Showing posts with label Shaklee. Show all posts
Showing posts with label Shaklee. Show all posts

Thursday, 25 February 2016

Gawat 2016: 10 Tips Mudah Hapainya

Walaupun 2016 baru nak menginjak ke bulan ketiga dalam kalendarnya, tetapi kesan akibat kelembapan dan gawat ekonomi makin terasa. Dengan nilai ringgit kita yang merudum, kadar pengangguran meningkat, kenaikan harga barang toksah citer lah kan. Kita rakyat biasa-biasa yang berpendapatan biasa-biasa ni memang terasa sangat kesannya.

Sebenarnya bila gawat datang, habit diri kita lah yang menentukan survival kita harung kegawatan tersebut. Saya antara yang terkesan dengan kegawatan ekonomi kita. Dan saya juga sedang mengubah habit berbelanja. Banyak menumpukan kepada barang keperluan berbanding kehendak. Kiranya cut kos sana sini di samping berusaha mencari lebih banyak peluang niaga. 

Banyak pembacaan dan tips menghadapi gawat ekonomi yang saya baca dan di sini saya dapati ada 10 tips yang sangat praktikal dan ada di antara tips ni saya sedang amalkan. Jom kita tengok apa 10 tips tersebut.

1. Jangan tukar kerja di waktu ini kerana ‘yang terakhir masuk, paling awal keluar’.

2. Pakai kereta lama, tangguh beli yang baru buat seketika. Jangan ikut peribahasa 'biar pape asey bergaye'!

3. Jangan bina hutang baru, hutang lama kambus segera.

4. Jangan belanja simpanan kecemasan, bila-bila masa akan berguna.

5. Jangan lupa untuk bersedekah, walaupun kita sedang susah. Bersedekah itu pembuka pintu rezeki.

6. Tangguh beli rumah mewah, duduk rumah pangsa bukannya berdosa. Saya duduk kuaters, rumah teres kami disewakan pada awal tahun ni. At least duit sewa tu dapat settlekan bayaran ansuran rumah dan dapatlah untung dalam beberapa ratus untuk kami. Jana income di situ! Hehe

7. Banyakkan membaca, ada banyak idea bagaimana nak jana pendapatan luar biasa. Fokus pada bisness yang paling rendah modal dan risiko. Dan bisness Shaklee adalah paling sesuai dengan saya. 

8. Jangan hanya merungut, berusahalah sampai cukup. 

9. Jangan lupa bina ‘tabung warna’, jumlahnya boleh mencecah beribu juga. Asingkan tabung warna merah, biru dan hijau at least sekeping sehari. Sekarang saya ada tabung hijau dan biru sahaja. Hehehe.

10. Kurangkan tengok catalog perabot, handbag berjenama, nanti geram nak tukar yang baru. 

Moga perkongsian ini memberikan manfaat kepada kita semua. 




Friday, 5 February 2016

Tips Elak Nyanyuk Awal

Nyanyuk atau Dementia seringkali dikaitkan dengan orang perempuan. Manakan tidak setiap kali melahirkan anak pasti ada urat yang putus. Orang tua dulu-dulu cakap lagi banyak anak, lagi banyak urat putus dan bila makin banyak urat putus lagi cepat nyanyuk seseorang perempuan. Entah betul entahkan tidak! Hehehe. 

Lebih serius apabila seseorang tu di sahkan mengidap Alzheimer atau nyanyuk walaupun belum lagi diusia emas! Eiii takmau lah kan nyanyuk di usia yang tak sepatutnya. Letak barang lupa, parking keta kat mana pun lupa, nama anak pun lupa (aiyorkkkkkk) aiseyyyy man....Jom kita tengok tips untuk mengelakkan dari nyanyuk awal!

Tips Elak Nyanyuk Awal


Tips Elak Nyanyuk Awal

1- Bersenam. Semakin kita cergas, semakin cantik lancar darah di dalam badan dan ke otak kita, semakin banyak sel- sel otak yang baru akan muncul.

2- Berkomunikasi. Elakkan menyendiri dan tidak bergaul dengan orang lain. Biasakan berbual dan bertukar- tukar fikiran dengan orang lain.

3- Banyakkan latihan minda seperti membaca, membuat puzzle, menyelesaikan kuiz dan teka- teki. Mendengar muzik juga melatih minda menjadi lebih cerdas.

4- Jaga kesihatan jantung. Caranya mudah, apa yang baik untuk jantung, maka ianya baik untuk otak.

5- Kawal stress setiap hari melalui solat, meditasi ataupun yoga.

Wednesday, 3 February 2016

5 Perkara Yang Perlu Diketahui Sebelum Memilih Produk Untuk Kulit Wajah



Sebelum anda memilih produk penjagaan wajah, pastikan anda kenal dahulu kulit anda sendiri. 



5 Perkara Yang Perlu Anda Tahu Sebelum Produk Penjagaan Kulit Muka.


1- Adakah kulit anda sensitif, mudah naik ruam atau gatal- gatal bila menggunakan mekap atau pencuci?

2- Adakah kulit anda sudah bermasalah seperti jerawat, dan jeragat?

3- Adakah liang roma di wajah terbuka, kulit rosak akibat cahaya matahari atau ada parut yang ketara?

4- Adakah kulit anda telah muncul kedutan- kedutan halus di wajah?

5- Adakah bawah mata anda dilingkari lebam hitam atau sembab?



Jika anda dapat mengenalpasti jenis dan masalah kulit anda, mudahlah untuk anda membuat pilihan yang sesuai. Penting juga anda pastikan produk pilihan anda itu selamat, berkesan dan semulajadi!

Selamat Mencuba
Masliza 029.6242900

6 Cara Berdiet Dengan Betul

Tiap-tiap tahun ada jee orang berazam nak diet dengan bersungguh-sungguh kan. Tapi biasanya azam tu orang cakap hangat-hangat tahi ayam jeee, semangat membara hanya di permulaa sahaja. Ewahhh saya ler tuuu hahaha. Ok untuk menjayakan dan memastikan diet kita konsisten ini saya kongsikan 6 Cara Diet Yang Betul

1- Belajar mengenai nutrisi yang diperlukan oleh badan

2- Timbulkan rasa seronok memulakan sesuatu yang baru

3- Lakukan perubahan secara perlahan- lahan

4- Tetapkan target

5- Cari idea, motivasi dan inspirasi

6- Mesti lakukan aktiviti fizikal

Selamat Mencuba Berasama-sama!

Masliza 019.6242900

8 Kebaikan Bersenam Semasa Mengandung

Walaupun preggy dah nak masuk 30 weeks weekends tetap hari bersenam dalam atau luar rumah. Sapu, mop, menyental tu semua senaman ringan untuk preggy mom. Bila rajin slow walk kat taman atau jalan window shopping 😂😂😂. Untuk keluarkan peluh!


Haaa ni rupa orang preggy 7 bulan yang aktif hahaha. Serius beza 100x ganda dari preggykan anak pertama. Dulu cuma bersenam naik turun tangga rumah fellow kat UM dan office di Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran UM je. Sekarang tetiap hari kena hantar dan amek anak sekolah, malam pulak hantar dan amek anak mengaji Quran. Hujung minggu pun aktif juga. 

Yelah walaupun mengandung tak bermakna kita harus duduk diam je tanpa bergerak ye tak? Malah dekat-dekat nak bersalin tu kita memang dinasihatkan banyak bergerak supaya mudah bersalin.  Kalau tengok kelas ibu mengandung versi mat salleh laggi lah menakjubkan. Ibu mengandung siap lompat-lompat kijang bagai huhuhu. Tapi saya takde lah sampai nak over aktif gitu hehe buat sekadar yang termampu sudahlah. Tambahan perut pun dah makin berat ni hahaah.





Kehamilan tidak boleh dijadikan halangan dan alasan untuk ibu- ibu untuk tidak bersenam. Malah dengan bersenam, ibu- ibu akan mendapat banyak kelebihan- kelebihan seperti: 

1- Membantu mengurangkan sakit belakang, sembelit, kembung dan sembab

2- Membantu mencegah gestational diabetes

3- Meningkatkan tenaga

4- Meningkatkan mood

5- Memperbaiki posture 

6- Membantu otot menjadi kuat dan lasak

7- Membantu tidur berkualiti 

8- Membantu mengurangkan berat badan selepas bersalin

Masliza | 019.6242900

10 Kebaikan Qailullah atau Tidur Sebentar Di Siang Hari

Apa Itu Qailullah?
Apa Itu Qailullah?

Pernah tak kita dengar tentang Qailullah? Apa tu?  Qailullah ialah Tidur Sebentar di waktu siang dan waktu terbaik untuk lakukan adalah 10-40 minit sebelum masuk waktu Zohor.

Qailullah Tidur Seketika Diwaktu Siang
Qailullah Tidur Seketika Diwaktu Siang

Manusia perlu berehat selepas 6-8 jam berjaga. So maknanya dari kita bangun Subuh jam 5.30 hingga masuk waktu Zohor cukuplah anggaran 7-8 jam berjaga. Dan 1 minit Qailullah kualitinya bersamaan 45 minit tidur pd waktu malam. Subhanallah besar rupanya nikmat Qailullah ni kan. 

Tidur Adalah Waktu Merehatkan Minda dan Badan
Tidur Adalah Waktu Merehatkan Minda dan Badan



Sabda Rasulullah s.a.w " Lakukan Qailullah, kerana sesungguhnya syaitan itu tak berani Qailullah" ( Riwayat ai-Tabrani)

Tidur sebentar pada waktu siang memberi banyak manfaat kepada kesihatan fizikal dan mental. Antara kelebihan tidur siang termasuklah: 

1- Meningkatkan fungsi otak yang lebih tajam

2- Mengukuhkan daya ingatan 

3- Mengumpul tenaga untuk keperluan harian

4- Memperbaiki mood 

5-  Membantu pertumbuhan otot yang kuat

6- Membantu tingkatkan produktiviti 

7- Meningkatkan sistem imun badan

8- Mengelakkan stress

9- Meningkatkan daya kefahaman ketika belajar

10- Memberi tenaga untuk aktiviti awal pagi

10 Kelebihan Tidur Diwaktu Siang (Qailullah)
10 Kelebihan Tidur Diwaktu Siang (Qailullah)


Masliza  | 019.6242900

Tuesday, 2 February 2016

Diet Mengikut Kumpulan Atau Jenis Darah

Diet mengikut jenis darah? Kenali jenis darah anda dan ini pula tips makan mengikut jenis darah A, B, O atau AB. 

Diet Mengikut Kumpulan Darah
Diet Mengikut Kumpulan Darah


Sejujurnya saya ada seorang kawan yang pernah amalkan diet ikut jenis darah ni, cumanya sejauh mana keberkesanan nya saya tak boleh nak cakap. Sebab saya cuma nampak perubahan dalam bentuk badan dia selepas beberapa bulan amalkan diet ni tapi kalau ikut ilmu penyelidikan seorang responden belum dapat menyokong sepenuhnya sesuatu perkara hehehe. 

Ok jom kita tengok corak pemakanan dan kumpulan darah kita dan bagaimana ianya dapat membantu kita ke arah pemakanan dan diet yang sihat.

Darah Jenis A - Kawal pengambilan ayam dan ikan, tetapi boleh mengambil susu yang sudah melalui proses penapaian seperti yogurt, krim tanpa lemak, keju, telur organik atau telur ayam kampung. Ambil kekacang dan bijiran dalam jumlah yang terkawal, serta lebihan sayuran dan buah- buahan. 

Darah Jenis B - Individu berdarah B lebih fleksibel. Cuma hindari makanan beku dan makanan dalam tin, kurangkan makanan berasas susu dan yang tinggi karbohidrat. 

Darah Jenis O - Lebih sesuai mengambil diet yang tinggi protein, rendah karbohidrat. Elakkan daging terproses. Lebihkan sayuran, telur dan kacang, namun hindari produk tenusu dan gandum. 

Darah jenis AB - Pengambilan makanan yang dianjurkan termasuklah hidangan laut, semua jenis telur (kecuali telur itik), minyak zaitun, minyak kacang soya, minyak kacang tanah, semua jenis sayuran kecuali jagung, taugeh dan cendawan. Lebihkan buah- buahan segar, dan bukan buah yang dijeruk. 

Sumber: Majalah Rapi

Saya berdarah A 🙋🏻🙋🏻🙋🏻🙋🏻 hehehe.

Masliza | 019.6242900

Friday, 8 January 2016

4 SEBAB KENAPA IBU MENGANDUNG CEPAT RASA DAHAGA DAN PANAS

Lately ni saya kerap sangat rasa dahaga tak kira siang atau malam. Tekak asyik rasa kering jee. Terdetik dalam hati sekarang ni memang musim panas sampaikan saya asyik dahaga atau disebabkan preggy maka saya lebih cepat rasa dahaga. Jadi seperti biasa, e-book women and pregnancy jadi sasaran saya. Maka bermulalah sesi belek membelek satu demi satu (yang mana dpt free access aje laa hahaha). Sebenarnya rasa dahaga dan panas dikalangan ibu mengandung adalah perkara biasa disebabkan perubahan fisiologi ibu semasa mengandung.

  Rasa Dahaga dan Panas Dikalangan Ibu Hamil Adakah Normal?
Rasa Dahaga dan Panas Dikalangan Ibu Hamil Adakah Normal?

Alkisahnya kekerapan rasa dahaga memang biasa dialami oleh kebanyakan wanita preggy, terutama pada awal dan akhir kehamilan. Situasi ini terjadi disebabkan oleh perubahan yang dialami oleh badan sepanjang mengandung. Patut lah semenjak dua menjak ni saya asyik dahaga dan panas aje. Berpeluh-peluh badan, rasa tak selesa pun ada bila badan asyik berpeluh ni. Jalan sikit je dah rasa dahaga dan berpeluh, sendiri rasa badan 'ashemmmmm' hehehe. 


Rasa dahaga dan mudah panas ini semakin kerap dialami oleh ibu yang sudah masuk ke trimester ketiga iaitu fasa terakhir kehamilan sebelum bayi lahir ke dunia. Rasa cepat dahaga ini kerana rahim ibu semakin membesar dan terjadi tekanan pada pundi air kencing sehingga menyebabkan ibu cepat rasa dahaga. Dan rasa cepat panas pula disebabkan oleh kadar metabolisme jadi semakin bertambah apabila berada dalam trimester ketiga menyebabkan tubuh badan wanita akan rasa panas.


Saya kongsikan dengan bakal ibu dan para ibu sekelian tentang faktor terjadinya simptom mudah bahaga dan cepat panas di kalangan wanita hamil. Berikut antara mengapa ibu kerap rasa dahaga dan panas sepanjang mengandung:


1. Peningkatan Hormon

Semasa mengandung, hormon menjadi tidak seimbang terutama pada peringkat awal. Peningkatan hormon progestrogen turut membuatkan rasa dahaga dan panas kepada si ibu melebihi hari-hari biasa.


2. Peningkatan Bekalan Darah

Bekalan darah ke dalam rahim akan meningkat ketika mengandung seiring dengan perkembangan rahim dan untuk memenuhi keperluan plasenta yang mula berfungsi. Keperluan darah sangat penting untuk nutrisi bayi dalam kandungan dan keperluan oksigen di mana darah berfungsi sebagai agen pengangkutan oksigen ke seluruh badan. Nutrisi dan oksigen ini diperlukan oleh sel-sel untuk terus berkembang. Tidak hairanlah ibu hamil kerap haus apabila usia kehamilan semakin bertambah. Ini kerana keperluan darah yang semakin meningkat menyebabkan rasa dahaga terus bertambah.

Manakala peningkatan peredaran darah semasa hamil membuatkan ibu sering berasa panas. Peningkatan aliran darah berlaku apabila hormon progesteron membuka lebih banyak saluran kecil darah di dalam permukaan kulit. Kapilari yang dipenuhi darah inilah yang membuatkan tubuh wanita hamil panas.


3. Penurunan tekanan darah

Ada juga ibu hamil yang mengalami penurunan tekanan darah pada 24 minggu pertama kehamilan. Ini kerana jantung perlu mengepam darah lebih banyak dan bekerja lebih kuat di seluruh badan. Penurunan tekanan darah ini akan menyebabkan wanita hamil mudah rasa dahaga, ibu turut akan bernafas lebih cepat, pucat, mual, penglihatan kabur dan pening kepala. Ketidak tentuan ini juga akan menyebabkan ibu mudah rasa panas dan berpeluh.


4. Untuk Hidrasi

Cecair diperlukan sepanjang mengandung kerana salah satu kegunaannya adalah untuk penghasilan cecair kantung amnion/kantung ketuban. Sebab itulah ibu hamil mudah rasa dahaga dan ibu hamil di sarankan meminum 8 gelas air putih setiap hari.

Air berfungsi untuk melindungi bayi. Ianya juga diperlukan buah pinggang untuk membuang sisa pembuangan dari dalam badan termasuk sisa pembuangan yang dihasilkan oleh bayi. Kehilangan air yang banyak dalam badan bukan sahaja membahayakan si ibu malah bayi dalam kandungan mereka. Kehilangan air akan menyebabkan suhu badan meningkat dan ini menyebabkan ibu mudah rasa panas. Oleh itu, ibu hamil selalu rasa dahaga hendaklah minum cukup air. Ibu dinasihatkan minum air sebelum rasa dahaga atau haus baca lanjut bahaya dehidrasi DI SINI.



Thursday, 30 July 2015

Bersedia Menghadapi Krisis dan Kegawatan Ekonomi Dengan 4 Tips Mudah.

Bismillahhirrahmanirrahim. Ermm, sehari dua ni hangat membara cerita ceriti tentang pergolakan politik dalam negara kita. Saya tidak berminat menjadi 'penganalisis politik tak bertauliah' di sini cuma saya mahu berkongsi rasa tentang kegawatan dan krisis ekonomi yang sedang kita depani sekarang. Ramai yang tahu nilai ringgit kita menyusut sejak berberapa bulan yang lepas, pasaran kerja juga semakin mencegil di mana banyak syarikat mengambil keputusan untuk mengecilkan bilangan staff mereka dan bermacam lagi kegawatan ekonomi. Pelbagai kesan krisis ini, sama ada di peringkat global ataupun tempatan yang telah kita ketahui. 

Kegawatan dan Krisis Ekonomi
Kegawatan dan Krisis Ekonomi


Kalau melalui bajet kerajaan 2015 pun banyak pemotongan dilakukan apatah lagi pada kita kan. Untuk menghadap kemerosotan ekonomi ni kita tidak boleh hanya jadi keyboard warrior menyalahkan kerajaan, menyalahkan orang itu menyalahkan dasar ini semata-mata ini kerana akhirnya yang menanggung kesusahan adalah diri kita sendiri. Sebagaimana telah Kerajaan lakukan memotong bajet 2015 maka kita pun kena lakukan sesuatu sebelum menjadi lebih teruk. Kita boleh memilih untuk Memotong Perbelanjaan atau Menambah Sumber Pendapatan. Memang sukar untuk seorang yang makan gaji menjamin sumber pendapatan mereka tidak akan tergugat walaupun ekonomi gawat - kecuali anda pekerja kerajaan kan. Sehubungan dengan itu kita perlu bersedia dari sekarang untuk berhadapan dengan kegawatan itu. 

Nilai Ringgit Jatuh Teruk Petanda Ekonomi Tenat
Nilai Ringgit Jatuh Teruk Petanda Ekonomi Tenat


Ok saya  kongsikan dengan anda 4 tips untuk kita bersedia menghadapi kegawatan ekonomi.


1)  Kurangkan Perbelanjaan Anda

Saya rasa, perkara ini tidak perlu saya ulas lanjut, sudah pastinya anda semua sudah sedia maklum. Setiap kali menghadapi masalah kewangan, perkara pertama yang perlu kita lakukan, ialah mengurangkan perbelanjaan kita. Semak semula perkara-perkara yang perlu kita bayar secara bulanan, adakah ia boleh dihapuskan atau dikurangkan. Antara yang praktikal untuk di amalkan ketika krisis ekonomi adalah mengurangkan makan di luar, kurangkan perbelanjaan shopping barangan bukan keperluan seperti kerap menukar handbag, kerap membeli kasut baru, kerap menukar telefon bimbit dan sebagainya. 

Bawa Bekal Ke Tempat Kerja Menjimatkan Perbelanjaan Kita
Bawa Bekal Ke Tempat Kerja Menjimatkan Perbelanjaan Kita


Kalau di rumah pula, pengalaman sahabat saya ialah bertukar pakej astro daripada yang mahal kepada yang basic iaitu RM38 je (sebelum GST), pakej wifi yer bukan wife hehehe pula di tukar daripada yang paling mahal kepada yang sederhana sahaja. Saya sendiri memang ambil pakej astro yang paling basic sejak dulu. Bukan kedekut tetapi itu langkah penjimatan. Ada juga kawan bekerja yang mengurangkan waktu rewang mereka pada hari Jumaat semata-mata untuk mengelakkan mereka berbelanja benda yang tidak penting. Yelah kalau orang bekerja, rehat hari Jumaat adalah yang paling ditunggu kan sebab nak pergi shopping heheheh.


2) Bersedia untuk diberhentikan atau hilang punca pendapatan

Pekerja swasta memang tiada jaminan untuk tidak diberhentikan. Itu hakikatnya. Walaupun anda sudah bekerja keras untuk memastikan anda adalah aset bagi tempat anda bekerja, namun kadangkala, sesetengah perkara sudah ditakdirkan dan akan berlaku. Jadi, sebelum perkara yang tidak anda ingini itu berlaku, anda perlulah bersiap sedia, orang kata, “Jangkakan perkara yang tidak dijangka” . Mungkin, pada waktu ini anda boleh mencari semula dan mengemaskini fail-fail resume anda di samping mengenalpasti “lubuk-lubuk” pekerjaan yang baru.

Bagi mereka yang berniaga sendiri, inilah masa yang sesuai untuk anda menambahkan lagi kenalan & network perniagaan anda. Kerapkan diri untuk hadir ke majlis-majlis yang berkaitan perniagaan. Manalah tahu, mungkin anda akan menjumpai “peluang-peluang” serta “idea-idea” perniagaan yang baru disini.


3) Mulakan Pelaburan

Ini pula adalah amat sesuai bagi mereka yang “berkemampuan” dan mempunyai duit lebih. Pada waktu kegawatan seperti ini, saham-saham mewah serta saham-saham amanah sangat murah, kadar faedah pinjaman untuk membeli rumah juga menjadi rendah. Jadi, inilah masanya untuk anda menambah kekayaan anda.

Itulah antara beberapa perkara yang boleh anda lakukan bagi bertahan di dalam situasi kegawatan ekonomi ini. Semoga entri kali ini memberikan anda sedikit manfaat dan kekuatan untuk menghadapi hari-hari yang mendatang ini.


 4) Cari Punca Pendapatan Lain

Seperti yang dicerita di atas tadi, jika kita tak masih mahu meneruskan stail hidup seperti di zaman ekonomi sedang rancak berkembang kita perlu tambah sumber pendapatan yang ada. Jangan bergantung kepada satu sahaja sumber pendapatan. Mula mencari sumber pendapatan lain seperti membuat perniagan untuk mencari side income. Banyak perkara yang boleh anda lakukan untuk menambahkan punca pendapatan anda. Ada yang memilih untuk membuat kerja part time selepas waktu kerja, ada yang memilih membuat perniagaan online dan bermacam lagi yang boleh dijadikan sebagai sumber pendapatan sampingan. Apa yang kita perlu lakukan hanyalah, mengorbankan sedikit masa anda berada di hadapan televisyen. Ramai orang yang memberikan alasan dan berkata.” Saya bukannya tak mahu buat.. cuma takde masa?”. atau " Saya tak pandai lah nak berniaga ni".

Zaman sudah berubah, dunia dah maju, kini, sudah ada banyak peluang-peluang menjana pendapatan sampingan yang tidak memerlukan anda menghabiskan banyak masa. Dan buat bisness Shaklee adalah salah satu daripada yang boleh kita cuba. Pilih perniagaan yang tidak memerlukan modal puluhan ribu dan tak memerlukan anda buat loan untuk menambah beban hutang. Dengan Shaklee hanya bermodalkan kurang RM100 anda sudah boleh mula menambah pendapatan. Apa yang penting di sini ialah kesanggupan kita semua untuk menggunakan sepenuhnya masa bagi mencari pendapatan tambahan.


Kesimpulannya kegawatan atau krisis ekonomi ini sangat-sangat memberi kesan kepada kita semua. Baik kerajaan atau kita sebagai rakyat. Kita suka atau tak suka kita harus hadapi jua. Dan kita harus berusaha supaya kita dan keluarga boleh terus survive walaupun ekonomi kita tenat. Kepada mereka yangberminat untuk mengetahui bagaimana Shaklee boleh membantu Menambahkan Pendapatan anda boleh email dan whatapps saya.

Masliza
nurmasliza@gmail.com
019-624 2900

Monday, 22 June 2015

Resipi Portugis Grill Pasti Sedap dan Menawan Selera

Bismillahhirrahmanirrahim. Hari ni rasa nak share resipi lagi lah hehehe. Haaa tu diaa, resipi lagi kan, maklumlah bulan puasaaaaa. 

Ok kali ni nak kasi resipi Portugis Grill pulak. Sebut Portugis Grill ni sesapa yang biasa ke Mid Valey pasti kenal tempat makan Oasis dalam tu kan. Ya Allah sedap nyaaaaa Portugis Grill ni uolls. Seingat saya sejak dari zaman saya belajar Master kat UM lagi saya dok ulang makan Portugis Grill ni, dari tempat tu dok tingkat 3 sampai lah pindah ke tingkat 2 kot sekarang ni hehehe. Kiranya tempat wajib pergi lepas tgk movie dengan Azura dedulu. Dari zaman anak dara, dan sekarang dah kawen pun hampir 6 tahun masih exist tau tempat ittuuuu. Pendek kata walaupun sudah bertahun-tahun rasa Portugis Grill kat kedai tu tetap sama...pekerjanya pun masih yang lama. Pergh nampak sangat kan kaki pergi situ. Ok meh sini nak kasi resipi sikit.


Bahan-bahan

2 labu bawang  besar **
10 ulas bawang merah **
1 labu bawang putih **
3 batang serai **
Halia **
Lengkuas **
2 gengam udang kering  **
1 inci belacan **
5 sudu minyak zaiton untuk menumis
1/4 cawan air asam jawa
Garam
Gula
Serbuk perasa
daun limau purut - hiris halus
1 paket 250g gili giling(nak pedas tambahkan cili kecil bebenyak)
Setengah cawan air
Bendi/petai untuk hiasan
Aluminum Foil (Wajib wah hahaha)


Caranya

Blend semua bahan bertanda **. Panaskan minyak zaiton dan tuang semua bahan blend tadi bersama. Tumis hingga naik bau dan kekuningan kemudian masukkan cili giling tadi. 
Kacau dan tumis hingga mendidih. Kemudian masukkan air asam jawa , garam. gula, serbuk perasa dan sedikit air jika ianya terlalu pekat. 
Kacau lagi hingga adunan betul-betul pekat dan naik bau. 
Kemudian taburlah daun limau purut. Rasa lah sesedap mulut nak pedas ke nak masam ke nak manis ke hehehe. (Serius bau nya wangi semerbak bila masak)

Bila dah masak tunggu sejuk dan bolehlah di sapukan pada ikan. Boleh gunakan sebarang ikan yang kita suka. Ada orang alaskan daun pisang dahulu dalam aluminium foil sebelum bakar.
Tetapi saya takde daun pisang, so main hamtam sajalaaaa, terus letak ikan tu dalam aluminum foil. Taburkan dengan bendi atau petai atau apa je sayur yang anda suka.
Lepas tu balut lah ikan kita sesedap dan semuatnya hehehe. Dan boleh lah dibakar. 
Masa untuk ikan masak dalam 10-15 minit bergantung pada saiz dan jenis ikan.
Nak lagi sedap sebelum makan tu perahkan asam limau dulu perghhh makan dengan nasi panas, confirm bertambah-tambah hehehehe

P/S : Boleh juga gunakan rempah ini untuk bakar sotong, udang dan ayam juga.

Tumis semua bahan blend
Tumis semua bahan blend 

Rempah Portugis Grill - Pekat dan Aromanya Wangi Bila Masak
Rempah Portugis Grill - Pekat dan Aromanya Wangi Bila Masak

Portugis Grill Menggunakan Aluminium Foil
Portugis Grill Menggunakan Aluminium Foil

Taddaaaaa Portugis Grill Versi Mommy Firas
Taddaaaaa Portugis Grill Versi Mommy Firas


Haa uplls boleh lah cuba sendiri bulan-bulan posa ni tau. Buat lah rempahnya tu bebanyak pehtu simpan dalam fridge. Senang balik kerja boleh terus bakar je. Mahal kot portugis grill ni kalau kat PARAM (Pasar Ramadhan) berbelas ringgit tau. Itu pun tengok jenis ikan gak. So apalagi buleh lah cuba khennnn.

Love
Masliza

Saturday, 20 June 2015

7 Tips Elakkan Mudah Rasa Lapar dan Dahaga Ketika Berpuasa

Tips Elakan Rasa Lapar dan Haus Ketika Berpuasa
Tips Elakan Rasa Lapar dan Haus Ketika Berpuasa


Salah satu cabaran di bulan puasa ialah menahan rasa lapar dan dahaga. Ramai orang yang tidak dapat menahan rasa lapar dan dahaga di siang hari kerana tidak bersahur atau bersahur terlalu awal atau mengambil makanan lambat hadam ketika bersahur. Sebab itulah bila berpuasa kita digalakkan bersahur.  Rasululullah Sallallahu `alaihi Wa Sallam Bersabda :

 " Bersahurlah Kamu Semua Kerana Sesungguhnya Pada Waktu Makan Sahur Itu Terdapat Keberkatan "


Nabi SAW juga bersabda Maksudnya:

“(Makanan) Sahur itu seluruhnya adalah berkat, maka itu janganlah kalian meninggalkannya walaupun hanya dengan seteguk air, sesungguhnya Allah dan para Malaikatnya mendoakan orang-orang yang bersahur.”

Islam sangat menggalakkan umatnya melewat-lewatkan waktu sahur. Dari Anas beliau meriwayatkan daripada Zaid bin Tsabit,


تَسَحَّرْنَا مَعَ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ ثُمَّ قَامَ إِلَى الصَّلَاةِ قُلْتُ كَمْ كَانَ بَيْنَ الْأَذَانِ وَالسَّحُورِ قَالَ قَدْرُ خَمْسِينَ آيَةً

“Kami dulu pernah makan sahur bersama Rasulullah SAW lalu baginda bangun untuk melakukan solat.” Aku -Anas- berkata, “Berapakah jarak antara azan (maksudnya iqamah) dengan makan sahur?” Zaid menjawab, “Dengan kadar waktu yang diperlukan untuk membaca lima puluh ayat.” (riwayat Al Bukhari dalam Kitab as-Shiyam)



Bersahur Bantu Kita Mudah Rasa Lapar dan Dahaga Ketika Berpuasa
Bersahur Bantu Kita Mudah Rasa Lapar dan Dahaga Ketika Berpuasa


Sahur adalah sangat penting bagi umat islam untuk meneruskan rutin harian dengan menahan lapar dan dahaga disepanjang bulan Ramadhan pada siang hari. Tanpa sahur yang betul, badan akan mudah lemah dan tidak bertenaga. Biasanya anak-anak kita yang baru belajar hendak berpuasa ini lah yang sering tak dapat menahan lapar dan haus ketika berpuasa kan. Walaupun begitu ramai juga orang dewasa yang tiba-tiba diserang gastrik dan pelbagai penyakit sehingga tidak dapat berpuasa di bulan Ramadhan ni kan. Hehehehe.


Buruk Rupanya Bila Orang Dewasa Tak Boleh Tahan Lapar Dan Dahaga Ketika Berpuasa Ni
Buruk Rupanya Bila Orang Dewasa Tak Boleh Tahan Lapar Dan Dahaga Ketika Berpuasa Ni

Lapar dan Dahaga Ketika Berpuasa
Lapar dan Dahaga Ketika Berpuasa



Kali ni saya akan kongsikan dengan anda semua 5 tips mudah untuk mengelakkan kita (anak-anak terutamanya) mudah rasa lapar dan dahaga ketika berpuasa. Tips ini juga membantu mereka yang berpuasa daripada lemau dan lemau sepanjang berpuasa.  

1. Elakkan makan makanan yang berminyak dan berlemak ketika bersahur. Contoh makan nasi goreng dan ikan masin. 

2. Banyakkan minum air kosong atau jus buah tanpa gula. Ini kerana ketika siang hari tubuh badan kita akan kehilangan banyak air. Jadi memulakan puasa dengan pemulihan air adalah langkah yang bijak.

3 .Ketika smpai waktu berbuka, pelbanyakkan mengambil makanan yang cepat hadam seperti jus buahan, sup dan bubur. Gula dan karbohidrat yg terdapat dlm makanan ini lebih mudah dihadam. Lantaran itulah kita dsunnahkan berbuka dengan buah Kurma atau Tamar. Kurma atau Tamar ini adalah makanan terbaik ketika berbuka kerana boleh membekalkan sumber tenaga segera mengantikan bekalan makanan yang di gunakan siang hari.

4. Elakkan makanan manis dan makanan yang tinggi Glisemik Indeks (GI) ketika sahur. Makanan yang banyak mengandungi gula dan tinggi GI sebenarnya boleh menjadikan anda letih kerana proses penghadamannya lebih cepat. Selain itu, makanan berempah dan pedas juga perlu di elakkan oleh pesakit gastrik.

5. Elakkan minuman berkarbonat mempunyai kandungan gula yg tinggi yg boleh meletihkan badan. Seeloknya lebihkan minuman buah-buahan,susu dan air kosong kerana ia lebih berkhasiat.

6. Elakkan daripada tidur selepas sahur. Cara ini sebenarnya meletihkan badan kita kerana makanan masih belum dihadam ketika waktu tidur. 

7.  Amalkan segelas minuman isotonik Shaklee iaitu Performance Drink ketika bersahur. Minuman tanpa pemanis tiruan ni memberikan tenaga segera kepada otot di mana ia boleh menggantikan air yang hilang ketika latihan fizikal. Sangat sesuai diberikan kepada anak kita semasa bersahur kerana ianya membantu mengurangkan dihiderasi (kurangkan kehausan di siang hari). Selain itu Performance Drink ni membantu kita kekal bertenaga sepanjang berpuasa. Percaya atau tidak, ketika berbuka pun kita tidaklah terlalu gelojoh untuk minum air. Haaa ini memang kena cuba sendiri baru tahu keberkesanannya.


Semoga perkongsian ini dapat membantu kita semua menjalani ibadah puasa dengan lebih baik.

Thursday, 18 June 2015

Selamat Datang Ya Ramadhan.

Assalamualaikum. Alhamdulillah bertuahnya rasa bila sekali lagi kita semua dipertemukan dengan bulan yang sangat mulia, bulan penuh barakah dan rahmatNya, bulan Ramadhan. Salam Ramadhan kepada semua pembaca dan pengikut setia blog mummyfiras.blogspot.com ini.

Selamat Datang Ramadhan
Selamat Datang Ramadhan


Marilah kita bersama-sama melipat gandakan amalan kita di bulan mulia ini. Sesungguhnya Ramadhan ini lebih mulia daripada 1000 bulan. Besederhanalah kita semua ketika berbuka puasa dan bersahur. Elakkan pembaziran makanan terutamanya ketika berbuka puasa. Persediaan saya tentunya set berpuasa Shaklee yang rendah dengan Glisemik Indek (GI) semasa waktu bersahur supaya siang hari tidak mudah rasa lapar dan haus yang melampau.

Saturday, 13 June 2015

4 Sebab Kenapa Kepercayaan Itu Penting Bila Kita Berbisness

Kepercayaan Adalah salah Satu Asas Dalam Kehidupan dan Perniagaan
Kepercayaan Adalah salah Satu Asas Dalam Kehidupan dan Perniagaan
Kepercayaan terhadap apa yang kita usahakan merupakan kunci untuk berjaya. Betul kan? Dalam kehidupan seharian juga kita perlu ada kepercayaan. Kepercayaan kepada Allah, percaya kepada Malaikat, percaya kepada Al Quran, percaya kepada Rasul, percaya kepada hari Kiamat dan percaya kepada Qada' dan Qadar Allah. Ini adalah asas 6 Rukun Iman yang dipegang oleh seorang Muslim di bumi Allah yang sangat luas ini. Kita memilih seseorang itu menjadi pasangan hidup kita kerana kita yakin dan percaya pada dia. Begitulah juga bila kita buat sesuatu termasuklah memilih sesuatu bisness sebagai cabang rezeki kita. Percaya dan yakinlah bahawa 9/10 rezeki itu datangnya daripada berniaga (bisness). Jadi salah satu kunci kejayaan orang berniaga ni adalah KEPERCAYAAN.


Kepercayaan
Kepercayaan Itu Penting

Saya percaya pada keberkesanan produk, saya percaya pada plan pemasaran syarikat, saya yakin dengan kredibiliti syarikat lantas saya memilih untuk berbisness dan membantu orang lain mendapat pendapatan dengan produk ini, Saya percaya bahawa bisness ini mampu memberikan pendapatan kepada saya lantas saya berani mengambil keputusan untuk menumpukan 100% perhatian dengan bisness ini. dan kini selepas bergelas seorang WAHM yang berbisness, saya rasa saya perlu membina dan melebarkan Kepercayaan ini. Pada saya, kepercayaan saya dalam bisnss ini membantu saya untuk mendapat :



1. Keyakinan

Pelanggan akan membeli dari kita apabila mereka yakin dan percaya kepada kita. Apatah lagi bisness online kini dicemari dengan peniaga yang songlap duit pelanggan maka tidak mudah untuk seseorang itu membeli produk yang kita jual jika mereka tidak yakin dengan kita. Walaupun sesuatu produk itu bagus, tetapi orang yang menjualnya tidak boleh dipercayai, maka tiada sebarang jualan yang akan terhasil. Sebagai contoh mudahnya, kita akan lebih mudah membeli sesuatu daripada rakan niaga yang kita kenal berbanding dengan orang luar (orang yang kita tidak kenal). Tak kisah lah rakan di FB atau rakan pejabat kan?


2. Mudahkan urusan

Kepercayaan seseorang akan memudahkan sesuatu urusan atau tugas dilakukan. Lebih besar kepercayaan pelanggan kepada kita maka lebih mudah untuk kita berurusan dengan mereka. Contoh mudah ialah jika terlewat sehari dua post barang yang dijanjikan pelanggan mungkin tidak akan berkira dengan kita kerana mereka punya kepercayaan dengan kita. Nampak tak betapa pentingnya kita sebagai peniaga ni meraih kepercayaan pelanggan? Bila sudah percaya, maka urusan kita akan menjadi mudah. Di samping itu, adakah kita akan mudah mempercayai seseorang hanya dengan perjumpaan pertama kali?


3. Pembelian berulang

Customer atau pelanggan pasti akan membuat pembelian berulang dari seorang peniaga yang mereka percaya, betul kan? Ini adalah pengalaman yangsaya kutip dan simpan sepanjang 2 tahun lebih saya berbisness ini. Hal ini kerana keyakinan mereka terhadap peniaga tersebut dan juga kepercayaan yang diberikan kepada mereka. Kenapa kita yakin dengan sesuatu produk? Kerana kita mempercayai jurujualnya tidak akan menipu kita apabila mereka membuat jualan ke atas kita. Kerana itulah dalam bisness Shaklee ini kita sangat titik beratkan pentingnya kita sharing tentang kebaikan dan manfaat produk supaya kita dapat membina keyakinan pelanggan dan mereka akan setia dengan produk untuk membuat pembelian berulang dalam jangka panjang.


4. Menjalinkan hubungan jangkamasa panjang

Maksudnya disini adalah, kepercayaan kedua-dua belah pihak iaitu antara peniaga dan juga pelanggan akan berterusan selagi mana kepercayaan itu wujud. Selagi hubungan yang baik itu berterusan, ia akan mengekalkan hubungan tersebut sampai bila-bila. Oleh itu, kepercayaan adalah sangat penting tidak kira dalam perniagaan dan juga hubungan kita seharian. Jangan terkejut tau daripada seorang pelanggan akhirnya mereka menjadi bisness partner kita dan juga kawan baik kita. Saya berbicarta berdasarkan pengalaman saya, bilamana beberapa orang yang dulunya berstatus pelanggan setia kini sudah bertukar status kepada bisness partner saya dan kami masih berkawan baik meskipun sebelum itu kami saling tidak mengenali antara satu sama lain. Orang Cina sangat menitikberatkan tentang kepercayaan dalam hubungan perniagaan, jadi apa salahnya jika kita orang Islam juga mengamalkan perkara yang sama kan? Mereka biasanya akan mempercayai kita selagi mana kita tidak khianati mereka. Tetapi jika kita sudah buat hal, sampai bila-bila pun mereka akan berasa curiga dengan kita.






Setiap perkara sememangnya ada baik dan buruknya tetapi ambillah yang baik dan gunakan dalam kehidupan kita dan di sini saya fokuskan kepada usahawan dan juga peniaga. Peniaga yang jujur akan disayangi oleh pelanggan dan juga tuan punya dunia ini iaitu Allah s.w.t. Kita sebagai umat Islam tidak boleh tidak perlu ada kepercayaan bila berbisness. Bisness yang kita jalankan menghasilkan pendapatan dan pendapatan itu lah yang kita gunakan untuk menyara keluarga kita, jadi kita perlu lakukan supaya punca rezeki kita itu ada keberkatannya. Jadi jangan kita sesekali abaikan kepercayaan pelanggan atau customer kita dalam bisness kita sebab kita kan nak berniaga dalam jangka masa yang lama. Kan, kan, kan...

Wednesday, 10 June 2015

Pengalaman Dua Tahun Berturut-turut Layak Ke Shaklee National Conference .

Alhamdulillah tamat sudah percuatin 5 bintang. Sekarang masa untuk kembali meneruskan kerja keras dalam bisness. 5-7 Jun 2015 saya sekali lagi layak dengan point untuk National Conference sekaligus menjadikan diri ini sebagai NC Qualifier dan NC Award Achiever untuk cycle 2014/2015. Ini merupakan tahun kedua berturut-turut saya layak mendapat kedua-dua nya. Dan saya pernah kongsikan dengan anda bagaimana keterujaan saya tahun lepas kerana itulah pertama kali saya naik pentas dan dapat percutian yang ditaja, baca DI SINI dan DI SINI. Dan tahun ini sekali lagi di raikan begini, rasa sangat-sangat dihargai dan sangat menyuntik semangat untuk terus bekerja lebih kuat lagi. 

Semua ini saya dapat hasil daripada point terkumpul sepanjang cycle lepas ( Mac14-Feb15. Terasa sangat kerdil sebab sudah dua tahun masih tidak mampu untuk melayakkan point ke International Conference. Insya-Allah 2016 saya akan layak point untuk ke USA. Siapa tak teringin ke USA kan? Apatah lagi percutian dan conference yang ditaja 100% oleh Shaklee kan?. Ok berbalik kita kepada cerita National Conference (NC) 2014/2015 pula. 

Tahun ini Shaklee memilih The Palace of The Golden Horses untuk menempatkan semua peserta NC kali ni. Rasanya ini kali ke3 meniginap di hotel mewah ini selepas saya menikmatinya semasa menjadi students dan fellow di Universiti Malaya (UM) dulu. Lebih bermakna kali ni penginapan ni ditaja dan saya tak perlu buat apa-apa. Masa student dulu jadik commitee diner kolej, masa jadik fellow dulu penasihat kepada student kan. Hehehehe. Kali ni goyang kaki orang kata. hehehehe.

Ok lepas dah register, dah dapat collect duit allowence RM100 sorang daripada Shaklee. Masa untuk naik bilik, get ready untuk City Tour yang dah di arrangekan oleh pihak Shaklee. Walaupun saya memang dah duduk KL ni lama, tapi bila ada tour gini rugi kot kan kalau tak ikut. Takde makna nak lepak kat tilam hotel yang empuk ni kan. 

Penginapan Peserta National Conference 2014/20154  Di  Palace of The Golden Horses
Penginapan Peserta National Conference 2014/20154  Di  Palace of The Golden Horses

1st destinasi tour kami adalah ke Muzium DiRaja. Ok part ni memang perghak sikit lah sebab memang tak pernah masuk sebelum ni kan. Hehehehe. Seronok pulak tau bila jenjalan reramai gini. Naik bas sesama, rasa macam rombongan Che Kiah pulak kan hehehe. Masa dalam bas tu tour guide bagitau kami tentang sejarah Kuala Lumpur dan juga sejarah kewujudan Muzium DiRaja tu. Ohh barulah saya tahu bahawa dahulunya bangunan Istana lama yang kini dijadikan Muzium Diraja itu adalah milik seorang jutawan dan hartawan Cina yang mempunyai ramai isteri, dan bagunan istana itu dibina untuk melambangkan kekayaan beliau. Banyak bilik dibini didalam Istana itu untuk menempatkan para isteri-isteri beliau. Tetapi bila Jepun datang ke Tanah Melayu hartawan Cina itu melarikan diri dan bangunan itu menjadi markas tentera Jepun (untuk berkumpul). Dan selepas Jepun surrender , bangunan Istana lama itu di duduki oleh tentera British dan dijadikan Mess Pegawai British. Bila dan merdeka, barulah bangunan itu di jadikan Istana dan Yang di-Pertuan Agong (YDPA) pertama yang ditabalkan di istana itu ialah Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah. Ohh itu memang baru tahu hehehe.

OK kami dibawa menlawat bilik-bilik yang ada di dalam bangunan Muzium DiRaja ini. Di dalam Istana tu (kini dipanggil Muzium DiRaja) terdapat 13 buah bilik. dah namanya Istana kan memang lah semua bilik pun cecantik kan. 


1st Destinasi Ialah Lawatan Ke Muzium DiRaja
1st Destinasi Ialah Lawatan Ke Muzium DiRaja

Peserta National Conference 2014/2015 Diperkarangan Istana
Peserta National Conference 2014/2015 Diperkarangan Istana 


Destinasi seterusnya kami dibawa ke Central Market (CM). Ya Allah memang laaaaamaaaa sangat dah tak menjejakkan kaki ke CM ni. Masa Uni (Degree dan Master) dulu memang selalu jugaklah singgah CM ni. Actually banyak kenangan di CM ni sebab masa dedulu takde keta, so gi tunggu bas kat Bangkok Bank memang passed by CM heheheh.


Ke Central Market
Ke Central Market 

CM memang jauh berubah dan jauh lebih moden berbanding dulu. Walaupun saya dan kawan-kawan daripada group LiSA terpisah dengan bas lain-lain namun kami bertemu semual di CM hahahaha. Macam-macam ragam bila mak-mak budak berjalan tanpa anak di sisi kan. Kepada sesiapa yang bukan dari area KL dan Selangor memang boleh lah beli cenderahati di CM ni, tapi sebab kami ni duduk area sini-sini jugak so takde lah nak membeli hehehe.


Terserempak Pulak Rombongan CHE LISA di Central Market (LiSA Gang)
Terserempak Pulak Rombongan CHE LISA di Central Market (LiSA Gang)

3rd destinasi, kami semua di bawa ke Aquaria KLCC. Haaa yang part ni best. Sebab dapat nenggok ikan-ikan hhehehe.


Ke Aquaria KLCC Kita
Ke Aquaria KLCC Kita

Bergambor Sikit Dalam Aquaria KLCC
Bergambor Sikit Dalam Aquaria KLCC

Suasana Dalam Aquaria KLCC
Suasana Dalam Aquaria KLCC


Lepas dah melenguhkan kaki dan menjamu mata dengan ikan-ikan di Aquaria KLCC, tibalah time untuk Welcoming Diner oleh Shaklee untuk NC Qualifier. Mujurlah Diner pun di buat kat Hotel Grand Hyatt KL ni aje, means that sebelah Aquaria tu je, jalan kaki 2 menet dah sampai hehehehe. Teman dinner Fun Fair Nite. Tapi kami semua ni pakai t-shirt Shaklee je hahahaha. Ok kan gitu.  Layan gambar sikitttttt....


Dinner At Grand Hyatt Hotel Sponsored By Shaklee
Dinner At Grand Hyatt Hotel Sponsored By Shaklee

ak-Mak Orang Bergambor Sebelum Dinner
Mak-Mak Orang Bergambor Sebelum Dinner
Muka-muka Kelaparan Selepas Seharian KL Tour
Muka-muka Kelaparan Selepas Seharian KL Tour

Seperti NC 2014/2015, sesiapa yang lahir di bulan Jun akan diberikan penghargaan. Wahhh part ni memang saya sukaaaaaa, maklumlah saya di lahirkan pada bulan Jun. Last year pun kami diraikan dan tahun ini di NC 2015/2016 sekali lagi SID yang lahir bulan Jun di raikan. Syukur lah...walaupun hari ulang tahun kelahiran saya masih belum tiba lagi hehehe. Kiranya early birthday celebration gittuuuuu.


Sama Seperti NC Tahun Lepas, Dapat Kek Birthday Dari Shaklee
Sama Seperti NC Tahun Lepas, Dapat Kek Birthday Dari Shaklee

Kek Sponsored By Shaklee Untuk NC Qualifiers Yang Lahir Bulan JUN
Kek Sponsored By Shaklee Untuk NC Qualifiers Yang Lahir Bulan JUN
Kek Sponsored By Shaklee Untuk NC Qualifiers Yang Lahir Bulan JUN
"JUNE BABIES"


Kegembiraan saya tak berakhir di situ sahaja. Sebelum pulang ke hotel Palace of The Golden Horses (PoGH) , Shaklee bagi semua peserta NC 2015/2016 penghargaan, sebuah plaque pewter. Dannnnnn bila sampai ke PoGH sekalilagi ada surprised atas katil...Sekotak Shaklee Collagen Powder fuhhhh. Suka, suka, suka.

Surprised  Welcoming Dinner
Surprised  Welcoming Dinner 



Shaklee Collegen Powder Hadiah Untuk Peserta National Conference 2014/2015
Shaklee Collegen Powder Hadiah Untuk Peserta National Conference 2014/2015

Siapalah yang tak mahukan penghargaan begini kan. Merasai percutian mewah tanpa mengeluarkan sesen pun duit sendiri. Semuanya di taja oleh Shaklee. Bukan setakat diberi percutian tetapi diberikan pelbagai hadiah bagi membalas segala keringat SID yang berusaha keras sepanjang cycle. Dulu masa kerja annual dinner nak dapat hadiah pun main tukar-tukar hadiah. Huhuhuhu. 


Surprised Day 2 - Burberry Shawl kah??????
Surprised Day 2 - Burberry Shawl kah??????


Sesungguhnya kerja keras semua SID Shaklee amat dihargai oleh pihak pengurusan. Saya sangat enjoy buat bisness Shaklee sepanjang dua tahun lebih penglibatan saya ini dan saya berazam untuk mengumpul point untuk layak ke International Conference tahun 2015/2016 nanti. Nak ke USA pula. Dua tahun berturut-turut berpeluang menjadi NC Qualifiers dan merasai keseronokan naik pentas menerima award daripada Shaklee sangat menyeronokkan. Kejayaan ini menguatkan semangat saya untuk membawa lebih ramai lagi business partner saya sama-sama merasai penghargaan 5 bintang daripada Shaklee ini.

Sepanjang 2 tahun layak ke NC ni, saya nampak Shaklee sangat menghargai dan sangat berbangga dengan prestasi setiap SID mereka. Dan kekurangan NC 2014/2015 di perbaiki dalam NC kali ini. NC kali ini ternyata lebih meriah kerana adanya KL Tour, NC sebelum ni takde tour hehehe. Walaupun sedikit kepenatan kerana jadual yang padat sepanjang percutain mewah 3 hari 2 malam ni, tetapi ianya seronok dan banyak ilmu yang di dapati daripada sharing leader hebat di pentas NC. 

Kalau anda rasa mahu sama-sama mengecapi sendiri bagaimana dihargai oleh Shaklee dengan percutian mewah ini, saya pilih lah saya sebagai mentor anda. Kerja keras saya setahun bermula daripada awal cycle membilehkan saya layak menerima kesemua ini. Sudah dua kali saya melakukannya. Alhamdulillah sangat manis, sangat bermakna. Tahun lepas seorang bisness partner saya naik pentas bersama-sama. Tahun ini seorang lagi bisness partner saya naik pentas menerima award bersama saya. Bangga ke tidakk????? Hehehehehe. Nak tahu bagaimana untuk melayakkan diri anda? Say YES pada Shaklee. Pelbagai ganjaran habaq ang!!!! Perjalanan saya dengan Shaklee masih jauh, saya berpegang pada kata-kata 'do or die'. Takkan nak tengok sahaja peluang cash yang Shaklee sediakan tanpa sambar peluang tu kan. Menambah pendapatan dan mencari side income semuanya boleh dengan SHAKLEE.

Nur Masliza Muda
012-2965214
nurmasliza@gmail.com
SID 908080

Wednesday, 13 May 2015

Rombongan Che Kiah Bangsar Ke Sri Rampai Demi YES.

Rombongan Che Kiah Bangsar ke Sri Rampai, tu dia aihhhh. Petang ini dengan berjemaah akan ke Shaklee Branch Sri Rampai untuk mendengar taklimat mengenai projek YES (Young Entrepreneur Systems). Memang tak sabar sangat nak dengar taklimat ni, sebab bila dah baca flayers yang diperolehi dan dah berdiskusi dengan mentor program ni lah satu-satunya cara nak membantu orang lain mencari pendapatan.

Masakan tidak, kalau sebelum ganjaran yang ditawarkan dalam program YES ni semuanya DOUBLE. Yesss DOUBLE you olsss.


YES With Shaklee

Buat pertama kalinya, saya bawak anak teruna naik LRT bersama-sama demi YES ni. 

Ohh Begini Rupanya Rasa Naik LRT 


Muka senyum-senyum suka sangat dapat naik LRT


Sebelum mula talk isi 'tangki' minyak dulu


Inilah dia rombongan Che Kiah dari Bangsar ke Seri Rampai hehe


Kita Cari Seat Paling Depan 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...