Showing posts with label Preggy. Show all posts
Showing posts with label Preggy. Show all posts

Wednesday, 3 February 2016

8 Kebaikan Bersenam Semasa Mengandung

Walaupun preggy dah nak masuk 30 weeks weekends tetap hari bersenam dalam atau luar rumah. Sapu, mop, menyental tu semua senaman ringan untuk preggy mom. Bila rajin slow walk kat taman atau jalan window shopping 😂😂😂. Untuk keluarkan peluh!


Haaa ni rupa orang preggy 7 bulan yang aktif hahaha. Serius beza 100x ganda dari preggykan anak pertama. Dulu cuma bersenam naik turun tangga rumah fellow kat UM dan office di Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran UM je. Sekarang tetiap hari kena hantar dan amek anak sekolah, malam pulak hantar dan amek anak mengaji Quran. Hujung minggu pun aktif juga. 

Yelah walaupun mengandung tak bermakna kita harus duduk diam je tanpa bergerak ye tak? Malah dekat-dekat nak bersalin tu kita memang dinasihatkan banyak bergerak supaya mudah bersalin.  Kalau tengok kelas ibu mengandung versi mat salleh laggi lah menakjubkan. Ibu mengandung siap lompat-lompat kijang bagai huhuhu. Tapi saya takde lah sampai nak over aktif gitu hehe buat sekadar yang termampu sudahlah. Tambahan perut pun dah makin berat ni hahaah.





Kehamilan tidak boleh dijadikan halangan dan alasan untuk ibu- ibu untuk tidak bersenam. Malah dengan bersenam, ibu- ibu akan mendapat banyak kelebihan- kelebihan seperti: 

1- Membantu mengurangkan sakit belakang, sembelit, kembung dan sembab

2- Membantu mencegah gestational diabetes

3- Meningkatkan tenaga

4- Meningkatkan mood

5- Memperbaiki posture 

6- Membantu otot menjadi kuat dan lasak

7- Membantu tidur berkualiti 

8- Membantu mengurangkan berat badan selepas bersalin

Masliza | 019.6242900
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...