Showing posts with label Performance Drink. Show all posts
Showing posts with label Performance Drink. Show all posts

Saturday, 20 June 2015

7 Tips Elakkan Mudah Rasa Lapar dan Dahaga Ketika Berpuasa

Tips Elakan Rasa Lapar dan Haus Ketika Berpuasa
Tips Elakan Rasa Lapar dan Haus Ketika Berpuasa


Salah satu cabaran di bulan puasa ialah menahan rasa lapar dan dahaga. Ramai orang yang tidak dapat menahan rasa lapar dan dahaga di siang hari kerana tidak bersahur atau bersahur terlalu awal atau mengambil makanan lambat hadam ketika bersahur. Sebab itulah bila berpuasa kita digalakkan bersahur.  Rasululullah Sallallahu `alaihi Wa Sallam Bersabda :

 " Bersahurlah Kamu Semua Kerana Sesungguhnya Pada Waktu Makan Sahur Itu Terdapat Keberkatan "


Nabi SAW juga bersabda Maksudnya:

“(Makanan) Sahur itu seluruhnya adalah berkat, maka itu janganlah kalian meninggalkannya walaupun hanya dengan seteguk air, sesungguhnya Allah dan para Malaikatnya mendoakan orang-orang yang bersahur.”

Islam sangat menggalakkan umatnya melewat-lewatkan waktu sahur. Dari Anas beliau meriwayatkan daripada Zaid bin Tsabit,


تَسَحَّرْنَا مَعَ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ ثُمَّ قَامَ إِلَى الصَّلَاةِ قُلْتُ كَمْ كَانَ بَيْنَ الْأَذَانِ وَالسَّحُورِ قَالَ قَدْرُ خَمْسِينَ آيَةً

“Kami dulu pernah makan sahur bersama Rasulullah SAW lalu baginda bangun untuk melakukan solat.” Aku -Anas- berkata, “Berapakah jarak antara azan (maksudnya iqamah) dengan makan sahur?” Zaid menjawab, “Dengan kadar waktu yang diperlukan untuk membaca lima puluh ayat.” (riwayat Al Bukhari dalam Kitab as-Shiyam)



Bersahur Bantu Kita Mudah Rasa Lapar dan Dahaga Ketika Berpuasa
Bersahur Bantu Kita Mudah Rasa Lapar dan Dahaga Ketika Berpuasa


Sahur adalah sangat penting bagi umat islam untuk meneruskan rutin harian dengan menahan lapar dan dahaga disepanjang bulan Ramadhan pada siang hari. Tanpa sahur yang betul, badan akan mudah lemah dan tidak bertenaga. Biasanya anak-anak kita yang baru belajar hendak berpuasa ini lah yang sering tak dapat menahan lapar dan haus ketika berpuasa kan. Walaupun begitu ramai juga orang dewasa yang tiba-tiba diserang gastrik dan pelbagai penyakit sehingga tidak dapat berpuasa di bulan Ramadhan ni kan. Hehehehe.


Buruk Rupanya Bila Orang Dewasa Tak Boleh Tahan Lapar Dan Dahaga Ketika Berpuasa Ni
Buruk Rupanya Bila Orang Dewasa Tak Boleh Tahan Lapar Dan Dahaga Ketika Berpuasa Ni

Lapar dan Dahaga Ketika Berpuasa
Lapar dan Dahaga Ketika Berpuasa



Kali ni saya akan kongsikan dengan anda semua 5 tips mudah untuk mengelakkan kita (anak-anak terutamanya) mudah rasa lapar dan dahaga ketika berpuasa. Tips ini juga membantu mereka yang berpuasa daripada lemau dan lemau sepanjang berpuasa.  

1. Elakkan makan makanan yang berminyak dan berlemak ketika bersahur. Contoh makan nasi goreng dan ikan masin. 

2. Banyakkan minum air kosong atau jus buah tanpa gula. Ini kerana ketika siang hari tubuh badan kita akan kehilangan banyak air. Jadi memulakan puasa dengan pemulihan air adalah langkah yang bijak.

3 .Ketika smpai waktu berbuka, pelbanyakkan mengambil makanan yang cepat hadam seperti jus buahan, sup dan bubur. Gula dan karbohidrat yg terdapat dlm makanan ini lebih mudah dihadam. Lantaran itulah kita dsunnahkan berbuka dengan buah Kurma atau Tamar. Kurma atau Tamar ini adalah makanan terbaik ketika berbuka kerana boleh membekalkan sumber tenaga segera mengantikan bekalan makanan yang di gunakan siang hari.

4. Elakkan makanan manis dan makanan yang tinggi Glisemik Indeks (GI) ketika sahur. Makanan yang banyak mengandungi gula dan tinggi GI sebenarnya boleh menjadikan anda letih kerana proses penghadamannya lebih cepat. Selain itu, makanan berempah dan pedas juga perlu di elakkan oleh pesakit gastrik.

5. Elakkan minuman berkarbonat mempunyai kandungan gula yg tinggi yg boleh meletihkan badan. Seeloknya lebihkan minuman buah-buahan,susu dan air kosong kerana ia lebih berkhasiat.

6. Elakkan daripada tidur selepas sahur. Cara ini sebenarnya meletihkan badan kita kerana makanan masih belum dihadam ketika waktu tidur. 

7.  Amalkan segelas minuman isotonik Shaklee iaitu Performance Drink ketika bersahur. Minuman tanpa pemanis tiruan ni memberikan tenaga segera kepada otot di mana ia boleh menggantikan air yang hilang ketika latihan fizikal. Sangat sesuai diberikan kepada anak kita semasa bersahur kerana ianya membantu mengurangkan dihiderasi (kurangkan kehausan di siang hari). Selain itu Performance Drink ni membantu kita kekal bertenaga sepanjang berpuasa. Percaya atau tidak, ketika berbuka pun kita tidaklah terlalu gelojoh untuk minum air. Haaa ini memang kena cuba sendiri baru tahu keberkesanannya.


Semoga perkongsian ini dapat membantu kita semua menjalani ibadah puasa dengan lebih baik.

Monday, 23 February 2015

13 Petua Menghadapi Cuaca Panas Luar Biasa

Cuaca panas extreme atau panas melampau di sudahpun melanda negara kita. Bermula minggu hadapan Malaysia dijangka akan berdepan cuaca panas sehingga bulan April ini berikutan fenomena Ekuinoks. Mungkin ramai yang tak sedar bahawa cuaca panas sejak awal minggu lepas kan. Membahang je cuaca sejak sebelum sambutan Tahun Baru China baru-baru ni kan. Amaran telah dikeluarkan oleh pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) supaya orang ramai lebih alert tentang penyakit dan kemudaratan yang boleh terjadi akibat panas melampau ni.

13 Petua Menghadapi Cuaca Panas Luar Biasa
 Cuaca Panas Luar Biasa

Penyakit akibat cuaca panas merangkumi pelbagai masalah kesihatan yang boleh timbul apabila kita terlalu banyak terdedah kepada cuaca panas. Antaranya, masalah ringan seperti rasa tidak selesa atau penyakit kulit seperti ruam panas (heat rash), kelesuan dan pitam akibat panas (heat exhaustion) kepada keadaan serius seperti kekejangan, kepanasan yang melampau akibat panas hingga menyebabkan ketidaksedaran atau lebihserius lagi menyebabkan stroke haba (Heat stroke).


Punca Stroke Haba (Heat Stroke)
Punca Stroke Haba (Heat Stroke)


Berikut adalah 13 petua dan amalan yang perlu dilakukan semasa musim cuaca panas ialah :
  1. Banyakkan minum air tanpa mengira tahap aktiviti kita.
  2. Minum minuman isotonik kerana minuman ini boleh mengantikan garam dan mineral yang hilang semasa berpeluh.
  3. Lebihkan masa berada di dalam rumah atau bangunan.
  4. Hadkan aktiviti luar anda. Jika perlu keluar, disarankan tidak keluar pada waktu cahasa matahari terik (pukul 11 pagi hingga 3 pm). Bagi ibubapa bayi baru lahir yang mengalami jaundis, jika mahu mendapatkan pancaran matahari untuk mengurangkan jaundis – disarankan untuk melakukannya sebelum pukul 10 pagi dan menyusukan bayi lebih banyak untuk mengelakkan dehidrasi.
  5. Mandi atau buka kipas angin atau pendingin hawa untuk menyejukkan badan.
  6. Pakai pakaian yang ringan, berwarna terang dan longgar.
  7. Sewajarnya pakai pakaian yang dibuat daripada 100% kain kapas.
  8. Pakai topi atau payung untuk mengelak daripada pancaran haba terus ke badan kita.
  9. Pakai losyen pelindung suria (sun screen) yang melindungi kulit dari pancaran cahaya UVA dan UVB (seeloknya lebih dari SPF 30 ke atas).
  10. Kurangkan minum minuman yang berkafein, alkohol atau yang mengandungi kandungan gula yang tinggi.
  11. Tidak duduk di dalam kenderaan yang bertutup tanpa pendingin udara. Jangan tinggalkan warga tua atau kanak-kanak didalam kenderaan bawah terik matahari walaupun sebentar.
  12. Jika mahu bersenam, disarankan untuk bersenam di kawasan redup atau dalam bangunan. Atlet yang bersukan dalam cuaca panas perlu memastikan mereka minum lebih daripada kebiasaan.
  13. Bagi kaum ibu yang mempunyai bayi dan kanak-kanak kecil, disarankan memantau anak-anak supaya tidak bermain di bawah panas terik, tidak memakaikan pakaian berlapis-lapis atau membendung bayi dengan kain tebal.

Kesan Cuaca Panas Melampau
Kesan Cuaca Panas Melampau

Cara terbaik untuk mencegah diri kita atau ahli keluarga kita daripada komplikasi penyakit berkaitan kepanasan ini adalah dengan berwaspada dengan tanda awal penyakit dan dehidrasi. Jika tanda-tanda dikesan, segeralah ambil langkah untuk melegakannya. Anda boleh minum lebih air atau menurunkan suhu badan secara perlahan-lahan dengan melapkan badan dengan tuala basah ataupun mandi dengan air suam (bukan air sejuk beku). Jika anda atau keluarga anda menunjukkan tanda strok haba (seperti nampak keliru dan tidak sedarkan diri) – segeralah ke hospital untuk mendapatkan rawatan lanjut.

Golongan masyarakat yang berisiko atau mudah terdedah terhadap bahaya penyakit cuaca panas ni termasuklah kanak-kanak yang berusia kurang lima tahun, ibu hamil, ibu menyusu dan golongan tua berumur lebih daripada 65 tahun. Ini kerana golongan ini lebih sensitif terhadap kesan perubahan cuaca. Bagi kanak-kanak, mereka memerlukan bantuan dari orang dewasa untuk menyejukkan badan serta memberi hidrasi yang cukup. Warga emas kita pula turut berisiko tinggi kerana sistem tubuh mereka mungkin tidak lagi efektif untuk menurunkan suhu badan dan mereka juga tidak dapat mengesan kenaikan suhu badan dengan baik. Bagi pesakit yang menghidapi penyakit lemah jantung dan kegagalan buah pinggang, semasa musim panas ini mereka lebih cenderung minum lebih banyak air. Namun, oleh kerana masalah jantung dan buah pinggang mereka, apabila mereka lebih banyak minum air, mereka boleh mendapat masalah ‘fluid overload’ di mana paru-paru mereka dipenuhi air (acute pulmonary oedema). Maka, golongan ini perlu berhati-hati apabila mengambi lebih banyak air semasa musim panas ini.

Bagi saya dan keluarga, kami dah lama tinggalkan minuman isotonik ni dan menggantikan dengan minuman elektrolit tanpa gula daripada Shaklee iaitu Performance Drink (PD). Jika sebelum ini saya banyak mengaitkan PD ini dengan demam, ulser sebenarnya PD ini juga bagus untuk menyejukkan badan kita. Anda boleh baca lanjut mengenai manfaat PD DI SINI. Berminat nak order Performance Drink (PD) ini? Jangan risau anda cuma perlu CLICK DI SINI

Jom kita lebih berwaspada dan mengelakkan diri dan keluarga kita daripada ketidakinginan akibat kepanasan ini.


Love
Nur Masliza Muda
012-2965214

Tuesday, 22 July 2014

Performance Drink Merawat Ulcer Mulut

Korang biasa dengar tak ulser mulut? Ada orang panggil mata ikan lah, luka mulut lah. Pendek kata macam-macam nama panggilannya, tapi kalau sebut ulcer mulut tu semua orang bukeh bayangkan apa mendanya tu. Ulcer mukut ialah sebarang jenis ulser yang terjadi di dalam rongga mulut. Sebabtulah namanya ulcer mulut bukan ulcer kulit atau ulcer gigi hehehe. Ulcer mulut ni ialah open wound tau, so korang buleh tak bayangkan permukaan luka yang terkena air terutamanya air liur, pergh pedihnya laaaaaaa Allah je yang tahu.

Luka atau ulcer ni  berbentuk tompokan putih, kemerah-merahan, ada gak macam warna nanah kot. Selalunya terjadi berulang kali samada sebiji, dua atau lebih. Haaa bila ada ulcer kat mulut atau lidah korang akan menanggung sakit nak bercakap, nak ketawa, nak membebel dan paling ter best antara yang best ialah time gosok gigi beb...Fuhhhh memang sakittttt dan kekadang tu sampai berdarah sebab 'terberus' luka tu sekali wehhh. Ini memang selalu terjadi pada mak jemah tau....menanggessssssss wa cakap luuu.

Performance Drink Merawat Ulcer Mulut
Ulcer Mulut
 Mak Jemah memang selalu sangatlah kena ulcer ni. Dulu-dulu memang taruk ubat gigi jer tau kat luka tu, korang musti fikir hilang akal ke pe sapu ubat gigi kat luka kan hahahahah. Sakit tu memang lah sakit, tapi itu salah satu cara nak menyembuhkan luka kononnya, but its work ok hehehe. Ada jugak arwah abah cakap kumur dengan air garam dan letak garam pada luka tu. Wahhhh ini memang menanggesssss weh, sakit teramat. Walaupun sakit cepat baik. Kekadang tu sapu bonjela , pengalaman Mak Jemah memang ok laaaaaa not so fast kesannya. Tapi paling best sekali bila X boss mak jemah kat UM dulu Dr Sulo suruh mak jemah carik Kenalog in Orabase. Mak Jemah memang percayakan Dr Dulo ni sebabnya husband dia medical doctor, so apa je advise Dr Gopi mak jemah sukaaaaaaaa. Masa tu mak jemah memang tak boleh bercakap sebab dalam mulut ada 4 ke 5 biji ulcer. mulut pun berair je hahahahaha. Tak susah nak carik cream ni pi je pharmacy kat bangsar then tunjuk nama ubat tu. disebab kan pharmacy kat Jln Telawi tu takde brad kenalog dia suggestkan brand lain. OK lah mak jemah beli aje kan dah sakit...layannnnnnnnnnnnn aje. 

Ulcer Mulut
Cream untuk Ulcer Mulut


Perempuan adalah yang paling ramai senang mendapat ulcer mulut ni, terutamanya ketika haid aka datang bulan atau bendera merah hehehe. Antara sebab utama terjadinya ulcer ni ialah:

1. Kecederaan akibat tergigit, beda tajam, air panas atau hentakan kuat di bahagian mulut.
2.Stress atau tekanan perasaan
3. Kepanasan 
4. Kurang minum air
5. Penyakit tertentu seperti SLE dan yang berkaitan dengan sistem penghadaman


Disember 2012 Mak Jemah pernah kena ulcer ni penuh satu mulut,. Giler laaa aihh nak makan pun susah, seminggu gak laa tak leh mengunyah. Habis sakit urat kepala dan gigi Mak Jemah. Masa tu mr google jadi rujukan. So ramai yg suggestkan 100plus so mak jemah pun tibai lah berbotol-botol 100plus tu walaupun sakit. Tapi akhirnya sapu madu lebah asli lah usaha terakhir. 

Bila dah berkenalan dengan Shaklee ni, mak jemah selalu minum Performance Drink (PD) Shaklee adalah satu-satunya minuman isotonik yang bebas karbonat malah kurang gula (less sugar). Memula tu memang lah Mak Jemah tak perasan tapi bila dah lama-lama tak kena ulcer baru mak jemah selidik punya selidik ohh sejak minum PD tu walaupun selalu berjemur tengah panas tetapi dah tak kena ulcer. 

Performance Drink
Performance Drink

Kenapa sejak minum PD ni buleh lak berjemur tengah panas ekk???? APA hebat sangat PD neh ???? Haaaaa kalau korang nak tahu, PD ni membantu kita
1. Mengurangkan kehilangan bendalir dalam badan sebelum, semasa atau selepas aktiviti fizikal. Sebab tu lah Mak Jemah susah kena ulcer lepas amalkan minum PD ni.
2.Meningkatkan daya tahan badan untuk mencapai prestasi yang terbaik. 

Hah, nampak tak??? Sudahlah less sugar, takder gas dan memberikan tenaga lagi. Menyihatkan badan adalah hehehe. Bila kehilangan air dalam badan diganti badan pun cepat sejukkk so takde lah badan nak kekurangan air lagi dan ulcer pun tanak lah hinggap kat kita lagi.

Kebaikan Performance Drink
Kebaikan Performance Drink (PD) Shaklee
PD ni adalah minuman elektrolit di mana elektrolit ini berfungsi untuk untuk mengawal keseimbangan air dalam badan dan menghasilkan tenaga. Ehh badan kita pun ada elektrolit iaitu Sodium ion, Chloride Ion, Magnesium ion Calcium Ion, Potassium ion. Adehhh pening sat kan dengan istilah sains cenggini hehehehe. PD ni berbeza ekk dengan minuman isotonik yang bergas mcm 100plus tu . Sama sekali tak sama taraf dan darjat mereka yer heheheh. PD Shaklee hanya boleh di beli daripada Shaklee Independent Distributor (SID) manakala yang lain-lain tu kita buleh pilih je dalam peti sejuk kat petrol pum or pasaraya. Haaaa kurlassssss kan produk Shaklee ni kan hehheheh.



Performance Drink
Performance Drink Membekalkan Tenaga





So inilah perkongsian ikhlas Mak Jemah untuk mereka yang sering berhadapan dengan masalah ulcer di dalam mulut ni. Banyakkan minum air terutamanya PD yer. Opsss ter promote pulak. hahahah. Serius dengan meminum PD ni kalau kena ulcer pun badan cepat baik. Lagi satu bulan-bulan posa ni minum PD kurangggg hausssss tau. Untuk mereka yang berminat nak mencuba PD dengan rasa oren yang LESS SUGAR ni ORDER DI SINI

Shaklee SID
Nur Masliza 012-2965214
nurmasliza@gmail.com


Sunday, 25 May 2014

Performance Drink, Dan Food Poisoning

Bila keracunan makanan melanda fuhhh lembik badan dibuatnya. Dalam masa 4 hari 2 kali mak jemah kena food poisoning yang membawa kepada demam sehingga mencecah 39 celcius. Adesss tak pernah lagi mak jemah demam sampai mcm gini sekali. Tapi malam ni suhu dah turun sikit. Kul 1pagi semalam kami 3 beranak terpaksa berkejar ke Klinik Inter Med disebabkan perut memulas-mulas, muntah tak henti-henti. Nak tidur pun tak boleh kan...apa kes nak tunggu lagi. 
 Suhu badan malam ni (25/5/14)
 Suhu badan malam ni (25/5/14)
    

Nak dijadikan cerita hari Rabu 21/5/14 makan apam. Biasalah kedai punya makanan kan...memang sedap lah apam balik macik tu, memang selalu beli kat macik tu, tapi hari tu rasa jagung yang ada dalam apam balik tu agak masam, tapi sebabkan kempunan dan teringin yang teramat dengan apam balik tu makan lah jugak kan, buruk lantak betul
Hahahaha. Nak dijadikan cerita mlm tu apalagi cirit birit dan muntah sampai lah esok pagi. Sebab rasa tak serius minum Performance Drink dan Nutriferon ajelah. 

Performance Drink (PD) penting untuk memastikan saya kekal hydrated. Ye lah, bila cirit, banyak cecair keluar. Bacan boleh jadi letih sebab dehydrated. Memang betul pun badan jadi lembik semacam je. Mau tak lembik kan air keluar "atas" -muntah, "bawah" cirit birit. Dehydration merupakan merupakan salah satu faktor utama penurunan prestasi atlit. PD ni jauh lebih baik daripada air. Ia mengandungi lebih banyak elektrolit untuk mengembalikan tenaga dengan cepat. Haaa alkisahnya. Dulu-dulu kalau kena cirit birit je memang lah 100plus ku teguk berbotol botol.

Performance Drink Membantu Melegakan Food Poisoning
Performance Drink Membantu Melegakan Food Poisoning

Dalam pada tu badan pun dah start rasa lain mcm makanya saya pun beriya iya lah meneguk Nutriferon untuk tingkat immune badan. Sebab apa, badan saya ni kalau kena food poisoning memang akan membawa kepada demam. Khamis tu memang demam jua akhirnya. Kepala start pusing. Jadi my inche hubby pon bawak pi klinik Mediviron ok food poisoning sebab perut asyik memulas ada gassy sikit, tekanan darah low, badan pun demam. Hambekk kau ubat sebeban.

Ok hari jumaat demam masih bersisa, cuma perut masih sedikit memulas. Nak dijadikan cerita teringin lah pulak minum milo kotak tu kan...jadi mak jemah pun heret lah si Firas ni pergi kedai tersohor seantero kuaters Desa Aman ni, kedai Balaji hahahaha. Hambekk kau sekotak milo besar mak jemah beli. So balik rumah dengan perasaan yang sangat tergoda, ketuk ais batu masukkan air milo kotak dalam tu fuhhhhhh memang sedappp je teguk sejuk-sejuk. Mak Jemah tak bagilah Firas minum sebab ais banyak, suruh dia habiskan air cap doreamon dia je. Sampai nanggis nanggis lah dia hahaha. Lepas minum milo air tu telan ubat mcm biasa tidur laaa kan. Bangun solat maghrib pun kepala hoyong hayang lagi, dan start balik muntah. Arhh jangan dia berterusan sudah. Tapi Allah balas cash kot dosa mak minum air sorang2 tak kasi kat anak hahahaha. Start 800 mlm perut memulas, muntah dan berak. Tapi tidak lah berak yang mcm air paip tu hahahah. Tahan punya tahan sebab my inche suami belum balik kelas lagi. Jam 10 suami sampai rumah dia tgk isteri baik punya lepak depan tv. Dia tanya nak gi klinik sebab badan panas. Dengan konfiden isteri jawab tak kot sebab dan minum PD dan nutriferon ni. Padahal dah muntahkan semua.

Makin tengah malam makin kuat pulak perut ni memulas. Badan start sejuk. Dalam hati fikir Ya Allah apakah dah sampai masanya kau ambil nyawaku? Serius, memang sakit takleh nak berdiri tegak langsung. Sampai kaki tangan sejuk, sendi semua sakit. Belakang badan pun sakit. Jam 1pagi dah masuk 24/5/14  suami ckp awk dah pucat lesi ni jom pergi klinik. Kali ni mengalah. Jalan pun dipimpin suami. Langsung dah tak pedulikan anak rambut pun berserabai mcm mak lampir dah hahaha. 

Hasilnyaaaa tadaaaa kena injection. Doc ckp klau awk still muntah tak berenti datang sini esok pagi jam 10-3ptg amek darah. Katanya injection tu akan hilangkan perut memulas dlm masa 15 minit. Menipu tau doc haha sampai pagi pun perut memulas lagi. Dah masuk hari ahad ni pun memulas gak lagi. 
         Ok lah, 4 jenis je ubatnya

Tapi yang pasti ubat demam dan antibiotik memang saya tak makan. Sebab saya lebih percayakan nutriferon. Ngeee. 


Pengalaman food poisoning 2kali dalam masa 4 hari sangat memeritkan. Sampaikan saya rasa mcm nak bertilam berbantal dalam toilet. Masakan tidak nak kena berlari membuang ke toilet.!huhuhuhu. Muntah tak pe memang standby plastik sesiap tepi katil..

Mujurlah Performance Drink banyak membantu beri tenaga dan elakkan badan kekeringan air. Walaupun masuk makanan minuman keluar balik tapi sekurang-kurangnya tak lah kering air dalam badan.

Allah menguji kerana Dia tahu saya mampu memikul ujian ini. Walaupun demam dan food poisoning ini mbuatkan  perancangan business dengan Mentor saya tergendala tetapi saya yakin Allah akan beri saya peluang lebih besar nanti. Kita manusia hanya mampu merancang, tapi Allah jua yang menentukan.

Love
Nur Masliza 

Monday, 29 July 2013

Pengalaman berpuasa dengan produk Shaklee

Alhamdulillah kita sudah memasuki fasa terakhir Ramadhan tahun ini. Syukur Allah masih memeberikan kita ruang dan peluang untuk terus menikmati kemanisan dan keindahan ramadhan sekali lagi. Perjalanan puasa saya semakin indah dan bermakna.

Saya mulakan puasa tahun ini dengan mengambil esp+mealshake. Tetapi bermula hari ke4 puasa hinggalah hari ni saya sudah bertukar kepada Cinch Latte , dan Performance drink semasa sahur. Berbuka pula adalah masa untuk saya berbuka dengan Cinch Tea...Dah tu saya tak makan nasi ker? Ehh makan lah, mana boleh tak mana nasi langsung. Makan memang makan tapi dengan kuantiti yang sedikit sahaja. Kadang-kadang saya tak makan nasi sebab kenyang makan kuih.

Pada saya dan badan saya yang tak lah se slim zaman anak dara tu  hahaha,....cinch latte sangat berkesan kerana mengurangkan rasa lapar dan memberikan rasa kenyang yang lebih lama. Cinch latte mengandungi Leucine yang membantu kita mengekalkan muscle dan membakar lemak serta membantu mengurangkan inci pada badan. Ianya juga kaya dengan kandungan serat( haaa kalau agak-agak selalu sembelit tu memanglah badan kita kekurangan serat heheheh.). Memang berpuasa di siang hari rasa sangat bertenaga dan tak rasa penat atau letih yang melampau. Meh sini saya nak kongsi sikit menu saya sepanjang ramadhan ni hehehe.

Bersahur
-Cinch Latte
-Performance Drink (tumbler 500ml)

Berbuka
-Kurma
-Cinch Tea
-Cinch Latte  ATAU -Sedikit nasi

Bestkan berpuasa dengan shaklee ni menyihatkan badan dan at the same time dapat beribadah dengan tenang. Hehehehehe

Berpuasa Dengan Shaklee
Berpuasa Dengan Shaklee

Wednesday, 10 July 2013

Supplement Sempena Ramadhan

Alhamdulillah kita semua diberikan peluang dan ruang utk mendepani ramadhan tahun ini..

Ini adalah tahun pertama saya bersama shaklee! Jika tahun tahun sebelum ini saya cuma bersahur dengan milo atau paling tidak pun murtabak atau roti, tapi tahun ni berbeza sekali hehehe! Sejak mengenali shaklee beberapa bulan yg lalu, rutin puasa sunat Isnin dan Khamis dah berubah hehehe. Sahur utk saya kini berubah samaada dengan esp+milo+mealshake ataupun cinch shake+cinch tea saja.

Dan hari ni menu sahur saya esp+mealshake dan cinch tea. Update seterus nya selepas tarawih mlm nanti hahaha. 

Pengalaman bersahur semasa puasa sunat sejak sebulan lalu, minuman tenaga shaklee ini mmg membantu saya kekal cargas sepanjang hari- bukannya tak lapar langsung(tujuan puasa mmg utk kita rasai nikmat kelaparan itu sendir). Puasa bukan alasan utk kita lemau dan lembik di tempat kerja...

Esp membantu melambatkan rasa lapar, mealshake memberikan tenaga walaupun berpuasa dan cinch tea memberikan tenaga disamping meningkatkan metabolisma badan.

So siapa yang nak ajar anak berpuasa tu sangatlah disarankan memberikan anak2 esp+mealshake+ minuman tenaga performance drink (elakkan badan dehidrasi). Jika dewasa seperti saya ni boleh juga minum performance drink cuma saya memilih utk amek cinch tea hehehe.

Sempena puasa ni siapa yg selalu gastrik juga digalakkan ambil set 3 mighty gems shaklee iaitu gabungan esp, mealshake, performance drink. Utk apa? Menstabilkan asid perut dan membantu pengidap gastrik ini menjalani ibadah puasa dgn kata lain perut tak kosong dan perut pun tak sakit. Org yg betul2 gastrik tentunya akan cuba juga puasa, berbeza dgn org yg sengaja ponteng puasa dgn alasan GASTRIK hehehe.

Jom cuba yer kengkawan

Contact me nurmasliza@gmail.com
SID ; 908080

Monday, 1 July 2013

Shaklee Penuhi Keperluan Nutrient Ibu Hamil Semasa Berpuasa

Alhamdulillah kita semua sudah pun melepasi 6 bulan pertama bagi tahun 2013 ni. Tentunya hitam putih, pahit manis dan warna warni telah tercatat dalam kanvas 2013 ini kan. Pada saya Jun 2013 sangat bermakna, bukan saja dalam kerjaya tetapi perkembangan dalam biz shaklee juga.

Julai dah datang, maknanya tak lama lagi kita semua akan berpuasa. Teringat pengalaman saya berpuasa semasa mengandungkan Firas dulu. Puasa tahun 2010 usia kandungan 5...Hehehehe..Siapa kata ibu mengandung tak boleh berpuasa kan, siapa yang berpandangan begitu memang silap. Lain lah kalau ibu preggy tu asyik muntah dan langsung tak boleh bangun, maka di haruskan untuk ibu membuka puasanya. Saya hanya tinggal puasa 2 hari sahaja sepanjang mengangung, itu pun sebab dah muntah sampai badan tak boleh nak bangun. Huhuhu...Masa saya preggy dulu, tak banyak bahan bacaan yang mendedahkan tentang produk shaklee di blog atau internet. Atau mungkin time tu saya tak byk menggunakan khidmat Dr Google  ni hahahaha.

Setelah terlibat dengan shaklee ni, memang banyak diketahui tentang manfaat produk shaklee kepada ibu mengandung, terutamanya yang berada dalam fasa muntah-muntah (1st trimester). Dan untuk ibu preggy berpuasa, shaklee mempunyai set lengkap untuk membantu ibu atau bakal ibu mengatasi masalah tersebut. Gabungan ESP, Performance Drink, Mealshake, dan Vitalea akan membantu ibu hamil mengatasi masalah pening, mual-mual, letih lesu dan sakit kepala.

Berikut adalah menu yang dicadangkan kepada ibu hamil:

Bersahur
2 sudu esp+1 sudu mealshake - gabungan esp dan mealshake ini akan memberikan ibu tenaga sepanjang hari mengelakkan ibu dari rasa keletihan yang melampau. Selain daripada itu, minuman ini adalah gabungan protein (ESP) dan multivitamin (mealshake) yang membantu tumbesaran bayi dalam kandungan.

500ml Performance drink (sebelum habis waktu sahur) - mengelakkan dehidrasi (dehydration)

Berbuka
Jika ibu tidak berselera untuk makan nasi bolehlah ambil esp+performance drink. Ataupun boleh minum performance drink.

Selepas berbuka
Boleh ambil vitalea agar ibu hamil tidak lah rasa letih, selepas seharian berpuasa. Vitalea adalah multivitamin yang sangat mudah diambil oleh ibu hamil. selain itu, ia juga mengelakkan ibu dari terkena tekanan darah rendah.

So bagaimana, diharapkan info yang dikongsi ini akan membantu ibu-ibu hamil untuk lebih bertenaga menghadapi Ramadhan dan lebih fokus melakukan amalan sunat di bulan yang penuh barakah dan mencari malam al qadar...


Masliza : 012-2965214
nurmasliza@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...