Showing posts with label side incone. Show all posts
Showing posts with label side incone. Show all posts

Thursday, 30 July 2015

Bersedia Menghadapi Krisis dan Kegawatan Ekonomi Dengan 4 Tips Mudah.

Bismillahhirrahmanirrahim. Ermm, sehari dua ni hangat membara cerita ceriti tentang pergolakan politik dalam negara kita. Saya tidak berminat menjadi 'penganalisis politik tak bertauliah' di sini cuma saya mahu berkongsi rasa tentang kegawatan dan krisis ekonomi yang sedang kita depani sekarang. Ramai yang tahu nilai ringgit kita menyusut sejak berberapa bulan yang lepas, pasaran kerja juga semakin mencegil di mana banyak syarikat mengambil keputusan untuk mengecilkan bilangan staff mereka dan bermacam lagi kegawatan ekonomi. Pelbagai kesan krisis ini, sama ada di peringkat global ataupun tempatan yang telah kita ketahui. 

Kegawatan dan Krisis Ekonomi
Kegawatan dan Krisis Ekonomi


Kalau melalui bajet kerajaan 2015 pun banyak pemotongan dilakukan apatah lagi pada kita kan. Untuk menghadap kemerosotan ekonomi ni kita tidak boleh hanya jadi keyboard warrior menyalahkan kerajaan, menyalahkan orang itu menyalahkan dasar ini semata-mata ini kerana akhirnya yang menanggung kesusahan adalah diri kita sendiri. Sebagaimana telah Kerajaan lakukan memotong bajet 2015 maka kita pun kena lakukan sesuatu sebelum menjadi lebih teruk. Kita boleh memilih untuk Memotong Perbelanjaan atau Menambah Sumber Pendapatan. Memang sukar untuk seorang yang makan gaji menjamin sumber pendapatan mereka tidak akan tergugat walaupun ekonomi gawat - kecuali anda pekerja kerajaan kan. Sehubungan dengan itu kita perlu bersedia dari sekarang untuk berhadapan dengan kegawatan itu. 

Nilai Ringgit Jatuh Teruk Petanda Ekonomi Tenat
Nilai Ringgit Jatuh Teruk Petanda Ekonomi Tenat


Ok saya  kongsikan dengan anda 4 tips untuk kita bersedia menghadapi kegawatan ekonomi.


1)  Kurangkan Perbelanjaan Anda

Saya rasa, perkara ini tidak perlu saya ulas lanjut, sudah pastinya anda semua sudah sedia maklum. Setiap kali menghadapi masalah kewangan, perkara pertama yang perlu kita lakukan, ialah mengurangkan perbelanjaan kita. Semak semula perkara-perkara yang perlu kita bayar secara bulanan, adakah ia boleh dihapuskan atau dikurangkan. Antara yang praktikal untuk di amalkan ketika krisis ekonomi adalah mengurangkan makan di luar, kurangkan perbelanjaan shopping barangan bukan keperluan seperti kerap menukar handbag, kerap membeli kasut baru, kerap menukar telefon bimbit dan sebagainya. 

Bawa Bekal Ke Tempat Kerja Menjimatkan Perbelanjaan Kita
Bawa Bekal Ke Tempat Kerja Menjimatkan Perbelanjaan Kita


Kalau di rumah pula, pengalaman sahabat saya ialah bertukar pakej astro daripada yang mahal kepada yang basic iaitu RM38 je (sebelum GST), pakej wifi yer bukan wife hehehe pula di tukar daripada yang paling mahal kepada yang sederhana sahaja. Saya sendiri memang ambil pakej astro yang paling basic sejak dulu. Bukan kedekut tetapi itu langkah penjimatan. Ada juga kawan bekerja yang mengurangkan waktu rewang mereka pada hari Jumaat semata-mata untuk mengelakkan mereka berbelanja benda yang tidak penting. Yelah kalau orang bekerja, rehat hari Jumaat adalah yang paling ditunggu kan sebab nak pergi shopping heheheh.


2) Bersedia untuk diberhentikan atau hilang punca pendapatan

Pekerja swasta memang tiada jaminan untuk tidak diberhentikan. Itu hakikatnya. Walaupun anda sudah bekerja keras untuk memastikan anda adalah aset bagi tempat anda bekerja, namun kadangkala, sesetengah perkara sudah ditakdirkan dan akan berlaku. Jadi, sebelum perkara yang tidak anda ingini itu berlaku, anda perlulah bersiap sedia, orang kata, “Jangkakan perkara yang tidak dijangka” . Mungkin, pada waktu ini anda boleh mencari semula dan mengemaskini fail-fail resume anda di samping mengenalpasti “lubuk-lubuk” pekerjaan yang baru.

Bagi mereka yang berniaga sendiri, inilah masa yang sesuai untuk anda menambahkan lagi kenalan & network perniagaan anda. Kerapkan diri untuk hadir ke majlis-majlis yang berkaitan perniagaan. Manalah tahu, mungkin anda akan menjumpai “peluang-peluang” serta “idea-idea” perniagaan yang baru disini.


3) Mulakan Pelaburan

Ini pula adalah amat sesuai bagi mereka yang “berkemampuan” dan mempunyai duit lebih. Pada waktu kegawatan seperti ini, saham-saham mewah serta saham-saham amanah sangat murah, kadar faedah pinjaman untuk membeli rumah juga menjadi rendah. Jadi, inilah masanya untuk anda menambah kekayaan anda.

Itulah antara beberapa perkara yang boleh anda lakukan bagi bertahan di dalam situasi kegawatan ekonomi ini. Semoga entri kali ini memberikan anda sedikit manfaat dan kekuatan untuk menghadapi hari-hari yang mendatang ini.


 4) Cari Punca Pendapatan Lain

Seperti yang dicerita di atas tadi, jika kita tak masih mahu meneruskan stail hidup seperti di zaman ekonomi sedang rancak berkembang kita perlu tambah sumber pendapatan yang ada. Jangan bergantung kepada satu sahaja sumber pendapatan. Mula mencari sumber pendapatan lain seperti membuat perniagan untuk mencari side income. Banyak perkara yang boleh anda lakukan untuk menambahkan punca pendapatan anda. Ada yang memilih untuk membuat kerja part time selepas waktu kerja, ada yang memilih membuat perniagaan online dan bermacam lagi yang boleh dijadikan sebagai sumber pendapatan sampingan. Apa yang kita perlu lakukan hanyalah, mengorbankan sedikit masa anda berada di hadapan televisyen. Ramai orang yang memberikan alasan dan berkata.” Saya bukannya tak mahu buat.. cuma takde masa?”. atau " Saya tak pandai lah nak berniaga ni".

Zaman sudah berubah, dunia dah maju, kini, sudah ada banyak peluang-peluang menjana pendapatan sampingan yang tidak memerlukan anda menghabiskan banyak masa. Dan buat bisness Shaklee adalah salah satu daripada yang boleh kita cuba. Pilih perniagaan yang tidak memerlukan modal puluhan ribu dan tak memerlukan anda buat loan untuk menambah beban hutang. Dengan Shaklee hanya bermodalkan kurang RM100 anda sudah boleh mula menambah pendapatan. Apa yang penting di sini ialah kesanggupan kita semua untuk menggunakan sepenuhnya masa bagi mencari pendapatan tambahan.


Kesimpulannya kegawatan atau krisis ekonomi ini sangat-sangat memberi kesan kepada kita semua. Baik kerajaan atau kita sebagai rakyat. Kita suka atau tak suka kita harus hadapi jua. Dan kita harus berusaha supaya kita dan keluarga boleh terus survive walaupun ekonomi kita tenat. Kepada mereka yangberminat untuk mengetahui bagaimana Shaklee boleh membantu Menambahkan Pendapatan anda boleh email dan whatapps saya.

Masliza
nurmasliza@gmail.com
019-624 2900

Tuesday, 23 December 2014

Bongkar : Golongan Yang Paling Terkesan Bila GST Dilaksanakan

Bismillahhirrahmanirrahim. 
Semakin hampir tahun 2015, makin terasa penangan kenaikan harga. Sedangkan sekarang ni GST belum pun dilaksanakan harga barang dah mencanak naik. Contoh terdekat saya dapati harga telur gred A selalunya saya beli satu sarang tu berharga RM 11.50 tapi awal bulan ni saya tengok aikkkk harga telur gred A tu dah naik rega RM12.80 sesarang. Banyak juga kan kenaikan rega telur tu. Itu baru telur tau, belum masuk barang-barang lain. Kalau tokok sana, tambah sini, tambah sinun, tentulah bertingkek-tingkek kesannya haaa.
GST oh GST !
GST oh GST !
Hari tu saya terdengar di berita astro yang caj rawatan kesihatan juga akan meningkat seiring dengan pelaksanaan GST tu. Haaaa hambekkkkk kauuu. GST ohh GST memang buat hati kita sebagai rakyat marhaein gundah gulana. Dengan hampir semua kos sara hidup akan meningkat, tapi tiada kenaikan gaji, agak sukar jugalah untuk rakyat menghadapi situasi ini. Tak perlu tunggu GST pun barang dah start naik sedikit demi sedikit pun rakyat dah terasa kan. Ok apa menda nya GST yang semua org dok cakap tuuuu? GST ni sejenis cukai tau..
Ohh Good & Services Tax Rupanya
Ohh Good & Services Tax Rupanya

Sejarah Ringkas Mengenai GST
VAT/GST diperkenalkan di Perancis pada 1954 oleh Maurice Lauré, untuk mengganti sistem yang sangat bergantung kepada cukai yang tidak menentu berdasarkan jualan bagi menyeimbang dengan sistem cukai pendapatan yang tidak begitu berkesan.

Kini 138 negara melaksanakan Value Added Taxes (VAT) sementara beberapa negara – terutama US , mengenakan cukai jualan , biasanya cukai pada satu aras sahaja diperingkat runcit. Dalam hamper semua negara cukai-cukai ini adalah sama ada penyumbang terbesar atau penyumbang kedua besar kepada perolehan negara.

Apa itu cukai GST?
Kalau sekarang ini kerajaan mengenakan ke atas rakyat sejenis cukai yang dipanggil sebagai Cukai Jualan dan Perkhidmatan  atau Sales and Services Tax atau SST dalam Bahasa Inggeris, maka ia akan digantikan dengan cukai GST atau Goods and Services Tax atau Cukai Barangan dan Perkhidmatan.

Siapa Yang Dikenakan GST?
GST ialah cukai yang dikenakan pada setiap peringkat sama ada pengeluar, pemborong, peruncit dan pengguna. GST juga merupakan satu sistem cukai tambah nilai (value added tax VAT). Ini bermakna nilai cukai akan bertambah pada setiap peringkat urus niaga.So nampak tak kesannya perlaksanaan GST tu pada kita? Maksudnya setiap kali membeli barangan dan perkidmatan yanh telah ditetapkan kita terpaksa membayar dengan harga yang lebih mahal. Apakan tidak 6% kot GST yang kerajaaan kita kenakan. 

Golongan Mana Yang Paling Terkesan Dengan Perlaksanaan GST ini?
Penang Instistut baru-baru ini telah menjalankan satu kajian mengenai kesan perlaksanaan GST di Malaysia. Dapatan kajian menunjukkan bahawa ia akan membebankan rakyat yang berpendapatan rendah. Beban yang paling tinggi bukannya ditanggung oleh masyarakat yang berpendapatan sangat rendah atau ber pendapatan sangat tinggi. Ianya ditanggung oleh golongan yang berpendapatan pertengahan bawah. Ahaa maksudnya kita kita yang dikategorikan sebagai golongan yang sederhana ini lah yang paling banyak menanggung bebannya. Fuhhhhh lap peloh jap, lap peluh jap. Hasil kajian itu juga menunjukkan bahawa golongan berpendapatan pertengahan bawah adalah terdiri daripada kaum Melayu yang berpendapatan rendah berbanding kaum bukan Melayu. Inilah sebabnya kita perlu bermula daripada sekarang untuk mengawal segala perbelanjaan dan bersiap sedia menghadapi GST dengan mulakan mencari sumber dan saluran lain yang boleh menyumbang kepada income kita.
GST ialah cukai penggunaan. Sekiranya rakyat boleh mengurangkan penggunaan barangan yang tidak penting, beban cukai yang ditanggung akan menjadi kurang. Kedua, rakyat mesti membuktikan kepada kerajaan bahawa mereka serius tentang tanggungjawab kerajaan apabila kerajaan diberi hasil yang begitu besar. Rakyat tidak boleh terus senyap dengan membiarkan kerajaan melakukan apa-apa dengan sesuka hati. Rakyat perlu bangkit dan menunjukkan bahawa kerajaan sedang diperhatikan.

Kenapa Golongan Miskin dan Kaya Kurang Atau Tidak Terkesan Oleh GST ni?
Rakyat miskin mereka tidak akan mengalami kesulitan kerana barangan yang digunakan oleh mereka tidak dikenakan cukai oleh kerajaan. Manakala bagi golongan yang berpendapatan tinggi, mereka tidak mempunyai masalah kerana mempunyai sumber kewangan yang mencukupi untuk membeli barangan yang dikenakan cukai. Nampaknya kita golongan pertengahan ini perlu bersiap sedia, orang kata mencari penyelesaian dalam kesempitan dan kekalutan.
Raykat Say NO GST, Kerajaan Say Yes GST
Raykat Say NO GST, Kerajaan Say Yes GST

Penyelesaian Kepada Kesan GST?
Saya akui ramai juga yang terdesak mencari income tambahan dalam keluarga. Ini terbukti bila saya share di beberapa group tentang #projek2ribu. Ramai yang saya interview mengatakan mereka terdesak untuk bersiap sedia menghadapi GST. Percaya atau tidak 7 daripada 10 yang saya interview itu adalah kakitangan kerajaan yang memang rata-ratanya tergolong dalam middle class ni? Sadis pun ada bila memikirkan permasalahan middlw class ni, dengan isu susah nak beli rumah yang mahai melampau-lampau tu, kos sana naik kos sini naik addeiiiiii. Sebab tidak sanggup lagi mendengar rungutan dan membuat persediaan maka saya merancang tabungan dengan #projek2ribu dengan matlamat sebagai suatu inisiatif dan jalan keluar daripada krisis income bulanan ni. Banyak pilihan untuk kita mencari side income ni, asalkan kita berusaha. Nantikan entri saya yang seterusnya saya akan kongsikan dengan anda semua apakah itu #projek2ribu by March 2015.  Waitinggggggggggggggg

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...