Showing posts with label Tips. Show all posts
Showing posts with label Tips. Show all posts

Friday, 5 February 2016

Tips Elak Nyanyuk Awal

Nyanyuk atau Dementia seringkali dikaitkan dengan orang perempuan. Manakan tidak setiap kali melahirkan anak pasti ada urat yang putus. Orang tua dulu-dulu cakap lagi banyak anak, lagi banyak urat putus dan bila makin banyak urat putus lagi cepat nyanyuk seseorang perempuan. Entah betul entahkan tidak! Hehehe. 

Lebih serius apabila seseorang tu di sahkan mengidap Alzheimer atau nyanyuk walaupun belum lagi diusia emas! Eiii takmau lah kan nyanyuk di usia yang tak sepatutnya. Letak barang lupa, parking keta kat mana pun lupa, nama anak pun lupa (aiyorkkkkkk) aiseyyyy man....Jom kita tengok tips untuk mengelakkan dari nyanyuk awal!

Tips Elak Nyanyuk Awal


Tips Elak Nyanyuk Awal

1- Bersenam. Semakin kita cergas, semakin cantik lancar darah di dalam badan dan ke otak kita, semakin banyak sel- sel otak yang baru akan muncul.

2- Berkomunikasi. Elakkan menyendiri dan tidak bergaul dengan orang lain. Biasakan berbual dan bertukar- tukar fikiran dengan orang lain.

3- Banyakkan latihan minda seperti membaca, membuat puzzle, menyelesaikan kuiz dan teka- teki. Mendengar muzik juga melatih minda menjadi lebih cerdas.

4- Jaga kesihatan jantung. Caranya mudah, apa yang baik untuk jantung, maka ianya baik untuk otak.

5- Kawal stress setiap hari melalui solat, meditasi ataupun yoga.

Monday, 26 January 2015

6 Tips Supaya Anak Mudah Makan Sayur

Bukan main lagikan tajuk entri ni. Ohh yer sememangnya masalah anak tak suka makan sayur dan buah-buahan ni bukan masalah sesetengah ibu sahaja, ini masalah majoriti ibu-ibu kan. Tak percaya cuba tengok iklan di TV tu, betapa susahnya ibu-ibu nak bagi sayur pada anak mereka sampai ada anak yang menyorok bawah meja lah, ibu terpaksa kejar ke sana ke mari lah. Hehehe. Begitulah nak tunjukkan kepada kita bahawa masalah susah makan sayur di kalangan anak-anak tu seakan dah sangat sinonim dengan ibu-ibu. Masalah? Setiap masalah ada penyelesaiannya, jadi ibu perlulah kreatif dalam menangani hal ini. Jangan terlalu diikutkan kehendak anak kita sebaliknya kita create suasana gembira ketika makan sayur. Sebab apa? Sayur adalah penting untuk memenuhi keperluan nutrisi anak kita. Pengambilan gizi seimbang untuk pembesaran dan tumbesaran. Baca kesan kekkurangan zat makanan di kalangan kanak-kanak DI SINI

Anak Susah Makan Sayur
Anak Susah Makan Sayur

World Health Organization (WHO) menyarankan 5 portion sayur setiap hari. Namun penyelidikan yang dijalankan oleh University College London pula menunjukkan, lima kali sehari tidak mencukupi. Manusia seboleh-bolehnya perlu makan 7 portion buah dan sayur. Manakala Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menyarankan 3 mangkuk sayuran setiap hari. Haaa nampak tak kepentingan sayuran dalam kehidupan seharian. Selera kanak-kanak memang



Bestnya Makan Sayur
Bestnya Makan Sayur

Sebenarnya nak jadikan anak suka dan minat makan sayur ni kita mulakan ketika anak kita diperkenalkan kepada makanan iaitu ketika mereka berusia 6 bulan ke atas. Ini lahpetua yangdi ajar oleh pengasuh anak saya dulu. Dia cakap setiap hari memang dia blend nasi dan sayur untuk anak-anak yang dia jaga. Dia siap pesan dengan  saya kat rumah kalau nak masak nasi blend dan gunakan sayur. Bertuahnya saya dapat babysitter yang baik dan banyak share dan ajar saya ilmu nak menguruskan anak ketika itu. Dan disebabkan saranan beliau itu lah saya rajin blend nasi dan masakkkan sayur untuk Firas. Saya ingat lagi pengasuh tu cakap kitakena biasakan lidah budak dengan sayur dari kecil supaya dia tidak menolak rasa pahit sayur bila dah dapat bezakan rasa makanan nanti. Terus terang saya akui memang saya tak tahu sebab saintifiknya, tetapi adik saya yang bekerja sebagai nurse pun cakap begitu. Dan alhamdulillah, saya tidak berhadapan dengan anak yang tak suka sayur atau buah ni. Cuma dia memilih sayur mana yang dia suka dan mana yang diatak suka je hehehe.



Perkenalkan Anak Anda Dengan Sayur Seawal Usia 6 Bulan
Perkenalkan Anak Anda Dengan Sayur Seawal Usia 6 Bulan


Ok saya nak kongsikan dengan anda semua beberapa tips supaya anak kita senang makan sayur dan buah-buahan. Tips ini adalah daripada apa yang saya sendiri lalui dan juga tips hasil daripada pengalaman kawan-kawan yang bergelar ibu. Tips ni masing-masing kami dah praktikkan, mana tau jika ibu yang bermasalah nak bagi anak makan sayur dan buah boleh gunapakai tips ini. Sharing is caring kan hehehe. 6 tips supaya anak mudah makan sayur adalah:

1. Jadi model kepada anak-anak.
Nak memupuk kecintaan anak kepada sayur dan buah-buahan ibu bapa perlulah terlebih dahulu jadi model kepada mereka. Contohnya ibu bapa sendiri perlulah makan sayur bersama-sama dengan anak setiap kali waktu makan. Beri contoh terbaik kepada mereka. Ibu ayah pun kena tunjuk suka makan sayur sama. Agak pelik kan kalau ibu bapa sibuk suruh anak makan sayur tetapi mereka sendiri tak makan sayur dan kurang makan buah-buahan.

2. Perkenalkan sayur yang berwarna warni.
Lumrah kanak-kanak sukakan warna warni kan. Jadi sebagai ibu bapa kita kena kreatif menyediakan sayur supaya anak sukar menolak. Anak saya sendiri tak suka sayur sawi (pahit katanya), tetapi dia suka makan carrot, kacang panjang, kobis, dan salad lain. Jadi caranya saya selalu pelbagaikan warna warni sayur tu buat sayur campur dan dalam masa yang sama letak sawi sikit. Dia sebenarnya tak perasan adanya sawi dalam tu sebab dia nampak sayur kegemarannya. Lagi satu potong sayur pun kena kreatif juga heheh. Macam kita potong carrot tu kita boleh buat bentuk bintang, bentuk 3 segi dan macam-macam lagi. Ini banyak di praktikkan dalam bento.


3. Selitkan sayur dalam makanan kegemaran mereka.
Ini tips daripada kawan-kawan yang saya dapat semasa bersembang sesama kaum ibu. Ada ibu berkongsi yang dia sering selitkan sayur dalam makanan kegemaran anak dia seperti dalam bubur nasi, spaghetti dan macam-macam lagi. Katanya dia selalu potong sederhana atau halus supaya anak tidak perasan akan kehadiran sayur tu.

4. Jangan terus abaikan sayur bila anak menolaknya.
Sesetengah ibu bila tahu anak tak suka sayur, mereka terus tak masukkan sayur bila memasak. Alasan mereka sebab anak tak makan. Nanti anak pilih seketul-seketul sayur tu letak tepi. Ini silap ibu sebenarnya. Dah tahu anak tak nak sayur terus tak nak masukkan sayur. A big nooooo sebenarnya ya. Semua amalan bermula dari rumah, walaupun anak tak suka makan sayur arwah mak saya tetap masukkan sayur tetapi dia akan potong kecil-kecil. Jadi nak tak nak kena telah juga. Apatah lagi kalau pergi makan kat kedai makan, arwah mak saya selalu cakap kalau tak makan sayur ni nanti kena bayar tau. Kesian mak dan abah kena bayar lebih sebab tak makan sayur. Dah adik-adik saya pun dengan muka kelat makan lah sayur tu hehehe. Tapi saya nampak trick ini menjadi. 

5. Pujuk anak dengan kasih sayang.
Tips ini saya amalkan sendiri bila anak saya tak nak makan sawi. Pujuk dengan kasih sayang ni saya bagitau dia kalau dia tak makan sayur dia tak boleh ikut mommy dan papa masuk syurga. Kalau tak makan sayur nanti mommy dan papa tak love (sayang) dia dah. Budak mesti nak mak bapak dia sayangkan dia kan. tentu nak ikut mak ayah masuk syurga kan. Opss sebelum tu selalulah bercerita tentang syurga dan neraka, dosa dan pahala, serta erti syaitan. Bila dia tahu seronoknya syurga, apa yang ada dalam syurga dan apa yang ada dalam neraka tu cepat je dia makan sawi sebab nak ikut mommy dan papa masuk syurga heheheh. Apatah lagi dia sendiri nampak mak ayah dia makan sayur dan buah dengan sedapnya.

6. Perkenalkan sayur seawal 6 bulan
Seperti yang saya kongsi kan di atas tadi, memang tugas ibu memperkenalkan sayuran seawal usia anak 6 bulan ni memberikan manfaat kepada tabiat memakan sayur. Saya perhatikan ramai ibu tak sanggup nak bagi anak makan sayur sebab lebih suka bagi anak mereka makan nestum. Memang nestum mudah disediakan tetapi masakan ibu buat lebih berkhasiat. Apatah lagi ibu boleh terus bagi sayur kepada anak mereka. Sayur untuk kesihatan dan tumbesaran yang maksimum. 


Ini adalah 6 tips yang saya dan kawan-kawan dah amalkan dalam memupuk sikap suka makan sayur dikalangan anak-anak. Mana tahu ibu-ibu di luar sana boleh juga amalkan tips ini untuk memastikan anak suka makan sayur dan membesar bagai juara. Memang masalah anak picky eater boleh diatasi dengan memberikan multivitamin dan protein tetapi untuk ibu yang masih struggle supaya anak mereka sukakan sayuran boleh lah cuba tips ini. Saya dan kawan-kawan dah mencuba tips ini dan Alhamdulillah berjaya. Manalah tahu ibu lain yang mahu mencuba lagi  kan. Tak salah kami share apa yang kami lakukan dengan ibu-ibu lain kan. At least ibu kurang lah pening kepala kan. Hehehe. Jom cuba bersama-sama!


Love
Masliza 012-2965214
SID :908080
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...