Showing posts with label Multivitamin Kanak-kanak. Show all posts
Showing posts with label Multivitamin Kanak-kanak. Show all posts

Monday, 26 January 2015

6 Tips Supaya Anak Mudah Makan Sayur

Bukan main lagikan tajuk entri ni. Ohh yer sememangnya masalah anak tak suka makan sayur dan buah-buahan ni bukan masalah sesetengah ibu sahaja, ini masalah majoriti ibu-ibu kan. Tak percaya cuba tengok iklan di TV tu, betapa susahnya ibu-ibu nak bagi sayur pada anak mereka sampai ada anak yang menyorok bawah meja lah, ibu terpaksa kejar ke sana ke mari lah. Hehehe. Begitulah nak tunjukkan kepada kita bahawa masalah susah makan sayur di kalangan anak-anak tu seakan dah sangat sinonim dengan ibu-ibu. Masalah? Setiap masalah ada penyelesaiannya, jadi ibu perlulah kreatif dalam menangani hal ini. Jangan terlalu diikutkan kehendak anak kita sebaliknya kita create suasana gembira ketika makan sayur. Sebab apa? Sayur adalah penting untuk memenuhi keperluan nutrisi anak kita. Pengambilan gizi seimbang untuk pembesaran dan tumbesaran. Baca kesan kekkurangan zat makanan di kalangan kanak-kanak DI SINI

Anak Susah Makan Sayur
Anak Susah Makan Sayur

World Health Organization (WHO) menyarankan 5 portion sayur setiap hari. Namun penyelidikan yang dijalankan oleh University College London pula menunjukkan, lima kali sehari tidak mencukupi. Manusia seboleh-bolehnya perlu makan 7 portion buah dan sayur. Manakala Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menyarankan 3 mangkuk sayuran setiap hari. Haaa nampak tak kepentingan sayuran dalam kehidupan seharian. Selera kanak-kanak memang



Bestnya Makan Sayur
Bestnya Makan Sayur

Sebenarnya nak jadikan anak suka dan minat makan sayur ni kita mulakan ketika anak kita diperkenalkan kepada makanan iaitu ketika mereka berusia 6 bulan ke atas. Ini lahpetua yangdi ajar oleh pengasuh anak saya dulu. Dia cakap setiap hari memang dia blend nasi dan sayur untuk anak-anak yang dia jaga. Dia siap pesan dengan  saya kat rumah kalau nak masak nasi blend dan gunakan sayur. Bertuahnya saya dapat babysitter yang baik dan banyak share dan ajar saya ilmu nak menguruskan anak ketika itu. Dan disebabkan saranan beliau itu lah saya rajin blend nasi dan masakkkan sayur untuk Firas. Saya ingat lagi pengasuh tu cakap kitakena biasakan lidah budak dengan sayur dari kecil supaya dia tidak menolak rasa pahit sayur bila dah dapat bezakan rasa makanan nanti. Terus terang saya akui memang saya tak tahu sebab saintifiknya, tetapi adik saya yang bekerja sebagai nurse pun cakap begitu. Dan alhamdulillah, saya tidak berhadapan dengan anak yang tak suka sayur atau buah ni. Cuma dia memilih sayur mana yang dia suka dan mana yang diatak suka je hehehe.



Perkenalkan Anak Anda Dengan Sayur Seawal Usia 6 Bulan
Perkenalkan Anak Anda Dengan Sayur Seawal Usia 6 Bulan


Ok saya nak kongsikan dengan anda semua beberapa tips supaya anak kita senang makan sayur dan buah-buahan. Tips ini adalah daripada apa yang saya sendiri lalui dan juga tips hasil daripada pengalaman kawan-kawan yang bergelar ibu. Tips ni masing-masing kami dah praktikkan, mana tau jika ibu yang bermasalah nak bagi anak makan sayur dan buah boleh gunapakai tips ini. Sharing is caring kan hehehe. 6 tips supaya anak mudah makan sayur adalah:

1. Jadi model kepada anak-anak.
Nak memupuk kecintaan anak kepada sayur dan buah-buahan ibu bapa perlulah terlebih dahulu jadi model kepada mereka. Contohnya ibu bapa sendiri perlulah makan sayur bersama-sama dengan anak setiap kali waktu makan. Beri contoh terbaik kepada mereka. Ibu ayah pun kena tunjuk suka makan sayur sama. Agak pelik kan kalau ibu bapa sibuk suruh anak makan sayur tetapi mereka sendiri tak makan sayur dan kurang makan buah-buahan.

2. Perkenalkan sayur yang berwarna warni.
Lumrah kanak-kanak sukakan warna warni kan. Jadi sebagai ibu bapa kita kena kreatif menyediakan sayur supaya anak sukar menolak. Anak saya sendiri tak suka sayur sawi (pahit katanya), tetapi dia suka makan carrot, kacang panjang, kobis, dan salad lain. Jadi caranya saya selalu pelbagaikan warna warni sayur tu buat sayur campur dan dalam masa yang sama letak sawi sikit. Dia sebenarnya tak perasan adanya sawi dalam tu sebab dia nampak sayur kegemarannya. Lagi satu potong sayur pun kena kreatif juga heheh. Macam kita potong carrot tu kita boleh buat bentuk bintang, bentuk 3 segi dan macam-macam lagi. Ini banyak di praktikkan dalam bento.


3. Selitkan sayur dalam makanan kegemaran mereka.
Ini tips daripada kawan-kawan yang saya dapat semasa bersembang sesama kaum ibu. Ada ibu berkongsi yang dia sering selitkan sayur dalam makanan kegemaran anak dia seperti dalam bubur nasi, spaghetti dan macam-macam lagi. Katanya dia selalu potong sederhana atau halus supaya anak tidak perasan akan kehadiran sayur tu.

4. Jangan terus abaikan sayur bila anak menolaknya.
Sesetengah ibu bila tahu anak tak suka sayur, mereka terus tak masukkan sayur bila memasak. Alasan mereka sebab anak tak makan. Nanti anak pilih seketul-seketul sayur tu letak tepi. Ini silap ibu sebenarnya. Dah tahu anak tak nak sayur terus tak nak masukkan sayur. A big nooooo sebenarnya ya. Semua amalan bermula dari rumah, walaupun anak tak suka makan sayur arwah mak saya tetap masukkan sayur tetapi dia akan potong kecil-kecil. Jadi nak tak nak kena telah juga. Apatah lagi kalau pergi makan kat kedai makan, arwah mak saya selalu cakap kalau tak makan sayur ni nanti kena bayar tau. Kesian mak dan abah kena bayar lebih sebab tak makan sayur. Dah adik-adik saya pun dengan muka kelat makan lah sayur tu hehehe. Tapi saya nampak trick ini menjadi. 

5. Pujuk anak dengan kasih sayang.
Tips ini saya amalkan sendiri bila anak saya tak nak makan sawi. Pujuk dengan kasih sayang ni saya bagitau dia kalau dia tak makan sayur dia tak boleh ikut mommy dan papa masuk syurga. Kalau tak makan sayur nanti mommy dan papa tak love (sayang) dia dah. Budak mesti nak mak bapak dia sayangkan dia kan. tentu nak ikut mak ayah masuk syurga kan. Opss sebelum tu selalulah bercerita tentang syurga dan neraka, dosa dan pahala, serta erti syaitan. Bila dia tahu seronoknya syurga, apa yang ada dalam syurga dan apa yang ada dalam neraka tu cepat je dia makan sawi sebab nak ikut mommy dan papa masuk syurga heheheh. Apatah lagi dia sendiri nampak mak ayah dia makan sayur dan buah dengan sedapnya.

6. Perkenalkan sayur seawal 6 bulan
Seperti yang saya kongsi kan di atas tadi, memang tugas ibu memperkenalkan sayuran seawal usia anak 6 bulan ni memberikan manfaat kepada tabiat memakan sayur. Saya perhatikan ramai ibu tak sanggup nak bagi anak makan sayur sebab lebih suka bagi anak mereka makan nestum. Memang nestum mudah disediakan tetapi masakan ibu buat lebih berkhasiat. Apatah lagi ibu boleh terus bagi sayur kepada anak mereka. Sayur untuk kesihatan dan tumbesaran yang maksimum. 


Ini adalah 6 tips yang saya dan kawan-kawan dah amalkan dalam memupuk sikap suka makan sayur dikalangan anak-anak. Mana tahu ibu-ibu di luar sana boleh juga amalkan tips ini untuk memastikan anak suka makan sayur dan membesar bagai juara. Memang masalah anak picky eater boleh diatasi dengan memberikan multivitamin dan protein tetapi untuk ibu yang masih struggle supaya anak mereka sukakan sayuran boleh lah cuba tips ini. Saya dan kawan-kawan dah mencuba tips ini dan Alhamdulillah berjaya. Manalah tahu ibu lain yang mahu mencuba lagi  kan. Tak salah kami share apa yang kami lakukan dengan ibu-ibu lain kan. At least ibu kurang lah pening kepala kan. Hehehe. Jom cuba bersama-sama!


Love
Masliza 012-2965214
SID :908080

Friday, 23 January 2015

10 Tanda Kanak-Kanak Kurang Nutrisi

Kita selalu dengar  orang cakap anak gemuk orang cakap cukup khasiat, tapi sebenarnya silap. Anak kita gemuk, debab, sihat tu bukannya sebab dia cukup khasiat tetapi terlebih pengambilan lemak dan karbohidrat dan bukannnya cukup keperluan nutrisinya. Kekurangan nutrisi dalam makanan harian anak kita, anak merencatkan pertumbuhan dan tumbesaran mereka.

Kanak-Kanak Kurang Nutrisi
Kanak-Kanak Kurang Nutrisi


Kita rasa kita hidup di Malaysia ni tentunya takde kes kanak-kanak kekurangan nutrsisi kan. Ohh kita silap jika kita beranggapan begitu. Satu kajain yang dikalankan oleh Kaji Selidik Nutrisi di Asia Tenggara (SEANUTS) mendapati seorang daripada 10 kanak-kanak di Malaysia menunjukkan simptom tidak cukup zat makanan yang mana ia telah membantutkan tumbesaran mereka. Boleh rujuk artikel suratkhabar Kosmo di bawah untuk melihat sendiri kes kanak-kanak kurang nutrisi di Malaysia ni.

Kes Kanak-Kanak Kurang Nutrisi Di Malaysia
Kes Kanak-Kanak Kurang Nutrisi Di Malaysia

Di sini saya kongsikan dengan anda semua beberapa tanda anak kita kurang nutrisi berdasarkan apa yang diberikan oleh nutritionist:

1. Rambut 
Kanak-kanak yang kekurangan nutrisi akan mengalami  masalah rambut sepetri rambut yang mudah putus, kering, mudah gugur dan tidak bermaya.

2. Mata
Mata kanak-kanak yang kurang nutrisi ini kelihatan tiak bermaya, lesu, membran juga tidak bermaya, berbintik, kemerahan, lambat menyesuaikan dengan kegelapan. Harus di berikan perhatian jika anak kita mengahadapi masalah RABUN dari kecil. Rabun di kalangan kanak-kanak menandakan mereka kekurangan Vitamin A.

3. Gigi dan gusi 
Part paling dipandang ringan oleh orang dewasa terutamanya ibu bapa ialah tentang kesihatan gigi dan gusi anak-anak. Gigi kanak-kanak yang mudah rosak, mudah tercabut dan rongak, serta gusi mudah berdarah, bengkak  dan spongy adalah tanda kekurangan nutrisi kepada anak kita.

4. Muka
Kulit muka kanak-kanak yang kurang nutrisi ni selalunya mudah menggelupas, bersisik, kulit yang merekah, mudah terkena jangkitan dan alergi.

5. Kelenjar 
Bengkak pada bahagian tengkuk dan pipi juga tanda seseorang kanak-kanak itu kekurangan nutrisi.

6. Lidah 
Ramai yang tidak tahu bahawa lidah manusia (tak kiralah kanak-kanak atau dewasa) sepatutnya berwarna PINK yer. Jika lidah berwarna PINK tandanya kanak-kanak itu cukup nutrisi, jadi jika berwarna selain pink atau mudah bengkak dan terlalu lembut tandanya anak kita kekurangan nutrisi.

7. Kulit
Sering kali kita lihat kanak-kanak yangterlalu kurus seperti di negara Afrika Selatan tu kulit mereka kering, kasar, berbintik, rasa kesat, tidak mempunyai lemak di bawah kulit. Ini adalah tanda mereka kekurangan banyak zat dalam makanan. 

8. Kuku
Kuku kanak-kanak yang kurang nutrisi atau kurang zat ini biasanya berbentuk sudu, mudah patah, dan bergelang (ridget)

9. Organ dalaman 
Kadar degupan jantung, tekanan darah dan keadaan jantung tidak normal, pembengkakan atau pembesaran hati dan limpa, sistem penghadaman yg tidak normal, mudah tersinggung, kebingungan, kebas kaki dan tangan, ketidakseimbangan.

10. Otot dan Tulang
Penampilan otot yang kelihatan lemah, benjolan pada tengkorak ataupun hujung tulang, benjolan kecil pada tulang rusuk, kaki yang melengkung.


Kenapa pula nutritionist cakap kanak-kanak yang tembam dan gemuk tu kurang nutrisi, kurang zat? Hehehehe. Menarik kan, even saya pun tertanyakan soalan yang sama. OK gini, kanak-kanak yang gemuk atau terlebih berat badan ni mempunyai kecenderungan mengambil lebih karbohidrat atau lemak dalam makanan mereka. Terlebih gula, terlebih garam dalam makanan mereka sebab kegemaran mereka makan junk food, makan gula-gula dan sebagainya tetapi mereka ini kurang-kurang dan sangat kurang mengambil buah-buahan dan sayur-sayuran. Saya tahu 60% kanak-kanak memang tak suka, tak leh nampak sayur pun dalam makanan mereka. sanggup tu kutip seketui-seketui sayur yag ada letak tepi. Hehehehe, ini saya tengok sendiri anak-anak kawan dan anak makcik-makcik saya. Padahal sayur dan buah-buahan ni membekalkan segala vitamin, mineral dan juga fiber kepada anak-anak kita. Alhamdulillah saya tidak berhadapan dengan masalah ini. Cer tengok gambar di bawah. Berselera kan dia makan sayur hehehehehe.






Pengalaman saya sendiri bila anak terlebih tembam ni sebabnya dia terlalu suka minum susu formula masa masuk 2 tahun. Bila berhenti breastfeed je, dia mula rasa susu formula tu best agaknya. Malam-malam tak tahu berapa kali dia mintak susu. Sudahlah makannya macam orang dewasa hehehehe. Walaupun makan sayur tapi gemuk juga kan hahahah. Ekcelli saya dulu masa Firas tembam, memang semua orang cakap dia cukup makan, padahal masa tu saya sangat risau sebab dia terlalu bambam (tembam). Mari saya kongsikan dengan anda semua betapa boolat dan bambamnya Firas semasa dia berusia 2 tahun. Ya Allah , risaunya saya sebab pakaiannya kena beli untuk budak berusia 3-4 tahun padahal dia baru berusia 2 tahun. Ini bukan cukup nutrisi tapi kalau nutritionist cakap dia sebenarnya kurang nutrisi. Yess, kena ingat budak tembam gemuk pun tanda kekurangan nutrsi. Ibu-ibu pelase bear in mind yer, jangan anggap anak kita yang kurus kering tu sahaja kurang nutrisi, yang terlebih berat badan atau mengalami obesiti juga di klasifikasikan sebagai Kurang Nutrisi.  

Tembamnya Firas
Tembamnya Firas

Sambutan Birthday Ke-2 Tahun. Jelas Nampak Dia Kurang Nutrisi Di Sini
Sambutan Birthday Ke-2 Tahun. Jelas Nampak Dia Kurang Nutrisi Di Sini

Kanak-Kanak Obesiti Juga Kurang Nutrisi
Kanak-Kanak Obesiti Juga Kurang Nutrisi 

Bila dah doktor sound anak saya ni bakal obes kalau saya tak control corak pemakanannya, saya slowly stopkan susu formula tu dan gantikan dengan fresh milk dan vitagen. Itupun vitagen tu saya campurkan dengan air. Untuk memenuhkan keperluan zat makanan dia saya teruskan memberikan dia makan omegaguard-minyak ikan yang kaya dengan DHA, EPA dan ALA. Tengok betapa anak saya ni suka makan Omegaguard tu DI SINI. Selain tu, saya juga bagi dia minum mealshakes untuk memenuhi keperluan vitamin hariannya. Yelah siapa taknak anak sihat dan cergas kan. Saya pun taknak lah anak saya obes dan doktor cakap anak awak ni terlebih lemak je tapi zat dan nutrisi lain tak cukup heheheh. Baca lanjut mengenai Mealshakes DI SINI. Masa dulu nak bagi anak saya multivitamin kunyah ni belum keluar lagi. Memanglah kat farmasi ada banyak deretan chewable vitamin kan, tapi di sebabkan saya ni SID yang hebat, maka cinta dan kepercayaan saya kepada produk Shaklee ni sangatlah tinggi heheh.

Dan bermula Januari 2015 ni, Chewable Vita-lea For Children ni kembali ke pasaran Malaysia setelah hampir 2 tahun tiada di sini. Dan tentunya saya mahukan yang terbaik untuk anak saya. Chewable Vita-Lea ni adalah multivitamin daripada sumber mineral semulajadi. ianya di perkaya dengan 18 jenis vitamin dan mienral. Dan Chewable Vita-Lea ini sangat-sangat sesuai untuk kana-kanak obesiti kerana ianya menganbungi zat atau nutrisi lengkap yang diperlukan untuk tumbesaran mereka. Selalunya budak yang obes ni tak makan sayur, tak makan buah kan, so solution nya untuk ibu-ibu ialah berikan dia sebiji Vita-Lea ni. Oh yer Vita-lea ni berperisa anggur tanpa pewarna dan pemanis tiruan. Saiznya yang hanya sebesar duit syiling 5 sen sahaja. Ohh yer mak-kamk tak perlu lah risau takut anak-anak tak makan sebab tablet multivitamin ni manis dan sedap. Jom kita layan kesedapan rasa multivitamin kunyah ini. 
Chewable Vita-Lea For Children
Chewable Vita-Lea For Children





Heheheh Firas cakap 'rasa best' sebenarnya dia tak boleh nak describe rasa anggur tu. Pada kanak-kanak berusia 3 tahun seperti dia (opss esok lusa dah 4 tahun dah haaha) asalkan tablet tu tak pahit tak pedas tak masam itu dah cukup best untuk mereka kan. Anda boleh order Chewable Vita-lea For Children DI SINI.

Siapa yang disarankan mengambil Chewable Vita-Lea For Children ni?
1.Kanak-kanak yang kurang selera makan
2.Kanak-kanak yang tak suka minum susu (vita-lea ni ada 200mg kalsium)
3.Kanak-kanak yang rabun
4.Kanak-kanak yang suka junk food (picky eater)
5.Kanak-kanak yang tak suka sayur
6.Kanak-kanak yang selalu sakit dan demam
7.Kanak-kakan terlebih berat badan aka "terlebih sihat dan chomell"
8. Kanak-kanak mudah mengantuk



Kesimpulannya kita sebagai ibu bapa harus peka dengan piramid keperluan makanan untuk anak kita. Memang lumrah jika kanak-kanak tidak suka sayur tetapi tuga skita sebagai ibu bapa ialah memujuk mereka supaya makan sayur. Di sinilah kreativiti kita sebagai ibu bapa sangat penting. Saya ada beberapa tips untuk dikongsikan dengan pembaca sekelian tentang TIPS ANAK MUDAH MAKAN SAYUR, saya akan kongsikan dengan anda semua untuk entri yang akan datang. 

Love
Masliza 012-2965214
SID : 908080

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...