Thursday, 25 February 2016

Gawat 2016: 10 Tips Mudah Hapainya

Walaupun 2016 baru nak menginjak ke bulan ketiga dalam kalendarnya, tetapi kesan akibat kelembapan dan gawat ekonomi makin terasa. Dengan nilai ringgit kita yang merudum, kadar pengangguran meningkat, kenaikan harga barang toksah citer lah kan. Kita rakyat biasa-biasa yang berpendapatan biasa-biasa ni memang terasa sangat kesannya.

Sebenarnya bila gawat datang, habit diri kita lah yang menentukan survival kita harung kegawatan tersebut. Saya antara yang terkesan dengan kegawatan ekonomi kita. Dan saya juga sedang mengubah habit berbelanja. Banyak menumpukan kepada barang keperluan berbanding kehendak. Kiranya cut kos sana sini di samping berusaha mencari lebih banyak peluang niaga. 

Banyak pembacaan dan tips menghadapi gawat ekonomi yang saya baca dan di sini saya dapati ada 10 tips yang sangat praktikal dan ada di antara tips ni saya sedang amalkan. Jom kita tengok apa 10 tips tersebut.

1. Jangan tukar kerja di waktu ini kerana ‘yang terakhir masuk, paling awal keluar’.

2. Pakai kereta lama, tangguh beli yang baru buat seketika. Jangan ikut peribahasa 'biar pape asey bergaye'!

3. Jangan bina hutang baru, hutang lama kambus segera.

4. Jangan belanja simpanan kecemasan, bila-bila masa akan berguna.

5. Jangan lupa untuk bersedekah, walaupun kita sedang susah. Bersedekah itu pembuka pintu rezeki.

6. Tangguh beli rumah mewah, duduk rumah pangsa bukannya berdosa. Saya duduk kuaters, rumah teres kami disewakan pada awal tahun ni. At least duit sewa tu dapat settlekan bayaran ansuran rumah dan dapatlah untung dalam beberapa ratus untuk kami. Jana income di situ! Hehe

7. Banyakkan membaca, ada banyak idea bagaimana nak jana pendapatan luar biasa. Fokus pada bisness yang paling rendah modal dan risiko. Dan bisness Shaklee adalah paling sesuai dengan saya. 

8. Jangan hanya merungut, berusahalah sampai cukup. 

9. Jangan lupa bina ‘tabung warna’, jumlahnya boleh mencecah beribu juga. Asingkan tabung warna merah, biru dan hijau at least sekeping sehari. Sekarang saya ada tabung hijau dan biru sahaja. Hehehe.

10. Kurangkan tengok catalog perabot, handbag berjenama, nanti geram nak tukar yang baru. 

Moga perkongsian ini memberikan manfaat kepada kita semua. 




Sunday, 14 February 2016

5 Resipi Untuk Tampil Anggun Sihat dan Bergaya

Just nak share 5 RESIPI SIHAT untuk kita semua. Gabungan buah-buahan dan sayur-sayuran yang menyihatkan dan mengenyangkan. Kalau rajin buat dan amalkan memang tercapailah hasrat di hati.

Feel free tu share and like. Percuma jer. Selamat mencuba!











Masliza 019.6242900

Thursday, 11 February 2016

3 Punca Utama Kanak-Kanak Demam

Sebab utama demam di kalangan kanak- kanak:

1- Serangan kuman viral adalah paling popular menyerang kanak- kanak. Ianya boleh berlarutan selama beberapa hari dan biasanya tidak berbahaya dan tidak memerlukan rawatan antibiotik. 

2- Jangkitan kuman yang biasa menyerang kanak- kanak termasuklah jangkitan telinga, sinus, paru- paru, buah pinggang dan pada tekak. Ia biasanya akan menampakkan simptom dalam masa 12 jam selepas terkena jangkitan. 

3- Tumbuh gigi akan menyebabkan bayi demam, namun suhunya tidaklah tinggi. Perhatikan jika suhu menjadi lebih tinggi dan bawa anak berjumpa doktor dengan segera.


Wednesday, 10 February 2016

Anak Demam, Jumpa Doktor Atau Tidak

Sebagai ibu bapa saat paling tak best dan ibu bapa tak boleh tidur malam ialah bila anak demam. Adakalanya bila anak demam, kita boleh merawat di rumah sahaja. Tapi kalau yang demam tu ialah baby memang nak tak nak ibu bapa kena lebih berhati-hati. Maklumlah baby ni kalau demam dia cuma tahu merengek je kan, nak cakap kat mana yang tak selesa dia tak tahu huhuhu. Jadi sebagai seorang ibu, kita kena perhatikan tanda- tanda yang menunjukkan anak perlu rawatan segera di hospital apabila demam.

1- Anak kelihatan lesu dan lemah walaupun demam sudah kebah

2- Demam kebah dan datang semula dengan cepat

3- Anak tidak kencing dalam masa 8 jam semasa demam

4- Anak menangis dan tidak mengeluarkan air mata

5- Guna gerak hati anda, ianya selalu tepat.



Pendek kata sebagai ibu kita memang sangat-sangat pentingkan kesihatan anak-anak kan. Tak kiralah ibu tu bekerja atau ibu yang tak bekerja. Ibu sanggup lakukan apa saja untuk anak-anak.

Sila hubungi saya :

Perunding Anda : Nur Masliza Muda
Pengedar Sah Shaklee Kawasan Pantai Dalam / Bangsar / Pusat Bandar KL/ Puncak Alam
Shaklee ID No : 908080
Contact No :019-6242900
Email : nurmasliza@gmail.com

Monday, 8 February 2016

Firas Mula Belajar Tidur Dibilik Sendiri - Part 1

Buat pertama kalinya, malam ni Firas tidur di bilik sendiri! Dan malam ini juha saya merasai sendiri naluri keibuan yang sangat luar biasa. Pertama kali ajar anak tidur di bilik sendiri. Walaupun sebelum ni saya beriya-iya menyuruh dia tidur di bilik sendiri, tapi malam ni bila dia tertidur di bilik tu Allah saja lah yang tahu perasaan saya.

Tak sampai hati, sedih, risau dan takut bercampur baur. Rasa beratnya nak melepaskan dia tidur di bilik sebelah tu. Padahal sebelah bilik aje pun. Itupun dia tidur pintu bilik di bukak, malah pintu bilik saya pun tak ditutup rapat. Yelah, Firas pun masih dalam proses menyesuaikan diri, baru belajar tak tidur berpeluk dengan mommy risau lah kot-kot memalam nanti dia menanggis carik mommy kan hahaha. Masa ni lah saya terfikir akan perasaan ibu-ibu yang melepaskan anak mereka ke asrama atau melanjutkan pengajian ke mana-mana. Pendek kata anak jauh dari mata, tentulah risaukan. Yang saya ni baru nak ajar anak tidur bilik berasingan pun dah sedih sayu pilu! Ajaibnya kan naluri keibuan, kasih sayang tanpa sempadan!


Nampaknya Firas dah tunaikan promise dia nak tidur bilik sendiri bila dah 5 years old. Dari tahun lepas lagi saya dah cakap dengan dia yang bila dia dah 5 years old kena tidur bilik sendiri. Masa tu dia memang cakap ok, promise. Heheeh. Tapi baru-baru ni meragam juga lah bila disuruh tidur sendiri hahaha.

Firas Bersama Kek Birthday Yang Ke- 5 Tahun
Firas Bersama Kek Birthday Yang Ke- 5 Tahun

Tapi lately ni mommy rasa tak selesa sangat tidur bertiga walhal katil dah size King ni bahaha. Maklumlah perut mommy dah makij besar, nak bangun pun kena amek ruang hahaha. Jadi nak tak nak mommy terpaksalah pujuk Firas tidur bilik sendiri. Dan perancangan Allah itu hadir tak pernah lewat atau awal, ia nya hadir tepat pada masanya. Kali ni mudah pula memujuk Firas, sekali cakap je dia terus bersetuju. Syabas anak syurga mommy! Nampaknya Firas dah ready nak jadi abang hehehe.




Belajar Tidur Sendiri Dah
Belajar Tidur Sendiri Dah

Ini baru nak asingkan bilik tidur anak, macam manalah nanti nak lepaskan anak ke asrama, nak pergi belajar jauh, nak kawen nanti yer. Huhuhu rasanya tak sanggup nak berpisah dengan anak. Begitulah hebatnya kasih sayang ibu. Macam tu jugalah kan perasaan ibu kita dulu-dulu. Fasa demi fasa ibu kita dulu sedang kita lalui. Dulu kita anak, sekarang kita ibu yang ada anak. Nah rasakan pula bagaimana membesarkan anak-anak hehehe. Moga Allah memberikan kita semua memudahkan dan menjadikan kita ibu yang hebat. Kasih sayang ibu yang sejati, naluri ibu yang hebat membawa ke syurga!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...