Showing posts with label Seafood. Show all posts
Showing posts with label Seafood. Show all posts

Wednesday, 11 February 2015

Tawau Syurga Seafood Yang Perlu Dikunjungi

Assalamualaikum. Ewah tajuk entri hari ni Tawau syurga seafood! Itu yang memang boleh saya simpulkan. Seafood yang murah, fresh dan terbaik. Bertahun balik ke Tawau dan Semporna, belum pernah sekalipun saya share dengan anda tentang syurga seafood ni. Secara peribadinya saya rasa ikan di Tawau ini sangat fresh dan adehhh besor gedabak kot ikan-ikannya. Kalau di tempat saya  Pasir Puteh terkenal dengan ikan Tok Bali, tetapi jarang saya dapat tengok di pasar ikan Pasir Puteh atau Pasar Ikan Tok Bali ada lobster gedabak, udang besar-besar macam di Tawau ni. Paling best saya pertama kali tengok ikan tuna yang saiznya sebesar budak umur 5-6 tahun! Haddoi bayangkan betapa besarnyaaaaaaaa ikan ittuuuu. Tak pernah dapat lihat ikan sebesar itu di Pasir Puteh. Memula kawin dulu jakun kejap saya bila pergi pasar ikan Tawau haahahah. Semua ikan murah, seafood murah, apalagi yang menggembirakan penggemar ikan seperti saya ni hahahaha.

Tawau Syurga Seafood Yang Perlu Dikunjungi
Ikan Tuna Di Pasar Ikan Tawau

Pendek kata setiap kali balik Sabah, acara wajib ialah mengunjungi Pasar Ikan Tawau. Selain mencari ikan untuk di makan di rumah SIL, sehari sebelum balik ke KL wajib juga mencari bekalan ikan untuk digoreng dan bawak balik KL. Ini tradisi orang Tawau yang bermastautin di luar. Ada yang bawak balik ikan dan seafood fresh, ada yang bawak balik yang sudah siap di masak. Kalau orang luar yang datang pula biasanya mereka bawak balik udang yang fresh! Haaaa murah beb udang kat Tawau ni...seafood heaven waaa cakap luuu hehe. Tak kurang juga mereka yang membawa balik makanan laut seperti udang dan ketam yang masih mentah. Jangan risau penjual ikan di pasar tu memang ada sediakan kotak yang kedap udara (alaa kotak yang kaler putih tuuu) untuk memudahkan pelanggan mengisi ikan atau produk laut dari pasar tersebut. Siap seal sekeliling kotak, takde bau tau. Alaa sama jugak macam kita beli  ikan terubuk masin di Kuching Sarawak tu lah, peniaga siap-siap bungkus dalam kotak pelbagai size lagi hehehe.

Pasar Ikan Tawau Yang Terkenal Dengan Kesegaran Makanan Lautnya
Pasar Ikan Tawau Yang Terkenal Dengan Kesegaran Makanan Lautnya
Setiap kali kami balik Sabah tak kira lah di Tawau atau balik Semporna, antara makanan berasaskan seafood yang tak pernah miss kami makan ialah udang harimau, ketam, lobster dan ikan laut yang jarang saya makan di KL hahahah. Ini semua memang kegemaran my inche suami. Maklumlah kalau di KL ni udang harimau yang besar mencecah Rm60-80/kg tetapi di Tawau boleh dibeli dengan harga RM40-45/kg. Sudahlah segar, kenyal dan manis lagi isinya. Lobster pulak tak payah cerita lah kan, di Tawau hanya RM80-100/kg (ikut saiz juga), di KL maybe rega yang sama tapi kualiti berbeza. Pernah beli lobster di NSK berharga RM85/kg tapi isinya tidaklah sesedap dan se fresh yang di Tawau. 

Saya tidak dapat membuat food review tentang restoran atau kedai makan yang best di Tawau kerana setiap kali kami balik biasanya kami home cooked. Maklumlah kami menumpang di rumah SIL hehehe. Cuma apa yang boleh saya katakan jika anda berkunjung ke Tawau, belilah udang atau seafood lain fresh untuk di bawa balik. Tidak susah kerana penjual akan memudahkan kerja anda. Cuma khabarkan kepada mereka yang kita nak bawak balik naik flight, tahulah penjual nak buat macam mana heheheh. Dari segi proses tawar menawar harga pula gunakanlah kebijaksanaan memasing untuk menawar harga. Antara penjual ikan yang ada di pasar ikan ni ialah Bugis, Bajau, dan Cina. Lebih mudah kalau belaja rsedikir slang orang Sabah hahahaha. Buleh bah kalao kau. 

Ok jom layan gambar-gambar syurga seafood dari dapur SIL saya hahahahah. Kalau balik Pasir Puteh wajib makan Maggie Ketam, tapi balik Tawau/Semporna ni wajib makan Maggie udang kikiki. 



Lobster Tawau
Lobster Tawau

Udang Harimau RM40/kg, sekilo hanya ada 6-7 ekor je ( besor laa udangnyaaa)
Udang Harimau RM40/kg, sekilo hanya ada 6-7 ekor je ( besor laa udangnyaaa)

Maggie Udang Masak Kasih Sayang. Guna Udang Kertas RM30/kg
Maggie Udang Masak Kasih Sayang. Guna Udang Kertas RM30/kg

Ketam
Ketam 

Freshnya Ketam ini.
Freshnya Ketam ini.

Ikan Tuna Bekalan yang Wajib Dibawa Balik Ke KL
Ikan Tuna Bekalan yang Wajib Dibawa Balik Ke KL

Tuna Yang Ada Dipasar Ikan Tawau
Tuna Yang Ada Dipasar Ikan Tawau



Monday, 19 January 2015

Food Review Restoran Aroma Ikan Bakar Jeram Selangor.

Kalau sudah namanya orang ditepi laut, memang suka sangat seafood. Macam tu lah penangan Inche suami saya ni. Jadi untuk memenuhi kehendak inche suami yang suka sangat seafood ni, maka kami sekeluarga weekend hari tu pun pergilah mencari. Port biasa kami makan seafood atau ikan bakar ialah Tanjung Harapan tapi kali ni nak cuba pulak ikan bakar kat tempat baru. Sebenarnya nak mengubati kerinduan Inche Suami terhadap fresh seafood dan bau laut sebenarnya hahahahaha. Maklumlah anak pulau di Semporna memang darang dagingnya adalah seafood dan laut luas.

Ok dari Pantai Dalam ni kami gunakan Waze. Biasalah sedikit tersesat sesat dari Kapar nak ke Jeram. Waze bawak masuk jalan kampunh heheh. Ok finally sampai jugak Aroma Ikan Bakar, Jeram nih.  Melihat saja tempatnya dalam hati terdetik wowwwww. Memang cantik. Kalaulah di Semporna ada tempat menikmati ikan bakar begini tentunya best. Jom kita layan gambar dulu.

Aroma Ikan Bakar Jeram Selangor
Aroma Ikan Bakar Jeram Selangor

Pintu Gerbang Aroma Ikan Bakar Jeram
Pintu Gerbang Aroma Ikan Bakar Jeram


Cantik kan?

Feeling Hawaii Tak?

Sangat cantik



Paling best ialah port makan pondok2, mengadap laut ni. Memang special lah tempatnya. Dan ada extra charges untuk port pondok2 ni hehehe. Bagi orang bandar yang memang belum pernah rasa makan duduk bersila sambil di sapa angin sepoi-sepoi tu sangat di rekomebkan. Tapi bagi saya yang dah biasa menikmati makanan di rumah mertua mengadap laut, apalah sangat makan di pondok2 tu kan hahaah.

Pondok Yang Menghadap Laut


Cuci Mata Kenyang Perut


Menikmati Aroma Ikan Bakar Bertemankan Angin Menderu 


Ok sambil menikmati ikan bakar dan seafood di Aroma Ikan Bakar ni, kita juga boleh menikmati matahari terbenam. Subahanallah, cantik sangat. Indahnya ciptaan Allah SWT  pada kita umatnya. Jom layan beberapa gambar matahari terbenam hasil daripada iphone saya hahah.

Matahari Jatuh

Jingga Sang Matahari


Indahnya Ciptaan Allah

Dari segi makanannya pula, memang terdapat pelbagai pilihan seafood di sana. Dari segi rasa dan kesedapan makanan apa yang boleh saya katakan memang not bad. Antara makanan yang kami order adalah
-Ikan siakap steam asam limau
-pari bakar
-ketam cili
- butter prawn
-tomyam seafood

Maaf gambar makanan tak sempat nak snap sebab bila makanan sampai kami memang dah terlalu lah lapar. Mujur lah kami sampai tu belum terlalu ramai orang di situ. Mungkin sebab kami dah biasa menjelajah medan ikan bakar di seluruh Malaysia ni, maka expectation kami agak tinggi. Hehehehe. Yang paling best di tekak kami sekeluarga kat situ ialah Ikan Siakap Steam Asam Limau dan ikan pari. Menu lain saya boleh katakan so so ajelah. Bukan tak sedap, tapi mungkin tidak memenuhi kriteria tekak kami. Atau kami ni memang memilih makanan? Hehehe. Apa pun, tidak salah jika kita mahu mencuba kesedapan Aroma Ikan Bakar ni kan. Mungkin masa kami datang tu seafood yang ada kurang fresh atau  tekak kami yang lain daripada kan. Iyelah belum tentu yang kami rasa sedap tu sedap bagi orang lain kan. Setakat ni kami memang tak boleh nak menafikan keenakan seafood di Pantai Chenang, Langkawi (nama restoran lupa), seafood si Kuala Perlis, dan tentunya kesedapan dan kesegaran seafood di Kuala Sungai Baru dan Umbai Melaka. Di Sabah memang terlalu banyakkk tempat seafood yang best sampaikan tak terluah di sini.

Tempat ni sangat di rekomenkan untuk kita menjamu selera bersama keluarga. Oh yer nak buat jamuan reunion di sini pun best yer. Maklumlah untuk reunion ni perlukan tempat besar kan. Kemudahan toilet yang bersih dan besar. Haa surau pun ada youolls. Tempatnya pun sangat-sangat mendamaikan. Boleh lah jika nak booking table nombor telefon ada di dalam gambar di atas. Hahaha saya tak ada kena mengena dengan pemilik Restoran Aroma Ikan Bakar ni yer, so saya takder dapat diskaun janan risau. Ini hanyalah sharing daripada pengunjung restoran tersebut sahaja.

Love
Masliza



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...