Showing posts with label Mealshakes. Show all posts
Showing posts with label Mealshakes. Show all posts

Wednesday, 7 January 2015

Rahsia Meningkatkan Selera Makan Anak

Pagi ni hati sangat terhibur dengan gelagat permata hati saya Firas. Masakan tidak, bangun seawal jam 630 pagi. Merengek nak ikut papanya pergi exam. Siap cakap 'saya pun exam juga tahu tak'. Hehehe exam lah sangat kan. Lepas tu dah kena tinggal dengan papanya, mulut mungil tu dok mintak makanan. Comel je bila dia datang kat saya yang tengah lipat baju, sambil tunjukkan perutnya dan cakap 'mommy perut saya hungeri -hungry lah' hehehehe. Dia ni memang memanjang aje lapar nya selagi botol mealshake tu masih ada isi. Memang mealshake ni membuatkan selera makan anak saya sentiasa ada. Takdelah dia memilih nak makan meehun memanjang. 

Mealshake adalah multivitamin dengan perisa dan bau vanilla ni memang membuatkan anak saya sangat teruja nak minum. Yelah bau vanilla tu sendiri memang dah mengigatkan kita pada ais krim ermmm yummeh. Hehehe biasanya saya campurkan sesudu besar mealshake ni ke dalam minuman anak saya. Sehari saya hadkan 2 sudu je untuk Firas, maklumlah tak nak lah dia terlebih 'bambam' mac dulu-dulu heheheh.

Mealshakes Membantu Meningkatkan Selera Anak
Mealshakes Membantu Meningkatkan Selera Anak

Saya mula berikan Firas sejak dia berusia 2 tahun lebih, sekarang dia dah nak masuk 4 tahun. Anak saya berhenti minum susu seawal umur 2 tahun, sebab itulah saya berikan dia mealshakes ni. Memang dari dulu lagi Firas memang suka makan tapi bezanya dulu dia memang kurang sangat nak makan nasi, tapi lebih suka makan beehun, spaghetti, ataupun mee sabah. Alhamdulillah Firas suka makan sayur juga. Kalau tidak agak susah jugakan sebagai ibu nak bagi sayur-sayuran pada budak-budak kecil ni. Untungnya ada mealshakes ni sebab dapat meningkatkan selera makan anak, selain membantu elakkan sembelit. Syukur sangat bila Firas memang tak pernah berdepan dengan masalah sembelit ni. Ngeri jugak bila dengar anak-anak kawan yang menanggis bila nak 'yakk' ni. 

Jom layak gelagat Firas yang suka makan. Nasib baik sekarang ni dia dah tak terlalu bambam walaupun makan banyak. Yelah dah besar ni banyak main, tenaga banyak guna melompat sana melompat sini kan so tak berpeluanh gemuk hehehe.

Makan Kepchi Pun Ok
Makan Kepchi Pun Ok 


Firas Zaman Bambamnya
Firas Zaman Bambamnya


Sentiasa Berselera
Sentiasa Berselera


Makan Sayur Pun Dia Tak Memilih
Makan Sayur Pun Dia Tak Memilih


Grilled chicken chop mommy buat


Coco crunch pun tibai

Spaghetti pun favourite juga


Spaghetti lagi


Ehh dia makan nasi dengan telur lah, hari ni mommy xmasak sayur hehe
Ehh dia makan nasi dengan telur lah, hari ni mommy xmasak sayur hehe


Uits makan kek pulak
Uits makan kek pulak


Saya nasihatkan ibu yang mengadapi masalah anak yang picky eater, kerap sembelit, dan sering demam boleh cuba berikan minuman multivitamin ini. Sekurang-kurangnya kita sebagai ibu  happy bila tengok selera anak meningkat kan. Satu botol tu tahan 2 bulan lebih, kekadang saya sampai 3 bulan, harga pun mampu milik RM119 sebotol. Teruja sangat bila tengok anak kita berserera makan. Ini lah rahsia kenapa saya memberikan anak saya mealshakes setiap hari, ni lah juga rahsia selera makan anak saya Firas sentiasa 'menyala-nyala' hehehehe.


Kenapa Mealshakes

Saya memilih mealshakes kerana ianya diperkaya dengan 19 vitamin dan mineral. isnya juga mengandungi 9 asid amino yang diperlukan untuk tumbesaran anak-anak. 


Kenapa Anda Perlukan Mealshakes
Kenapa Anda Perlukan Mealshakes


Sunday, 14 September 2014

Mealshake Makanan Tambahan Untuk Anak Anda

Sesetengah ibu menghadapi masalah bila anak terlalu memilih makanan. Walaupun anak saya tidak memilih makan--apa yang ada semua dia sapuu hehehe, tetapi saya melihat anak makcik saya yang terlalu memilih makanan di zaman kanak2 nya. Dia cuma akan makan kalau ada ayam itupun wing sahaja. Sayur semuanyaaa dia tak makan, even kalau ada sayur dalam makanan pun dia sanggup kutip segala sayur yang berwarna warni tu buang. Lebih parah cebisan bawang dalam makanan pun dia akan kutip satu-satu tau. Buah pun hanya makan apple merah yang kulitnya merah menyala-nyala tu...setiap kali balik kampung memang ummi dia dan kami pening sebab tak larat kot nak melayankan kerenah makan dia tu. Nak ayam jeee. Itu pun nak wing saja, ayam pun nak ayam masak merah atau ayam goreng je. Haaaruuu betui kan... Sudahlah tinggi kolesterolnya, tinggi pulak kandungan lemak dan garam....



Yummeh, tapi sayang menu tidak sihat
Yummeh, tapi sayang menu tidak sihat


Anak Picky Eater
Anak Picky Eater


Antara makanan ringan atau junk food kegemaran kanak-kanak
Antara makanan ringan atau junk food kegemaran kanak-kanak
Junk Food atau Jajan atau Makanan Ringan Yang Terkenal Zaman Saya
Junk Food atau Jajan atau Makanan Ringan Yang Terkenal Zaman Saya 

Ada kanak-kanak yang cuma suka minum susu atau makan jajan, atau makan gula2 jeee setiap hari kalau pun makan nasi alahai secoit jeeee. Memang sah sah tak cukup zat jika begitu cara makannya. Jajan atau makanan ringan sangat tinggi kandungan garam, lemak, gula dan takde zat langsung. Ni adalah antara makanan ringan yang menjadi favourite anak-anak kita.  Pening juga seorang ibu jika anak mereka terlalu obses dengan sesuatu makanan yang langsung tidak berzat untuk mereka. Semasa perkembangan anak-anak ni lah kita sebagai seorang ibu patut memberikan zat makanan yang seimbang kepada anak-anak kita. Pemakanan seimbang pada fasa perkembangan anak-anak adalah penting untuk mengoptimumkan perkembangan fizikal, mental, emosi dan mencegah penyakit dari usia kanak-kanak.

Mealshakes Dengan Perisa Vanilla
Mealshakes Dengan Perisa Vanilla

Haa nampak tak aktress cantik kita Rita Rudaini pun mempercayai Mealshakes. Dah sah
sah dia tu retis tapi sebagai seorang ibu tentunya dia mahukan yang terbaik untuk anaknya. Sesudu mealshakes dengan perisa vanilla sangat harum baunya. Anak saya Muhammad Firas sukaa sangat mealshakes ni sebab aromanya seakan akan ais cream. Tempted sangat....Satu hidangan mengandungi 120kalori sahaja...                                                  


Wah artis pun bagi anak mereka Mealshakes
Wah artis pun bagi anak mereka Mealshakes



Anak adalah anugerah Allah yang tak ternilai. Semua ibu bapa sayangkan anak2 mereka, itu saya yakin sangat. Tetapi jangan kita sebagai ibu bapa alpa dengan membiarkan sahaja anak-anak memilih makanan kegemaran yang biasanya tidak membantu perkembangan mereka. Itulah sebabnya kanak-kanak ni memerlukan pilihan makanan segera yang juga baik untuk mereka - pilihan makanan yang rendah lemak, rendah-glycemic, dan mengandungi keperluan vitamin dalam badan. Opsss kanak2 memang tak suka kalau diberikan apa jua supplement dalam bentuk TABLET. Untuk ibu yang taknak pening2 kepala boleh mencuba untuk campurkan keperluan tambahan anak2 dengan makanan mereka. Mealshake ialah makanan tambahan yang terbaik untuk kanak-kanak. Ianya multivitamin dalam bentuk serbuk yang boleh dicampurkan ke dalam minuman anak anda.


Kenapa Mealshakes Istimewa???

Mealshakes Shaklee menyediakan hidangan lengkap dan asid amino yang mana ianya mudah diserap oleh badan. Ia nya diperbuat daripada bahan semulajdi so ibu-ibu tak perlu risau tentang keselamatan produk ini kepada anak memasing. Bahan semulajadi yang dimaksudkan ialah buah-buahan, sayur-sayuran, soya non GMO, lactalbumin (sejenis susu) serta beberapa campuran lain. Lactalbumin ialah bahan terbaik yang mengandungi organisma protein yang sangat berkualiti dan mujdah diserap badan samaada bayi, akank-kanak, atau orang dewasa. Ianya rendah glisemik indeks. APA tu glisemik indeks??? Glisemik Indeks adalah ukuran seberapa banyak kesan suatu makanan yang mengandung karbohidrat dalam meningkatkan kadar gula darah setelah dimakan, dibandingkan dengan glukosa atau roti putih. Makanan dengan glisemik indek yang rendah mengalami pencernaan dan penyerapan yang lebih lambat sehingga peningkatan kadar glukosa dan insulin dalam darah akan terjadi secara perlahan-lahan. Makanan dengan indeks glikemik rendah telah terbukti memperbaiki kadar glukosa dan lemak pada pesakit-pesakit diabetes, selain ianya dapat mengawal nafsu terhadap makanan manis. 


Sebenarnya mealshakes ni bukan sahaja untuk kanak-kanak tetapi ianya sesuai untuk bayi dan juga orang dewasa, cuma kanak-kanak lebih menggemari aroma vanillanya. Golongan dewasa boleh mangambil vitalea sebagai alternatif kepada multivitamin heheheh. Mealshake ni sesuai untuk kanak-kanak yang sembelit kerana ianya kaya dengan serat larut untuk membantu membuang sisa makanan yang dihadam. Kalau orang dewasa yang sembelit senang nak diuruskan betoi tak? Tapi kalau bayi atau kanak-kanak yang sembelit ni menanggis dan merengek ajelah yang mereka tahu. Kesian sangat kan. Nutrisi lengkap dengan 19 jenis vitamin, mineral dan zat yang diperlukan badan membantu kadar penyerapan vitamin dalam badan. Ianya membantu tumbesaran kerana kandungan asid folik, biotin, kaya dengan kalsium dan magnesium yang diperlukan untuk membina tulang dan melambatkan proses penuaan. Ianya berkhasiat, hidangan yang ideal, serta enak dan menyelerakan.


 Khasiat Mealshakes
Khasiat Mealshakes

Jadi ibu-ibu setiap kali membeli kan makanan untuk anak-anak pastikan indeks glisemik yang rendah supaya kita tidak memberikan makanan yang menjerumuskan anak kepada penyakit. Budak, memang lah mereka akan menjerit dan menangges minta belas simpati mak bapak untuk dapatkan makanan kegemaran mereka yang eiiii takde manfaat langsung malah menyumbang pada gelajala penyakit pula.

Untuk anak yang takde selera makan, mealshakes ini sangat membantu. Dan yang memilih makanan tu memang tidak dinafikan lagi keberkesanannya. Malah untuk anak-anak yang sering demam juga disarankan mengambil mealshakes ni untuk meningkatkan sistem imune mereka.

Mealshakes French Vanilla dengan hanya RM113.75 untuk satu canister (544gram). Sehari hanya satu sudu (sukatan berbeza mengikut umur mereka). Dapatkan promosi September ini beli 6 percuma 1.

Shaklee Independent Distributor
Nur Masliza 012-2965214


Wednesday, 10 July 2013

Supplement Sempena Ramadhan

Alhamdulillah kita semua diberikan peluang dan ruang utk mendepani ramadhan tahun ini..

Ini adalah tahun pertama saya bersama shaklee! Jika tahun tahun sebelum ini saya cuma bersahur dengan milo atau paling tidak pun murtabak atau roti, tapi tahun ni berbeza sekali hehehe! Sejak mengenali shaklee beberapa bulan yg lalu, rutin puasa sunat Isnin dan Khamis dah berubah hehehe. Sahur utk saya kini berubah samaada dengan esp+milo+mealshake ataupun cinch shake+cinch tea saja.

Dan hari ni menu sahur saya esp+mealshake dan cinch tea. Update seterus nya selepas tarawih mlm nanti hahaha. 

Pengalaman bersahur semasa puasa sunat sejak sebulan lalu, minuman tenaga shaklee ini mmg membantu saya kekal cargas sepanjang hari- bukannya tak lapar langsung(tujuan puasa mmg utk kita rasai nikmat kelaparan itu sendir). Puasa bukan alasan utk kita lemau dan lembik di tempat kerja...

Esp membantu melambatkan rasa lapar, mealshake memberikan tenaga walaupun berpuasa dan cinch tea memberikan tenaga disamping meningkatkan metabolisma badan.

So siapa yang nak ajar anak berpuasa tu sangatlah disarankan memberikan anak2 esp+mealshake+ minuman tenaga performance drink (elakkan badan dehidrasi). Jika dewasa seperti saya ni boleh juga minum performance drink cuma saya memilih utk amek cinch tea hehehe.

Sempena puasa ni siapa yg selalu gastrik juga digalakkan ambil set 3 mighty gems shaklee iaitu gabungan esp, mealshake, performance drink. Utk apa? Menstabilkan asid perut dan membantu pengidap gastrik ini menjalani ibadah puasa dgn kata lain perut tak kosong dan perut pun tak sakit. Org yg betul2 gastrik tentunya akan cuba juga puasa, berbeza dgn org yg sengaja ponteng puasa dgn alasan GASTRIK hehehe.

Jom cuba yer kengkawan

Contact me nurmasliza@gmail.com
SID ; 908080

Monday, 1 July 2013

Shaklee Penuhi Keperluan Nutrient Ibu Hamil Semasa Berpuasa

Alhamdulillah kita semua sudah pun melepasi 6 bulan pertama bagi tahun 2013 ni. Tentunya hitam putih, pahit manis dan warna warni telah tercatat dalam kanvas 2013 ini kan. Pada saya Jun 2013 sangat bermakna, bukan saja dalam kerjaya tetapi perkembangan dalam biz shaklee juga.

Julai dah datang, maknanya tak lama lagi kita semua akan berpuasa. Teringat pengalaman saya berpuasa semasa mengandungkan Firas dulu. Puasa tahun 2010 usia kandungan 5...Hehehehe..Siapa kata ibu mengandung tak boleh berpuasa kan, siapa yang berpandangan begitu memang silap. Lain lah kalau ibu preggy tu asyik muntah dan langsung tak boleh bangun, maka di haruskan untuk ibu membuka puasanya. Saya hanya tinggal puasa 2 hari sahaja sepanjang mengangung, itu pun sebab dah muntah sampai badan tak boleh nak bangun. Huhuhu...Masa saya preggy dulu, tak banyak bahan bacaan yang mendedahkan tentang produk shaklee di blog atau internet. Atau mungkin time tu saya tak byk menggunakan khidmat Dr Google  ni hahahaha.

Setelah terlibat dengan shaklee ni, memang banyak diketahui tentang manfaat produk shaklee kepada ibu mengandung, terutamanya yang berada dalam fasa muntah-muntah (1st trimester). Dan untuk ibu preggy berpuasa, shaklee mempunyai set lengkap untuk membantu ibu atau bakal ibu mengatasi masalah tersebut. Gabungan ESP, Performance Drink, Mealshake, dan Vitalea akan membantu ibu hamil mengatasi masalah pening, mual-mual, letih lesu dan sakit kepala.

Berikut adalah menu yang dicadangkan kepada ibu hamil:

Bersahur
2 sudu esp+1 sudu mealshake - gabungan esp dan mealshake ini akan memberikan ibu tenaga sepanjang hari mengelakkan ibu dari rasa keletihan yang melampau. Selain daripada itu, minuman ini adalah gabungan protein (ESP) dan multivitamin (mealshake) yang membantu tumbesaran bayi dalam kandungan.

500ml Performance drink (sebelum habis waktu sahur) - mengelakkan dehidrasi (dehydration)

Berbuka
Jika ibu tidak berselera untuk makan nasi bolehlah ambil esp+performance drink. Ataupun boleh minum performance drink.

Selepas berbuka
Boleh ambil vitalea agar ibu hamil tidak lah rasa letih, selepas seharian berpuasa. Vitalea adalah multivitamin yang sangat mudah diambil oleh ibu hamil. selain itu, ia juga mengelakkan ibu dari terkena tekanan darah rendah.

So bagaimana, diharapkan info yang dikongsi ini akan membantu ibu-ibu hamil untuk lebih bertenaga menghadapi Ramadhan dan lebih fokus melakukan amalan sunat di bulan yang penuh barakah dan mencari malam al qadar...


Masliza : 012-2965214
nurmasliza@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...