you want to be successful, you might have to roll out of bed a little earlier. Waking up early was a common trait among CEOs surveyed by Jim Citrin at Yahoo! Finance. It's also frequently cited by CEOs who relay their morning routines to Inc in one of its features, "The Way I Work." 
Many of tech's go-getters function well on little sleep. Others are woken up by product releases, emails, and the desire to workout."

Artikel penuh boleh di baca dengan klik di siniHaaaa tu dia, jika kita ingin berjaya, kita perlu untuk belajar meninggalkan katil dan bangun dari tidur sedikit awal berbanding dengan yang lain. Inilah sifat-sifat orang berjaya uolls, sifat CEO tau. Dua orang daripada 12 orang yang tersenarai tu ialah orang-orang Apple hahahah. Patutlah Apple begitu success.  Ish, terasa tajam menikam pulak bila tengok senarai 12 orang tu, semuanya Non Muslim bangun awal pagi dan prepare email, surat-surat dan segala macam perkara. Allah, kalaulah kita semua yang Muslim ni sama-sama bangun seawal jam 5 pagi alangkah moleknya kan. Cewahhhh macam ustajah pulak rasanya hehehe. Saya belek demi belek demi belek google tu kendian terjumpa lagi tentang orang berjaya yang bangun seawal 5 pagi ni. Jom kita tengok gambar. 

Ahli Kelab 5 Pagi
Ahli Kelab 5 Pagi

Kenapa saya kata saya kembali semula ke kelab 5 pagi ni? Sebabnya sebelum ni dah pernah sama-sama berlumba-lumba dengan kawan-kawan bisness bangun 5 pagi. Tapi biasalah kan seorang perempuan, amalkan dengan konsisten tapi bila je period terus stop. Lepas tu mulalah nak mulakan balik rutin 5 Pagi tu dah kelaut. Sebab apa? Sebab sebelum ni bangun awal pagi tu Solat Tahajjud, bila period ni nak solat pun dah tak boleh so saya pun tidur laaaaaa. Eii singkat kan pemikiran hehehe. Padahal boleh je pun bangun awal 5 pagi tu walaupun tak solat banyakkkk benda yang boleh buat, antaranya draft entri untuk blog, check kan semua order dan check to-do list kan. Tapi saya akui saya kurang disiplin huhuhu. Ehh dah kenapa perempuan ni takde segan silu mengaku diri tak berdisiplin. Benar saya akui yang saya ni kurang berdisiplin, kalau lah saya berdisiplin saya tetap boleh bangun kan walaupun period. Banyak sangat kasi alasan pada diri sendiri. Hehehe. OK my bad!!!!

Disiplin Diri Mesti Ada
Disiplin Diri Mesti Ada



Dan sejak seminggu yang lalu, bila mentor saya Master Aishah Amin kembali mengegarkan kelab 5 Pagi ni barulah saya terjaga. Helooooooo Masliza, dah berapa lama kamu tak jadik ahli kelab ni. Hehehe. Sebenarnya saya silap, masa jadi ahli kelab 5 pagi sebelum ni saya bangun dan solat tahajud dan tak tidur lagi. Tapi itulah yanng saya cakap tadi, saya ni kurang disiplin dalam hal-hal begini. Mengelat bangun jam 3.30 pagi Solat Tahajjud dan sambung tidur semula. Aiseymannnnn sudahkah bangun Tahajjud pun sekali sekala bila tak menyertai ahli kelab tu. Nampak tak, betapa diri ini tidak kuat huhuhuhu. Satu lagi habit suka sangat sambung tidur balik lepas Subuh, huhuhu. Ada tak orang lain yang macam saya ni hehehe. Jangan ikut perangai saya hahahaha.
  
OK seriously saya sangat bersyukur di pertemukan dengan group bisness Shaklee ni sebab banyak benda yang dulu nya saya ambil mudah kini saya mula buat. Group bisness ni, bukan saja mengajar tentang bisness semata-mata tetapi turut menekankan kepada amalan sunat lain seperti Solat Dhuha, Solat Tahajjud, Solat Taubat dan lain-lain amalan kerohanian. Saya tak malu dan tak segan nak mengakui, sepajang hidup saya sebelum ni saya tak pernah pun mengerjakan solat Dhuha, solat Tahajjud pun masa di asrama dulu jer. Tetapi melibatkan diri dengan bisness Shaklee ni, membawa diri saya lebih dekat kepada amalan rohani. Alhamdulillah.

Seperti juga kelab 5 pagi ni, kami yang menjadi ahli kelab ni saling memberikan sokongan untuk mereka yang kurang disiplin (macam saya ni) untuk kuat semangat dan sedikit demi sedikit mengubah habit seharian. Pelbagai petua yang dikongsikan bersama untuk memudahkan kami bangun pagi. Antara petua yang dikongsikan oleh ahli kelab ialah:Tips Untuk Berjaya Jadi Ahli Kelab 5 Pagi dan Teknik Bangun Awal Pagi Tanpa Alarm Clock

Tips Untuk Berjaya Ahli Kelab 5 Pagi

1- buat satu aktiviti/ kerja setiap hari. maknanya kena konsisten. hari- hari- hari- hari. lagi kita buat, lagi cepat kita berjaya. simple sangat. cth setiap hari mesti pukul 5.30- 6.00 lipat kain. lama2 dah biasa, mmg takde dah kain bertimbun. mampu? nak nangis rasa kan?

2- mesti ada matlamat. matlamat ni maknanya apa yang kita nak dalam jangka masa panjang, setahun, dua tahun, 5 tahun? kenapa anda buat, apa yang anda sedang buat? kenapa bangun 5 pagi ni, kenapa nak ubah dari 6pagi ke 5 pagi atau lebih awal?

3- mesti ada target harian, target mingguan dan target bulanan. mesti review setiap hari, setiap minggu dan setiap bulan. review bila ada gangguan2, anak meragam ke, tiba- tiba anak tukar jadual tido ke, kita kena adjust.

4- target mesti berkaitan dengan matlamat kita. kita kadang2 buang masa buat aktiviti yang tak berkaitan dengan matlamat asal kita. sebab tu masa tak cukup! apa target bangun awal? nak khatam quran sebelum ramadan ke? nak join khatam quran sekali dengan kevin zahri ke?

5- kurangkan masa menonton tv! haaaa...mampu? tak payah layan tv selepas pukul 10, rehat cepat, esok bangun cergas.

6- mesti track activiti setiap hari. samada dah buat ke belum. tulis to-do-list supaya tak lupa. sebelum tido setelkan to-do-list utk esok. kalau tak, bangun pukul 5, menung 30 minit fikir apa nak buat dulu. buleh jadi overwhelmed.

8- ambil masa untuk belajar benda baru setiap hari. dah bangun awal, sempat la membaca sikit ye tak? Google new info ke, baca news ke.
Adapted from time management tips from Google.


Teknik Bangun Awal Pagi Tanpa Alarm Clock
Tektik yang guna dari zaman sekolah rendah lagi.. (arwah atuk ajor ni)

1. Tepuk bantal 3 kali, sebelum letak kepala kat bantal, baca al fatihah sekali.. selawat 3 kali, doa tido dan tepuk lagi bantal 3 kali.

2. Sambil sebut " Ya Allah, bangunkan aku di satu pertiga malam, kerana Kau Maha Mengetahui apa yang aku perlukan" ..

3. Kemudian terus tido.. jangan update status kat fb lak. baru nak tido.. tak jadi..


Tips Menjayakan Kelab 5 Pagi

1. Tidur sebelum jam 12 tengah malam. Kunci jam pukul 5. Niat bangun pagi
2. Hentikan tengok gadget sejam sebelum tidur. kira jam 11 dah mula layan mata kasi kurang stimulation
3. Letak alarm dekat hujung katil (bahagian kaki) Jangan sepak sudah..
4. Terus bangkit, ambik towel bukak shower
5. Ini best : tutup heater shower
6. Mandiiiiii
7. Tahajud
8. Quran
9. Solat Subuh
10. Zikir Istighfar dan Selawat - 100x
11. Blogging
12. Blogwalking
13. Anak bangun - 8am

Kesemua tips dan petua yang dikongsikan dalam kelab 5 pagi ni semuanya berkaitan dengan disiplin diri. Memang saya akui, kerana sebelum ini saya gagal meneruskan misi dan perjalanan dalam kelab 5 pagi adalah kerana saya kurang berdisiplin. Makanya salah saya bila saya tidak dapat
mendisiplinkan diri sendiri. Mudahkan segala tips dan petua yang dikongsiakan tu. Tinggal lagi kita nak mendisiplin diri je, Kelab 5 pagi ni bolehlah si simpulkan sebagai Change is Hard at the Beggining, Messy in the Middle and Gorgeous at the END! Doakan saya terus Istiqamah dengan bangun awal pagi dan menunaikan Solat Tahajjud. Disiplin, disiplin, disiplin adalah kunci kejayaan- itu self remider hehehehe.

Rahsia Dan Keajaiban Di Awal Pagi
Rahsia Dan Keajaiban Di Awal Pagi

Love 
Masliza

Monday, 12 January 2015

Pendapatan Melalui Internet Di Rumah : Blogging dan Facebook

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Buat pendapatan dalam internet??? Bunyi macam pelik kan? Pelik kalau soalan ini di tanya sekitar tahun 90-an, tetapi sekarang ni dah ramai orang yang buat pendapatan dengan adanya internet. Ehh sebenarnya sekarang ni buat pendapatan dengan menggunakan fb, blog, instagram sudah menjadi trend yang memang diterima oleh masyarakat yang makin moden ni. Bukan setakat kita orang biasa je berbisness melalui internet, malah artis pun dah ramai yang memulakan bisness internet atau online ni. Salah satu cara menjana income secara online ni ialah dengan ber blogging. Adakah anda tahu sebenarnya blog juga boleh menghasilkan duit dan wang kepada kita secara pasif? 


Contoh Artis Yang Berbisness Online Di Instagram
Contoh Artis Yang Berbisness Online Di Instagram



Apa itu Wang Pasif

Maksud wang secara pasif di sini adalah anda buat sekali dan anda tinggal. Selepas itu setiap masa wang akan datang kepada anda. Masa tidur pun duit masuk. Uish bunyi menarik kan kalau buat sekali dan duit keep coming masuk ke bank account kita. Dulu saya memang tak peduli sangat tau tentang buat duit dengan blog ni. Tetapi sejak melibatkan diri dengan Shaklee dan bergaul dengan blogger tegar heheheh minat tu kembali semula lah. Yelah kita tulis blog then kita tinggalkan pun entri blog tu akan kekal di situ. Bila ada yang membaca dan mencari dan terjumpa blog kita maka mereka akan menghubungi kita, haaa itulah yang saya katakan income pasif. Kita tak perlu tunggu di blog atau depan PC tu 24/7. Haaa kan faham kan kan kan hehehehe. Saya mula dapat customer daripada blog saya ni sejak awal Januari 2014 yang lalu, bila ada yang berminat membeli omega daripada saya. Alhamdulillah, syukur. Dan sejak daripada itulah saya mula menganggap blog ini adalah mesin duit automatik kepada saya.

Ramai yang menganggap bahawa alaaaa dengan blogging hanya membuang masa sedangkan saya dah jana 3 angka daripada customer yang membaca blog ni. Itu belum lagi di kira customer daripada FB dan instagram. Bukan saya je tau yang dah jana income dengan ber blogging ni, malah blogger-blogger lain especially master-master saya.


Online Facebook Membawa Rezeki Bagi Saya
Online Facebook Membawa Rezeki Bagi Saya

Saya sangat terinspirasi dengan dunia blogging sekarang. Blog, fun, money atau Blogging For Millionaires (BFM) istilah yang tepat untuk menggambarkan bahawa kita mampu menjana income melalui blog. Setiap kali kita update blog, sharing mengenai kebaikan produk ianya ada di baca oleh ramai orang. Tak lama pun masa yang kita perlukan untuk update blog, sekitar 1-2 jam sahaja. Yelah nak perah idea dan meluahkan idea tu kan.

Menjana income melalui blog dan online ni semakin popular di kalangan masyarakat. Tapi percaya tak walaupun ramai yang menjual dan mempromosi kan barang dalam blog dan online ianya tetap mendapat sambutan. Malah blogger dan saller online tetap tumbuh dengan suburnya. Sebab apa ianya popular? Kerana walaupun kita bekerja sekalipun, kita masih boleh berbisness melalui blog tanpa menganggu masa kerja kita. Maksudnya kita boleh update blog di luar waktu kerja, tinggalkan info dan contact number dan kita link kan ke blog orang lain dan share di medium sosial orang akan berkunjung ke blog kita dan dari situlah ianya akan berkembang biak. Tak kurang juga orang yang mahu membeli akan google apa yang mereka cari di internet. Saya yakin ramai antara kita sering gunakan google untuk cari maklumat apa yang kita nak kan. Nak beli shawl, beli baju, beli breast pump, beli sauna, beli supplement, hatta beli rumah sekalipun. Saya sendiri pernah google cari penjual sauna dan breast pump hehehehe. Haaa nampak tak fungsi blog sebagai medium menjana income?



Siapa Yang Sesuai

Melakukan perniagaan internet melalui blog atau lebih tepat lagi perniagaan online ni sangat-sangat sesuai untuk mereka yang mahu bekerja di rumah (surirumah), pelajar universiti, pekerja yang mahukan pendapatan lebih dan ramai lagi. Pendek kata tiada halangan untuk kita buat bisness online ni. Asalkan kita rajin dan berusaha maka peluang untuk buat bisness online ni terbuka seluas-luasnya untuk kita.

Contoh paling best ialah saya sendiri. Saya sanggup meninggalkan kerjaya sebagai projek officer dan melakukan perniagaan online ni. Orang selalu tanya tak menyesalkan ada sarjana, ada degree, ada kerja dengan gaji yang boleh tahan, benefit banyak tapi berhenti dan buat bisness online. Saya tak pernah terfikir yang saya akan terlibat dengan perniagaan online ni. Tapi bila dalam masa setahu saya terlibat dengan perniagaan online (untuk makluman saya melakukan bisness Shaklee) ni pendapatan saya pun dah menyamai gaji sendiri saya mula terfikir kenapa saya harus bekerja. Oh yer, kerja saya memerlukan saya outstation setiap bulan. Dan paling tak tahan ianya kadang-kadang mengambil masa sebulan. Bayangkan bagaimana saya terpaksa meninggalkan anak dan suami. Sangat lah menyedihkan. Kadang-kadang saya bawa anak ke field juga dan cari pengasuh. Sedihkan. Sebagai perempuan lama kelamaan saya terfikir berapa lama saya boleh bertahan, akhirnya bila bisness online saya dah bertambah success, akhirnya saya ambil keputusan untuk berhenti. Keputusan saya berhenti kerja di tambah pula kekuatan yang saya dapat daripada binness online ni. Dan alhamdulillah sehingga hari ini saya terus percaya dengan pendapatan online. Kalau dulu saya hanya gunakan FB, dan instagram sebagai medium untuk menjana pendapatan. Tetapi sejak awal tahun 2014, saya sudah mempunyai customer melalui blog saya yang masih baru tu. Syukur sangat. Shaklee memberikan saya pendapatan yang melebihi gaji saya sendiri. Saya kini bahagia dan tidak perlu lagi risau fikirkan nursery anak atau macamana keadaan rumah bila saya terlalu lama outstation.


Apa yang saya nak tekankan di sini ialah kita boleh berjaya melalui bisness online menerusi Blogging, FB dan sebagainya. Anda berminat nak tahu bagaimana bisness Shaklee secara online ni dapat membantu? Saya sudi memberikan tunjuk ajar dan bimbingan. Saya mempunyai group support yang sentiasa membimbing ahli melalui wassap, fb chat, telegram dan sebagainya. Pendek kata di mana pun anda berada, jika anda mahukan pendapatan secara online tanpa perlu bersusah payah tinggalkan keluarga dan anak-anak, bisness Shaklee adalah pilihan yang tepat.

Love
Masliza 012-2965214

Tuesday, 23 December 2014

Menjual Di Facebook Haram Jika Tidak Mendaftar

Bismillahhirrahmanirrahim.

Baru-baru ni timbul isu tentang pengharaman berniaga di facebook (FB) dan Instagram. Pepagi bankit tidoq dapat WhatsApp dari kawan yang baca pasal menda nih kat Yahoo news. Mula-mula tu fikir agak tak logik jugak kan meniaga di fb je pun nak kena register bagai. Tapi kan kalau semua benda kita nak pandang negatif tentu kita tak nampak sisi positifnya. Mungkin ramai yang tak tahu bahawa penipuan pembelian online terutamanya dalam fb dan instagram ni banyakkkk sangat berleluasa sekarang. Dan salah seorang mangsa penipuan ni adalah cousin saya sendiri yang terpedaya dengan offer pembelian mesin jahit murah. Kononnya nak habiskan stock sebab mesin jahit lagi advance dah keluar. Sekali hambekkkk kau, ribuan ringgit melayang. Apalagi cousin saya ni pun bijak terus lodge police report dan share picture si penipu dan print screen fb si penipu ni share berjemaah dalam fb dan group-group fb. Di sinilah saya nampak relevennya perniagaan di fb di daftarkan dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) kerana jika tidak berdaftar maka ia akan diharamkan oleh undang-undang. Langkah itu dicadang untuk diperkenalkan bagi memelihara dan melindungi hak pengguna daripada dieksploitasi dan ditipu oleh peniaga. Jadi kita kenalah jangan terlalu banyak melatah, yang penting kita positif dan carik jalan penyelesaian. Lagipun pengasas Facebooki ni, Inche Mark Zuckerberg, bikin ini fb dengan tujuan untuk memberikan user pengalaman yang menyeronokkan  melalui NewsFeed masing masing. Jadi user FB adalah no.1, dan bisnes come 2nd. So walau macam mana kita marah pun matlamat asal pencipta Facebook ini adalah untuk menghubungkan kawan-kawan, sedagha mare, dan yang seangkatan dengannya (pengalaman yang menyeronokkan).


Berniaga Fb dan instagram diharamkan
Berniaga Fb dan instagram diharamkan

Sebagai salah seorang peniaga online yang mencari rezeki dengan perniagaan di fb, instagram dan blogging saya pandang perkara ini dari sudut yang positif, walaupun dalam hati cakap 'ish gomen nak dapatkan duit lah tu dari pendaftaran perniagaan kita'. Bila difikirkan hak pengguna juga perlu difikirkan kerana ramai je pun penyangan dan penipu internet di luar sana. Jangan tatau weh, ada fb khas yang memang anti penipu online ni, tak caya anda boleh search kat fb "Kami Benci Penipu Online". Page ni mendapat 1,849 like daripada pengguna fb. Terima kasih kepada mereka yang mengambil inisiatif untuk membuka page macam ni, saya pun dapat banyak manfaat daripada page tersebut. Yang baik kita kongsi-kongsikan, bak kata GenY sharing is caring. Memang ada pembeli yang menipu tetapi nisbah pembeli menipu penjual tu sangat kecil berbanding penjual menipu pembeli. 



Page Kami Benci Penipu Online
Page Kami Benci Penipu Online


Keratan Akhbar Tantang Larangan Menjual di Facebook
Keratan Akhbar Tantang Larangan Menjual di Facebook



Sebenarnya bukan fb di Malaysia sahaja yang mengawal urusan jualbeli di Facebook tetapi pihak Facebook Management sendiri yang akan mengurangkan segala post promosi yang keterlaluan di Facebook News Feed. Jadi bahasa bahasa penjual atau ayat-ayat promosi juga akan ditapis dulu oleh pihak FB Management. Apaka ayat-ayat cinta sahaja yang dibernarkan? Ohh tidak. Seorang sahabat saya menulis yang Facebook akan menyekat segala post yang mempunyai ciri-ciri berikut :


1. Post yang menjual produk atau aplikasi
2. Post yang memberitahu tentang Promosi atau Pertandingan
3. Post yang duplicate sebiji sebiji iklan lain

Sebenarnya masih boleh lagi kan berniaga di Facebook ni jika kita tidak terlalu berminda 'menjual' semata-mata. Nak menjual di Facebook tidak lah WAJIB gunakan harga cecah lantai, harga terbaik, mari beli, dua singgit (ayat upin ipin sangat kan) atau promosi,habiskan stok dan yang sealiran dengannya. Menjual di Facebook boleh gunakan pendekatan sharing atau memberitahu mengenai kesan positif setelah mengambil sesuatu produk. Kalau penjual tudung boleh gayakan tudung terbaru dengan caption "warna purple menjadikan saya kelihatan muda lah' wahhh gituuuu. Atau penjual jubah boleh gunakan ayat 'rezeki hari ni' pada gambar susunan jubah yang baru tiba. nampak kan perbezaan dengan ayat promosi yang keterlaluan menjual tu????

Jadinya kita sebagai pengguna hentikanlah memaki hamun kata gomen nak carik duit, gomen jahat dan sebagainya. Kalaupun gomen tak kuatkuasakan syarat baru ni, pihak Facebook Management sendiri pun tetap akan buat langkah penapisan begini. Jadi penjual dan peniaga Facebook seperti saya ni perlu lah kreatif berfikir, kita sendiri pilih nak merungut tanpa carik jalan penyelesaian atau nak mencarik alternatif lain. Semuanya terserah kepada kita. 2015 tentunya tahun yang mencabar kan. Sudahlah berniaga di Facebook pun ada macam-macam cabaran, bulan April 2015 pulak nak kena tempuh GST bagai. Orang tua-tua kata sediakan payung sebelum hujan, jika nak mencari side income pun masih sempat lagi kan. 




Sunday, 31 August 2014

Start Bright Series : Realisasikan Impian Bebas Bekerja Sendiri


Alhamdulillah, lega, puashati, dan seronok serta pelbagai lagi perasaan bercampur baur dalam hati. Kenapa? Petang 30 Ogos semalam Mak Jemah dah berjaya selesaikan tanggungjawab menjadi speaker untuk sesi Start Bright Series #10. Syukur dapat selesaikan amanat yang diberikan. Inilah yang saya  suka dengan bisness dan team Shaklee kami, sentiasa berusaha untuk memperbaiki diri sendiri.

Sedar tak sedar dah 10 kali SBS ni dijalankan. Saya melalui rasanya separuh daripada SBS yang dijalankan oleh mentor saya Master Puteri Yusoff selama ini. Hasil daripada bimbingan bulanan inilah saya berjaya mendaki rank demi rank. Syukur saya diberikan ilmu tanpa bayaran. Bukan saja dapat belajar skill bisness, skill bukan bisness pun dapat dipelajari. 

SBS #10 baru-baru ni

SBS yang diadakan pada tahun 2013.

Nampak tak beza antara SBS 2013 dan SBS 10 ni? Banyak bezanya..Kalau masa memula SBS dulu tgk lah berapa je bilangan yang hadir, mungkin kurang daripada 20 orang je kan. Tapi SBS 10 baru-baru ni nahhhhh hampir 40 peserta hadir. Beza dari segi input penyampaian adalah yang paling ketara...Kalau dulu tajuk more to pengenalan kepada bisness, then marketing plan Shaklee. Tetapi kali ni topik untuk memperkasakan diri. Ditambah pulak kali SBS kali ni kami nak dengar daripada mulut master2 yang baru balik daripada convention di USA. Suatu pengisian yang penuh dengan ilmu.

Kalau dulu hadir ke SBS sebagai peserta, kali ni saya diberikan kepercayaan untuk menjadi speaker dan organizer bersama-sama rakan yang lain. Sungguh rasa terharu sangat bila dapat berdiri memberikan input kepada rakan Shaklee yang lain. Bersyukur sangat dapat berkongsi ilmu dengan yang lain. Apalagi dapat team mate yang tip top begini. 

Muka muka speaker SBS yang happy

Kalau dulu nak nampak muka2 anak buah bisness saya yang datang tu agak payah, kali ni dengan izin Allah SWT saya berjaya mengumpulkan 3 orang anak bisness dalam satu sesi. Dan yang lebih membanggakan bila anak bisness saya sanggup datang daripada Kluang Johor semata-mata untuk SBS kali ni. Syukur Ya Allah dengan kesempatan berkongsi impian mencari kebebasan kewangan bersama insan lain. We use, we share dan we build. Itulah bisness Shaklee.


Jadi inilah faktor yang menjadikan anda perlu memilih kami sebagai team untuk anda menjejak impian. Kekuatan kami ialah BIMBINGAN online dan offline tanpa mengira di mana saja anda berada. Anda pasti tidak akan menyesal memilih kami untuk memulakan langkah bisness online sebagai punca pendapatan anda. 


Anyone Can Be A Millionaire
Nur Masliza Bt Muda

Thursday, 19 June 2014

Bagaimana Saya Menjana Pendapatan 4 Angka Sebulan Dengan Shaklee

Haa kali ni Mak Jemah nak kongsikan tentang bagaimana asal usul Mak Jemah terjebak dengan Shaklee ni dan sanggup "bersara awal" daripada kerjaya Mak Jemah.

Memulakan Mak Jemah ni reg kengkonon nak makan saje, tapi keesokannya bila nanny yang tanya "Mas, u nak guna sendiri atau nak bisness yer". Tak ingat dah exact ayat yang mak jemah reply tapi yang pasti mak jemah cakap mkn sendiri dan slow-slow boleh berbusiness kot. Camtu lah lebih kurang jawapan mak jemah hahaha. 

Ok dipendekkan cerita esoknya makcik mak jemah datang rumah dia nampak lah  vitamin mak jemah bersusun-susun atas tupperware beras tu kan hahaha. Time tu mak jemah amek ESP, omegaguard, alfalfa, herbalx dan lechitin. So dia pun order lah daripada mak jemah. Ewahhh apalagi melompat kegirangan lah hati mak jemah. Tapi masa tu mak jemah masih bz kena pergi field semua bagai so mmg mak jemah kurang aktif buat sharing bisness online. ShaRing pertama mak jemah masa tu ialah berkenaan dengan Omegaguard. Saja test power tau hehehe. Meh mak jemah tunjuk 1st sharing mak jemah masa tu.  Hahahaha skema giler wehhh...
Omegaguard untuk membakar lemak dalam badan

Masa tu mmg offline mak jemah desup laju sebab family support. Bulan kedua je mak jemah dapat 600++guv.  Sukaa sangat masa tuuu. Bulan ke 3 barulah mak jemah beranikan diri buat online dengan super duper aktifnya. Masa ni lah mak jemah beranak 3 sekaligus. Tapi sayangnya mereka ni reg saja tapi tak berbusiness pun....bulan ke 3 ni lah mak jemah dapat buat 15++ guv sorang2 tanpa guv anak2...fuhhh masa tu dah start dapat rentak dahhh. Bulan ke 4 dan seterus mak jemah mmg takde masalah nak dapat 2000guv sorang2. 


Oklah dipendekkan perjalanan, bulan 6 mak jemah dah naik supervisor. Alhamdulillah...dari situ memang mak jemah tak menoleh lagi sebab memang setiap bulan mmg mak jemah dapat 4angka dah. Ehh bulan ke 4 pun dah dpt bonus RM 1000++ sebenarnya. Naik supervisor mak jemah punya bonus RM 2200++ Alhamdulillah syukur. Dan kini bonus mak jemah makij hari makin bertambah. Memang ada naik turun dalam mendaki 5 angka bonus bulanan ni....Tapi jika usaha tanpa jemu pastilah dapat.

Mak jemah memang menggunakan FB, boleh dikatakan 98% melalui fb dan 2% je offline customers.  Jadikan takde sebab untuk surirumah atau mereka yang berkerja tapi tetap tak cukup income mereka tu. Gunakan internet untuk jana income. Kalau perdana menteri kita yg terchenta Dato' Seri Najib Tun Abd Razak pun suruh manfaatkan internet utk jana income, takkan laaaaaa kita nak tengok saja2 khennn. 
Manfaatkan internet untuk jana pendapatan


Tak susah nak manfaatkan internet bagi mereka yang sedang mencari side income atau nak jadikan shaklee sebagai main income. Saya bermula dgn jadikan shaklee sebagai side income juga... Nak tahu lebih lanjut saya boleh tunjukkan jalannya...Surirumah jangan segan yer, anda buleh dapat 4 angka sebulan dengan hanya berbisness shaklee daripada rumah....best tauuuuuuu

Ingat kita mampu jana income dengan ber internet di fb instagram dan sebagainya.


Anyone can be a millionaire 
Nur Masliza 012-2965214

Wednesday, 21 May 2014

Ciri-ciri Network Marketing Yang Anda Perlu Tahu


Apa itu Network Marketing (NM)? Fahaman biasa masyarakat kita MLM, tapi sekarang kita kenali sebagai Network Marketing kerana kejayaan MLM ada lah dengan adanya networking yang kukuh, stabil dan boleh dipercayai. Ciri-ciri NM ialah apabila 

1. Pilih syarikat yang sesuai, yang kita rasa thorbaikkk dan menguntungkan kita. 
Ni kita kenalah buat perbandingan mana plan yang bagus. Agak2 malas bacalah sharing tentang marketing plan yg kwn2 NM yang anda kenal. 
Menambah Pendapatan Dengan Network Marketing


2. Cari Mentor atau Upline
Sangat penting untuk kita pilih mentor yang mampu memberikan coaching atau membimbing kita. Jangan dibiarkan kita terumbang ambing sorang-sorang, tatau arah tujuan dlam NM ni.

Mentor Sangat Penting Dalam Network Marketing
Mentor Sangat Penting Dalam Network Marketing

3. Akui yang ianya mengambil masa. 
Network Marketing or M.L.M (multi level marketing) adalah business yang kita perlu menapak tangga demi tangga. Dan kita belajar untuk mengukuhkan network melalui masa. Bukan hari ni join bulan depan terus dpt 6 angka~~~itu jual harapan palsu namanya.

Network Marketing Bukan Sistem Cepat Kaya
Network Marketing Bukan Sistem Cepat Kaya


4. Ada plan, matlamat, target bertulis. 
NM tak lepas daripada planning, tulis semua plan/ target business kita. Orang yang tulis target lebih success lebih berjaya daripada orang yang tak buat target.

Target Sangat Penting Dalam Network Marketing



5. Baca buku inspirasi kejayaan orang lain dan bagaimana nak berjaya.
NM atau MLM ni memang kena membaca untuk memotivasikan diri, selain tu membaca akan menjadikan diri lebih terbukak mindanya.

Membaca Akan Membantu Kejayaan Network Marketing
Membaca Akan Membantu Kejayaan Network Marketing


Membaca Akan Membantu Kejayaan Network Marketing
Membaca Akan Membantu Kejayaan Network Marketing


6. Tahu sebab KENAPA terlibat dengan NM. 
Perlu tahu kenapa pilih untuk bersama sesuatu NM atau MLM. Nak WAHM, nak financial freedom, nak flexsible time dan sebagainya.

Bisness




7. Mengahadiri training, kursus.
Pergi training dan kursus untuk menambahkan ilmu dan mempelajari teknik yang betul untuk melakukan NM ini.

Training dan Kursus Sebahagian Daripada Network Marketing
Training dan Kursus Sebahagian Daripada Network Marketing


8. Study tentang produk, barulah kita jadi lain daripada yang lain.




9. Share tentang product di mana saja medium yang kita ada
Gunakan fb, instagram, blogging dan sebagainya supaya orang tahu tentang produk yang kita dan business kita.




10. Menjadikan organisasi atau business kita sebagai organisasi yang meningkatkan potensi orang lain. Help others to helps other.

Help Others To Help Others
Help Others To Help Others


12. Enjoy perjalanan kita dalam satu-satu NM. 
Happy dengan NM, happy dgn marketing plan, happy dengan upline, sidelines tu sangat penting.

Happy Melakukan Bisness
Happy Melakukan Bisness 


Ini adalah antara ciri-ciri Network Marketing yang menjadikan orang biasa mampu mempunyai empayar business mereka sendiri. Revolusi ini menjadikan kita orang biasa yang luar biasa kualiti hidupnya.

Network Marketing
Network Marketing
Robert Kiyosaki menyatakan bahawa revolusi Network Marketing menjadikan semua orang mampu mewah, kaya dan lebih gembira. Anda pasti tidak akan rugi memilih Shaklee sebagai Network Marketing anda. MA$ mampu menyediakan anda ciri NM yang akan membantu anda meluaskan empayar anda.


Shaklee Independent Distributor
Nur Masliza
012-2965214

Tuesday, 20 May 2014

Work At Home Mom...Sebab musabab

Work at home mom atau ibu bekerja daripada rumah makin menjadi trend uolls. Tambahan pulak dengan perkembangan internet dan telefon bijak pandai (smart phone) ni, WAHM bukan lah suatu masalah lagi. Ibu moden duduk dirumah, lepak cafe cukup time duit berkepok-kepok dalam akaun bank. Fuhhh sapa tanak kan. Tambahan pulak kalau ada pelbagai faktor penarik dan penolak untuk seseorang tu jadi WAHM. Memang seronok lah kalau tak perlu ke office tak yah ngadap muka menyinga si boss yang dah kerepot dan berkedot-kedot tu kann. Hahahaah

Pelbagai sebab dan musabab kenapa wanita pilih untuk kadi WAHM walaupun sijil pengajian bertingkek-tingkek hehehe... 
Antara sebab yang paling glemer ialah:

1. Menguruskan anak-anak dan keluarga
2. Masa beribadah yang lebih selesa
3. Masa kerja lebih fleksibel-
4. Tidak suka jalan sesak
5. Tidak suka politik pejabat
6. Suka berdikari
7. Mencuba pelbagai pelbagai perkara baru tanpa had
8. Menggunakan sepenuhnya bakat dan kemahiran yang ada, sudah tentunya dalam bidang penulisan
9. Boleh sertai apa sahaja aktiviti, program tanpa halangan
10. Suka apabila apa yang diusahakan berjaya
11. Tidak suka budaya bodek, sesak nafas dibuatnya
12. Bebas meletakkan hala tuju dan matlamat diri sendiri dan keluarga
13. Boleh menjaga batas sebagai wanita, isteri dan muslimah-mudah-mudahan
14. Mendidik anak-anak dengan cara sendiri
15. Boleh memberi sepenuhnya kasih sayang kepada anak-anak tanpa batas. Tiada lagi keluhan tiada masa.
16. Walaupun sibuk, kesibukan yang masih boleh diurus.
17. Apabila rasa letih, penat, tidak bermotivasi boleh bercuti bila-bila masa sahaja apabila saya suka
18. Apabila sudah bermotivasi, boleh sahaja berkerja berganda-ganda dalam jumlah masa yang banyak dalam satu hari.
19. Moga saya mendapat dan memberi manfaat kepada lebih ramai wanita untuk memilih status bekerja dari rumah- inilah perjuangan saya yang sebenar.
20. Sudah hilang minat dengan kerjaya yang dilakukan.

Reasons no 1-4 adalah antara penyebab kenapa mak jemah pilih WAHM. Lebih manis sebab wahm dengan income sendiri tak yah harapkan income daripada suami. Puas hati aku...bukan takat beratus ratus income tapi 4-5 angka uollsss.

Dengan Shaklee alhamdulillah saya mampu merasai nya. Malah income dengan shaklee ni saya mampu hadiahkan suami kereta idamannya serta mampu renovate dan hias rumah baru kami. Masa dengan anak, suami lebih banyak. Siapa cakap WAHM tak leh bantu suami kannnn.

Saya boleh bagi cara dan strategy macam mana nak menjadi WAHM 4 dan 5 angka dengan Shaklee. Join saya dan team MA$ hari ini...dan anda pasti tak akan menyesal, malah gomen pun galakkan kita jana duit melalui media sosial kan. Jadi suri rumah, lepasan sekolah dan karier women lain yang plan nak jadi WAHM boleh carik saya...
Seronok tau bila WAHM guna duit Shaklee untuk buat semua ni..
Bukan jaja impian uolls tapi ini lah kenyataan nya..,WAHM yang berduit dengan Shaklee...


Sunday, 6 April 2014

Buat Duit Online~~Pilihan terbaik elakkan poket kering lepas raya

Alhamdulilah hari minggu yang damai. Sempena kehadiran Ramadhan tak lama lagi, saya teringat kisah makcik-macik saya di KL ni. Biasalah bila puasa persiapan nak puasa pun dah menggunakan banyak duit. Balik KL selepas raya memang selalu sangat kekeringan. Masa ni lah nak tunggu gaji seterusnya tu yang menyeksakan. Saya selalu jugalah menjadi banker tal bertauliah dulu2 sebab belim berkeluarga kan. Hehehe. Peruntukan kewangan puasa selalunya melebihi bulan2 lain. Saya pun tak pasti kenapa, adakah kerana puasa adalah bulan "makanan istimewa" atau keistimewaan puasa itu sendiri.

Masa puasa ni lah persiapan raya, nak balik kampung yang selalunya ramai orang akan terlebih bajet. Memang daya akui pakaian raya at least sepasang seorang untuk setiap anak2 perlu disediakan. Kalau anak dah 4 orang? Paling koman pun RM 400, katalah mak ayah jenis tak kisah pakai baju lama, so mmg duit save banyak. Tapi kalau mak ayah pun jenis nak melaram baju made in luar negara? Walaupun hanya sepasang baju baru kan, harga pun boleh tahan juga kita letak lah dlm RM500 untuk pakaian mak ayah. Belum masuk bab nak kena beli ole-oleh rumah mak, ehh mana boleh rumah mak aje, rumah mak mertua pun kena ada juga. Ok lah kita kata RM 100 lah untuk kedua-dua rumah. Tak kiralah walaupun hanya sebalang kuih raya. Ehh rumah sendiri pun kena sediakan kuih raya juga kan, maklumlah org KL rayanya sebulan so busuk-busuk pun RM200.

Habis tu nak balik kg kenalah juga servis kereta, nak jalan jauh ni maunya dua tiga ratua juga kalau keta buatan malaysia kan. Tapai kalau mereka tu pakai keta import??? Kenalah standby 400-500 juga. Dah servis keta, nak balik kampung kena fikir minyak dan tol juga, katalah dalam RM300 untuk ke pantai timur (tol murah). Hah, balik kampung tak kasi duit raya??? Huhhhh memang tak sahlah lam, at least sorg singgit, kedekut2 pun sediakan RM100 utk anak2 buah terdekat. Then nak jugak dihulur pada mak dan mak mertua sorang RM100 kan. Cer totalkan berapa perbelanjaan raya tu??? Hah.....RM2200 dah. Habis kalau gaji bersih RM3000, balik KL nanti balance cuma RM800 je. Belum tolak duit bulanan keta, bil air api, sekolah anak-anak. Pendek kata lepas raya kalau tak beringat memang KOREK TABUNG  lah jawabnya. Huhuhu

Jadi bila teringatkan masalah ni, saya nak berkongsi dengan anda tentang marketing plan Shaklee. Anda bolehmulakan daripada  sekarang. Mula sekarang? Buat apa tu? Hahaha...untuk elakkan anda balik KL lepas raya poket kosong, meh sini saya ajarkan anda business online Shaklee. Dengan plan paling kurang pun dalam 6 bulan anda akan dpt 4 angka. Ni kalau mula dari bulan April, Mei, Jun dan Julai at least anda dah ada tambahan duit 3 angka dengan Shaklee. Kami gunakan formula "6 steps" di mana saya akan bantu anda untuk menjadi income daripada 0-4 angka menggunakan 6 steps ini. Jika anda fokus dalam setiap coaching, anda boleh dapat 4 angka tersebut lebih awal. Ohh ini bukan skim tipu yer, ini network marketing Shaklee yang mana saya telah berjaya dapat 5 angka hanya dengan business online Shaklee.

Nah jadual di atas menunjukkan bagaimana anda boleh mendapat 3 angka sebelum raya nanti jika anda mulakan dari sekarang. Saya dah membuktikan formula "6 steps" yang diperkenalkan oleh empayar jutawan ini, sangat membantu perjalanan karier saya dengan Shaklee.

Setakat ini sudah ramai ahli saya yang menikmati 3 angka dan 4 angka juga sudah ramai. Uishh marketing plan shaklee sangat best.....nanti dalam entri seterusnya saya akan ceritakan lagi. Jadi bagi anda yang tercari cari jawapan bagaimana supaya balik raya nanti poket tidak koyak sana koyak sini, hubungi saya untuk info lebih lajut.

Nur Masliza 012-2965214

Sunday, 22 December 2013

Blogging, Fun, Money : Business Shaklee di alam maya

Blogging Fun Money ---mcm best je kan bunyik nya..heheh mmg best pon uolss. Ekceli itu tajuk training yang saya attend khas utk group PAF, dan LiSA. Seronok uolls bisness shaklee kami ni. Dapat gi training FOC lagi. Ilmu free uolls. Dunia blogging ni mmg dah lama pun pada diri saya. Dulu2 zaman memula kerja
blog ni saya buat mcm diary hehehehe. Mencurah perasaan pun dalam blog ni lah, hehehehe. Disebabkan beberapa sebab yang tak dapat dielakkan, blog NUR HATI terpaksa saya delete. Biarlah kisah-kisah lama tu jadi sejarahkan...

Training Blogging, Fun, Money (BFM) ni sebenarnya dibuat supaya keluarga Shakler kami dapat menggunakan medium lain selain fb untuk mempromosikan produk dan bisness kami. Maklumlahkan fb memasing tu dah tepu rasanya hahahaha. Kami harus mencari sesuatu yang baru, fresh bagi memastikan kami dapat terus bersaing. Alang-alang dah berbisness ni kan, biarlah sampai menjadi dan berjaya.

Macam biasalah kan, lepas training kita bergambor dulu kan. Memang banyak ilmu yang dapat kami gali hari tu uolls. Mcm mana nak menjadikan blog kami 'tumpuan' orang ramai dan apa key word yang membolehkan blog tu mudah dicari. Maklumlah mmg ramai orang yang ber blog ni kan. 

Paling best bila dpt sharing daripada otai blogger Fara dan Master Azlin.  Ok lah next time kita ceciter lagi khasit dan pekdah dari BFM ni hehehehe....
Mana buleh sekali harung je kannnn


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...