Showing posts with label Ulcer Mulut. Show all posts
Showing posts with label Ulcer Mulut. Show all posts

Saturday, 3 January 2015

7 Tanda-Tanda Sistem Imune Badan Yang Rendah

Permulaan tahun 2015 yang best bila tetiba hari ni demam. Hamboih dah lama benor tak rasa demam gini, tetiba badan jadik sejuk, tekak perit, selesema dan paling best kesan tergigit mulut sendiri dah jadik ulcer. Tapi tak lah risau sangat sebab ulcer kali ni disebabkan kecuaian sendiri (tergigit) dan bukan nya dia terjadi sendiri. Ingat lagi lastttt sekali kena ulcer ni masa hujung2 puasa last year (bulan 7) dah tu membawa ke hari raya juga. Hehehe. Baca tentang ulcer mulut di link ini

Berstokin Sebab Demam Udah Gaya Macam Orang Berpantang
Berstokin Sebab Demam Udah Gaya Macam Orang Berpantang
1.1.2015 bangun pepagi je memang badan dah rasa lain macam, dengan kepala berat pun satu hal. Macam biasa bila demam atau sakit ni tandanya sistem immune kita dah kena serang oleh 'unsur jahat' patogen ni.

Apa Itu Sistem Imune Badan?

Sistem Imun badan membawa maksud rangkaian sel, tisu dan organ yang bekerja untuk mempertahankan badan daripada  penceroboh (patogen)

Apa Itu Sistem Imun Badan
Apa Itu Sistem Imun Badan

Apa Itu Patogen?

Haaaa apa mendanya patogen tu? Patogen, istilah ini berasal dari bahasa Yunani kuno yang bermaksud penyebab penderitaan. Jadi patogen ni membawa maksud bakteria atau virus yang menjadi penyebab kesakitan/penderitaan kepada manusia. Haa gitu. Kalau dalam bahasa mudah kita cakap bakteria atau virus aje kan. Hehehe. Haa bila patogen ni masuk ke badan kita di akan ditapis oleh 'askar dan polis' badan iaitu kulit, membran mukus, jus gastrik, air mata, peluh dan air liur. Kalau 4 komponen ni tak dapat tangkap, dan patogen tersebut still lolos, maka tugas pertahanan kedua badan pula untuk teruskan tugas membenteras dan menangkap patogen ini daripada terus merosakkan dan memudaratkan badan manusia. Haa Badan kita mempunyai 2 jenis tapisan iaitu 'tapisan keselamatan pertama' iaitu kulit, membran mukus, jus gastrik, dan air mata, peluh dan air liur . Manakala 'tapisan keselamatan kedua' ialah sel-sel darah putih. Wowww istilah tapisan keselamatan macam yang digunakan oleh custom and immigration pulak kan hehehe. Gambar di bawah menunjukkan dengan lebih detail bagaimana tapisan keselamatan pertama dan kedua ini 'menangkap' patogen jahat ini. 


Dua Agen Pertahanan Badan  Manusia
Dua Agen Pertahanan Badan  Manusia

7 Tanda Sistem Imune Badan Anda Rendah

Tahukah anda gejala kerap demam, selesema, batuk, ulcer, pembekakan kelenjar, kesejukan melampau sehingga terpaksa berstokin dan bersarung tangan atau berbaju sejuk dalam suhu normal adalah antara petanda yang menunjukkan kelemahan sistem imune badan? Saya sedar diri ini sering kali di jangkiti ulcer - maknanya sistem imune saya rendah hehehe. Sejak kecil saya memang sering kena ulcer, tapi sejak setahun dua saya bersama Shaklee ni kekerapan ulcer datang tu sangat-sangatlah kurang. Ehh musti ada yang cakap mentang-mentanglah saya ni SID Shaklee kan, tapi ini lah hakikatnya. Anda boleh cuba consume jika tidak percaya. Heheh, confirm sapa yang selalu bersin, selalu batuk, demam dan sebagainya tu akan merasai perubahan (dengan izin Allah) kalau consume dengan konsisten. Keradangan, luka lambat sembuh, alahan juga antara tanda-tanda kelemahan sistem imune.


1. Demam, Selesema dan Batuk Berpanjangan
1. Demam, Selesema dan Batuk Berpanjangan
Kesejukan Melampau Pada Suhu Normal
2. Kesejukan Melampau Pada Suhu Normal

Kelenjar Membengkak
3. Kelenjar Membengkak


Ulcer Mulut
4. Ulcer Mulut 
Luka Lambat Sembuh
5. Luka Lambat Sembuh

Alahan/ Alergi Yang Teruk
6. Alahan/ Alergi Yang Teruk 

Keradangan Kulit
7. Keradangan Kulit


Kekuatan atau kelemahan sistem imune badan ni banyak bergantung kepada amalan pemakanan dan aktiviti harian kita. Badan kita yang Allah SWT ciptakan ini mempunyai kuasa semulajadi untuk pulih sendiri, ia diibaratkan sebuah kilang kimia yang hebat dan mampu untuk melindungi kita. Betapa indah dan besarnya kuasa Allah hingga tidak terjangkau dek akal kita kan. Bagaimana badan dan sistem yang ada di dalamnya ini mampu melawan segala penjahat yang masuk ke badan kita melalui makanan dan persekitaran kita. Jadi kita sebagai tuan badan, di amanahkan oleh Allah untuk menjaga dan menyayangi jasad kita sebaik mungkin. Kalau kita mengabaikan jasad kita maka akan sakitlah jasad kita, dan bila jasad sakit peluang untuk berbakti kepada penciptaNya akan semakin terhad. Haaa nampak tak kepentingan kita untuk menjaga jasad yang Allah amanahkan kepada kita ni? 

4 Punca Lemahnya Sistem Imune 

1. Pemakanan yang tak sihat - penggunaan dan pengambilan gula yang berlebihan akan mengurangkan keupayaan sel-sel darah putih untuk membunuh kuman. KURANGKAN MAKANAN MANIS!!!!

2. Gaya hidup yang tak sihat - kurang tidur akan menyebabkan sistem imun badan yang rosak/diserang sukar dipulihkan. Sebab tu lah kita lihat bila kita kurang tidur dua tiga hari kita akan mudah demam, mudah selsema dan sebagainya.

3. Tekanan- kajian menunjukkan tekanan kronik, kemarahan, kemurungan, kebimbangan akan mengurangkan sel darah putih.

4. Ubat-ubatan - penggunaan antibotik yang berpanjangan akan memusnahkan sistem pertahanan badan. Untuk pengetahuan antibotik bukan saja memakan bakteria jahat dalam badan tetapi turut makan bakteria baik yang diperlukan oleh badan. Bila bakteria baik ni dah 'dimakan' atau di musnahkan dengan pengambila antibiotik ni, macamana sistem pertahanan badan nak berfungsi kan?


Biasanya bila kita demam kita ni lebih suka minta antibiotik daripada doktor kan. So apakata mulai hari ini kita kurangkan sikap meminta antibiotik daripada doktor bila ke klinik. Boleh cuba cara lain dengan mencari sumber natural dan selamat kan.

Salam Tahun Baru 2015
Mas 012-2965214








Tuesday, 22 July 2014

Performance Drink Merawat Ulcer Mulut

Korang biasa dengar tak ulser mulut? Ada orang panggil mata ikan lah, luka mulut lah. Pendek kata macam-macam nama panggilannya, tapi kalau sebut ulcer mulut tu semua orang bukeh bayangkan apa mendanya tu. Ulcer mukut ialah sebarang jenis ulser yang terjadi di dalam rongga mulut. Sebabtulah namanya ulcer mulut bukan ulcer kulit atau ulcer gigi hehehe. Ulcer mulut ni ialah open wound tau, so korang buleh tak bayangkan permukaan luka yang terkena air terutamanya air liur, pergh pedihnya laaaaaaa Allah je yang tahu.

Luka atau ulcer ni  berbentuk tompokan putih, kemerah-merahan, ada gak macam warna nanah kot. Selalunya terjadi berulang kali samada sebiji, dua atau lebih. Haaa bila ada ulcer kat mulut atau lidah korang akan menanggung sakit nak bercakap, nak ketawa, nak membebel dan paling ter best antara yang best ialah time gosok gigi beb...Fuhhhh memang sakittttt dan kekadang tu sampai berdarah sebab 'terberus' luka tu sekali wehhh. Ini memang selalu terjadi pada mak jemah tau....menanggessssssss wa cakap luuu.

Performance Drink Merawat Ulcer Mulut
Ulcer Mulut
 Mak Jemah memang selalu sangatlah kena ulcer ni. Dulu-dulu memang taruk ubat gigi jer tau kat luka tu, korang musti fikir hilang akal ke pe sapu ubat gigi kat luka kan hahahahah. Sakit tu memang lah sakit, tapi itu salah satu cara nak menyembuhkan luka kononnya, but its work ok hehehe. Ada jugak arwah abah cakap kumur dengan air garam dan letak garam pada luka tu. Wahhhh ini memang menanggesssss weh, sakit teramat. Walaupun sakit cepat baik. Kekadang tu sapu bonjela , pengalaman Mak Jemah memang ok laaaaaa not so fast kesannya. Tapi paling best sekali bila X boss mak jemah kat UM dulu Dr Sulo suruh mak jemah carik Kenalog in Orabase. Mak Jemah memang percayakan Dr Dulo ni sebabnya husband dia medical doctor, so apa je advise Dr Gopi mak jemah sukaaaaaaaa. Masa tu mak jemah memang tak boleh bercakap sebab dalam mulut ada 4 ke 5 biji ulcer. mulut pun berair je hahahahaha. Tak susah nak carik cream ni pi je pharmacy kat bangsar then tunjuk nama ubat tu. disebab kan pharmacy kat Jln Telawi tu takde brad kenalog dia suggestkan brand lain. OK lah mak jemah beli aje kan dah sakit...layannnnnnnnnnnnn aje. 

Ulcer Mulut
Cream untuk Ulcer Mulut


Perempuan adalah yang paling ramai senang mendapat ulcer mulut ni, terutamanya ketika haid aka datang bulan atau bendera merah hehehe. Antara sebab utama terjadinya ulcer ni ialah:

1. Kecederaan akibat tergigit, beda tajam, air panas atau hentakan kuat di bahagian mulut.
2.Stress atau tekanan perasaan
3. Kepanasan 
4. Kurang minum air
5. Penyakit tertentu seperti SLE dan yang berkaitan dengan sistem penghadaman


Disember 2012 Mak Jemah pernah kena ulcer ni penuh satu mulut,. Giler laaa aihh nak makan pun susah, seminggu gak laa tak leh mengunyah. Habis sakit urat kepala dan gigi Mak Jemah. Masa tu mr google jadi rujukan. So ramai yg suggestkan 100plus so mak jemah pun tibai lah berbotol-botol 100plus tu walaupun sakit. Tapi akhirnya sapu madu lebah asli lah usaha terakhir. 

Bila dah berkenalan dengan Shaklee ni, mak jemah selalu minum Performance Drink (PD) Shaklee adalah satu-satunya minuman isotonik yang bebas karbonat malah kurang gula (less sugar). Memula tu memang lah Mak Jemah tak perasan tapi bila dah lama-lama tak kena ulcer baru mak jemah selidik punya selidik ohh sejak minum PD tu walaupun selalu berjemur tengah panas tetapi dah tak kena ulcer. 

Performance Drink
Performance Drink

Kenapa sejak minum PD ni buleh lak berjemur tengah panas ekk???? APA hebat sangat PD neh ???? Haaaaa kalau korang nak tahu, PD ni membantu kita
1. Mengurangkan kehilangan bendalir dalam badan sebelum, semasa atau selepas aktiviti fizikal. Sebab tu lah Mak Jemah susah kena ulcer lepas amalkan minum PD ni.
2.Meningkatkan daya tahan badan untuk mencapai prestasi yang terbaik. 

Hah, nampak tak??? Sudahlah less sugar, takder gas dan memberikan tenaga lagi. Menyihatkan badan adalah hehehe. Bila kehilangan air dalam badan diganti badan pun cepat sejukkk so takde lah badan nak kekurangan air lagi dan ulcer pun tanak lah hinggap kat kita lagi.

Kebaikan Performance Drink
Kebaikan Performance Drink (PD) Shaklee
PD ni adalah minuman elektrolit di mana elektrolit ini berfungsi untuk untuk mengawal keseimbangan air dalam badan dan menghasilkan tenaga. Ehh badan kita pun ada elektrolit iaitu Sodium ion, Chloride Ion, Magnesium ion Calcium Ion, Potassium ion. Adehhh pening sat kan dengan istilah sains cenggini hehehehe. PD ni berbeza ekk dengan minuman isotonik yang bergas mcm 100plus tu . Sama sekali tak sama taraf dan darjat mereka yer heheheh. PD Shaklee hanya boleh di beli daripada Shaklee Independent Distributor (SID) manakala yang lain-lain tu kita buleh pilih je dalam peti sejuk kat petrol pum or pasaraya. Haaaa kurlassssss kan produk Shaklee ni kan hehheheh.



Performance Drink
Performance Drink Membekalkan Tenaga





So inilah perkongsian ikhlas Mak Jemah untuk mereka yang sering berhadapan dengan masalah ulcer di dalam mulut ni. Banyakkan minum air terutamanya PD yer. Opsss ter promote pulak. hahahah. Serius dengan meminum PD ni kalau kena ulcer pun badan cepat baik. Lagi satu bulan-bulan posa ni minum PD kurangggg hausssss tau. Untuk mereka yang berminat nak mencuba PD dengan rasa oren yang LESS SUGAR ni ORDER DI SINI

Shaklee SID
Nur Masliza 012-2965214
nurmasliza@gmail.com


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...