Showing posts with label sihat. Show all posts
Showing posts with label sihat. Show all posts

Friday, 12 June 2015

Resipi Sup Kepala Ikan Merah Yang Mudah Dan Sedap

Assalamualaikum. Rasanya dah lama tak update tentang makanan dan resipi kat sini kan hehehe. Ok lah disebabkan dah lama takde update tentang resipi maka hari ini saya dengan bermurah hati nak belanja dan share resipi SUP KEPALA IKAN MERAH. Kalau rasa-rasa anda seorang yang busy dan sentiasa nak memasak makanan yang menjimatkan tenaga dan masa apakata cuba buat sup ikan merah ni. Saya cuma mengambil masa lebih kurang 30-45 minit sahaja untuk menyediakan sup ini. Haaa meh kita tengok apakah bahan-bahannya.

Bahan-bahan 
1. 7-8 ulas bawang merah. -hiris halus atau kisar
2. 5 ulas bawang putih. - hiris atau kisar
3. 5 inchi halia - hiris atau kisar (saya suka letak halia bebanyak sebab nak  keluarkan angin selain menghilangkan bau ikan).
4. 1 labu bawang besar- saya guna bawang Holland - potong baji.
5. Rempah sup ikan adabi - saya tambah beberapa kuntum bunga lawang.
6. Daun sup dan daun ketumbar.
7. Carrot, kentang.
8. Lada hitam yang ditumbuk kasar- boleh je guna yang dijual siap tumbuk.
9. 2 keping kepala ikan merah dan beberapa keping isinya.
10 Sedikit minyak zaiton untun menumis. (Saya guna extra virgin olive oil)
11. 1-1.5 liter air.
12. 3 keping asam gelugur
13. Garam dan serbuk perasa

Bahan Untuk Dikiras/Dihiris
Bahan Untuk Dikiras/Dihiris 


Sisik Ikan Merah Kaya Dengan Kolagen
Ikan Merah Kaya Dengan Kolagen Semulajadi


Rempah Sup Kepala Ikan
Rempah Sup Kepala Ikan 

Cara-Cara
Saya belajar daripada bekas housemate yang yang berbangsa Tionghua dulu mereka masak sup kepala ikan tak perlu tumis. Tetapi kalau versi Melayu kita buasanya tumis dulu bahan-bahan kisar tu kan. Saya dah cuba kedua-dua cara iaitu tumis dan tak tumis, kedua-dua nya sedap aihhh. hehehe. Hari ni saya kongsi kan sup kepala ikan merah versi tumis dulu yer.

1. Panaskan peruik dan amsukkan beberapa sudu minyak zaiton . Bila panas tumiskan rempah sup bunjut, kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang, buah keras hingga naik bau. Kemudian masukkan bawang putih bawang merah, halia yang telah di kiras atau dihiris tadi tumis hingga naik bau dan berwarna kekuningan.

2. Bila dah naik bau, masukkan 1 liter air (kalau nak kuah banyak masukkan air lebih sikit). 

3. Masukkan asam keping dan biarkan air mendidih. Masukkan kentang, carrot dan bawang besar  yang dihiris. 

4. Bila air dah mendidih masukkan kepala ikan, garam, lada hitam dan serbuk perasa. Dan biarkan isi ikan lembut dan masak. Saya biarkan dalam 15 minit dan terus tutup apinya. Dan siap untuk dihidangkan. Hias kan dengan daun bawang dan daun ketumbar . Juga boleh taburkan bawang goreng dan hirisan cili jika suka.

***Lebih kurang 30-45 minit sahaja masa penyediaannya***

Sup Kepala Ikan Merah Sedang Menggelegak
Sup Kepala Ikan Merah Sedang Menggelegak

Homemade Sup Kepala Ikan Merah Yang Mudah dan Sedap
Homemade Sup Kepala Ikan Merah Yang Mudah dan Sedap

Menurut petua arwah mak saya, isi ikan ni cepat lembut dan tidak perlu di masak terlalu lama kerana akan menyebabkan isi ikan tersebut hancur. Saya suka masukkan perahan isi lemon dalam sup kepala ikan merah ni kerana ianya menaikkan bau harum. Saya gunakan minyak zaiton untuk menumis kerana ianya tak mengandungi kolesterol. Haaa inilah yang di namakan menu sihat kan dan menu cantik kan. Maklumlah sisik ikan merah ni digunakan untuk menghasilkan Shaklee Collagen Powder (SCP) tau. hehehehe. So bila makan sup kepala ikan merah ni feeling nya sama dengan makan collegen kan hahahaha. Sememangnya kami sekeluarga memang suka segala menu yang dikategorikan sebagai sup, rebus atau singgang ni. Tak kisahlah sup ikan ke, singgang ikan ke, singgang daging ke, tulang rebus ke janji tak de santan hehehe. Dan yang paling penting masak makanan begini memang jimat masa. Masa saya sebagai WAHM sangat berharga you olls heheheheh. 

Selamat mencuba dan semoga ianya memberikan manfaat kepada anda semua.

Sunday, 31 May 2015

Kebaikan Apple Cider Vinegar Yang Membantu Menurunkan Berat Badan

Tentu ramai yang pernah mendengar tentang khasiat Apple Cider Vinegar (ACV) kan. Di zaman mula-mula saya nak kurus dulu, sekitar tahun 2002 saya suka sangat minum ACV ni 2x sehari iaitu pagi dan malam. Memang masa tu berat badan saya turun, tetapi hampir dua tahun jugalah saya amalkan ACV tu. Dan daripada pinggan 32 inci jadi 27 inci. Banyakkk berat berkurang tau. Sekali lagi saya tegaskan hampir 2 tahun saya amalkan petua ni. Tapi adat manusia, bila dah dapat apa yang diingini, saya mulalah lupakan jasa ACV ni heheheh. Alhamdulillah walaupun berhenti minum ACV berat tak naik ditambah pula saya memang control makan. Tapi bila dah kawin dan bersalin ni aiyaaaaa penimbang dah rosak (berat naik berganda hahahahaha). Itulah bahananya... Lama tinggalkan ACV. langsung tak pernah minum dah ACV sampai lah baru-baru ni bila saya terlihat ACV kat Giant. Masa tu barulah terlintas, ehhh kenapa aku tak amalkan balik ACV ni kalau dah rasa nak kurus sangat kan. Allah sesungguhnya aku rindu untuk kembali ramping seperti dulu hhehe. Habis tu sekarang ni gemok gedempol keeee? Tidak lah gemok gedempol tetapi sendiri rasa tak best leeee bila badan tak ramping macam dulu kiki. Hai sudah nama nya  perempuan kannnnn.

OK jadi, fikir punya fikir punya fikir, so saya nekad nak kembali amalkan ACV ni. So pergi Carrefour Bangsar South, sambar sebotoi kecil ACV brand Heinz. Nak cari brand Bragg tak jumpa so sambar je mana yang ada depan mata. 

Apple Cider Vinegar Jenama Heinz
Apple Cider Vinegar Jenama Heinz



Apa itu Cuka Epal?

Apple Cider Vinegar (ACV) atau cuka epal adalah salah satu tonik yang baik untuk kesihatan kita. ACV melalui proses di mana epal diperah untuk mendapatkan jusnya. Seterusnya melalui proses penapaian. Semasa proses nak jadi cuka itu dimasukan yis dan bacteria untuk melengkapkan proses penapaian. Beberapa tindakbalas kimia akan berlaku dalam proses ini di mana yis itu akan menukarkan kandungan gula semulajadi epal epal kepada alcohol. Proses seterusnya adalah bacteria menukarkan alcohol menjadi acid. Kehadiran acetic acid dan malic acid dalam proses ini menyebabkan ia menjadi masam.



Kandungan dalam cuka epal


Selain acetic dan malic acid, ACV juga mengandungi beberapa jenis acid, vitamin dan mineral galian dan amino acid. Kandungan nutrisi ini membuatkan cuka epal sangat baik untuk kesihatan. Selain itu terdapat juga kandungan soluble fiber of pectin, vitamin A, vitamin B6, vitamin C, vitamin E, thiamin, riboflavin, niacin, pantothenic acid, beta-carotene and lycopene. Mineral di dalam nya juga mengandungi as sodium, phosphorus, potassium, calcium, iron and magnesium.


ACV ni ada banyak khasiat untuk kesihatan, kecantikan kita. Kalau tidak masakan ianya diamalkan oleh ramai orang kan. Yang saya tahu ACV membantu mengawal kolesterol dan gout. Sangat femes ok. Masa bekerja di CPDS UM dulu saya tengok beberapa pensyarah amalkan ACV ni untuk mengawal gout mereka. Meh kita lihat apa lagiasiat ACV ni.


Antara Khasiat Apple Cider Vinegar :
  • Membantu mencairkan darah dan meleraikan paras kalori serta gula secara efisien.
  • Membantu melindungi hati dari keracunan serta mengelakkan masalah hati.
  • Membantu memecahkan molekul lemak dan secara tidak lansung membantu proses penurunan berat badan. (Ini Paling Best kan kan kan)
  • Memperbaiki masalah sistem kencing.
  • Mengaktifkan metabolisma dan sel-sel dalam badan serta dapat menghapuskan elemen toksid dalam badan.
  • Membantu bagi mereka yang ada masalah sembelit.
  • Memecahkan kandungan batu karang dalam buah pinggang dan pundi kencing


Kebaikan Apple Cider Vinegar
Kebaikan Apple Cider Vinegar


Apple Cider Vinegar Sebagai Agen Detox
Apple Cider Vinegar Sebagai Agen Detox



Bagaimana ACV Membantu Mengurangkan Berat Badan?

Apple cider vinegar membantu mempercepatkan kadar metabolisme dalam badan & menyingkirkan lemak-lemak yang ada dalam badan anda serta mengurangkan berat badan dalam proses penyerapan nutrien dan penghadaman. Nampak tak ianya agen detox untuk kita, bila dah detox, badan ringan nutrient mudah diserap dan proses nak turunkan berat menjadi lebih mudah. Fuhhhh semangat berkobar-kobar ni nak melihat perubahan dengan ACV dan supplement kegemaran saya ni. Di sini saya share resipi ACV yang saya amalkan dedulu tu. Hope badan dapat menerima dan bekerja keras untuk turunkan berat kali ni. Heheheheh.

Resipi ACV untuk mengurangkan berat badan ialah:

  • 2 sudu teh ACV (brand apa pun tak kisah)
  • 1 gelas air suam

Campurkan semua bahan dan kacau, minum 2x sehari. Pagi sebaik sahaja bangun daripada tidur dan malam selepas makan malam. Atau sebelum tidur. Sebagai permulaan ni kita cuba dulu dalam masa 2 bulan (TANPA CULAS) yer dan kita lihat ada tak perubahan nya. 

Harap saya akan terus Istiqamah dalam rutin harian baru ni. Ini hari pertama memulakan rutin ACV selepas bertahun-tahun berhenti. Hehehehe. Doakan saya berjaya dengan misi kurus secara semulajadi tanpa produk beracun. Hehehehe


Sabda Rasulullah saw: “Sebaik-baik hidangan makanan ialah KHAL (CUKA). Ya Allah berkatilah pada KHAL. Sesungguhnya KHAL adalah makanan nabi-nabi terdahulu sebelum daku dan janganlah terputus bekalan KHAL dalam sesuatu rumah.” Hadis Riwayat Muslim dan Ibn Majah.




Monday, 26 January 2015

6 Tips Supaya Anak Mudah Makan Sayur

Bukan main lagikan tajuk entri ni. Ohh yer sememangnya masalah anak tak suka makan sayur dan buah-buahan ni bukan masalah sesetengah ibu sahaja, ini masalah majoriti ibu-ibu kan. Tak percaya cuba tengok iklan di TV tu, betapa susahnya ibu-ibu nak bagi sayur pada anak mereka sampai ada anak yang menyorok bawah meja lah, ibu terpaksa kejar ke sana ke mari lah. Hehehe. Begitulah nak tunjukkan kepada kita bahawa masalah susah makan sayur di kalangan anak-anak tu seakan dah sangat sinonim dengan ibu-ibu. Masalah? Setiap masalah ada penyelesaiannya, jadi ibu perlulah kreatif dalam menangani hal ini. Jangan terlalu diikutkan kehendak anak kita sebaliknya kita create suasana gembira ketika makan sayur. Sebab apa? Sayur adalah penting untuk memenuhi keperluan nutrisi anak kita. Pengambilan gizi seimbang untuk pembesaran dan tumbesaran. Baca kesan kekkurangan zat makanan di kalangan kanak-kanak DI SINI

Anak Susah Makan Sayur
Anak Susah Makan Sayur

World Health Organization (WHO) menyarankan 5 portion sayur setiap hari. Namun penyelidikan yang dijalankan oleh University College London pula menunjukkan, lima kali sehari tidak mencukupi. Manusia seboleh-bolehnya perlu makan 7 portion buah dan sayur. Manakala Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menyarankan 3 mangkuk sayuran setiap hari. Haaa nampak tak kepentingan sayuran dalam kehidupan seharian. Selera kanak-kanak memang



Bestnya Makan Sayur
Bestnya Makan Sayur

Sebenarnya nak jadikan anak suka dan minat makan sayur ni kita mulakan ketika anak kita diperkenalkan kepada makanan iaitu ketika mereka berusia 6 bulan ke atas. Ini lahpetua yangdi ajar oleh pengasuh anak saya dulu. Dia cakap setiap hari memang dia blend nasi dan sayur untuk anak-anak yang dia jaga. Dia siap pesan dengan  saya kat rumah kalau nak masak nasi blend dan gunakan sayur. Bertuahnya saya dapat babysitter yang baik dan banyak share dan ajar saya ilmu nak menguruskan anak ketika itu. Dan disebabkan saranan beliau itu lah saya rajin blend nasi dan masakkkan sayur untuk Firas. Saya ingat lagi pengasuh tu cakap kitakena biasakan lidah budak dengan sayur dari kecil supaya dia tidak menolak rasa pahit sayur bila dah dapat bezakan rasa makanan nanti. Terus terang saya akui memang saya tak tahu sebab saintifiknya, tetapi adik saya yang bekerja sebagai nurse pun cakap begitu. Dan alhamdulillah, saya tidak berhadapan dengan anak yang tak suka sayur atau buah ni. Cuma dia memilih sayur mana yang dia suka dan mana yang diatak suka je hehehe.



Perkenalkan Anak Anda Dengan Sayur Seawal Usia 6 Bulan
Perkenalkan Anak Anda Dengan Sayur Seawal Usia 6 Bulan


Ok saya nak kongsikan dengan anda semua beberapa tips supaya anak kita senang makan sayur dan buah-buahan. Tips ini adalah daripada apa yang saya sendiri lalui dan juga tips hasil daripada pengalaman kawan-kawan yang bergelar ibu. Tips ni masing-masing kami dah praktikkan, mana tau jika ibu yang bermasalah nak bagi anak makan sayur dan buah boleh gunapakai tips ini. Sharing is caring kan hehehe. 6 tips supaya anak mudah makan sayur adalah:

1. Jadi model kepada anak-anak.
Nak memupuk kecintaan anak kepada sayur dan buah-buahan ibu bapa perlulah terlebih dahulu jadi model kepada mereka. Contohnya ibu bapa sendiri perlulah makan sayur bersama-sama dengan anak setiap kali waktu makan. Beri contoh terbaik kepada mereka. Ibu ayah pun kena tunjuk suka makan sayur sama. Agak pelik kan kalau ibu bapa sibuk suruh anak makan sayur tetapi mereka sendiri tak makan sayur dan kurang makan buah-buahan.

2. Perkenalkan sayur yang berwarna warni.
Lumrah kanak-kanak sukakan warna warni kan. Jadi sebagai ibu bapa kita kena kreatif menyediakan sayur supaya anak sukar menolak. Anak saya sendiri tak suka sayur sawi (pahit katanya), tetapi dia suka makan carrot, kacang panjang, kobis, dan salad lain. Jadi caranya saya selalu pelbagaikan warna warni sayur tu buat sayur campur dan dalam masa yang sama letak sawi sikit. Dia sebenarnya tak perasan adanya sawi dalam tu sebab dia nampak sayur kegemarannya. Lagi satu potong sayur pun kena kreatif juga heheh. Macam kita potong carrot tu kita boleh buat bentuk bintang, bentuk 3 segi dan macam-macam lagi. Ini banyak di praktikkan dalam bento.


3. Selitkan sayur dalam makanan kegemaran mereka.
Ini tips daripada kawan-kawan yang saya dapat semasa bersembang sesama kaum ibu. Ada ibu berkongsi yang dia sering selitkan sayur dalam makanan kegemaran anak dia seperti dalam bubur nasi, spaghetti dan macam-macam lagi. Katanya dia selalu potong sederhana atau halus supaya anak tidak perasan akan kehadiran sayur tu.

4. Jangan terus abaikan sayur bila anak menolaknya.
Sesetengah ibu bila tahu anak tak suka sayur, mereka terus tak masukkan sayur bila memasak. Alasan mereka sebab anak tak makan. Nanti anak pilih seketul-seketul sayur tu letak tepi. Ini silap ibu sebenarnya. Dah tahu anak tak nak sayur terus tak nak masukkan sayur. A big nooooo sebenarnya ya. Semua amalan bermula dari rumah, walaupun anak tak suka makan sayur arwah mak saya tetap masukkan sayur tetapi dia akan potong kecil-kecil. Jadi nak tak nak kena telah juga. Apatah lagi kalau pergi makan kat kedai makan, arwah mak saya selalu cakap kalau tak makan sayur ni nanti kena bayar tau. Kesian mak dan abah kena bayar lebih sebab tak makan sayur. Dah adik-adik saya pun dengan muka kelat makan lah sayur tu hehehe. Tapi saya nampak trick ini menjadi. 

5. Pujuk anak dengan kasih sayang.
Tips ini saya amalkan sendiri bila anak saya tak nak makan sawi. Pujuk dengan kasih sayang ni saya bagitau dia kalau dia tak makan sayur dia tak boleh ikut mommy dan papa masuk syurga. Kalau tak makan sayur nanti mommy dan papa tak love (sayang) dia dah. Budak mesti nak mak bapak dia sayangkan dia kan. tentu nak ikut mak ayah masuk syurga kan. Opss sebelum tu selalulah bercerita tentang syurga dan neraka, dosa dan pahala, serta erti syaitan. Bila dia tahu seronoknya syurga, apa yang ada dalam syurga dan apa yang ada dalam neraka tu cepat je dia makan sawi sebab nak ikut mommy dan papa masuk syurga heheheh. Apatah lagi dia sendiri nampak mak ayah dia makan sayur dan buah dengan sedapnya.

6. Perkenalkan sayur seawal 6 bulan
Seperti yang saya kongsi kan di atas tadi, memang tugas ibu memperkenalkan sayuran seawal usia anak 6 bulan ni memberikan manfaat kepada tabiat memakan sayur. Saya perhatikan ramai ibu tak sanggup nak bagi anak makan sayur sebab lebih suka bagi anak mereka makan nestum. Memang nestum mudah disediakan tetapi masakan ibu buat lebih berkhasiat. Apatah lagi ibu boleh terus bagi sayur kepada anak mereka. Sayur untuk kesihatan dan tumbesaran yang maksimum. 


Ini adalah 6 tips yang saya dan kawan-kawan dah amalkan dalam memupuk sikap suka makan sayur dikalangan anak-anak. Mana tahu ibu-ibu di luar sana boleh juga amalkan tips ini untuk memastikan anak suka makan sayur dan membesar bagai juara. Memang masalah anak picky eater boleh diatasi dengan memberikan multivitamin dan protein tetapi untuk ibu yang masih struggle supaya anak mereka sukakan sayuran boleh lah cuba tips ini. Saya dan kawan-kawan dah mencuba tips ini dan Alhamdulillah berjaya. Manalah tahu ibu lain yang mahu mencuba lagi  kan. Tak salah kami share apa yang kami lakukan dengan ibu-ibu lain kan. At least ibu kurang lah pening kepala kan. Hehehe. Jom cuba bersama-sama!


Love
Masliza 012-2965214
SID :908080
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...