Showing posts with label Susun Atur. Show all posts
Showing posts with label Susun Atur. Show all posts

Tuesday, 20 January 2015

3 Tips Mudah Ubah Perabot Kediaman

Assalamualaikum. Siapa yang suka ubah suai kedudukan perabot? Saya tahu ada sesetengah orang memang hobi nya ubah suai kedudukan perabot. Kejap tarik sofa ke sana kejap tarik kabinet tv ke sini kejap letak pasu sebelah sinun kan. Hehehe. Saya berani cakap begini sebab dalam family saya ada 3 orang makcik saya (kembar 3 depa ni) memang  hobi mereka ubah kedudukan perabot. Dan arwah abah saya juga jenis rajin mengubah kedudukan perabot. Saya???? Dulu saya selalu juga ubah kedudukan perabot, tapi lama dah kot saya tak buat kerja gitu, maklumlah duduk kuaters, ruangan terhad. Dulu kerja, selalu outstation mana ada masa nak menggodek kedudukan perabot ni kan kan. Ditambah pulak bila ada anak ni kan. Excelli makcik kembar 3 saya cakap itu alasan semata-mata hahahaha.

Nak dijadikan cerita, semalam 20 Januari entah kenapa tetiba inche suami tu terlebih rajin pulak. Tetiba dia cakap jom kita bersihkan rumah, kita ubah kedudukan perabot sikit. Wahhh excelli dah lama berhasrat nak mengalih kedudukan TV. Maklumlah TV kami hanging kat wall so nak bukak nak pasang tu memang amek masa sikitlah. Tapi di sebabkan mood inche suami tip top kami pun buatlah bersama-sama. Best uolls buat kerja gotong royong gini. Kalau sebelum ni inche suami berat tulang, tapi bila dia nak cepattt aje dia bertindak. Kalau tidak ermmmm sorang-sorang lah kita orang pompuan ni kena buat itu ini. 

Awal Januari 2015. Terghantung Di dinding


Sesi alih mengalih memulanya untuk alihkan TV daripada hanging kat wall kepada duduk di atas kabinet. Dan kabinet TV tu di alihkan kedudukan duduk kat tingkap.

20 Januari 2015, selepas 'make over'
20 Januari 2015, selepas 'make over'

  Dari dinging turun ke kabinet
      

  Lokasi Baru TV ditemani ninja turtle



Masa dok ubah mengubah ni rasa macam nak raya, apatah lagi bila tiba part sapu menyapu, mop mengemop segala tingkap dan grill. Sinonim sambagtkan acara bersihkan rumah dengan hari raya ni. Mujur takde lagu hari raya uolls kalau tak mau teringat kampung kan kan. Hehehe. Meh sini saya kongsikan 3 tips memudahkan kerja ubah kedudukan perabot di rumah.

1. Dapatkan Bantuan Suami
Untuk mengubah kedudukan perabot rumah, kita orang perempuan jangan buat sengsorang, sebaliknya dapatkan bantuan suami memasing. Ye kekadang suami bukan nak tolong pun kan. Tapi lelakikan sering tunduk dengan pujuk rayu isteri, jadi apalagi wahai isteri-isteri solehah semua, inilah masanya nak pujuk suami memasing. Almari, sofa tu semua berat, please lah sayang diri kita. Gunakan kudrat abam macho kita tu kan.  Pertolongan daripada abam macho kita ni bukan saja meringankan tugas kita tapi dapat mengeratkan kasih sayang juga. Spent time togethet tu kan hehehe. 

2. Pilih Masa Yang Sesuai @ Tunggu Mood Datang
Nak buat kerja kena ada mood dan tujuan. Nak tukor-tukor perabot ni kenalah tunggu mood. Tapi kalau orang yang memang hobinya tuko perabot memang tak yah tunggu masa, asal dia jemu memandang je dia tukar kedudukan. Betui dak??? Hehehe. Untuk yang kurang rajin macam saya ni, penyelesaiannya ialah tunggu masa yang sesuai atau dengan kata lain bila terlintas nak menukar kedudukan. Dan satu lagi, jika nak mintak tolong suami pun kita kena tengok juga mood dia. Janganlah kita merengek mintak tolong ketika dia baru balik kerja atau ketika dia bad mood. Haaa kang tak pasal2 abam macho amek konci keta kuar gi ngeteh pulak. Makan hati sendiri lah kita nanti hehehe. Pendek kata, carilah masa sesuai contohnya ketika hujung minggu yang tenang. 

3. Pastikan Anak Ada Mainan Mereka
Bagi mengelakkan kerja alih mengalih dan buka membuka kita terganggu pastikan anak kita diberikan "habuan" dulu. Ini untuk mengelakkan kerja kita diganggu dan ambil masa yang lama nak siap. Bila mereka ada mainan sendiri takdelah mereka menganggu kerja mak ayah kan. Pengalaman pertama seumur hidup mengalih kedudukan perabot ada anak apa je yang kita buat semuanyaa dia nak ikut sama. Tapi kalau anak dah besar tak de masalah nak mengalih perabot secara berjemaah ni.

My little helper


Seronok sesekali ubah kedudukan perabot ni, walaupun rumah kita tu tak lah luas mana. Yang penting bila kita ubah perabot ni fresh je kita nampak ruang rumah kita. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...