Showing posts with label tax. Show all posts
Showing posts with label tax. Show all posts

Tuesday, 23 December 2014

Bongkar : Golongan Yang Paling Terkesan Bila GST Dilaksanakan

Bismillahhirrahmanirrahim. 
Semakin hampir tahun 2015, makin terasa penangan kenaikan harga. Sedangkan sekarang ni GST belum pun dilaksanakan harga barang dah mencanak naik. Contoh terdekat saya dapati harga telur gred A selalunya saya beli satu sarang tu berharga RM 11.50 tapi awal bulan ni saya tengok aikkkk harga telur gred A tu dah naik rega RM12.80 sesarang. Banyak juga kan kenaikan rega telur tu. Itu baru telur tau, belum masuk barang-barang lain. Kalau tokok sana, tambah sini, tambah sinun, tentulah bertingkek-tingkek kesannya haaa.
GST oh GST !
GST oh GST !
Hari tu saya terdengar di berita astro yang caj rawatan kesihatan juga akan meningkat seiring dengan pelaksanaan GST tu. Haaaa hambekkkkk kauuu. GST ohh GST memang buat hati kita sebagai rakyat marhaein gundah gulana. Dengan hampir semua kos sara hidup akan meningkat, tapi tiada kenaikan gaji, agak sukar jugalah untuk rakyat menghadapi situasi ini. Tak perlu tunggu GST pun barang dah start naik sedikit demi sedikit pun rakyat dah terasa kan. Ok apa menda nya GST yang semua org dok cakap tuuuu? GST ni sejenis cukai tau..
Ohh Good & Services Tax Rupanya
Ohh Good & Services Tax Rupanya

Sejarah Ringkas Mengenai GST
VAT/GST diperkenalkan di Perancis pada 1954 oleh Maurice Lauré, untuk mengganti sistem yang sangat bergantung kepada cukai yang tidak menentu berdasarkan jualan bagi menyeimbang dengan sistem cukai pendapatan yang tidak begitu berkesan.

Kini 138 negara melaksanakan Value Added Taxes (VAT) sementara beberapa negara – terutama US , mengenakan cukai jualan , biasanya cukai pada satu aras sahaja diperingkat runcit. Dalam hamper semua negara cukai-cukai ini adalah sama ada penyumbang terbesar atau penyumbang kedua besar kepada perolehan negara.

Apa itu cukai GST?
Kalau sekarang ini kerajaan mengenakan ke atas rakyat sejenis cukai yang dipanggil sebagai Cukai Jualan dan Perkhidmatan  atau Sales and Services Tax atau SST dalam Bahasa Inggeris, maka ia akan digantikan dengan cukai GST atau Goods and Services Tax atau Cukai Barangan dan Perkhidmatan.

Siapa Yang Dikenakan GST?
GST ialah cukai yang dikenakan pada setiap peringkat sama ada pengeluar, pemborong, peruncit dan pengguna. GST juga merupakan satu sistem cukai tambah nilai (value added tax VAT). Ini bermakna nilai cukai akan bertambah pada setiap peringkat urus niaga.So nampak tak kesannya perlaksanaan GST tu pada kita? Maksudnya setiap kali membeli barangan dan perkidmatan yanh telah ditetapkan kita terpaksa membayar dengan harga yang lebih mahal. Apakan tidak 6% kot GST yang kerajaaan kita kenakan. 

Golongan Mana Yang Paling Terkesan Dengan Perlaksanaan GST ini?
Penang Instistut baru-baru ini telah menjalankan satu kajian mengenai kesan perlaksanaan GST di Malaysia. Dapatan kajian menunjukkan bahawa ia akan membebankan rakyat yang berpendapatan rendah. Beban yang paling tinggi bukannya ditanggung oleh masyarakat yang berpendapatan sangat rendah atau ber pendapatan sangat tinggi. Ianya ditanggung oleh golongan yang berpendapatan pertengahan bawah. Ahaa maksudnya kita kita yang dikategorikan sebagai golongan yang sederhana ini lah yang paling banyak menanggung bebannya. Fuhhhhh lap peloh jap, lap peluh jap. Hasil kajian itu juga menunjukkan bahawa golongan berpendapatan pertengahan bawah adalah terdiri daripada kaum Melayu yang berpendapatan rendah berbanding kaum bukan Melayu. Inilah sebabnya kita perlu bermula daripada sekarang untuk mengawal segala perbelanjaan dan bersiap sedia menghadapi GST dengan mulakan mencari sumber dan saluran lain yang boleh menyumbang kepada income kita.
GST ialah cukai penggunaan. Sekiranya rakyat boleh mengurangkan penggunaan barangan yang tidak penting, beban cukai yang ditanggung akan menjadi kurang. Kedua, rakyat mesti membuktikan kepada kerajaan bahawa mereka serius tentang tanggungjawab kerajaan apabila kerajaan diberi hasil yang begitu besar. Rakyat tidak boleh terus senyap dengan membiarkan kerajaan melakukan apa-apa dengan sesuka hati. Rakyat perlu bangkit dan menunjukkan bahawa kerajaan sedang diperhatikan.

Kenapa Golongan Miskin dan Kaya Kurang Atau Tidak Terkesan Oleh GST ni?
Rakyat miskin mereka tidak akan mengalami kesulitan kerana barangan yang digunakan oleh mereka tidak dikenakan cukai oleh kerajaan. Manakala bagi golongan yang berpendapatan tinggi, mereka tidak mempunyai masalah kerana mempunyai sumber kewangan yang mencukupi untuk membeli barangan yang dikenakan cukai. Nampaknya kita golongan pertengahan ini perlu bersiap sedia, orang kata mencari penyelesaian dalam kesempitan dan kekalutan.
Raykat Say NO GST, Kerajaan Say Yes GST
Raykat Say NO GST, Kerajaan Say Yes GST

Penyelesaian Kepada Kesan GST?
Saya akui ramai juga yang terdesak mencari income tambahan dalam keluarga. Ini terbukti bila saya share di beberapa group tentang #projek2ribu. Ramai yang saya interview mengatakan mereka terdesak untuk bersiap sedia menghadapi GST. Percaya atau tidak 7 daripada 10 yang saya interview itu adalah kakitangan kerajaan yang memang rata-ratanya tergolong dalam middle class ni? Sadis pun ada bila memikirkan permasalahan middlw class ni, dengan isu susah nak beli rumah yang mahai melampau-lampau tu, kos sana naik kos sini naik addeiiiiii. Sebab tidak sanggup lagi mendengar rungutan dan membuat persediaan maka saya merancang tabungan dengan #projek2ribu dengan matlamat sebagai suatu inisiatif dan jalan keluar daripada krisis income bulanan ni. Banyak pilihan untuk kita mencari side income ni, asalkan kita berusaha. Nantikan entri saya yang seterusnya saya akan kongsikan dengan anda semua apakah itu #projek2ribu by March 2015.  Waitinggggggggggggggg

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...