Showing posts with label Vitamin Kanak-Kanak. Show all posts
Showing posts with label Vitamin Kanak-Kanak. Show all posts

Friday, 23 January 2015

10 Tanda Kanak-Kanak Kurang Nutrisi

Kita selalu dengar  orang cakap anak gemuk orang cakap cukup khasiat, tapi sebenarnya silap. Anak kita gemuk, debab, sihat tu bukannya sebab dia cukup khasiat tetapi terlebih pengambilan lemak dan karbohidrat dan bukannnya cukup keperluan nutrisinya. Kekurangan nutrisi dalam makanan harian anak kita, anak merencatkan pertumbuhan dan tumbesaran mereka.

Kanak-Kanak Kurang Nutrisi
Kanak-Kanak Kurang Nutrisi


Kita rasa kita hidup di Malaysia ni tentunya takde kes kanak-kanak kekurangan nutrsisi kan. Ohh kita silap jika kita beranggapan begitu. Satu kajain yang dikalankan oleh Kaji Selidik Nutrisi di Asia Tenggara (SEANUTS) mendapati seorang daripada 10 kanak-kanak di Malaysia menunjukkan simptom tidak cukup zat makanan yang mana ia telah membantutkan tumbesaran mereka. Boleh rujuk artikel suratkhabar Kosmo di bawah untuk melihat sendiri kes kanak-kanak kurang nutrisi di Malaysia ni.

Kes Kanak-Kanak Kurang Nutrisi Di Malaysia
Kes Kanak-Kanak Kurang Nutrisi Di Malaysia

Di sini saya kongsikan dengan anda semua beberapa tanda anak kita kurang nutrisi berdasarkan apa yang diberikan oleh nutritionist:

1. Rambut 
Kanak-kanak yang kekurangan nutrisi akan mengalami  masalah rambut sepetri rambut yang mudah putus, kering, mudah gugur dan tidak bermaya.

2. Mata
Mata kanak-kanak yang kurang nutrisi ini kelihatan tiak bermaya, lesu, membran juga tidak bermaya, berbintik, kemerahan, lambat menyesuaikan dengan kegelapan. Harus di berikan perhatian jika anak kita mengahadapi masalah RABUN dari kecil. Rabun di kalangan kanak-kanak menandakan mereka kekurangan Vitamin A.

3. Gigi dan gusi 
Part paling dipandang ringan oleh orang dewasa terutamanya ibu bapa ialah tentang kesihatan gigi dan gusi anak-anak. Gigi kanak-kanak yang mudah rosak, mudah tercabut dan rongak, serta gusi mudah berdarah, bengkak  dan spongy adalah tanda kekurangan nutrisi kepada anak kita.

4. Muka
Kulit muka kanak-kanak yang kurang nutrisi ni selalunya mudah menggelupas, bersisik, kulit yang merekah, mudah terkena jangkitan dan alergi.

5. Kelenjar 
Bengkak pada bahagian tengkuk dan pipi juga tanda seseorang kanak-kanak itu kekurangan nutrisi.

6. Lidah 
Ramai yang tidak tahu bahawa lidah manusia (tak kiralah kanak-kanak atau dewasa) sepatutnya berwarna PINK yer. Jika lidah berwarna PINK tandanya kanak-kanak itu cukup nutrisi, jadi jika berwarna selain pink atau mudah bengkak dan terlalu lembut tandanya anak kita kekurangan nutrisi.

7. Kulit
Sering kali kita lihat kanak-kanak yangterlalu kurus seperti di negara Afrika Selatan tu kulit mereka kering, kasar, berbintik, rasa kesat, tidak mempunyai lemak di bawah kulit. Ini adalah tanda mereka kekurangan banyak zat dalam makanan. 

8. Kuku
Kuku kanak-kanak yang kurang nutrisi atau kurang zat ini biasanya berbentuk sudu, mudah patah, dan bergelang (ridget)

9. Organ dalaman 
Kadar degupan jantung, tekanan darah dan keadaan jantung tidak normal, pembengkakan atau pembesaran hati dan limpa, sistem penghadaman yg tidak normal, mudah tersinggung, kebingungan, kebas kaki dan tangan, ketidakseimbangan.

10. Otot dan Tulang
Penampilan otot yang kelihatan lemah, benjolan pada tengkorak ataupun hujung tulang, benjolan kecil pada tulang rusuk, kaki yang melengkung.


Kenapa pula nutritionist cakap kanak-kanak yang tembam dan gemuk tu kurang nutrisi, kurang zat? Hehehehe. Menarik kan, even saya pun tertanyakan soalan yang sama. OK gini, kanak-kanak yang gemuk atau terlebih berat badan ni mempunyai kecenderungan mengambil lebih karbohidrat atau lemak dalam makanan mereka. Terlebih gula, terlebih garam dalam makanan mereka sebab kegemaran mereka makan junk food, makan gula-gula dan sebagainya tetapi mereka ini kurang-kurang dan sangat kurang mengambil buah-buahan dan sayur-sayuran. Saya tahu 60% kanak-kanak memang tak suka, tak leh nampak sayur pun dalam makanan mereka. sanggup tu kutip seketui-seketui sayur yag ada letak tepi. Hehehehe, ini saya tengok sendiri anak-anak kawan dan anak makcik-makcik saya. Padahal sayur dan buah-buahan ni membekalkan segala vitamin, mineral dan juga fiber kepada anak-anak kita. Alhamdulillah saya tidak berhadapan dengan masalah ini. Cer tengok gambar di bawah. Berselera kan dia makan sayur hehehehehe.






Pengalaman saya sendiri bila anak terlebih tembam ni sebabnya dia terlalu suka minum susu formula masa masuk 2 tahun. Bila berhenti breastfeed je, dia mula rasa susu formula tu best agaknya. Malam-malam tak tahu berapa kali dia mintak susu. Sudahlah makannya macam orang dewasa hehehehe. Walaupun makan sayur tapi gemuk juga kan hahahah. Ekcelli saya dulu masa Firas tembam, memang semua orang cakap dia cukup makan, padahal masa tu saya sangat risau sebab dia terlalu bambam (tembam). Mari saya kongsikan dengan anda semua betapa boolat dan bambamnya Firas semasa dia berusia 2 tahun. Ya Allah , risaunya saya sebab pakaiannya kena beli untuk budak berusia 3-4 tahun padahal dia baru berusia 2 tahun. Ini bukan cukup nutrisi tapi kalau nutritionist cakap dia sebenarnya kurang nutrisi. Yess, kena ingat budak tembam gemuk pun tanda kekurangan nutrsi. Ibu-ibu pelase bear in mind yer, jangan anggap anak kita yang kurus kering tu sahaja kurang nutrisi, yang terlebih berat badan atau mengalami obesiti juga di klasifikasikan sebagai Kurang Nutrisi.  

Tembamnya Firas
Tembamnya Firas

Sambutan Birthday Ke-2 Tahun. Jelas Nampak Dia Kurang Nutrisi Di Sini
Sambutan Birthday Ke-2 Tahun. Jelas Nampak Dia Kurang Nutrisi Di Sini

Kanak-Kanak Obesiti Juga Kurang Nutrisi
Kanak-Kanak Obesiti Juga Kurang Nutrisi 

Bila dah doktor sound anak saya ni bakal obes kalau saya tak control corak pemakanannya, saya slowly stopkan susu formula tu dan gantikan dengan fresh milk dan vitagen. Itupun vitagen tu saya campurkan dengan air. Untuk memenuhkan keperluan zat makanan dia saya teruskan memberikan dia makan omegaguard-minyak ikan yang kaya dengan DHA, EPA dan ALA. Tengok betapa anak saya ni suka makan Omegaguard tu DI SINI. Selain tu, saya juga bagi dia minum mealshakes untuk memenuhi keperluan vitamin hariannya. Yelah siapa taknak anak sihat dan cergas kan. Saya pun taknak lah anak saya obes dan doktor cakap anak awak ni terlebih lemak je tapi zat dan nutrisi lain tak cukup heheheh. Baca lanjut mengenai Mealshakes DI SINI. Masa dulu nak bagi anak saya multivitamin kunyah ni belum keluar lagi. Memanglah kat farmasi ada banyak deretan chewable vitamin kan, tapi di sebabkan saya ni SID yang hebat, maka cinta dan kepercayaan saya kepada produk Shaklee ni sangatlah tinggi heheh.

Dan bermula Januari 2015 ni, Chewable Vita-lea For Children ni kembali ke pasaran Malaysia setelah hampir 2 tahun tiada di sini. Dan tentunya saya mahukan yang terbaik untuk anak saya. Chewable Vita-Lea ni adalah multivitamin daripada sumber mineral semulajadi. ianya di perkaya dengan 18 jenis vitamin dan mienral. Dan Chewable Vita-Lea ini sangat-sangat sesuai untuk kana-kanak obesiti kerana ianya menganbungi zat atau nutrisi lengkap yang diperlukan untuk tumbesaran mereka. Selalunya budak yang obes ni tak makan sayur, tak makan buah kan, so solution nya untuk ibu-ibu ialah berikan dia sebiji Vita-Lea ni. Oh yer Vita-lea ni berperisa anggur tanpa pewarna dan pemanis tiruan. Saiznya yang hanya sebesar duit syiling 5 sen sahaja. Ohh yer mak-kamk tak perlu lah risau takut anak-anak tak makan sebab tablet multivitamin ni manis dan sedap. Jom kita layan kesedapan rasa multivitamin kunyah ini. 
Chewable Vita-Lea For Children
Chewable Vita-Lea For Children





Heheheh Firas cakap 'rasa best' sebenarnya dia tak boleh nak describe rasa anggur tu. Pada kanak-kanak berusia 3 tahun seperti dia (opss esok lusa dah 4 tahun dah haaha) asalkan tablet tu tak pahit tak pedas tak masam itu dah cukup best untuk mereka kan. Anda boleh order Chewable Vita-lea For Children DI SINI.

Siapa yang disarankan mengambil Chewable Vita-Lea For Children ni?
1.Kanak-kanak yang kurang selera makan
2.Kanak-kanak yang tak suka minum susu (vita-lea ni ada 200mg kalsium)
3.Kanak-kanak yang rabun
4.Kanak-kanak yang suka junk food (picky eater)
5.Kanak-kanak yang tak suka sayur
6.Kanak-kanak yang selalu sakit dan demam
7.Kanak-kakan terlebih berat badan aka "terlebih sihat dan chomell"
8. Kanak-kanak mudah mengantuk



Kesimpulannya kita sebagai ibu bapa harus peka dengan piramid keperluan makanan untuk anak kita. Memang lumrah jika kanak-kanak tidak suka sayur tetapi tuga skita sebagai ibu bapa ialah memujuk mereka supaya makan sayur. Di sinilah kreativiti kita sebagai ibu bapa sangat penting. Saya ada beberapa tips untuk dikongsikan dengan pembaca sekelian tentang TIPS ANAK MUDAH MAKAN SAYUR, saya akan kongsikan dengan anda semua untuk entri yang akan datang. 

Love
Masliza 012-2965214
SID : 908080

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...