Showing posts with label Nyanyuk. Show all posts
Showing posts with label Nyanyuk. Show all posts

Friday, 5 February 2016

Tips Elak Nyanyuk Awal

Nyanyuk atau Dementia seringkali dikaitkan dengan orang perempuan. Manakan tidak setiap kali melahirkan anak pasti ada urat yang putus. Orang tua dulu-dulu cakap lagi banyak anak, lagi banyak urat putus dan bila makin banyak urat putus lagi cepat nyanyuk seseorang perempuan. Entah betul entahkan tidak! Hehehe. 

Lebih serius apabila seseorang tu di sahkan mengidap Alzheimer atau nyanyuk walaupun belum lagi diusia emas! Eiii takmau lah kan nyanyuk di usia yang tak sepatutnya. Letak barang lupa, parking keta kat mana pun lupa, nama anak pun lupa (aiyorkkkkkk) aiseyyyy man....Jom kita tengok tips untuk mengelakkan dari nyanyuk awal!

Tips Elak Nyanyuk Awal


Tips Elak Nyanyuk Awal

1- Bersenam. Semakin kita cergas, semakin cantik lancar darah di dalam badan dan ke otak kita, semakin banyak sel- sel otak yang baru akan muncul.

2- Berkomunikasi. Elakkan menyendiri dan tidak bergaul dengan orang lain. Biasakan berbual dan bertukar- tukar fikiran dengan orang lain.

3- Banyakkan latihan minda seperti membaca, membuat puzzle, menyelesaikan kuiz dan teka- teki. Mendengar muzik juga melatih minda menjadi lebih cerdas.

4- Jaga kesihatan jantung. Caranya mudah, apa yang baik untuk jantung, maka ianya baik untuk otak.

5- Kawal stress setiap hari melalui solat, meditasi ataupun yoga.

Wednesday, 25 June 2014

Atasi Masalah Mudah Lupa dan Nyanyuk dengan Omega Guard Shaklee

Haish tiba-tiba teringat lah pulak kisah lama. Ini gara-gara pic yang di designkan oleh kawan Mak Jemah ni.
    Income like a manager with Shaklee

Memang tak hingin pun mak jemah nak ingatkan sejarah silam tu, tapi apakan daya omegaguatd Shaklee memang membantu mak jemah untuk tidak mudah lupa atau tak mudah jadi nyanyuk. Tentu anda semua terpinga-pinga apakah kena mengena omegaguard dgn penyakit cepat lupa atai nyanyuk ni kan. Ok disebabkan omega guard Shaklee (minyak ikan) ni mengandungi omega 3 iaitu asid lemak penting yang mengandungi EPA dan DHA yang sangat penting untuk perkembangan memori dan menajamkan minda. Haaa kandungan EPA dan DHA ni lah yang bila mak jemah makan omega guard Shaklee tu menjadikan mak jemah tak mudah menjadi pelupa. 

Kenapa mak jemah suka kan omegaguard atau minyak ikan Shaklee ni. Of course lah sebab mak jemah ni tokey shaklee (bukan mak jemah declare tau tapi kengkawan yg ckp) tetapi sebab lain ialah kerana ia adalah satu-satunya minyak ikan omega 3 paling tulen, lengkap dengan 7 jenis asid lemak semulajadi termasuk EPA, DHA dan ALA.



Haa nampak tak banyak benefit omegaguard ni sebenarnya...Ni adalah poster Mak Jemah yang ke 5 menggunakan power point. Hahaha. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...